Boxspring: zal ik wel of zal ik niet?

boxspringMijn man en ik slapen in een eenvoudig grenen bed.

Dat kochten we op marktplaats. Er zit een lattenbodem in. Het voldoet, maar echt heel sterk is het niet. En eigenlijk zou ik best graag een fijner bed willen. Zo’n bed waar zelfs de prinses op de erwt fijn op zou slapen!

Mijn jongste zusje heeft een boxspring bed gekocht. En is daar laaiend enthousiast over. Maar wat is een boxspring eigenlijk? Het enige dat ik weet is dat een boxspring helemaal van stof lijkt te zijn. En dat de onderkant dicht is.

Ik besloot het daarom eens uit te zoeken!

Boxspring: wat is het  eigenlijk?

Als je het woord boxspring letterlijk uit het Engels vertaald is het een: doos met springveren! Een boxspring is een stevig houten frame, dat bekleed is met stof. En daarin zitten die springveren. Eigenlijk is de boxspring dus je bedbodem.

En op die springveren bodem leg je je matras.

Wat is er zo fijn aan een boxspring?

Ik kan helaas niet uit ervaring spreken, maar dit zijn een paar theorieën!

 • Volgens mijn jongste zusje ligt een boxspring gewoon heel erg lekker. Een verklaring hiervoor is de combinatie van de springveren in de boxspring + je matras.
 • Op een boxspring lig je relatief wat hoger dan op een gewoon bed.
 • Boxsprings worden ook wel hotelbedden genoemd. Daar worden ze namelijk veel gebruikt. Mensen associëren boxsprings daardoor met luxe.
 • Je kunt ze vaak kiezen in allerlei leuke kleuren. Ik houd bijvoorbeeld erg van groen. En wat te denken van knalroze?!

Nadelen aan een boxspring

 • Ik vind ze nogal massief ogen! We slapen op een vrij kleine zolderkamer. Ik weet niet of zo’n boxspring bed niet erg dominant staat.
 • Op stof kun je vlekken krijgen.
 • Ze zijn relatief duurder.
 • Je kunt uitgekeken raken op de stof van je boxspring.

Wat kost een boxspring?

De goedkoopste tweepersoons boxspring die ik kon vinden kostte 229,-. De duurste die ik kon vinden kost 8395,-! Kun je je voorstellen? Slapen in een bed van bijna 10.000,-? Ik vraag me af wie dat bed heeft. En of het echt zo lekker ligt.

Hier onder een overzichtje van bekende winkels en hun boxsprings.

 • Leenbakker: 225,- tot 1399,-
 • Ikea: 210,- tot 749,-
 • Kwantum: geen 2-persoons boxsprings
 • Beter Bed: 399,- tot 99,-
 • Otto: 419,99 – 1799,99

Nou ben ik benieuwd: hoe zijn jullie ervaringen met boxsprings? Zijn ze een aanrader?

Similar Posts

24 Comments

 1. Wij hebben onze boxspring 2 jaar geleden bij de Kwantum aangeschaft. Boxspring met hoofdbord en extra topmatras kostte ons toen in totaal €360,-. Wij zijn om want het ligt heerlijk

 2. Wij hebben al zo’n jaar of vijftien boxspringmatrassen. Gewoon ons houten bedframe er omheen en aan de zijkanten grotere planken anders stond het zo onnozel. Het lijkt dus een gewoon bed bij ons. Ik ben helemaal blij met mijn boxspring. Manlief en ik hebben elk ons eigen matras. Ik voor lichtgewichten en manlief de normale. Ik heb snel last van mijn nek en schouders en nu lig ik dus op een zachter matras. Bij matrassen wordt altijd uitgegaan van de zwaarste persoon omdat een matras anders te snel slijt.
  Ik weet niet meer hoeveel het gekost heeft. Het was destijds niet goedkoop. Maar het was ook geen hastings verhaal, om maar wat te noemen.

 3. Afgelopen zomer heb ik nieuwe boxsprings gekocht. Ik nam er de tijd voor. Liefst zeven winkels ging ik af. Ik logeerde in een van der Valk hotel, zij verkopen ook boxsprings.
  Niet iedere boxspring heeft een onderkant met veren
  De boxsprings in Thermae2000 zijn mijn favoriet, maar financieel niet.
  Ik kocht ze uiteindelijk bij bedmatras of matrasbed in berkel en rodenrijs.
  Na lang zoeken had ik al info en de verkoper gaf me alle advies.
  Het is skaileee buitenkant en allergeen stof aan de bovenkant.
  Het bedrijf staat slecht genoteerd op klacht.nl ze kunnen het niet wegkrijgen. Ik ben heel erg tevreden. Via internet heb ik eerder een boxspring gekocht en ook weer geannuleerd.
  Er gaat niets boven deskundig advies.

 4. Wij hebben hier in het hotel vorig jaar de bedden vervangen door boxsprings (met soort leer ipv stof) en krijgen daar zeer positieve reacties op. 300 kostten ze echter niet.
  Het zijn 1-persoonsbedden, met een gezamenlijke achterkant en je kunt dan alles aan elkaar vastmaken. Verder ook met toppers, die je natuurlijk op kortere termijn kunt vervangen dan een matras.
  Denk wel na over lakens in geval van toppers (weet niet hoe dat in N´land is, maar hier lastig te krijgen), over schoonmaken onder het bed (vaak zijn ze erg laag, hier kunnen de bedden uit elkaar geschoven worden) en in geval van topper of je 1- of 2-persoonstopper erop legt (je kunt natuurlijk een 2-persoons leggen over twee 1-persoonsbedden).
  Succes met je beslissing.

  1. Dat schoonmaken onder het bed is wel een punt. Eerst stond ons bed op vloerbedekking en dan wordt het één groot stofnest. Later stond het op vinyl en nu op laminaat. Ik ga er nu met een vloerwisser zonder stok onder door om het stof weg te krijgen.

 5. Wij hebben ook een gewoon grenen bed met lattenbodem. Daarop hebben we nu een aantal jaren een dik matras van de ikea. Wij slapen prima!
  Volgens mij hebben ze in vakantiehuisjes ook vaak boxsprings. En dat vind ik altijd vreselijk om op te maken. De matrassen schuiven zo opzij omdat er geen frame omheen zit zoals bij een gewoon ledikant. Ook blijft het dekbed aan het voeteneind niet goed zitten. Dat gaat steeds los. En dan lig ik weer zonder dekbed: manlief trekt het dan naar zich toe.
  Ik zal zelf dus niet kiezen voor een boxspring. Een goed matras op een lattenbodem is ook prima.

 6. Wij slapen nu al een aantal jaren op een boxspring en ik vind het heerlijk liggen. Dus wij hebben geen spijt van deze aankoop. Een mooie donkergrijze stof als bekleding en het staat ook nog eens heel mooi in de slaapkamer, vind ik dan hoor…
  We hebben wel een hoofd- en voetenbord, omdat ik dat mooi vind, voetenbord was een optie als ik het me goed herinner. Door die borden blijven matras en lakens heel goed op hun plaats.
  En iets hogere pootjes hebben we ook gelijk er onder laten zetten. Heel makkelijk opstaan is het nu… Niet extreem hoog, maar net iets hoger dan een doorsneebed…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Liefs,
  Mirjam

 7. Ik kreeg gisteren van een beddenverkoper te horen dat de levensduur van een boxspring maximal 12 jaar is in verband met de vulling. Iets om rekening mee te houden in het budget!

 8. Wij hebben tegenwoordig er ook een, echter waren we wel een hoop centjes krijt (2500 ongeveer) maar dan lig je ook wel heelijk, hij is hoog en fijn! Zoizo ga ik er van uit dat we heel erg lang van dit heerlijke bed mogen genieten!!!

 9. Wij hebben onze boxspring al zeker, ik gok, 10 jaar. Wat we al snel deden was de matrassen vervangen door goede matrassen. Manlief lag er verschrikkelijk op. Die topmatras vloog er al direct vanaf en de gewone matras eronder gaf allemaal klachten. Het onderstel van de boxspring, wij hadden toen gekozen voor electrisch, komt volgens mij nooit niets aan. Wat anoniem van 8.59 uur zegt kan ik dus niet beamen. Zeker al een jaar of 6 geleden hebben wij hele goede degelijke matrassen gekocht in een speciaalzaak. En wij zijn zeer tevreden. Vies wordt het niet, alleen stof komt erop. Met een zuiger maak ik het schoon.

 10. Ik heb er ook eentje en vind het prima liggen. Mijne is knalrood en was een paar jaar terug €1250, inclusief matrassen, topper, dekbed, dekbedovertrek, kussens en kussenovertrekken. Het hele bed eigenlijk zoals het in de showroom stond. Als ik nu een nieuw bed moest kopen, dan deed ik zeker weer een boxspring, maar ik geloof wel dat het echt wel goedkoper kan dan die €1250. Dat zou ik er dus denk ik niet weer voor uitgeven. En ik zag ook dat er verschillende bedrijven zijn die ‘m bij je thuis brengen en in elkaar zetten. Als ik nog terugdenk aan de ‘montagefase’, dan zou zo’n bedrijf echt wel mijn voorkeur hebben. Maar niet elk bed hoeft natuurlijk zo onmogelijk te zijn als dat van mij ;-)

 11. Wij hebben een houten bedombouw, met daarin een goede lattenbodem op eigen pootjes. Bed kwam van marktplaats, was een donker bruin/zwart bed maar heb het licht blauw geverfd.
  Bedombouw en lattenbodems (de bon hadden ze ook nog van beide) kosten ons €100. Voor het matras hebben we de tijd genomen om het uit te zoeken en in verschillende zaken geweest. Uiteindelijk een matras van zo’n €1000, maar die is z’n geld dubbel en dwars waard. Slapen er nu bijna 3.5 jaar op, maar nog steeds even stevig en netjes.

 12. Ik heb een ikea boxspring en hij ligt heerlijk! Lekker hoog.. Als je trouwens een felgekleurde boxspring leuk vind kun je dat ook heel eenvoudig zelf maken met wat stof en elastiek. Zo kun je het uiterlijk ook nog eens afwisselen, net hoe het seizoen of je humeur is… ;)

  1. Wat een leuk idee om je boxspring zo verschillende looks te geven Marieke! Ik vind het altijd erg leuk om de stoffering van ons huis aan te passen aan de seizoenen.

 13. ik heb ook al jaren een of liever 2 boxspringbedden, die samen een tweepersoonsbed vormen met een topper erop. de reden dat ik liever 2 eenpersoonsbedden heb is dat je per persoon kunt kijken wat je een lekker matras vind, bovendien zitten er wieltjes onder zodat ik de bedden makkelijk uit elkaar kan schuiven om af en toe onder de bedden schoon te maken. ik weet niet meer wat ik er voor betaald heb ,maar ik weet wel dat een eventueel nieuw bed in de toekomst ook weer een boxspring word, dat bevalt beter dan het andere bed dat ik in het verleden had.

 14. De paar maal dat ik op een boxspring sliep had ik de hele tijd het gevoel dat ik op een bult lag en er kans was dat ik eraf zou rollen . Geen fijne ervaring voor mij dus.

 15. We hebben het meest goedkope bed van Ikea, lillehammer hette het toen. Nu niet meer in de collectie. De lattenbodems hebben we vervangen door hele luxe van Leen bakker met zones, één luxe en één via MP. Het Matras komt ook van leenbakker. We zijn er nog steeds erg blij mee.

 16. Hier ook een doodgewoon bed. ;-)
  Maar wel met luxe goede matrassen.
  Echt waar een juist matras maakt echt een wereld van verschil.
  Voorheen hadden we gewoon één standaard matras van 160
  Nu hebben mijn man en ik allebei een eigen matras.
  Omdat wij nogal verschillend in lichaamsgewicht zijn had hij juist een extra stevig matras nodig en voor mij juist een matras die zich ook naar mijn vorm aanpast.
  Het was niet goedkoop maar het is het geld meer dan waard geweest.
  Ik was bijna vergeten dat slapen zo heerlijk kon zijn ;-)

 17. Mijn ouders hebben van die heel dure matrassen. Nou ja, geen 10.000 euro natuurlijk, maar van die high tech dingen. Anders rugklachten en slecht slapen en alles… En bij ons sliepen ze zo heerlijk zeiden ze. Wij hebben het een na goedkoopste matras van ikea met een dekmatrasje erop en een gewone lattenbodem. We waren voor 150 euro klaar. En idd, het ligt zalig. Eigenlijk helemaal geen antwoord op je vraag he? ;)

 18. Ik heb anderhalf jaar geleden een elektrische boxspring gekocht. Ik ben alleen maar heb er wel een gekocht van 2×70 zodat ik mijn eigen topmatras er nog op kon hebben uit ijn oude 140 cm bed.
  Ik heb er toen € 899 voor betaald. Ik heb heel bewust gekozen voor een verstelbare boxspring omdat ik toch regelmatig veel last heb van mijn fibromyalgie en dan meer tijd in bed door breng. Ik heb nu niet meer het gehannes met kussen (veel kussen) om lekker te liggen. Ik zet gewoon het hoofdeind en voeteneind omhoog.
  Ik ben er erg tevreden behalve als ik meer getranspireerd heb ik de matras goed moet luchten/kamer goed luchten om de matras weer droog te krijgen. (gelukkig gebeurt dit niet vaak.)
  Qua hoogte bevalt dit bed me ook veel beter met in en uit stappen. In het begin moest ik ook erg wennen aan het logge/lompe van de boxspring, maar nu weet ik niet beter.

 19. Wij hebben sinds 2 maand een boxspring en hij slaapt heerlijk. We hebben geen stof aan de buitenkant maar zwart leer dat maak je zo schoon. Hij is ook echt niks groter dan een normaal bed. Mijn mening is gewoon doen echt heerlijk

 20. Wij hebben sinds een aantal dagen een nieuwe boxspring van 180×200 cm. Nadat we een hele tijd samen in een boxspring geslapen hebben van 120×200 cm, vonden we het echt tijd voor een nieuwe. Ik zou echt niet meer anders willen! Mocht dit bed over een aantal jaar niet meer bevallen, dan gaan we sowieso weer voor een boxspring! :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.