Bibliotheekabonnement 49,50 per jaar

bibliotheekabonnement

Omdat ik een grootverbruiker van boeken ben, maar daar tegelijkertijd op wil bezuinigen door ze níét/zo min mogelijk te kopen, investeerde ik in december in een soort super bibliotheekabonnement. Dat kostte me per jaar 67,50 maar voor dat bedrag kon ik dan ook onbeperkt lenen, gratis reserveren en gratis dvd’s e.d. lenen. Het beviel me uitstekend.

Introductie alles-in-een- bibliotheekabonnement ad 47,50

Maar in augustus kreeg ik een brief van de bibliotheek dat ze in hun wijsheid hadden besloten het allemaal veel simpeler te maken, en een alles-in-één-abonnement te introduceren om zo ‘tot een eenvoudiger contributiesysteem te komen’. En dat nieuwe abonnement ging in per 3 september 2012! Dus drie maanden voordat mijn superabonnement afloopt.

Bibliotheekabonnement:  betaald voor iets wat ik niet meer krijg!

Nou zou dat niet zo erg zijn, als dat alles-in-één- bibliotheekabonnement precies hetzelfde bood als mijn superabonnement maar dat is niet zo. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 20 boeken lenen. Nou kun je natuurlijk zeggen: ‘Wie is er dan ook zo hebberig om twintig of zelfs meer boeken te lenen! Dat moet je toch ook niet willen!’ En die persoon heeft een goed punt, maar het gaat om het principe: ik heb een flink bedrag neergeteld voor een dienst, die ik plotseling niet meer krijg. En daar baal ik van.

Compensatie nieuw bibliotheekabonnement: boekenbon van 10 euro

Dus mailde ik naar de bibliotheek met de vraag of er een compensatie was voor de mensen die 67,50 hadden betaald voor diensten die niet langer geboden werden. Ik kreeg een berichtje terug dat ik een boekenbon van een tientje mocht afhalen bij de balie. Dat heb ik toen maar gedaan, en de mevrouw achter de balie zei dat de compensatie met boekenbon ook in de brief heeft gestaan. Dat is heel goed mogelijk, maar ik had toen waarschijnlijk al zoveel vlekken voor mijn ogen van consternatie dat ik dat niet meer heb gezien.

N.B. Wist je dat de online bibliotheek toegang geeft tot gratis e-Books?

Overigens zal een hele groep bibliotheekleden zijn wel blij zijn, omdat zij het goedkoopste abonnement hadden. Zij gaan er juist op vooruit, zonder daar in de maanden september t/m december extra voor te betalen.

Wat kost een bibliotheekabonnement?

De prijzen van bibliotheekabonnementen verschillen per locatie in Nederland. Heel apart. Bij mij in Doetinchem betaal ik in 2022 49,50 voor een abonnement. Maar in Amsterdam ben je 2 euro goedkoper uit met 47,50. Dat had ik niet verwacht. In het dorpje Varsseveld betaal je zelfs 90 euro per jaar! Ik had nooit gedacht dat een bibliotheekabonnement in Amsterdam goedkoper zou zijn dan op het Achterhoekse platteland.

Let op: voor kinderen is de bibliotheek  gratis!

Voor meer informatie over bibliotheekabonnementen kijk je op de centrale website bibliotheek.nl

Leestips

Wat kost een bibliotheekabonnement bij jullie, en wat ‘heb’ je daarvoor?

25 Comments

 1. liesbeth
  • Vlijtig Liesje
 2. Kniepertie
  • Vlijtig Liesje
 3. L
 4. Janneke
  • Vlijtig Liesje
  • Janneke
 5. Anoniem
 6. Dee
 7. Suzanna
 8. Anna Lines
  • Vlijtig Liesje
 9. VeggieMo
 10. Vlijtig Liesje
 11. Mrs H-te-b
 12. Suzanna
 13. marion

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh