Borduren hip en anders: kleding, accessoires en interieur

Borduren hip en anders

Borduren hip en anders is een origineel en vernieuwend boek met borduurpatronen .

Mijn ervaringen met borduren

Op de basisschool maakten alle meisjes zo’n letterlap. Ik dus ook. Dat was op op van die witte stof met duidelijke gaatjes er in. De juf zei wat we moesten borduren, en het was niet voorbedrukt. Ik moest dus wel echt tellen bij het borduren.

Borduurstof met opgedrukt patroon

De enige andere ervaring die ik heb met borduren is op van die stugge stukken borduurstof met een voorgedrukte afbeeldingen er op. Vaak was de stof zo stijf dat hij bijna rechtop bleef staan. Maar de gaatjes waren lekker groot, en je kon het bijna niet fout doen.

Toen ik laatst bij één van mijn plattelandsbuurvrouwen was zag ik aan haar muur een prachtig borduurwerkje hangen. Van hele fijne borduurstof, waarvan ik niet snap hoe je kunt zien waar je de naald er in moet steken.

Best inspirerend!

Dus toen ik in de bibliotheek het boekje Borduren hip en anders zag liggen besloot ik het mee te nemen. Wie weet, zou ik een nieuw talent kunnen aanboren in mezelf!

Borduren hip en anders

Dit boek met borduurpatronen is gemaakt door Sylvie Bondeau. En het is echt een leuk boekje. Ook gewoon om plaatjes in te kijken, want de patronen en motieven in dit boek zijn erg leuk en lieflijk.

Het is bijna alsof Sylvie getekend heeft met borduurgaren.

De borduurpatronen hebben voor het merendeel betrekking op de tuin. Je vindt motieven als bloemen, dieren, planten, bomen, tuingereedschap, vruchten, tuinhuisjes enzovoort. Je kunt verschillende patronen ook samenvoegen en combineren.

Het boekje is zo ingedeeld dat je eerst een mooi geborduurd plaatje ziet, en een eindje verderop vind je de werkbeschrijving.

borduren hip en anders
Het plaatje
sylvia banteau
De werkbeschrijving

Gebruikte borduursteken in Borduren hip en anders

Helemaal achterin het boek, worden verschillende steken uitgelegd. Zoals

 • de rijgsteek
 • stiksteek
 • omgelinsgerde rijgsteek
 • steelsteek
 • kettingsteek
 • festonsteek
 • platstreek
 • losse kettingssteek
 • en nog een flink aantal waarvan ik nog nooit gehoord had.

Ik kan eigenlijk alleen maar kruisjes borduren.

Ook legt Sylvie uit hoe je borduurgaren kunt scheiden, en hoeveel draden je nodig hebt.

Conclusie over borduren hip en anders

Ik vind Borduren hip en anders een verrassend leuk boekje. Ik heb genoten van de mooie plaatjes. Maar de borduurnaald ga ik niet opnemen. Laat ik het zo zeggen: ik ken mijn beperkingen…

Praktische informatie

Borduren hip en anders is voor maar 9,95 te koop bij bol.com. Dat vind ik een mooi prijsje voor zo’n leuk en origineel boekje. Het maakt het denk ik ook geschikt als cadeautje. Bijvoorbeeld aan iemand die wil onthaasten!

Ben je meer van het haken? Lees dan mijn posts over Bloemen haken, Sokken haken en Cactussen haken!

Wat heb jij met borduren?

Similar Posts

4 Comments

 1. Leuk en deed het graag. Ik zou het nu ook nog wel willen doen, als er voldoende tijd is. Voor een geboorte bijvoorbeeld, want dat vind ik dan wel speciaal. Heb nog 2 dingen ‘af’ liggen waar een lijstje omheen kan. Maar wat moeten we er eigenlijk mee? Dus blijft het ergens gezellig in een stoffig plastictasje achterin de la liggen. Zou het niet meer aan de muur willen. Zo vonden we bij mijn ouders ook nog het een en ander. Een merklapje van oa. mijn oma uit begin 1900. Lag jaren bij mijn moeder in een zakje achterin de kast. Zus heeft het meegenomen. Ik vond het prima, heb er niets mee. Dus voordat onze kinderen ons huis leeg moeten plukken, zal ik zorgen dat mijn borduurwerkjes en merklap van de lagere school ook maar weg zijn. Zou ik nu dus ook wel kunnen doen als ik ze weer eens tegen kom. Onze kinderen zouden er toch niets meedoen en weg is weg.

 2. Borduren doe ik met vlagen. Ik heb het een en ander ingelijst aan de muur hangen en ben bezig met een kussenovertrek met rozen. Die vind ik wel leuk voor aan de muur. Als kussen is een borduurwerk zo weg, weet ik uit ervaring. Dat slijt zo snel.
  Ik heb straks twee bijpassende borduurwerken met rozen. Misschien koop ik de derde er ook nog bij. Mag ik wel wat harder werken want degene die ik nog af moet maken heb ik al een jaar of tien.
  Laatst een grote ingelijste berenmerklap weg gedaan. Kinderen volwassen, wat moet je er dan nog mee en zoons vonden niet dat ik het hoefde te bewaren. Heb er wel een paar foto’s van gemaakt. Heb heel goede herinneringen aan de periode dat ik hem maakte en zwanger was van onze tweede.
  Ik borduur aan de hand van een werktekening op papier en dan uittellen op de stof. Je hebt al voorgedrukte tafelkleden van vooral Pasen en Kerst (tenminste, dat herinner ik me), maar die zal ik niet snel maken want wij vieren die feesten niet. Of ik zou hem voor iemand anders (af)maken. Dat heb ik al eens gedaan voor borduurwerk dat voor mijn moeder te fijn was en ze moeite had met de naald.
  Op de basisschool kregen we nog handwerken in de jaren 70. In het begin vond ik het helemaal niet leuk en moest ik het thuis afmaken om het af te krijgen. Dan hielp mijn moeder mij :-). Het duurde dus even voordat ik lol kreeg in handwerken.
  Maar ben nog steeds niet van de frutsels zoals gehaakte gebakjes enzo.

 3. Ik borduur graag al kan ik het minder lang achtereen dan vroeger. En intusen heb ik er ook een leesbrilletje voor nodig.

  Ik heb vor mijn beide kinderen een geboortelap geborduurd en die hangen ingelijst op de overloop op 1 hoog.
  In de woonkamer hangen 2 geboorduurd katten aan de muur. Ik ben met 3 verschillende werkjes bezig. Momenteel ben ik voor een kennis eenborduurwerk aanhet afmaken omdat ze het zelf niet meer kan zien. Het borduurwerk is nog van haar oma geweest.

  Ik ben de enige die borduurd en handwerkt in de familie. Maar ik vind het heerlijk om te doen, maar ik moet oppassen het niet te lang achtereen te doen omdat ik de volgende dag anders niks kan.

  Ik heb ook toen mijn oudste geboren was zelf geborduurde geboorte kaartjes de deur uit gedaan. Met een ooievaar, babietjes, beertje. Ik heb van elk kaartje nog 1 voorbeeld liggen.
  Jarenlang ook zelf geborduurde kerstkaarten de deur uit gedaan. Maar dat is me nu teveel werk.

  Iets wat ik nog steeds niet onder de knie heb is haken, terwijl ik het graag wil leren. Het lukt me maar niet. Wie weet valt ooit het kwartje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.