Hoch Elten: van Stokkum naar Hoch Elten

Wandeling naar Hoch Elten

Vanaf het dorpje Stokkum loop je via een brug over de snelweg ongemerkt Duitsland in. Je komt dan uit in het dorpje Hoch Elten.

Dit is zowel een mooie als leuke route, omdat je heel makkelijk ‘in het buitenland’ bent.

hoch elten

Vlak voor Elten kom je langs een begraafplaats, waarbij het me opviel dat er veel goed verzorgde bloemen op de graven stonden. Een eindje verderop staat de supermarkt PennyMarkt met de uitnodigende tekst:

‘Erst mal zu Penny!’

Ik vind dat beslist een goede slogan, want ik voelde onmiddellijk een sterke drang om daar inderdaad eerst maar heen te gaan!

Hoch Elten Bakkerij met heerlijke Duitse broodjes

Maar de koffie wachtte, want in het hart van Elten zit bakkerij Horsthemke waar je koffie kunt drinken en verrukkelijke Duitse broodjes eten.

Onderweg naar Elten waren we twee wandelaars tegengekomen die weer terugliepen naar Nederland met in hun hand een papieren zakje met broodjes van Horsthemke. Dus we waren zowel zeer geïnspireerd als gemotiveerd om daar naartoe te gaan.

Terwijl we daar koffie dronken, en van ons broodje snoepten hoorde ik tot mijn verbazing Nederlandse radio!

Hoch Elten

Na de koffie en broodjes liepen we door naar Hoch-Elten. De weg daarnaartoe is heel steil, want Hoch-Elten doet haar naam eer aan.

Maar ben je eenmaal op die berg dan heb je ook wat. Zoals Pannekoekhuys Hoch-Elten met dit leuke minihuisje:

hoch elten

Het wemelde daar in Hoch Elten overigens van de campers! Het zag er gezellig uit, en een aantal ‘camper mensen’ hadden een tafeltje en stoelen neergezet bij hun deuropening en zaten daar lekker aan hun eigen koffie.

We wilden van Hoch Elten via een andere weg terug naar Stokkum lopen, en bogen ons over dit informatiebord:

hoch elten

Ik tel maar liefst 24 wandelroutes om te wandelen!

‘Halten Sie die Sonne im Rücken.’

Volgens onze berekeningen moesten we richting het Barfusspad lopen. Eenmaal daar kwamen we een meneer tegen die midden in het bos druk bezig was met een bladblazer.

Ondanks zijn Sisyphus arbeid was de beste man zeer vriendelijk. Hij zei dat als we de Sonne im Rücken zouden houden, we vanzelf een keer in Stokkum zouden aankomen .

Ik voelde me erg pionierderig, en zei trots tegen mijn man: ‘Dat is nog eens wat anders dan GPS of Google Maps!’

Onderweg kwamen we dit verkeersbord tegen, dat nog geheel niet genderneutraal is. In tegenstelling tot de Nederlandse borden. Ik kan soms met heimwee terugdenken aan het bord van de man met de hoed en het kindje aan zijn hand.

wandelen in Duitsland

Kijk, het Barfusspad!

Hoch Elten barfuss pad

Met de zon in onze rug vonden we inderdaad onze weg terug naar de auto.

Het was een zeer geslaagde trouwdag : )

Praktische informatie Hoch Elten

Je kunt een route wandelen, of gewoon de kortste en snelste weg van Stokkum naar Elten wandelen. Dat is maar een kleine 3 kilometer!

Wil je in een rechte lijn van Stokkum naar Elten wandelen, parkeer dan bij de parkeerplaats van Natuurmonumenten Hulzenberg.

Die ligt vlak bij de brug die Nederland met Duitsland verbindt. Vervolgens is het eigenlijk alleen maar rechtdoor, en wandel je uiteindelijk vanzelf het Duitse Elten in. Heen en terug is deze route 6 kilometer.

Wil je echt een flink stuk wandelen?

Parkeer dan in al in het plaatsje Stokkum.

P.S. Tijdens het wandelen moest ik denken aan het boek Het Zoutpad, waarin Raynor Winn en haar man Moth maar liefst 1000 kilometer langs de zuidkust van Engeland wandelen!

Houd je meer van alleen wandelen?

Lees ook mijn post over de wandelroute naar Santiago de Compostella.

Similar Posts

23 Comments

  1. Voor mij is het een heel eind uit de buurt, maar volgens mij is het daar heerlijk wandelen. Wie weet een keer op een vakantiedag met goed gezelschap.

  2. Mijn ouders hebben in Stockum ergens op een camping gezet. Toen wij daar een keer op visitie kwamen, hebben we daar rond gereden op de fiets. Mooie omgeving.
    Leuk over die omgeving weer te lezen. Jullie hebben een mooie wandeling gemaakt.

  3. Wat een mooie wandelroute. Ik kan me het bord nog goed herinneren, nu zou ik het leuk vinden als er diverse borden komen. Gewoon omdat het kan. Een Duitse conditorij het is toch anders dan in Nederland, de prijzen zeker.

  4. Ooh, Elten……..wat een heerlijk plaatsje. Wij komen er heel graag. Prachtige berg, heerlijk wandelgebied. Elten is een heel schattig plaatsje, leuke terrassen rondom het marktpleintje. Inderdaad Horsthemke is een hele fijne bakker, lekker en hele lage prijzen. Ook de andere bakker is heerlijk. In het weekend staat er een hele rij, voor beide bakkers. Lekkere duitse broodjes halen. De restaurantjes zijn ook geweldig daar. Ongelofelijk grote snitsels bij ‘Het Oude Posthuis”, ze hangen echt over je bord heen. Ook het Wirtshaus, Berliner Hof, Ratsstuben en Wanders zijn heerlijke restaurants met duitse lage prijzen. Echte italianen bestieren Sugo, reserveren gewenst, want vol. Zoals te lezen ben ik enthousiast over Elten. Dan heb ik het nog niet over de berg, het uitzicht (achter de kerk, over de Rijn heen) en de leuke pitoreske huisjes. En natuurlijk de supermarkten, Penny, Rewe en Netto, superlage prijzen. We sluiten meestal ons bezoek af met een flinke tankbeurt, toch weer zeker 40 of 50 cent per liter bespaard. Had ik al gezegd dat ik enthousiast ben over Elten? …………………..dank voor je post, ik heb genoten!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.