5 Relatiegeschenken van Huisvlijt

relatiegeschenken

Je kent vast wel het verschijnsel relatiegeschenken.

Mijn favoriete voorbeeld is de knalgele pen van 123Inkt!

Die pen kom ik echt overal tegen!

En hij schrijft nog fijn ook.

Wat is een relatiegeschenk eigenlijk?

Wat maakt een relatiegeschenk eigenlijk anders dan een cadeautje? Want op zich is een relatiegeschenk een cadeautje! Volgens de Nederlandse Encyclopedie* is een relatiegeschenk Een cadeautje dat vaak worden gegeven aan zakelijke relaties.

Maar je ziet het bijvoorbeeld ook op middelbare scholen is mijn ervaring. Op open dagen van middelbare scholen kregen we vaak een leuke stoffen tas en minimaal een pen. Met het logo van de school erop uiteraard. En ik herinner me dat mijn man en ik ooit een winkel voor houtkachels en zonnepanelen bezochten en dat naar huis gingen met een mooie Mepal broodtrommel!

De psychologie achter een relatiegeschenk

Ook al is een belangrijk kenmerk van een cadeautje dat je er niets voor terug verwacht, is een relatiegeschenk iets minder neutraal. Technisch gezien hoef je inderdaad niets terug te doen, maar de gever van het geschenk heeft wel een bepaalde hoop. Hieronder een aantal interessante feitjes tegen over relatiegeschenken!

 • 20,9 van de mensen die een relatiegeschenk krijgt is daarna geneigd om meer te kopen!
 • Een geschenk geven aan een zakelijke relatie is goed voor je image.
 • De Wet van Wederkerigheid speelt een belangrijke rol. Als iemand iets leuks krijgt dan voelt die vervolgens een zekere noodzaak om ‘iets terug te doen’.
 • Als mensen je geschenk ook echt gebruiken is dat gratis reclame. Weet je nog toen je in winkels gratis een plastic tasje kreeg bij een aankoop? Daar stond doorgaans het logo van de winkel op. Je was dan een gratis wandelende reclame!
 • Als je een bedrijf runt en je geeft alle werknemers bijvoorbeeld een mok met het bedrijfslogo en een pen, dan kan dat een gevoel van verbondenheid geven.

Bij Gift Campaign hebben ze maar liefst 15.000 relatiegeschenken! Ik bedacht: ‘Welke relatiegeschenken zouden leuk zijn voor Huisvlijt?’

Potentiële relatiegeschenken voor Huisvlijt

Hieronder mijn 10 potentiële relatiegeschenken van Gift Campaign voor Huisvlijt!

 1. Tsja, ik kan er niks aan doen, en origineel is het niet maar een pen vind ik leuk én handig. Zelfs als je bij ontvangst denkt: ‘Wat een stom ding!’ kan er een moment komen waarop je ineens een pen nodig hebt. En dan word je helemaal blij als je die gekregen pen met logo terugvindt ; )
 2. Op de tweede plek komt dan een handige linnen tas met Huisvlijt erop. Zo’n linnen tasje is van de categorie: ‘Altijd handig om bij je te hebben,’ en is duurzaam.
 3. Een thermosbeker vind ik ook een leuk cadeau. Het voorkomt dat je onderweg dure koffie moet kopen, en het is ook weer duurzaam om je eigen koffie mee te nemen. Ik neem bijvoorbeeld altijd een thermosbeker met koffie mee naar mijn filosofiegroepje in de bibliotheek. Er is daar weliswaar een koffieautomaat, maar daar drinken zelfs de medewerkers van de bibliotheek niet van. Het is hele vieze koffie.
 4. Een ijskrabber vind ik ook niet verkeerd, ook al is de winter tot dusver zo zacht dat ik hem nog niet hebt nodig gehad. Maar het is altijd handig om er eentje in de auto te hebben. Veel fijner dan de autoruiten krabben met een leeg cd-doosje….
 5. Een snoepdoosje kun je ook laten bedrukken bij Gift Campaign. Ze hebben een mooie glazen pot met gekleurde snoepjes maar ook een blikje met stroopwafels. Ik zou het wel humoristisch vinden als een tandarts die als relatiegeschenk aanbood ; )

Screenshot 2023 01 12 at 14.49.48

Relatiegeschenken die ik niet zo gauw zou weggeven zijn bedrukte bekleding, slippers, zonnebrillen en bloempotten. Volgens mij worden daar niet zoveel mensen blij van.

Samenvattend

Een relatiegeschenk is een cadeautje dat je krijgt van een professional of zakelijke relatie. Het is een fijne promotionele tool waarmee bedrijven zichzelf laten zien op een sympathieke manier. Technisch gezien hoef je het alleen maar in ontvangst te nemen.

Mijn favorieten geschenken zijn de dingen waar ik in het dagelijks leven ook wat aan heb.

Leestip

Een bijzondere vorm van een relatiegeschenk is natuurlijk het Kerstpakket

Wat is jouw favoriete relatiegeschenk?

*Nederlandse Encyclopedie definitie van relatiegeschenken.

Similar Posts

36 Comments

 1. Leuk! Het was vroeger mijn werk om relatiegeschenken te regelen. Ik heb de leukste dingen voorbij zien komen. Van mooie pennen tot aan usb stickjes, handige hebbedingetjes en meer.

 2. Oh, een t shirt met lange mouwen waar de naam van een ex werkgever op stond gebruikte ik lang als schilders-shirt.
  Daar werd ik voor de rest niet heel blij van.
  Een hele grote kleurige paraplu mét logo die ik van een andere werkgever kreeg (een grote bank), gebruik ik nu 15 jaar later nog vaak als ik mijn zoontje ga ophalen van school in de regen. De paraplu is zó groot dat ik er samen met mn drie kinderen makkelijk onder zou passen. Van andere moeders krijg ik dan ook vaak jaloerse blikken, als zij kletsnat worden 😆
  Dus wat mij betreft is die grote paraplu het beste relatiegeschenk ooit.

 3. Ik heb pas van een bedrijf waar ik mee heb samengewerkt een tegeltje gekregen met een leuke tekst

 4. Leuke relatiegeschenken heb je bedacht, die ook echt bij Huisvlijt passen. Ik krijg zelf ook graag pennen, want zoals je al zegt: die gebruik je toch wel.

 5. Voor Huisvlijt zou ik meteen denken aan een “boekenlegger” ik weet ook niet waarom. Makkelijk te maken, makkelijk te versturen? Veel mensen lezen nog échte boeken en ik zou hem koesteren.

 6. Ja die pen vind ik ook heel handig. Uiteindelijk heb je die toch altijd wel een keer nodig en je koopt ze niet zo snel, waardoor de pennen die je al hebt altijd wel een keer opgaan. Goed idee!

 7. Ik krijg ze gelukkig zelden want ik vind het meestal iets waar ik niet veel mee kan doen. Er zijn al genoeg overbodige prullen op deze wereld.

 8. Ik sla relatiegeschenken graag af. In principe heb ik genoeg spullen. Slechts wanneer het echt echt echt functioneel is ( en dan bedoel ik geen pen, want daar heb ik er genoeg van’) neem ik het aan. Zo heb ik een heel fijn keycord.

 9. Ik vind die stoffentasjes altijd heel handig net als pennen! Die kun je nooit genoeg hebben want je raakt ze altijd wel weer een keer kwijt. De rest vind ik vaak onnodige hebben dingetjes en zonde!

 10. Onlangs kreeg ik een kaartje met bloemenzaadjes in verwerkt om mij een bloeiend nieuwjaar te wensen. Dat vond ik wel leuk en ga ik dit voorjaar in de tuin leggen. Hopelijk krijg ik dan mooie bloemen te zien deze zomer.

 11. Tja, vaak vind ik een relatiegeschenk toch iets waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. En dat klinkt meteen heel onaardig want iemand doet moeite om je een cadeau te geven. Afijn, een usb-stick vind ik ook altijd heel handig. Pennen ook.

 12. Die pennen van 123inkt.nl hebben wij ook overal liggen, schrijven echt super fijn. Tja, ik vind bruikbare relatiegeschenken prima, maar prulletje en overbodige gadgets sla ik graag af.

 13. Even denken wat hij allemaal al weggegeven hebben op het werk… Zo’n schuifje voor de camera in je laptop. Bekers. Pennen (oeh, die waren slécht!). Powerbanks. Telefoonhouders. En, mijn favoriet: een paraplu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.