Santiago de Compostela ervaring: 800 km in 32 dagen

Santiago de compostela

Bente van de Wouw liep de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ze schreef het boek Onderweg over haar ervaringen.

Santiago de Compostela: beroemde wandelroute

De pelgrimsroute Santiago de Compostela staat bekend als de beroemdste meerdaagse wandelroute van Europa. Het ligt in het Noordwesten van Spanje. Vanuit Nederland is het 2500 kilometer. Dat komt grofweg neer op 100 dagen lopen. Maar veel mensen beginnen in de Pyreneeën, en dat is het ‘maar’ 800 kilometer. Bente van de Wouw begint in Saint-Jean-Piet-de Port, in het Zuiden van Frankrijk. Vanuit Zuid-Frankrijk is je de Camino Francés dé klassieke pelgrimsweg. De route is aangegeven met gele pijlen, schrijft Bente van de Wouw. Maar op foto’s zie ik ook afbeeldingen van een gele Jacobsschelp als richtingaanwijzer.

Hieronder de routes:

santiago de compostela

Onderweg naar Santiago de Compostela: Bente van de Wouw

Waarom gaat Bente van de Wouw helemaal naar Santiago de Compostela wandelen? Is ze een fanatiek sportster? Heeft ze behoefte aan een uitdaging? Is ze dol op wandelen? Wil ze op deze manier een traumatische gebeurtenis verwerken? Nee, als ik het goed begrijp is de aanleiding dat Bente gebukt gaat onder een ‘geslaagd leven’.

Bente van de Wouw heeft werk dat ze leuk vindt, een vriend, een woning, kortom alles wat je volgens onze Westerse maatschappij zoal nodig hebt. Maar zoals het spreekwoord gaat: ‘het is niet alles goud dat er blinkt.’ Bente gaat namelijk gebukt onder stress, spanning en haar hooggevoeligheid. Vervolgens gaat haar vriend ook nog vreemd, en loopt hun relatie stuk. Kortom, Bente vindt het leven knap moeilijk, ook al zou een buitenstaander wellicht zeggen: ‘Maar je hebt het toch goed voor elkaar?’

Onderweg boek: waarom?

In haar boek Onderweg schrijft Bente:

‘Toen ik nog geen achttien was, dacht ik er al vaak aan: wat is geluk, en hoe ga ik dat vinden? Volgens mij zat het hem in het stijgen op de carrièreladder, in het behalen van prestaties en in bijzondere dagen. (…)Zou je een label op al die bronnen van geluk moeten plakken, dan was het dit: groots. Zolang het groots was, en bijzonder en uniek, was het geluk.’

Maar het mag duidelijk zijn dat Bent heeft geconcludeerd dat dit idee van geluk niet klopte. Bente’s motivatie om naar Santiago de Compostela te wandelen komt voort uit een ‘wens’. Een wens die ontstond en werd gevoed door boeken en een film.

Wandeling Santiago de Compostela

In Onderweg doet Bente verslag van haar wandeling naar Santiago de Compostela. Het boek bestaat uit 32 hoofdstukken: elk hoofdstuk is één dag en een deel van de route naar Santiago de Compostela. Bente beschrijft wat ze onderweg ziet, haar ontmoetingen met andere pelgrims, hoe de hostels en slaapplekken eruit zien, haar vele blaren en hoe ze zich voelt. Elk hoofdstuk begint met een flashback naar Bente’s leven in Nederland, en hoe moeilijk ze het had.

De therapeutische werking van wandelen

Mooi aan het boek vind ik dat Bente langzaam maar zeker rustiger wordt. De onrust die ze in het begin van de pelgrimsroute nog bedwingt met pillen, verdwijnt gedurende de wandelingen langzaam maar zeker. Tot Bente op een dag constateert dat ze al een paar dagen is vergeten haar pillen in te nemen.

Dat neemt overigens niet weg dat Bente niet worstelt. Regelmatig slaan de twijfels toe waarom ze het zichzelf zo moeilijk maakt met 800 kilometers wandelen. Twijfels waarvan ook andere pelgrims last blijken te hebben.

Zichzelf gevonden?

De ondertitel van het boek Onderweg is ‘Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf.’ Volgens mij is het Bente inderdaad gelukt zichzelf te hervinden. Wel ben ik benieuwd of het gevoel van rust en vrede dat ze heeft gekregen tijdens de wandeling naar Santiago de Compostela ook in Nederland blijft.

Wat kunnen we leren van Bente van de Wouws ervaringen?

 1. Hoewel Bente haar wandelschoenen goed heeft ingelopen krijgt ze veel blaren. Dat blijkt omdat ze te klein zijn. Blijkbaar moet je wandelschoenen twee maten te groot kopen omdat je voeten opzwellen. Bente kocht weliswaar één maat groter, maar dat was onvoldoende.
 2. Een mevrouw die gespecialiseerd is in blaren zegt tegen Bente dat blarenpleisters heel slecht zijn. Zij adviseert dat je blaren moet doorprikken.
 3. Je kunt als vrouw prima alleen wandelen naar Santiago de Compostela.
 4. Bente heeft ‘nauwelijks’ getraind voor deze enorme wandeling. Ze heeft nooit meer dan 15 kilometer per dag gewandeld, maar loopt wel regelmatig hard.
 5. Op een gegeven moment krijgt Bente rare rode bulten op haar benen. Dit blijkt veroorzaakt te worden door haar hoge wandelschoenen! ‘Doordat ze mijn complete enkel omsluiten, kan de warmte niet weg, en zo ontstaan de rode vlekken,’ schrijft Bente. Aloë vera helpt tegen het trekkende gevoel. Om van de plekken af te komen moet Bente lagere wandelschoenen kopen.
 6. Het komt regelmatig voor dat alle slaapplaatsen bezet zijn op de route naar Santiago de Compostela.
 7. De budgetvriendelijke plekken om te overnachten op de route naar Santiago de Compostela zijn vaak armetierig. Met papieren hoeslakens en dekbedhoezen, slaapzalen met snurkende mensen en piepenen rammelende bedden.
 8. Onderweg maak je vrij makkelijk contact met andere pelgrims, maar die verdwijnen ook weer even makkelijk uit je leven.
 9. De ‘meseta’ is berucht. De woestijnachtige omgeving is langdurig hetzelfde en dat schijnt heel confronterend te zijn. Veel pelgrims slaan dit deel van de route daarom liever over.
 10. Bente loopt met een tempo van gemiddeld 5 kilometer per uur. Ze start ‘s ochtends vroeg en neemt weinig pauze. Met dit tempo komt ze op dag 32 aan in Santiago.
 11. Bente van de Wouw heeft een reisgids bij zich voor de route. Daarnaast oriënteert ze zich op gele pijlen. Soms lijkt een berg in haar gids vrij klein, maar is vreselijk om te beklimmen.

Wandelen naar Santiago de Compostela

Hieronder zie je het verslag van de Amerikaanse Lisa en Josh en hun Camino wandeling. Ik denk dat hun verslag erg handig is als je zelf van plan bent om deze wandeling te maken. Je ziet bijvoorbeeld die papieren dekbedovertrekken! En ook hun zoektocht naar hoe je wandelen naar Santiago de Compostela aanpakt. Ik heb geen wandelplannen, maar kreeg spontaan zin om het Pieterpad te gaan lopen bij wijze van pelgrimreis.

Mijn conclusie over het boek Onderweg van Bente van de Wouw

Ik houd van rust en stilte, en van de weldadige werken van wandelen en hardlopen. Daarom was ik erg benieuwd naar dit boek. Het is een mooi verslag van de wandeling naar Santiago de Compostela. Voor mensen die overwegen om deze pelgrimsroute te gaan lopen is het denk ik heel informatief en inspirerend. Maar ik had wel een paar keer het gevoel dat ik het boek al eerder had gelezen. Dat blijkt niet het geval, maar ik heb wel andere reisverslagen van de ‘camino’ gelezen en blijkbaar lijken ze al gauw op elkaar…

Leuker dan Onderweg van Bente van de Wouw vond ik het boek Klimmen naar kruishoogte van Tosca Niterink:

Screenshot 2022 11 20 at 14.16.47

Zelf struikelde ik wel een beetje over Bente’s problemen in haar geslaagde leventje. Ook haar beschrijving hoe haar ouders van hun voetstuk vielen toen ze haar niet perfect begrepen, vond ik een beetje lastig. Vooral met Bente’s moeder had ik te doen. Het valt als moeder ook werkelijk niet mee om het goed te doen!

Andere wandel verhalen

Santiago de Compostela lopen?

Op pelgrimroutes.nl vind je verschillende routes naar Santiago de Compostela inclusief kosten. Als je op bol.com Santiago de Compostela intypt krijg je allerlei handige reisgidsen en ervaringsverhalen te zien.

Wandeling Santiago de Compostela: wat trek je aan?

Bente kocht de volgende spullen:

 • Hoge wandelschoenen
 • Een rugzak van 30 liter
 • Twee wandelshirts
 • Een fleecevest
 • Een afritsbroek
 • Drie onderbroeken (dat vond ik wel weinig)
 • Een microvezel handdoek
 • Drie paar wandelsokken
 • Een petje tegen de zon
 • Een sportlegging
 • Hoofdlamp
 • Compacte gids van de route
 • Wandelstokken
 • Blarenpleisters
 • EHBO kit
 • 2 boeken in reisformaat
 • 1 notitieboekje

Onderweg naar Santiago de Compostela kopen?

Onderweg van Bente van de Wouw is voor 20,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Wandel jij veel? Wat is jouw grootste afstand?

Similar Posts

10 Comments

 1. Helaas mijn wandelingen zijn gekrompen tot een half uurtje.Maar toch miste ik het gisteren,omdat ik thuis bleef met de ijzel

 2. Ik lees dit soort boeken nooit, maar eigenlijk lijkt het me toch wel leuk om er een keer één te proberen, aangezien ik ook de werking van wandelen ken.

 3. Wandelen is zo heilzaam voor lichaam en geest.
  Ik kan het iedereen aanraden.
  Mij heeft wandelen oa ook geholpen in de moeilijke periode na de kanker.
  Elke keer weer als ik een afstand overwon wist ik, ik zal verder opknappen.
  Ik herinner me zo dat ik in Haaksbergen stond na de kennymars te hebben uitgelopen, het gaf me moed ook door te gaan.
  Pieterpad, of een law lopen is ontzettend leuk. Wij lopen hem momenteel, wat een mooie beleving en ervaring.
  Een mooi, prettig leesbaar boek is ook simpelweg gelukkig, Annemarie schrijft momenteel een boek over het Pieterpad wat ze in 2 delen heeft gelopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.