Wandelgids van Claudia Straatmans: 40 wandelingen

Last updated on July 1st, 2024 at 09:23 am

wandelgids claudia straatmans

In de bibliotheek reserveerde ik de wandelgids van Claudia Straatmans vanwege de belofte van 40 mooie wandelroutes die je in één dag kunt lopen, en waar altijd tenminste 1 horecagelegenheid in zit!

Van Claudia Straatmans had ik nog nooit gehoord, maar haar bijnaam is blijkbaar ‘de wandelende hoofdredacteur.’ Dat las ik op de achterflap van het boek. In de introductie van haar Wandelgids wordt meteen duidelijk dat Claudia Straatmans erg houdt van wandelen. Ze benoemt de vele gezondheidsvoordelen van wandelen en schrijft:

‘Als ik maar één iemand van de bank af kan krijgen, ben ik al blij.’

Voor wat aanmoediging kan gebruiken om te gaan wandelen, hieronder wat informatie uit de wandelgids over hoe gezond wandelen is.

Het effect van wandelen op jou

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat je hersenen letterlijk rustiger worden van een wandeling in de natuur. Claudia noemt een wetenschappelijk onderzoek van Duitse wetenschappers. Ze verdeelden proefpersonen over 2 groepen. Beide groepen kregen een MRI-scan en moesten een vragenlijst invullen. Vervolgens moest groep 1 een uurtje wandelen door een drukke stad, en groep 2 moest een uurtje wandelen in een oud bos. Na de wandeling kregen ze weer een hersenscan en moesten ze opnieuw een vragenlijst invullen.

Uit de MRI-scan bleek dat de amygdala minder activiteit vertoonde na de wandeling door het bos. De amygdala is betrokken bij onder andere stress. Met andere woorden: 60 minuten wandelen in een rustige, groene omgeving heeft al een gunstig effect op stress!

N.B.Bij de mensen die door een drukke stad moesten wandelen werd de activiteit in de amygdala niet groter. Ook bij hen had wandelen dus een positief effect op stress.

Wat kun je verwachten van de Wandelgids van Claudia Straatmans

wandelgids

De Wandelgids begint met een mooi citaat over wandelen. Daarna vertelt Claudia Straatmans wie ze is, en waarom ze deze wandelgids maakte. Let op: in deze wandelgids beschrijft Claudia niet letterlijk waar je links of rechts af moet. De gids is bedoeld als inspiratie en biedt tips, tricks en soms feitjes over de omgeving waar je wandelt. Daarnaast beschrijft Claudia de wandelingen toen ze die zelf maakte. Dat maakt het ook gewoon een gezellig boek om te lezen.

20 weekenden, 20 plekken in Nederland, 40 wandelingen

Het boek is verdeeld in 20 weekenden. Elke weekend is op een andere plek in Nederland en biedt 2 wandelingen. Een lange wandeling op dag 1, en een kortere wandeling op dag 2. Hoewel je dit natuurlijk ook kunt omdraaien als je dat liever wilt. Claudia Straatmans geeft geen gedetailleerde routebeschrijvingen van wandelingen; maar ze noemt bijvoorbeeld ‘De groene route’ van St. Maartenszee naar Callantsoog. Ook geeft ze bij elk weekend tips voor slapen en eten. Bij elke wandeling ben je verzekerd van een pleisterplaats voor koffie, thee of iets anders.

wandelgids

Mijn conclusie over deze wandelgids

Deze wandelgids is leuk als inspiratie en om ideeën voor wandelingen op te doen. Je zou je zelfs tot doel kunnen stellen om dit jaar 20 keer een weekendje weg te gaan om de wandelingen te doen uit deze wandelgids. De gids heeft een handzaam formaat, en kun je makkelijk meenemen.

Heb je geen zin in wandelen? Je kunt deze wandelgids ook enigszins gebruiken als leesboek. Dan ‘wandel’ je via het boek mee met Claudia Straatmans.

Klein beetje een snob

Het enige waar ik een beetje over struikelde waren Claudia’s waarschuwingen voor sommige horecagelegenheden. Zo schrijft ze bijvoorbeeld:

‘De Lutte is prachtig, maar heeft een hoog pannenkoekenhuis-en familierestaurantgehalte.’

of

‘Schenkerij PoortBulten is niet per se chique qua kaart en publiek (veel gezinstaferelen)

Wat is daar mis mee? Niks mis met van die ouderwetse uitspanningen, wat mij betreft.

Vervoer naar een wandelroute

In haar boek schrijft Claudia Straatmans dat ze vaak de vraag krijgt hoe ze het qua vervoer doet bij wandelingen waar weinig OV te vinden is. In zo’n geval rijdt ze bijvoorbeeld met vriendinnen met twee auto’s. Ze zetten een auto neer bij het eindpunt en rijden dan met z’n allen naar het beginpunt.

Een andere oplossing is een fietsendrager. Als Claudia gaat wandelen met haar man, parkeren ze de auto bij het eindpunt, en fietsen vervolgens naar het beginpunt van de wandelroute.

Weekend weg wandelgids kopen?

Deze gids met 40 wandelroutes is voor 21,99 te koop bij bol.com.

wandelgids

Leestips

Wat vind jij van wandelen? Houd je bijvoorbeeld van wandelvakanties?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

11 Comments

  1. Ik bedenk moeiteloos m’n eigen wandelingen. Kan hier prima in de stad (Alkmaar) en oude buitenwijk t/m het het centrum van Heiloo door het bos en een groot park. Voor de afwisseling doe ik het ook in en om andere steden als Amersfoort, Kampen, Groningen, Maastricht etc en een paar maanden geleden zelfs (bij toeval) Doetichem. Overal is horeca en anders wel op de grotere stations. Loop ook vaak een stuk door de duinen. Fiets er naartoe, loop daar dan met de fiets aan de hand en fiets vervolgens terug. In de duinen van Schoorl is een leuk restaurantje met prachtig terras en natuurlijk veel in het dorp. M’n wandelingen pas ik aan aan het weer in lengte en gebied (natuur en/of cultuur). In Doetinchem hadden ze een gezellig drukke schaatstent in het centrum.

  2. Ik kan me voorstellen dat als iemand rust zoekt, net uit de kinderen is, of net op kleinkinderen heeft gepast en even niks wil.. of wat voor reden dan ook, die persoon even niet zit te wachten op kind- en gezinsvriendelijke horeca. Of als je net weduwe of weduwnaar bent geworden, of gescheiden bent. Of gewoon alleengaand. Of.. noem maar op. Dat mag toch ook ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.