Verhuizen naar Nederland: 5 tips
Last updated on July 29th, 2024 at 10:58 am
- Verhuizen naar Nederland: een Deens perspectief
- Tips en trucs voor een vlotte verhuizing naar Nederland
- Het vinden van een huis in Nederland
- Nederlandse huurmarkt
- Grote steden
- Kleinere steden en dorpen
- Wat je moet weten als je binnen of naar Nederland gaat verhuizen
- Verzekeringen
- Gemeentelijke inschrijving
- Huisarts en tandarts
- Het Nederlandse leven
- Verhuizen naar Nederland tot slot
- Nawoord over verhuizen naar Nederland
- Terug verhuizen naar Nederland
- Interessante feiten over emigreren naar Nederland
Verhuizen naar Nederland?!
In het programma Ik Vertrek ruilen mensen Nederland juist in voor een leven en huis in het buitenland.
Maar er zijn ook mensen die juist graag in Nederland willen wonen.
Volgens de Adviesraad Migratie verhuizen de meeste mensen naar Nederland voor werk, studie of liefde!
Mijn man werkt bij een Japans bedrijf in Amsterdam, en daar werken onder andere mensen uit Denemarken, Noorwegen en Spanje!
Verhuizen naar Nederland: een Deens perspectief
Anastasia uit Kopenhagen schreef een artikel over verhuizen naar Nederland.
En waar je als nieuwkomer dan allemaal aan moet denken.
Om sommige dingen moest ik wel een beetje lachen, zoals haar slotzin: ‘Pak je klompen en stroopwafels!’
Tips en trucs voor een vlotte verhuizing naar Nederland
Dus, je hebt besloten om de sprong te wagen en te verhuizen naar het land van tulpen en windmolens – fantastisch!
In dit artikel nemen we je eerst mee door de huurmarkt in Nederland, zodat je weet wat je kunt verwachten van je nieuwe huis.
Vervolgens duiken we in de belangrijke zaken die je moet regelen bij een verhuizing, van inschrijven bij de gemeente tot het regelen van verzekeringen.
Zo ben je goed voorbereid op je Nederlandse avontuur!
Het vinden van een huis in Nederland
Voor de meeste mensen is het vinden van een nieuwe plek om te wonen een van de spannendste aspecten van een verhuizing naar Nederland. Het land heeft een gevarieerd aanbod aan huurwoningen. Dus of je nu op zoek bent naar een schilderachtig grachtenpand in Amsterdam, een modern appartement in het bruisende Rotterdam, of een rustig huisje in de groene Nederlandse plattelandsgebieden, er is voor iedere woonwens iets te vinden.
Nederlandse huurmarkt
De Nederlandse huurmarkt is in het algemeen vrij gestructureerd en goed gereguleerd. Huurwoningen worden meestal aangeboden via makelaars of online platforms. Zo kun je deze pagina bekijken om een volledig overzicht van alle huurwoningen per stad te vinden. Je vindt er zowel gemeubileerde als ongemeubileerde woningen, voor korte of langere termijn, afhankelijk van wat het beste bij je levensstijl en persoonlijke omstandigheden past.
Grote steden
De grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn bijzonder populair en dat wordt weerspiegeld in de huurprijzen. Maar maak je geen zorgen, zelfs in deze steden zijn er nog steeds veel betaalbare opties, vooral als je bereid bent om iets buiten het stadscentrum te kijken.
Kleinere steden en dorpen
In kleinere steden en dorpen kun je genieten van een rustiger leven, vaak dichter bij de natuur. Deze gebieden hebben ook een goede huurmarkt met veel beschikbare woningen. Of je nu van plan bent om je te vestigen in een kleine, charmante stad zoals Delft of Leiden, of in een rustig dorp in de provincie Gelderland, er is altijd een breed scala aan huurwoningen beschikbaar.
Over het algemeen biedt Nederland een divers aanbod aan huurwoningen die tegemoetkomen aan verschillende behoeften en budgetten. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen vind je ongetwijfeld een huis dat past bij jouw levensstijl en voorkeuren in dit gastvrije en charmante land.
Wat je moet weten als je binnen of naar Nederland gaat verhuizen
Als de windmolens en tulpenvelden van Nederland je roepen, staat je een opwindend avontuur te wachten. Maar voordat je kunt beginnen met het ontdekken van dit charmante land, moet je een paar praktische zaken regelen. Maak je geen zorgen, met een beetje planning en organisatie kun je je verhuizing soepel laten verlopen. Hier zijn enkele tips en trucs om je te helpen.
Verzekeringen
Nederland heeft een verplichte ziektekostenverzekering. Dus zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk na je aankomst regelt. Je kunt kiezen uit verschillende aanbieders en het basispakket dekt de meeste gangbare medische zorg. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen, zoals tandheelkundige zorg of fysiotherapie.
Daarnaast is het ook een goed idee om te kijken naar een inboedelverzekering om je bezittingen te beschermen en een aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval je schade aan anderen toebrengt. Sommige verzekeringen bieden pakketten aan die al deze verschillende soorten dekking combineren.
Gemeentelijke inschrijving
Zodra je een verblijfsadres hebt in Nederland, moet je je inschrijven bij de gemeente waar je woont. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar het is ook noodzakelijk voor verschillende praktische zaken. Zoals het openen van een bankrekening of het aanvragen van een zorgverzekering. De procedure kan per gemeente verschillen, dus kijk op de website van je gemeente voor specifieke informatie.
Huisarts en tandarts
Het vinden van een huisarts en tandarts in je nieuwe buurt is ook een belangrijke stap. De meeste mensen kiezen voor een praktijk in de buurt van hun huis of werk. Bel een paar praktijken op om te vragen of ze nieuwe patiënten aannemen en wat de procedure is voor inschrijving. De meeste praktijken zullen vragen om je verzekeringsgegevens en BSN (burgerservicenummer), dus zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt.
Het Nederlandse leven
Als je eenmaal de praktische zaken hebt geregeld voor verhuizen naar Nederland, is het tijd om je onder te dompelen in het Nederlandse leven. Leer een paar basiswoorden en zinnen in het Nederlands. Hoewel veel Nederlanders uitstekend Engels spreken, wordt het altijd gewaardeerd als je moeite doet om de taal te leren. Probeer je aan te passen aan de lokale gewoontes, zoals fietsen naar je werk of de supermarkt, en leer de Nederlandse etiquette kennen, zoals altijd op tijd zijn.
Verhuizen naar Nederland tot slot
Verhuizen naar een nieuw land kan uitdagend zijn, maar met een beetje voorbereiding en organisatie kun je de overgang een stuk eenvoudiger maken. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je snel en efficiënt bent gevestigd in Nederland en klaar bent om te beginnen met het ontdekken van alles wat dit prachtige land te bieden heeft.
Dus pak je klompen en stroopwafels en begin aan je nieuwe Nederlandse avontuur!
Nawoord over verhuizen naar Nederland
Dankjewel Anastasia voor je leuke artikel over verhuizen naar Nederland, en jouw kijk op de Nederlandse woningmarkt.
Die vind ik vrij optimistisch.
Op dit moment is het namelijk vrij lastig om een goede woning te vinden als ik de kranten en het nieuws moet geloven.
Je verwijzing naar de Nederlandse gewoonte om ‘altijd op tijd’ te zijn, kan ik erg waarderen want ik houd daar erg van. Toch zijn er genoeg Nederlanders die altijd en overal te laat komen ; )
Terug verhuizen naar Nederland
In populaire programma’s als Ik Vertrek en Het Roer Om vertrekken Nederlanders naar het buitenland. Ik vroeg me af: zijn er veel mensen die terug verhuizen naar Nederland? Op basis van Ik Vertrek heb ik niet de indruk dat het vaak voorkomt. De meeste emigranten in Ik Vertrek zijn blij met hun nieuwe bestaan.
Maar op de website Adviesraad Migratie lees ik dat zo’n 26% van alle immigranten Nederlanders zijn die weer terug verhuizen naar Nederland.
Interessante feiten over emigreren naar Nederland
Als het over mensen gaat die naar Nederland verhuizen dan gaat het vaak over mensen die hier asiel aanvragen. Maar volgens de Adviesraad Migratie is dat maar een kleine groep.
Hieronder een aantal interessante cijfers van het CBS over de periode 2010-2019 en verhuizen naar Nederland.
- Er zijn 2 miljoen mensen naar Nederland verhuisd.
- Er zijn ± 1,5 miljoen weggegaan uit Nederland.
- 43% van de mensen die naar Nederland emigreren, wonen in de EU.
- 27% van de mensen die naar Nederland komen wensen asiel.
Wat zijn jouw ervaringen met wonen in een ander land?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat een leuk artikel om te lezen. Grappig om eens het perspectief van iemand te lezen die juist naar Nederland is gekomen.
Ja hè? Dat vond ik ook Jessie. Het geeft een heel andere kijk.
Ik heb nog nooit in een ander land gewoond. Voel ook niet echt de behoefte om naar een ander land te gaan. Wel heb ik een Oekraïense collega (gevlucht voor de oorlog) en zij gaf aan dat het wel heel erg wennen is in Nederland.
Het grootste voordeel is denk ik dat veel Nederlanders meerdere talen spreken.
Mooi uitgebreid artikel van Anastacia en je voor- en nawoord erbij maken het echt compleet. Op dit moment is het inderdaad een sombere boel op de huizenmarkt. Hopelijk komt hier met een nieuw kabinet ‘snel’ verandering in xxx