Borduren hip en anders: kleding, accessoires en interieur

Borduren hip en anders

Borduren hip en anders is een origineel en vernieuwend boek met borduurpatronen .

Mijn ervaringen met borduren

Op de basisschool maakten alle meisjes zo’n letterlap. Ik dus ook. Dat was op van die witte borduurstof met duidelijke gaatjes er in. De juf zei wat we moesten borduren, en het was niet voorbedrukt. Ik moest dus wel echt tellen bij het borduren.

Borduurstof met opgedrukt patroon

De enige andere ervaring die ik heb met borduren is op van die stugge stukken borduurstof met een voorgedrukte afbeelding er op. Vaak was de stof zo stijf dat hij bijna rechtop bleef staan. Maar de gaatjes waren lekker groot, en je kon het bijna niet fout doen.

Toen ik laatst bij één van mijn buurvrouwen was, zag ik aan haar muur een prachtig borduurwerkje hangen. Van hele fijne borduurstof, waarvan ik niet snap hoe je kunt zien waar je de naald er in moet steken.

Best inspirerend!

Dus toen ik in de bibliotheek het boekje Borduren hip en anders zag liggen, besloot ik het mee te nemen. Wie weet, zou ik een nieuw talent kunnen aanboren in mezelf!

Borduren hip en anders

Dit boek met borduurpatronen is gemaakt door Sylvie Blondeau. En het is echt een leuk boekje. Ook gewoon om plaatjes in te kijken, want de patronen en motieven in dit boek zijn erg leuk en lieflijk.

Het is bijna alsof Sylvie getekend heeft met borduurgaren.

De borduurpatronen hebben voor het merendeel betrekking op de tuin. Je vindt motieven als bloemen, dieren, planten, bomen, tuingereedschap, vruchten, tuinhuisjes enzovoort. Je kunt verschillende patronen ook samenvoegen en combineren.

Het boekje is zo ingedeeld dat je eerst een mooi geborduurd plaatje ziet, en een eindje verderop vind je de werkbeschrijving.

borduren hip en anders

Het plaatje

sylvia banteau

De werkbeschrijving

Gebruikte borduursteken in Borduren hip en anders

Helemaal achterin het boek, worden verschillende steken uitgelegd. Zoals

 • de rijgsteek
 • stiksteek
 • omgelinsgerde rijgsteek
 • steelsteek
 • kettingsteek
 • festonsteek
 • platstreek
 • losse kettingsteek
 • en nog een flink aantal waarvan ik nog nooit gehoord had.

Ik kan eigenlijk alleen maar kruisjes borduren.

Ook legt Sylvie uit hoe je borduurgaren kunt scheiden, en hoeveel draden je nodig hebt.

Conclusie over borduren hip en anders

Ik vind Borduren hip en anders een verrassend leuk boekje. Ik heb genoten van de mooie plaatjes. Maar de borduurnaald ga ik niet opnemen. Laat ik het zo zeggen: ik ken mijn beperkingen…

Praktische informatie

Borduren hip en anders is voor 11,90 te koop bij bol.com. Dat vind ik een mooi prijsje voor zo’n leuk en origineel boekje. Het maakt het denk ik ook geschikt als cadeautje. Bijvoorbeeld aan iemand die wil onthaasten!

hip borduren

Ben je meer van het haken? Lees dan mijn posts over Bloemen haken, Sokken haken en Cactussen haken!

Borduurstof Action

Bij de Action hebben ze van alles, en na het lezen van Hip borduren vroeg ik me af wat je bij de Action zoal kunt kopen op borduurgebied! Het eerste wat ik tegenkwam was borduurgaren in allerlei lieflijke kleurtjes. En voor maar 89 cent:

action borduuurgaren

Maar borduurstof verkoopt de Action niet. Ook de Hema verkoopt blijkbaar geen borduurstof.

Wel kwam ik bij de Action onderstaande leuke Action borduurset tegen:

action borduurset

Met bovenstaande Action borduurset kun je kaarten, cadeaulabels en boekenleggers maken.

Voorgedrukte borduurstof

Naar aanleiding van mijn herinneringen aan die stugge borduurstoffen met een afbeelding erop ging ik kijken of ze nog bestaan. Bij bol.com kwam ik onderstaande borduurset tegen, die ik geweldig vind:

voorbedrukte borduurstof

Is tie niet prachtig? Deze gezellige rode poes met sjaal zou ik echt zo willen maken. En omdat je er daarna een kussen van kunt maken, beantwoord het ook nog eens aan mijn calvinistische idee dat iets nuttig moet zijn.

Maar hip borduren is dit natuurlijk niet….

Leestip

Mouwophouders om je mouwen omhoog te houden

Wat heb jij met borduren?

15 Comments

 1. inrustigvaarwater
 2. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh