Alleen wandelen - wandelen in je eentje: waarom het zo goed is

alleen wandelen

Alleen wandelen is een manier om tot jezelf te komen. Wandelen in je eentje betekent vrijheid.

In haar boek Alleen op avontuur, alles over wandelen in je eentje, schrijft Lidewey van Noord een soort ode aan alleen wandelen. Ze noemt de vele voordelen, maar wijst ook op mogelijke gevaren.

Alleen wandelen

Ik herken heel erg wat Lidewey zegt over wandelen in je eentje:

'De aanwezigheid van een ander beïnvloedt je per definitie, omdat de mens nu eenmaal een sociaal dier is.'

Dit heb ik beslist ook. Als ik met iemand anders wandel of hardlopen kom ik per definitie minder tot mezelf. Het is één van de redenen waarom ik me niet aansluit bij een hardloopvereniging. Ik zou daarmee één van de belangrijkste redenen waarom ik elke ochtend ga hardlopen verliezen: rust, stilte en een moment voor mezelf.

Alleen wandelen: verhalen van solo wandelaars

Alleen op avontuur is een combinatie van verhalen van mensen die graag wandelen in hun eentje, en schrijvers die erover hebben geschreven. Die schrijvers variëren van Henry David Thoreau tot Raynor Win, de schrijfster van het boek Het Zoutpad. Tussendoor vertelt Lidewey van Noord ook nog over haar eigen ervaringen.

Op de achterflap wordt Alleen op avontuur een 'handboek' genoemd, maar ik vind het meer een filosofisch getinte bloemlezing over de geneugten van alleen wandelen. Hoewel er wel degelijk handige tips in staan als het gaat om wandelen in je eentje.

11 Tips voor als je alleen gaat wandelen

 1. Weet wat je moet doen als je wordt lastiggevallen en oefen dat ook.
 2. Maak jezelf groot en kijk om je heen alsof je een groot probleem bent als iemand kwaad wil.
 3. Ken je grenzen bij alleen wandelen. Neem geen risico's die eigenlijk niet verantwoord zijn.
 4. Kom je een situatie tegen waarvan je niet weet of je die aankunt: ga dan terug.
 5. Durf te beslissen om te stoppen bij alleen wandelen.
 6. Laat anderen weten waar je gaat wandelen, zodat mensen je gaan zoeken als er iets misgaat.
 7. Zorg voor goed materiaal. Denk aan de juiste wandelschoenen, kleding, stevige rugzak etc.
 8. Bestuurd de route die je wilt wandelen van tevoren.
 9. Controleer voor vertrek het weerbericht.
 10. Neem voldoende water en eten mee.
 11. Raak je de weg kwijt? Dan is het slechtste wat je kunt doen stug doorlopen in de hoop dat je het weer tegenkomt. Het is veel beter om terug te lopen naar de plek waarop je nog wist waar je was.

Alleen op avontuur: alles over wandelen in je eentje - tot slot

Ik vond Alleen op avontuur over alleen wandelen een heel fijn boek om te lezen. Ook omdat het in dit boek heel normaal is, en zelfs wordt aanbevolen om in je eentje te zijn en te gaan. Ik houd er zelf erg van om alleen te zijn, zonder anderen om mij heen, maar voel me regelmatig alsof ik dan toch een beetje asociaal ben. In het boek Alleen op avontuur wordt alleen zijn juist genoemd als de enige manier om echt tot jezelf te komen.

Dat herken ik enorm.

Het is één van de dingen die ik mis sinds de coronacrisis: ik ben al een jaar lang niet meer helemaal alleen thuis geweest...

Kortom

Kortom: Alleen op avontuur is een fijn boek voor mensen die graag alleen zijn, en daarnaast natuurlijk voor mensen die graag wandelen in hun eentje. Zij zullen veel plezier beleven aan de verhalen van andere solo wandelaars, en bovendien staan er ook best wat praktische tips in dit boek. Maar het is toch overwegend een filosoferend boek over de geneugten van alleen wandelen.

Praktische informatie over Alleen op avontuur

Alleen op avontuur is voor 17,50 te koop bij bol.com en bij je lokale boekwinkel.

Screenshot 2021 04 27 at 13.51.27

Screenshot 2021 04 27 at 16.11.08

Lees ook mijn post over de wandelroute naar Santiago de Compostella.

Hoe denk jij over alleen wandelen?

Similar Posts

19 Comments

 1. Misschien een paar Krav Maga oefeningen leren. Dan kun je je ook beter verweren. Alleen wandelen is leuk, maar met z'n tweeën zo af en toe ook.

  Love As always
  Dimario

 2. Ik loop sowieso altijd alleen. Hardlopen ook. We hebben hier voor beiden een club maar ik wordt er ook bewust geen lid van.

 3. Zorg dat je een identiteitsbewijs mee hebt. Uiteraard ben je verplicht om dat mee te hebben, maar stel dat je onderweg niet goed wordt of een ongeluk krijgt, dan is het voor de hulpdiensten wel handig om te weten wie je bent.

 4. Heel herkenbaar. Andere dingen die ik graag samen maar mijn uurtje wandelen is echt even moment om tot mezelf te komen. Wel die ik oortjes in met podcast van bijv Marc en Marie of Maarten van Rossem in. Ik kijk echt uit naar die ommetjes, en het is nog goed voor m’n conditie ook 😉

 5. Ik vind het negatief om op te sommen wat je moet doen als alles fout dreigt te gaan. Ik sta positief in de wereld en wandel vaak alleen. Ik kan alleen als goede raad meegeven neem altijd je smartfoon mee!.
  Daarnaast hoef ik geen bevestiging van het feit dat ik graag alleen wandel. Dat heeft ook te maken met een eigen tempo en de rust nemen om ook eens om je heen te kijken.

 6. Zo herkenbaar dat het soms lijkt alsof het niet 'hoort' dat je alleen wandelt. Zoals je weet, vind ik het ook heerlijk om alleen te wandelen. Ik herken ongeveer alles wat je daarover zegt in deze blog.

 7. Wie alleen wandelt, beleefd alles op een veel intensere manier. Je aandacht wordt niet afgeleid door praatjes onderweg en je kan ook, zonder de ander op te houden, bij alles wat je aandacht trekt, even blijven stilstaan. Alleen op pad gaan geeft ook meer het gevoel van op avontuur gaan... Je moet natuurlijk wel de juiste ingesteldheid hebben om alleen rond te trekken. Sommigen kunnen zich dat zelfs niet voorstellen. Zelf hou ik er enorm van... te voet, met de fiets... zalig !

 8. Zelf ga ik ook het liefst alleen wandelen, geen afleiding van andere en bewust worden met de omgeving.
  Heb lange afstand wandelen gedaan het is de ultieme manier om bewust van je zelf te worden. Hans

 9. Hm. Ik wandel veel en altijd alleen. Dat vind ik op zich niet erg maar het is ook noodgedwongen omdat mijn verkering slecht ter been is. Mij lijkt het juist heerlijk om samen met hem te wandelen. Dan zou ik ook zeker in vreemde steden gaan wandelen of zo. Dus nee, mijn voorkeur heeft het niet.

 10. Ik ben een alleenganger. Echt wandelen doe ik niet, ik loop gewoon stevig door. Bedenk onderweg wel waarheen en dat kan zomaar veranderen. Als je alleen op pad ga, dan ben je ook vlotter weg. Geldt ook voor alleen fietsen. Het liefst hoor ik de omgevingsgeluiden en vogeltjes. Bij al m'n zwerffietsvakanties, tot Praag en Lissabon aan toe, heb ik me nooit af gevraagd wat er allemaal mis kan gaan. Gewoon omdat het in huis ook mis kan gaan. Probeer zo min mogelijk op te vallen zodat mensen denken dat je vlak bij huis bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.