Braadpan of hapjespan?

braadpan of hapjespanWat is handiger? Een braadpan of hapjespan?

Een hapjespan is een soort koekenpan.

Braadpan of koekenpan

Maar het verschil is dat een hapjespan een hogere rechtopstaande rand heeft. En meestal zit er ook een deksel op. Als je chique wilt overkomen kun je je hapjespan ook je sauteerpan noemen. Bijvoorbeeld: 'Excuseer mij, ik moet even roeren in mijn sauteerpan!' Dat klinkt toch anders dan 'Wacht ff, ik moet even roeren in mijn hapjespan.'

Een koekenpan gebruik je voor het bakken van koeken, eieren etc. Een sauteerpan voor het bakken van vlees, aardappels, groente enzovoorts.

Met een hapjespan kun je dus meer dan met een koekenpan. Hieronder een voorbeeld van een koekenpan van de Action:

koekenpan action

Nieuwe hapjespan nodig

Onze dure BK of Tefal hapjespan die we 6 jaar geleden kochten verloor na een paar jaar het handvat op de deksel. 'Niet getreurd!' vond ik. En voortaan zette ik gewoon een zoutvaatje op het gat in het glazen deksel dat het kapotte handvat achterliet.

Vervolgens brak de steel van de pan af. Maar opnieuw niet getreurd! Voortaan pakte ik de pan gewoon aan met twee ovenhandschoenen.

Maar toen begon de pan van binnen zwart af te geven!

En dat ging me dus te ver. Ik vind dat eng, en wil onze gezondheid daar niet aan wagen.

Daarom was ik al een paar weken op zoek naar een nieuwe hapjespan. Maar ik schoot niet erg op moet ik bekennen. Ik vond het lastig om te kiezen.

Want ik wilde een veilige hapjespan die er ook nog eens leuk uitziet. Het liefst met bloemetjes ; )

Wibra hapjespan

Maar nou kwam ik donderdagochtend bij de Wibra een leuke hapjespan tegen. Hij heeft een keramische aanbaklaag en kost maar 8,99... Gekocht heb ik hem echter niet, want ik vroeg me toch af of het voor die prijs wel een goede hapjespan kan zijn.

Braadpan of hapjespan

Tijdens mijn daarop volgende zoektocht naar een hapjespan op internet raakte ik afgeleid door het mooie kleurtje van deze Hema braadpan. Die is in de aanbieding en kost 24 euro op het moment.

hema braadpan

Zoals de naam al zegt, wordt een braadpan traditioneel eigenlijk alleen gebruikt voor het braden van vlees. Maar je kunt er ook stoofschotels, soepen en ovengerechten mee maken.

Eigenlijk is een braadpan dus een prima alternatief voor een hapjespan. Beide bieden veel mogelijkheden.

Verschil tussen een braadpan en hapjespan

Vorm en grootte

Een hapjespan heeft meestal een brede, ondiepe vorm met lage zijwanden. Het oppervlak is vaak groot en plat, waardoor er veel eten tegelijkertijd kan worden klaargemaakt. Hapjespannen zijn ontworpen voor het bakken, sauteren en roerbakken van voedsel.

Hieronder een hapjespan en een braadpan van de Action als voorbeeld. Je ziet zo heel goed het verschil tussen een braadpan of hapjespan.

hapjespan action

Een braadpan heeft meestal hogere zijwanden en een kleinere bodem. Dit geeft meer ruimte voor het braden van vlees of het bereiden van stoofschotels en éénpansgerechten.

braadpan Action

Gebruik

Hapjespannen zijn ideaal voor het snel aanbraden van groenten, vlees en andere ingrediënten op hoge temperaturen. Ze zijn ook geschikt voor het bereiden van sauzen en roerbakgerechten.

Braadpannen worden vaak gebruikt voor het braden van grote stukken vlees, zoals hele kippen, rundvleesrollades of varkensgebraad. Ze zijn ook geschikt voor het sudderen van stoofschotels en soepen.

Warmteverdeling

Hapjespannen hebben meestal een gelijkmatige warmteverdeling over het grote oppervlak, wat handig is bij het snel bereiden van voedsel op hoge temperaturen.

Braadpannen zijn vaak dikker en hebben een betere warmtebehoud, wat ideaal is voor langzaam garen bij lagere temperaturen.

Handvatten en deksel

Hapjespannen hebben meestal één lange steel, waarmee je de pan gemakkelijk kunt schudden of roeren. Ze hebben vaak geen deksel of hebben een platte deksel. Hieronder een hapjespan van de Lidl die een identiteitscrisis heeft: de handvatten lijken meer op die van een braadpan!

hapjespan lidl

Braadpannen hebben vaak twee handvatten aan de zijkanten om het gewicht van grote stukken vlees te ondersteunen. Ze worden meestal geleverd met een goed passend deksel om vocht vast te houden zodat je goed kunt braden en stoven.

In het algemeen kun je een hapjespan gebruiken voor snelle bereidingen op hoge temperaturen, terwijl een braadpan meer geschikt is voor langzame bereidingen bij lagere temperaturen.

Braadpannen zijn er in allerlei leuke kleurtjes!

Toen ik me dat realiseerde kreeg ik een wild gevoel! Want braadpannen heb je echt in allerlei leuke kleurtjes. Zoals deze roze Creuset braadpan:

braadpan
159,- bij Fonq. Past mooi bij mijn roze koffiezetapparaat : )

Maar deze groene vind ik ook erg leuk:

braadpan
Deze kost 154,-

En wat te denken van deze knalblauwe:

braadpan le creuset
159,- bij Fonq

Le Creuset is het beste op het gebied van braadpannen

De beste reviews krijgen de braadpannen van Le Creuset. Ze zijn erg duur, maar iedereen zegt dat deze pannen hun geld meer dan waard zijn. Ze gaan levenslang mee, en kunnen nog in de oven ook. Vervolgens zag ik dat er op dit moment 30% korting was op de braadpannen van Le Creuset. Ik besloot daarom hiervoor te gaan.

En toen ik ging afrekenen googlede ik nog even 'kortingscode Fonq december 2016' wat me warempel een kortingscode opleverde die het nog deed ook! Er ging nog 15,40 extra af!

Uiteindelijk betaalde ik dus maar 138,60 voor mijn mooie nieuwe Le Creuset braadpan van 24cm.

Samengevat: mijn psychologisch proces bij de aankoop van een braadpan : )

Het begon allemaal met onze stomme hapjespan van BK of Tefal die allerlei mankementen heeft en vervolgens zwart ging afgeven. Omdat ik niet goed wist wat de beste keuze was, kwam ik maar niet tot de aankoop van een goede vervangende pan.

Tot ik donderdagochtend bij de Wibra een leuke hapjespan tegenkwam. Die kocht ik niet, omdat ik niet zeker wist of hij wel goed was. Maar die pan zorgde ervoor dat ik eenmaal thuis op internet naar hapjespannen ging zoeken. Tijdens die zoektocht werd ik verleid door een plaatje van een Hema braadpan. Dat leidde uiteindelijk tot de aanschaf van een Le Creuset braadpan.

Hoewel ik begon met zoeken naar een hapjespan, kocht ik uiteindelijk een braadpan. De reden is dat een braadpan hetzelfde kan als een hapjespan, maar ze zien er leuker uit. En ik heb er nu dus eentje van een oerdegelijk merk.

Jaja, de wegen van een vrouw zijn ondoorgrondelijk : )

Wat zegt Sylvia Witteman over pannen?

In haar boek Eten, koken voor wie nog geen ei kan bakken behandelt Sylvia Witteman welke pannen je nodig hebt. Zij omschrijft een hapjespan als een 'hybride tussen een wok en een koekenpan met deksel'. Ze noemt de Tefal Expertise 'goed'.

tefal expertise

Leestip

Universele deksel koekenpan

Welke kleur braadpan denk jij dat ik uiteindelijk heb gekozen? En wat heb jij een koekenpan/hapjespan/braadpan?

Similar Posts

41 Comments

 1. In het Begin heb je het over de Tefal pan, later over de BK pan die je had......? Foutje? Ik vind persoonlijk een hapjespan of hogere koekenpan prettig. Braadpan is gelijk zo zwaar. Die pannen die jij laat zien zijn erg mooi, maar ik zou zelf niet gauw zo veel geld uitgeven voor één pan.
  Groet, Ingrid (SE)

  1. Bedankt voor de tip Ingrid. Ik haal die altijd door elkaar. Nou weet ik niet meer of het BK of Tefal was. Ik heb onder de pan gekeken, maar daarop kan ik het ook niet meer zien. Het is één van de twee...

  2. Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje. Ja tenzij je eindelijk eens voor kwaliteit kiest is jouw leven. Aanmodderen is een keuze. Bedenk ook eens met welk plezier jij steeds de pan zult gebruiken als je hem echt fijn en mooi vindt. Ik zou gewoion toegeven dat ik het geld niet kan missen op dit moment. Maar anders was mijn keuze echt snel gemaakt.

 2. Ook wij hebben slechte ervaringen met Tefal. Wij zijn overgestapt naar Fissler keramische hapjespannen en een gietijzeren braadpan en koekenpan, die ook in de oven kunnen. Wanneer je het gas uitdraait blijven die nog lang warm.

 3. Ik doe heel veel in de wok, een originele Tefal wok die ik al zeker tien jaar heb. En de rest doe ik in de braadpan. Een witte, die ik zeker 25 jaar geleden kocht bij Blokker. Beide pannen gaan nooit in de vaatwasser. Verder heb ik een keramieken koekenpan voor eieren en pannenkoeken en zo. Het is mijn eerste pan van dit materiaal en ik vind hem top. Een goedkope pan is niks waard. Beter investeren in een duurdere, die veiliger is en langer meegaat.

 4. Heb toen van mijn moeder een wat goedkopere braadpan gehad (50 euro bij de makro ofzo), maar daar braken de stukken emaille vanaf na een paar jaar. Kwaliteit kopen betaalt zich echt wel terug hiermee.

  Heb sinds een paar maanden een SENSUELL pan van ikea, die is heel fijn en komt met lange garantie. Hij kan ook in de oven. Zo'n grote Dutch Oven staat nog wel op mijn voor-ooit verlanglijstje, maar voorlopig gaat het hier prima mee.

 5. Ik heb vorige week net twee braadpannen gekocht van BK, zwart met een blauwe emaille binnenkant. Een kleine en een middelmaat. Ik ben er blij mee, de hapjes pan gelijk weggegeven.

 6. Ik denk roze, hmm of meer ik hoop het :-)
  Zelf heb ik beide een knalrode braadpan, waar ik erg blij mee ben, maar eerlijk gezegd word de hapjespan het meest gebruikt.

 7. Prachtige pannen hoor! En ik heb zelf ook al jaren een Le Creuset braadpan en ben er nog steeds heel blij mee. Ik heb een mooie rode, denk zomaar dat jij voor de roze bent gegaan ????

 8. Ik denk dat je de roze gekozen hebt. Zelf heb ik een hele grote zwarte gietijzeren braadpan die je met twee handen moet tillen. Hij werkt prima op inductie en alles gaat er in. Van braadstukken tot nasi. En het leuke is: die pan hebben mijn overgrootouders als huwelijksgeschenk gekregen.Hij is dus al 94 jaar oud!

  1. Wauw, al 94 jaar oud! Die pan is echt onverwoestbaar. En nog met sentimentele waarde ook denk ik. Het lijkt me een heel bijzonder idee dat je oma daar ook nog mee heeft gekookt.

 9. Ik denk niet dat je roze hebt gekocht. Ik denk groen. Ik heb net roze gekocht. Was ook op zoek naar z'n soort veelzijdige pan. Met wat googlen bij Fonq nu €130 betaald ervoor.

 10. Ik kook al jaren in onverslijtbare pannen van Le Creuset en plaatstalen koekenpannen. Die laatste daarmee moet je even leren omgaan, maar daarna zijn ze ook onverslijtbaar. Geklonken steel, je kan ze in de oven zetten want geen onderdelen die kunnen smelten Altijd schoon te maken(mar zonder zeep) en zei ik al onverslijtbaar? Ik heb hier de koekenpannen van de Buyere. Zijn ze duur, mwah, als je zes jaar met een Tefalpan doet, valt de aanschaf van een echt goede koekenpan wel mee. Hetzelfde geldt voor een Le Creuset-pan.

 11. Leuk. Ik heb deze braadpan in het knalrood. Oerdegelijke kwaliteit.
  Houd er wel rekening mee dat er wel degelijk een verschil is tussen een hapjespan en een braadpan. Een braadpan heeft een veel dikkere bodem. Groenten even snel roerbakken gaat er niet heel fijn in vind ik.
  Ik heb uiteindelijk nu een koekenpan, een hapjespan, een hele grote wok, een fluitketel en een braadpan van dit merk. En krijg straks voor kerst een griilppplaat en een theepot van dit merk. En dan ben ik klaar ;-).
  Ik heb dit in twee jaar bij elkaar gesprokkeld van mijn zakgeld en verjaardagsfeestje. Ben er heel blij mee.

 12. Ik heb een paar keer een hapjespan gehad, maar eigenlijk nooit gebruikt, dus ook weer weggedaan.
  Ik heb wokken in verschillende maten en 2 braadpannen, die ik alleen gebruik voor stoofschotels met vlees, hachee, rundvlees, Indonesisch stoofvlees etc.
  Daarnaast heb ik enkele koekenpannen, waarvan 1 vrij duur was voor mijn begrippen, maar waar ik wel heel blij mee ben. Zelfs na een aantal keer gebruik blijft hij er als nieuw uitzien.
  Toch zou ik niet willen beweren, dat alle goedkoop ook duurkoop is, daarbij is het ook wel eens leuk om weer eens iets nieuws te kopen ;)

  Ik denk ook, dat je de roze hebt genomen, omdat hij zo mooi bij je koffiezetapparaat past, maar je houdt ook van kleurig, dus je kan zo maar anders besloten hebben....

  Groetjes Lily

  1. Hoe los jij dat op met de keukenkastjes Lily? Heb je flinke grote? Ik heb niet zo veel ruimte, en probeer daarom het aantal pannen erg te beperken. Een wok lijkt me ook best lastig om in een keukenkastje te proppen.

  2. Mijn wok- en koekenpannen staan boven op de koelkast, want die zijn inderdaad niet handig in kastjes te plaatsen.

 13. Ik denk dat je de groene hebt gekozen. Past leuk bij je nieuwe groene stoel :-)
  Ik heb geen braadpan. Wel een hapjespan en een grotere variant die eruit ziet als een braadpan maar een teflon laag heeft. Die gebruik ik vaak voor eenpansgerechten. Ik braad heel weinig vlees en soep maak ik in een andere pan. Ik heb nogal keus in mijn pannen want ik kreeg het eea toen mijn ouders op inductie gingen koken.
  Ik zou niet zo'n dure pan kopen als jij hebt uitgezocht. Ik vind dat soort pannen veel te zwaar om te hanteren.

 14. De roze natuurlijk!! En die is geweldig, ik heb hem zelf ook :). Ook van fonq. Ik gebruik al jaren le creusetpannen en de dingen blijven top. In dit geval is volgens mij goedkoop vaak echt duurkoop :)

 15. Ah, mooi dit artikel. Wij moeten ook nodig een nieuwe pan, of misschien wel 2. Bij ons begint van een van de pannen de buitenste laag eraf te gaan (wel aan de onderkant hoor). Wil af van de teflon lagen, voel me daar toch niet prettig bij. Zo'n le Creuset pan lijkt mij ook erg handig. Kunnen ze in de vaatwasser dat je weet?

 16. Haha ik moet wel glimlachen om je overwegingen. Zo zou ik ook tot een keuze kunnen komen, soms tegen alle logica in.
  Een paar jaar geleden kocht ik bij de Makro een gietijzeren wok. Sinds ik die heb gebruik ik minder de hapjespan. Een gietijzeren braadpan heb ik ook, die is van de Ikea. Die gebruik ik vooral voor suddervlees en rollades. Koekenpannen tegenwoordig van greenpan vanwege dat daar geen mens- en milieubelastende stoffen in worden verwerkt.

  Welke kleur creuset heb je nu gekozen? Roze?

  1. De Ikea wordt vaker genoemd als een goede plek voor degelijke pannen. Dat ga ik zeker in mijn oren knopen.

   Soms is de gedachtengang achter een aankoop inderdaad niet zo logisch ; ) Leuk dat je dit wel herkent Anita.

 17. Le Creuset heb ik ook, gekregen van mijn moeder toen ik 19 was, gaat nu al 30 jaar mee! Ik vond onlangs een tweede exemplaar bij de kringloop voor 12,50, nagenoeg nieuw, van Staub. Ook geweldig (kostte nieuw 139 euro dus ik had echt een kringloopvondst!). Ik heb ook twee koekepannen van Le Creuset. Het gaat een leven lang mee, echt waar. Ik heb zelfs het oude juspannetje van mijn oma nog, van hetzelfde merk. Ik heb alle andere pannen weggedaan. Mijn gewone pannen zijn van Fissler, die heb ik ook al 30 jaar!
  Dus: gefeliciteerd met je goede keuze!

 18. Wat een goede keuze en een mooie kleur!!
  Ik heb ook al jaren 2 pannen van le creuset, de rode variant, zou niet anders willen.
  Ik had er ook een wok van, die vond ik te zwaar en gebruikte ik te weinig en heb deze voor een voor mij goede prijs op MP kunnen verkopen.
  Uiteindelijk ben je altijd voordeliger uit met zo'n goede pan, altijd lekker gebraden vlees.
  Ik gebruik nooit geen hapjes pan, heb er geen en vlgs mij kan het gewoon in de braadpan het is denk ook wat je bent gewend!
  Ik heb nog een grote gietijzeren braadpan met een plaatstalen deksel, dat is ook fijn, gezien deze iets minder zwaar is.
  Pannen met een laag zijn ook nog eens slecht voor je gezondheid!
  Ik heb er indertijd voor deze pannen gespaard, daar ze echt duur zijn.
  Goede spullen om mee te koken en bakken zijn voor mij belangrijk, verhogen het bak- en kookplezier en geven geen ergernis!

  1. Pannen met zo'n laag vind ik inderdaad ook niet prettig meer door alle enge verhalen die je daar over leest.

   De zwaarte van een pan is denk ik wel een belangrijk aandachtspunt. Zo geeft Marine van Min of Meer ook aan dat ze een Creuset pan te zwaar vind. En ik lees in jouw reactie dat een te zware pan misschien toch minder gauw gepakt wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.