Bibliotheekabonnement 49,50 per jaar

Last updated on February 5th, 2024 at 10:56 am

bibliotheekabonnement

Omdat ik een grootverbruiker van boeken ben, maar daar tegelijkertijd op wil bezuinigen door ze níét/zo min mogelijk te kopen, investeerde ik in december in een soort super bibliotheekabonnement. Dat kostte me per jaar 67,50 maar voor dat bedrag kon ik dan ook onbeperkt lenen, gratis reserveren en gratis dvd’s e.d. lenen. Het beviel me uitstekend.

Introductie alles-in-een- bibliotheekabonnement ad 47,50

Maar in augustus kreeg ik een brief van de bibliotheek dat ze in hun wijsheid hadden besloten het allemaal veel simpeler te maken, en een alles-in-één-abonnement te introduceren om zo ‘tot een eenvoudiger contributiesysteem te komen’. En dat nieuwe abonnement ging in per 3 september 2012! Dus drie maanden voordat mijn superabonnement afloopt.

Bibliotheekabonnement:  betaald voor iets wat ik niet meer krijg!

Nou zou dat niet zo erg zijn, als dat alles-in-één- bibliotheekabonnement precies hetzelfde bood als mijn superabonnement maar dat is niet zo. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 20 boeken lenen. Nou kun je natuurlijk zeggen: ‘Wie is er dan ook zo hebberig om twintig of zelfs meer boeken te lenen! Dat moet je toch ook niet willen!’ En die persoon heeft een goed punt, maar het gaat om het principe: ik heb een flink bedrag neergeteld voor een dienst, die ik plotseling niet meer krijg. En daar baal ik van.

Compensatie nieuw bibliotheekabonnement: boekenbon van 10 euro

Dus mailde ik naar de bibliotheek met de vraag of er een compensatie was voor de mensen die 67,50 hadden betaald voor diensten die niet langer geboden werden. Ik kreeg een berichtje terug dat ik een boekenbon van een tientje mocht afhalen bij de balie. Dat heb ik toen maar gedaan, en de mevrouw achter de balie zei dat de compensatie met boekenbon ook in de brief heeft gestaan. Dat is heel goed mogelijk, maar ik had toen waarschijnlijk al zoveel vlekken voor mijn ogen van consternatie dat ik dat niet meer heb gezien.

N.B. Wist je dat de online bibliotheek toegang geeft tot gratis e-Books?

Overigens zal een hele groep bibliotheekleden zijn wel blij zijn, omdat zij het goedkoopste abonnement hadden. Zij gaan er juist op vooruit, zonder daar in de maanden september t/m december extra voor te betalen.

Wat kost een bibliotheekabonnement?

De prijzen van bibliotheekabonnementen verschillen per locatie in Nederland. Heel apart. Bij mij in Doetinchem betaal ik in 2022 49,50 voor een abonnement. Maar in Amsterdam ben je 2 euro goedkoper uit met 47,50. Dat had ik niet verwacht. In het dorpje Varsseveld betaal je zelfs 90 euro per jaar! Ik had nooit gedacht dat een bibliotheekabonnement in Amsterdam goedkoper zou zijn dan op het Achterhoekse platteland.

Let op: voor kinderen is de bibliotheek  gratis!

Voor meer informatie over bibliotheekabonnementen kijk je op de centrale website bibliotheek.nl

Leestips

Wat kost een bibliotheekabonnement bij jullie, en wat ‘heb’ je daarvoor?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

25 Comments

  1. Ik had al jaren het grote abonnement van de bieb en tot volle tevredenheid. Ik had wel altijd heel veel boeken in huis en reserveerde ook heel veel boeken.
    Van die boekenbon stond inderdaad in de brief die je gekregen hebt ,maar ik ben het er niet meer eens. Ik heb dus € 20,- teveel betaald en ga nog een boekenbon claimen.
    P.s. ik zou als ik jou was ook protest aantekenen.

  2. Onze bibliotheek draait op vrijwilligers (alleen maar) en daardoor is het abonnement erg goedkoop (16,50 per jaar). Je mag 5 boeken per keer lenen, en verder onbeperkt, ik vind twintig boeken per jaar wel érg weinig voor de bedragen die ik langs zie komen, belachelijk!
    Kinderen zijn helemaal gratis. Verder lenen ze geen DVD’s etc. uit, wel luisterboeken. Daarvoor gelden dezelfde regels als bij de boeken overigens, geen extra tarieven. Je mag de boeken drie weken houden en kosteloos twee keer verlengen. Al met al vind ik dat deze bibliotheek wel érg goedkoop is, ik ga ze nog eens een compliment geven. De contributie is ook al jaren niet verhoogd. Ik heb zelf een jaar (of langer) als vrijwilligster gewerkt bij de bibliotheek, één avond in de week, en toen was het voor mij zelfs gratis om boeken te lenen. En boeken die afgeschreven waren mocht ik gratis meenemen…

  3. Waar ik woon (in Londen) is the bibliotheek helemaal gratis en dat is altijd zo geweest. Dat gaat op voor het hele land. Stel voor (in moeilijke tijden zoals nu) om een bescheiden betaling in te voeren en je schopt een heilig huisje in. Er staat wel een boete op boeken die te laat wworden terug gebracht.
    Zoals te begrijpen is gaan er links en rechts bibliotheken dicht en, tot ergernis van mensen die hier gewend zijn in stilte te kunnen lezen of studeren, komen er activiteiten voor kinderen en worden er in veel gevallen cafeetjes bijgevoegd waarvoor de boeken plaats moeten maken. In sommige gevallen komen er actiegroepen in beweging die bereid zijn, tegen een gereduceerde bijdrage van de gemeente, een zelfstandige ondernemening te starten en in die gevallen hebben ze dan het recht om van het publiek een betaling te ontvangen.

    1. Hoi Annemieke,

      leuk om jou hier weer tegen te komen! Wat luxe dat de bibliotheek gewoon helemaal gratis is! Toch kan ik best begrijpen dat er abonnementsgeld gerekend moet worden om bibliotheken in stand te houden, en dat heb ik er graag voor over.

  4. Ik betaal 46,50 per jaar en dan mag ik 200 boeken, dvd’s tijdschriften etc lenen. Ik mag ze twee keer verlengen. Iets reserveren kost 0,20 en ik mag net zoveel dingen meenemen per keer als ik wil, tot ik aan het maximum uitleentotaal van 200 kom.
    Ik vind het niet duur. Die 200 uitleningen zijn voor mij iets aan de hoge kant. Ik zou ook een goedkoper abonnement kunnen nemen voor 35,50 dan kan ik 100 dingen lenen. Maar helaas maar één keer verlengen. En dat verlengen vind ik erg handig en ook dat scheelt me weer geld.

    VeggieMo

  5. Er is inderdaad een wirwar aan abonnementen zeg! Wat dat betreft snap ik wel dat de bibliotheek hier het simpeler wilde maken. Alleen had ik het wel netter gevonden als ze gewoon de huidige abonnementen eerst hadden laten ‘verlopen’. Dus wanneer het abonnement verlengd moet worden, het nieuwe introduceren.

  6. Ik val onder hetzelfde regime als Moneypenny, alleen heb ik een “klein abonnement”. Mag dus in een jaar maar 20 boeken lenen, anders wordt het (nog) duurder. Ik vind het belangrijk om een bibliotheek in stand te houden / te subsidieren – maar het kost wél veel geld!

  7. Ik ga zo wel nog meer onze bieb waarderen hoor ;-), ben het overigens met je eens Vlijtig Liesje, ik vind dat ze het netjes moeten oplossen en gewoon je abonnement laten aflopen en dán pas over laten gaan in een nieuwe. Dat is toch niet meer dan logisch??

  8. Ik heb de ‘duurste’ variant van 50 euro maar aangezien ik toch zeker 50 boeken per jaar lees en die allemaal zou kopen (wat ik ooit wel deed als ik zo in mijn boekenkasten kijk … zucht) bespaar ik natuurlijk gigantisch, zelfs met het duurste abonnement.

  9. Ik betaal 65 euro per jaar voor mijn man en mij (2 passen), onbeperkt lenen van alles, leentijd 6 weken, 3 maal verlengen, online alles kunnen regelen, gratis reserveren.
    Vooral die 6 weken vind ik erg fijn.

  10. Ik ben soort-van gestopt met dat hele bibliotheek-concept. Hield er eigenlijk vooral aan vast vanwege mooie jeugdherinneringen. Met zes broers en zussen op woensdag met papa naar de bieb, die er dan altijd een zéér stressvol uurtje op had zitten: wie heeft wat geleend en vooral wáár is dat dan gebleven? Vond ook dat het gewoon bij de opvoeding hoorde, de bieb. Maar na 10 jaar van veel te hoge boetes (en dan praat ik niet eens over de bedragjes ónder de tien euro), heb ik me er bij neer gelegd dat ik een hopeloos geval ben. Daar helpt geen online verlengen of wat-maar-ook aan…. Ik haal nu alle boeken, strips, kinderboeken bij de diverse kringlopen in de buurt. Neem voor een tientje een stapel mee waar menig bibliothecaresse pijn in haar rug van zou krijgen. Voordeel: ik mag ze houden! En ik hoef er niet zuinig mee te zijn. Ook niet verkeerd met vier kinderen die bij voorkeur lezen op de meest vreemde plekken/ manieren (boomhut, in bad, boven op het dak van de schuur, in de hangmat, op zijn kop). En dat énkele boek dat we persé willen hebben dat marktplaatsen we wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.