Mogen ze in winkels om een donatie vragen?

morele drukEen tijdje terug was ik op zoek naar reflecterende armbanden.

Omdat ik 's ochtends vaak in het donker hardloop wil ik die dragen om beter zichtbaar te zijn. Ik zit altijd mijn kinderen op de nek over hun fietsverlichting. En toen besefte ik ineens dat ik als hardloper ook helemaal niet zichtbaar ben. Vandaar dus die reflecterende armbanden. Het zijn van die gele armbanden die je met klittenband om je arm doet. En de armbanden die ik zocht hebben ook nog lampjes er in.

Omlopen voor een goedkoper product

Ik keek allereerst bij de Action en Wibra, maar daar hadden ze helaas geen reflecterende armbanden. Uiteindelijk vond ik er wat bij de Halfords. Maar die kostten 12,95 voor 2 stuks. Dat vond ik vrij duur, dus besloot ik wat verder te lopen naar de Actiesport. En ja hoor, dat verkochten ze 2 reflecterende armbanden voor 9,50.

Moreel dilemma

Ik was blij dat ik 3 euro had uitgespaard en ging er mee naar de kassa. Nadat de winkelmeneer de 9,50 had aangeslagen vroeg hij:

'Mag ik er 2 euro bij optellen voor de Stichting Kika?'

Prompt voelde ik me ongemakkelijk. Want natúúrlijk draag ik de Stichting Kika een warm hart toe. En wie wil er nou niet kinderen helpen die kanker hebben. Maar anderzijds had ik zojuist een stuk omgelopen om goedkoper uit te zijn! Ik wilde echt niet meer uitgeven dan die 9,50. Daarom besloot ik uiteindelijk:

'Nee, doe maar niet.'

Maar ik hield er een vervelend gevoel aan over. Ik voelde me een gemeen kreng dat te beroerd is om zieke kindertjes te helpen.

Bovendien vraag ik me af: mogen ze dit in winkels eigenlijk wel zo vragen? Ik vind er namelijk een behoorlijk psychologische druk van uitgaan!

Heb jij ervaring met deze manier van doneren bij het afrekenen van een product? En hoe ga je daar mee om?

Similar Posts

33 Comments

 1. Die druk is er zeker. En ja ik vind dat ongepast. Ze doen dit tegenwoordig overal. Zeer vervelend. Bij Mc Donalds bijvoorbeeld. Daarom doe ik er niet aan mee.

 2. Ik vind het ook niet kunnen. Wat ik niet storend vind is als er een potje gewoon bij de kassa staat waar je evt kleingeld in kunt doen maar ze horen het niet te vragen vind ik.

 3. Zoiets heb ik gelukkig nog niet mee gemaakt. Maar ik zal dan (net als bij goede doelen acties op straat) heel vriendelijk zeggen: 'Nee, dankuwel'.
  Ik houd niet van die psychologische druk.

  1. Hier op het platteland wordt zelden gecollecteerd. Maar toen we nog in de stad woonden gaf ik meestal wel. Al was het maar vanwege de collectant die tijd en moeite deed. En dan natuurlijk ook nog voor het goede doel zelf.

 4. Ik zou ook heel snel geneigd zijn om 'ja' te zeggen, terwijl ik eigenlijk gewoon 'nee' wil zeggen. Ik geef altijd aan doelen die ik zelf 'het belangrijkst' vind en meestal zijn dat niet dezelfde doelen als die je in de winkel ziet. Tenminste, dat is voor mij niet Kika en ook niet b.v. het Ronald McDonald-fonds. Die doen echt wel goed werk hoor, maar ik geef zelf meestal vooral aan dier-gerelateerde doelen. Daarnaast houd ik er ook niet van dat er meteen een bedrag aan gekoppeld wordt. Ik vind 2 euro best pittig, dat gooi ik zeker ook niet in elke collectebus die langs komt! Bovendien; hoe weet je nu - zeker als je bv pint - of het echt bij dat doel terecht komt of bij de winkelier? Ik vind deze ontwikkeling niet echt heel prettig en zou als het even kan denk ik ook winkels mijden waar ze dit deden.

  1. Daar zeg je me wat. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Het zou voor mij niet zichtbaar zijn waar het geld nu eigenlijk naar toe ging. Ik moest alleen meer betalen.

 5. Dat is toch best een groot bedrag bovenop iets onder 10 euro. Ik heb het nog niet meegemaakt, maar ik kom dan ook zelden in winkels.

  Ik koop vaak bij kringloopwinkel Leger des Heils en dan laat ik soms het wisselgeld zitten afhankelijk van het bedrag en waarmee ik betaal natuurlijk.

  Het lijkt me trouwens voor de medewerkers ook geen prettige vraag om elke keer te moeten stellen. Kan een werkgever je daartoe verplichten?

 6. Nou, dat is ook niet netjes. Zoiets weigeren voelt toch ongemakkelijk.
  Maar het bedrijf zelf mag best 2 euro van die vermoedelijk 9,25 winst die ze op die armbanden maken doneren, toch?

 7. Ik vind het veel 2 euro extra.
  Ik zag dat ze bij de McDonald's 50 cent vragen. Ik heb het ook niet gedaan, maar dat vind ik een heel wat beter bedrag dan 2 euro.
  Bij de Mac stond ik bij zo'n bestel automaat, dan hoef je tegen niemand nee te zeggen, dat is wel makkelijk.
  Ik denk dat ik ook nee zou zeggen, maar ik kan me voorstellen dat je je dan slecht voelt. Dat zou ik denk ik ook wel hebben.

 8. Ik kan me jouw ongemakkelijke gevoel voorstellen maar ik weiger in zo'n geval ook!
  Als winkelketens een 'sociaal imago' willen opbouwen moeten ze dat niet via maar voor hun klanten doen!

 9. Nee. Ik snap dat goede doelen moeten vechten om de gunst van de gevers, maar als de gevers zelf steeds armer worden gaat er onvermijdelijk minder in de collectebussen. Door bij de kassa geld te vragen zet je m.i. mensen ontoelaatbaar onder druk. Misschien willen ze wel wat geven, maar kunnen ze het niet en dat hoeft niet elke winkelbediende + de hele winkel te weten.

  Nog iets over zichtbaarheid : die bandjes zijn te weinig. Kun je niet ergens lopen waar auto's niet komen ? Je loopt met je tengere lijf vóór een strijdwagen met het gewicht van een volwassen olifant. Er zit misschien een bestuurder in die dronken, stoned, niet wakker is of met zijn telefoon zit te spelen. Daar hangt jouw leven dan vanaf.

  Halfords is een kutwinkel. Bij de ANWB koop je heel voordelig een reflecterend hesje voor automobilisten met pech. Dat valt beter op. Wegwerkers weten waarom.

  1. Bedankt voor het meedenken Knutselsmurf. Behalve het bandje draag ik op mijn schoen ook nog een lampje. Maar ik zal inderdaad eens kijken naar een lichtgevend hesje.

 10. als eerste goede zaak dat je zichtbaar wilt zijn in het verkeer , als fietser kom ik steeds meer hardlopers, mensen met honden , wandelaars en skaters tegen op het fiets pad, sterker nog als fietser ban ik tegenwoordig soms zelfs in de minderheid op het fietspad. op zich niet dramatisch maar 99 % doet dat onverlicht en in het donker is het dan echt heel vervelend , dus fijn dat niet iedereen er zo makkelijk over denkt.wat betreft het vragen van donatie in winkels , dat vind ik geen goede zaak. ik voel mij dan al snel verplicht om ook te geven en natuurlijk wil ik best iets geven ,maar ik wil dan wel graag zelf uitmaken wat ik geef en waaraan. ik heb niet zon groot inkomen dus soms komt het mij gewoon niet uit om iets te geven ,maar doordat het dan onverwacht gebeurt zeg ik soms als ja , terwijl ik eigenlijk op dat moment het eigenlijk niet kan missen. 2 euro is voor de een heel weinig ,maar voor anderen weer een heel bedrag.

 11. Ik heb deze vraag nog niet eerder gekregen maar kan me voorstellen dat het wel erg bot en opdringerig is. Kijk een potje naast de kassa , dat kan ik snappen en vind ik ook beter maar om op die manier geld te verwerven vind ik een beetje te ver gaan.

 12. Ik zou dat niet fijn vinden , vooral ook omdat er een bedrag aangekoppeld wordt.
  Zo is er een hele marketing gaande om als je dit of dat koopt er zoveel naar een goed doel gaat. Een vorm van op je gemoed spelen vind ik dat. Vooral grote organisaties doen dat . Bekende Nederlanders in spotjes , die geldvragen voor een goed doel. Brrrrr.
  Beslis liever zelf waar ik mijn geld aan uitgeef.

 13. Mij vroegen ze het laatst bij de H& M of er twee euro boven op de rekening mocht voor Unicef. Mijn vraag naar het waarom van deze aktie, of H&M de bijdrage van iedere klant soms verdubbelde werd eerst niet begrepen, en na uitleg ontkennend beantwoord. Ik vind het een hele irritante actie. Ik zie ook niet in waarom een groot bedrijf goede sier zou moeten maken met de vrijgevigheid van hun klanten. Bij een Lidl bij mij in de buurt kun je op de flesseninleverautomaat met een knop aangeven of je een retourbon wilt of dat het bedrag wilt schenken aan de voedselbank. Dat vind ik wel een sympathieke actie. Geen enkele druk, geheel vrijblijvend, voor een doel dichtbij, zonder strijkstok. Die paar dubbeltjes sta ik iedere keer met liefde af. Al was het maar omdat ik toch de bonnetjes voor de kassa meestal al kwijt ben.

 14. Als ik met de hond ga lopen en het is schemerig of donker dan doe ik een reflecterend hesje aan en aan de halsband van de hond zitten knipperende lichtjes en dan heb ik ook nog altijd een zaklamp mee. Ik vind het ook heel erg belangrijk om goed gezien te worden.

  Ik vind niet dat ze in een winkel geld voor een goed doel mogen vragen, op de manier waarop dat bij jou gedaan werd. Dat gaat gewoon te ver. Ik snap goed dat het je een akelig gevoel gaf.

 15. Ik houd ook niet van zulke acties...
  Ze spelen op je gevoel in, en ieder moet uit eigen beweging iets
  kunnen geven zonder dat daar op zo'n manier om gevraagd word.

  Ik heb t eens meegemaakt bij de mc Donalds.

 16. . Hier staan ook potjes, maar velen lopen er voorbij, want dat ding staat er altijd al.
  Ook wordt het hier gevraagd en altijd had ik nee hoor andere keer. We hebben een erg krap budget. Totdat onze zoon kanker kreeg. Toen ging de knop om. Het kost zoveel en ze doen er ook leuke dingen mee voor jou zieke kind. Heb je ooit eens lang in het ziekenhuis gezeten?? Hoop dat je er voor bewaard blijft, maar denk er aan als je de vraag/potje krijgt/ziet:wat als mijn kind het is?
  Onze zoon is beter geworden, maar de wetenschap is er dat het altijd terug kan komen.
  Groet, WIlma

 17. Wat ontzettend irritant! Slechte actie. Zet dan een collectebus oid neer. Maar nee dit vind ik echt te ver gaan. Hoe goed een doel ook is, ik maak zelf de keuze. Er zijn zoveel goede doelen en elke keer 2 euro is wel erg veel

 18. En dan te bedenken onder welke omstandigheden de kleding van de h&m gemaakt wordt. .. Is zo'n actie om hun schuldgevoel af te kopen? Of hun imago veilig te stellen?

 19. Sorry, dat was een reactie op irmisiste. Inderdaad, potje of collecte prima, maar deze psychologische druk; liever niet. Zou zelf ook geneigd zijn ja te zeggen terwijl ik eigenlijk nee wil doen.

 20. Ik vind dat ze steeds brutaler worden hierin. Vind het ook niet fijn als ze bij je aanbellen of je opbellen laat staan dat ze het me in de winkel gaan vragen. Als ik wil doneren weet ik ze wel te vinden

 21. Wow, nee, dat heb ik nog nooit gehoord, dat dat zo gevraagd wordt. Ik vind het ongepast, zet dan gewoon een duidelijk zichtbare pot bij de kassa, dan kunnen mensen zelf bepalen of ze iets geven of niet. Dit vind ik gewoon opdringerig.

 22. Nee ik vind niet dat dit kan, het geeft de persoon een druk. Je voelt je opgelaten en wil natuurlijk niet het gevoel krijgen vreemd aangekeken te worden als je nee zegt. Mensen moeten zelf bepalen of ze iets willen geven of niet, en niet opeens zomaar voor zo'n keuze worden gezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.