In de kou zitten op school? In mei?

in de kou zitten op school

Lang voordat de energieprijzen omhoog schoten, en iedereen de verwarmingsknoppen omlaag zetten, werden mijn twee jongste zoons in mei 2013 al eens naar huis gestuurd omdat de basisschool het onverantwoord vond om ze daar ‘in de kou’ te laten zitten.

Dit schreef ik destijds:

In de kou zitten op school

Vandaag kwamen mijn jongste twee kinderen thuis van de (basis)school met een brief waarin stond dat ze morgen vrij hebben ‘i.v.m. kou’. Eerst dacht ik nog dat het een hele oude brief was, die ze ergens onder in hun tas hadden terug gevonden. Want ‘i.v.m. kou’ associeer ik niet met de meimaand!

Verwarmingsketels gejat!

Maar de brief bleek wel degelijk actueel. Blijkbaar zijn de verwarmingsketels van de school gejat! En daardoor doet de verwarming op school het niet meer. En omdat, en ik citeer:

‘het niet wenselijk is de kinderen nog langer in de kou te laten zitten,’

hebben ze morgen de hele dag vrij*. Donderdag worden er nieuwe ketels geplaatst en vrijdag is er weer gewoon les.

Tsja… zo heel erg koud vind ik het eigenlijk niet. En ik vraag me af of een brief met de tip om je kind warm gekleed naar school te sturen, of met een extra vest, geen betere oplossing was geweest?

Leestips

Creëren we zo geen watjes?! Waar zijn de jongens en meisjes van Jan de Wit?

* Ouders die hierdoor in de problemen komen met hun werk kunnen hun kind wel gewoon naar school laten gaan, want er is opvang aanwezig. Dat vind ik sympathiek, hoewel ik als thuisblijfmoeder/wahm de kinderen thuis houd.

Similar Posts

34 Comments

 1. maar wat moet je met opvang als je ze eigenlijk niet in school wil hebben door de “kou”, dan hadden ze ze allemaal wel naar school kunnen laten gaan en een dikke trui of jas aan voor 1 dag?

 2. Volgens mij hadden ze best naar school gekund met een dikke trui aan. Hier gaat ook pas in de avond de verwarming aan en een klas vol met kinderen ‘verwarmd’ zichzelf. Al die kinderen geven ook lichaamswarmte af.

  Even iets heel anders. Hoe gaat het met de examens van de kinderen en de stress van jullie allemaal?
  Enne, we hadden vlakbij elkaar kunnen wonen want manlief heeft vorig jaar gesolliteerd in Doetinchem en dan waren we in een dorp in die omgeving gaan wonen :-) Maar helaas is hij het niet geworden en gaan we naar een andere provincie toe (Utrecht)

  1. Dat ben ik met je eens VeggieMo. Zo koud is het niet, dat je dat niet met een warme trui kunt oplossen!

   Ik vind de examens nog erg spannend, maar ze zijn helemaal verspreid over een periode van maar liefst drie weken. Dat betekent dat mijn dochter er nu pas 2 heeft gehad, en mijn zoon morgenmiddag zijn eerste examen. Vooral mijn zoon vind ik spannend: officieel leert hij elke dag, maar het is zo moeilijk aan hem te zien!

  2. We wilden als eerste kijken in Varsseveld en Lichtenvoorde. En heel misschien Winterswijk. Dan zouden we heel dichtbij Duitsland wonen en daar kom ik graag. Ook vanwege de boodschappen ;-)
   Mooie woningen in die omgeving en nog betaalbaar ook.

  3. Ja, dat had ik ook leuk gevonden om elkaar ook eens ‘echt’ te ontmoeten :-)

 3. Waha, zoiets verzin je niet in deze tijd van het jaar.
  Hier brand de verwarming ook niet meer overdag hoor, waarom kan een school niet een dagje “kachelloos’?
  Trouwens wel bizar zeg dat de kachels gestolen zijn!

 4. Hier staat de verwarming nu ook niet aan, maar gewoon een dikke trui overdag hoor. Het is namelijk wel frisjes!
  Maar ik vind het ook zeker geen reden om de kinderen maar thuis te laten blijven…
  Hoe kan dat trouwens dat ze gestolen zijn?? daar zou ik wel benieuwd naar zijn! erg apart!

  1. In de brief stond dat ze zelf ook heel verbaasd waren. De verwarmingen deden het niet, en toen ze op zoek gingen naar de oorzaak bleken de verwarmingsketels dus gestolen. Verder miste er niets. Raar hè?!

  1. Zowel de diefstal als de kinderen vrij geven vind ik apart.

   Bovendien werkt het heel ontwrichtend! Ze waren nauwelijks op gang gekomen na de meivakantie, en nu zijn ze alweer thuis. Morgen 1 dag school, en dan is er weer een lang weekend.

   Net alsof je in een stoptrein zit. Net als je denkt nu schiet het op, stopt het weer.

 5. Ik denk al snel zo als jij hoor, een lekker vest aan en ze kunnen er heus wel tegen. Maar voor die kinderen natuurlijk wel een lekkere extra vrije dag…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. Mijn moeder was geboren op 14 mei (1920) . In haar jeugd was de kachel altijd uit in mei. De kolen waren meestal op en dan werd het huis schoongemaakt en alle kolenstof weggepoetst.
  Tijdens een koude meimaand vroeg mijn moeder als verjaarscadeau of de kachel een dag aan mocht.
  Dat waren nog een tijden!

 7. Belachelijk de cv ketel van de school stelen, lijkt nergens op.
  tijdens corona werd er geventileerd en stonden de ramen open, toen zaten ze ook in de kou.
  Stil zitten maakt een mens altijd koud, meer lagen over elkaar aan trekken. Hans

 8. Een gestolen ketel? Bijzonder…
  Ik zou denken dat je toch zeker in mei in een ruimte met een hoop mensen warm genoeg zou moeten kunnen blijven met warme kleding.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.