Wat betekent VPN + welke moet je hebben?

wat betekent vpn

Wat betekent VPN?

Hoewel ik niet technisch ben, ben ik dol op mijn VPN! Ik gebruik het zowel op mijn computer als op mijn smartphone.

Maar wat is het eigenlijk?

VPN staat voor Virtual Private Network.

Met andere woorden met VPN maak je jouw eigen privé netwerkje. Dat betekent dat als je een website bezoekt, dit via een VPN-aanbieder gaat. En die VPN aanbieder beschermt jouw identiteit en gegevens. Meer informatie hierover vind je op VPN.nl.

Kijk, hieronder heb ik een plaatje gemaakt om het verschil simpel te laten zien:

Screenshot 2021 07 19 at 16.29.14

Met VPN maak je dus een soort tussenstap: je gaat niet rechtstreeks naar een website maar via een beveiligde verbinding. Websites krijgen dus niet jouw IP-adres, maar dat van de VPN-server te zien.

Waarom VPN gebruiken?

Waarom zou je VPN gebruiken? Er zijn verschillende redenen om een VPN te gebruiken, maar de twee belangrijkste zijn dit:

 • Meer privacy op internet.
 • De mogelijkheid om programma’s te kijken uit het buitenland. Soms wil ik een serie of film kijken die niet beschikbaar is in Nederland. Zoals een documentaire van Louis Theroux. Dan kan ik met VPN instellen dat ik in Londen woon, of New York. En dan kan ik die serie of film toch kijken.

Uitleg over VPN in 1 minuut!

In onderstaand filmpje wordt VPN nog goed en vlot uitgelegd in slechts 1 minuut!

Veelgestelde vragen over VPN!

1. Is VPN legaal?

Een vraag die bij mij, en vele anderen, opkwam was: ‘Is VPN legaal?’ Neem nou series kijken op de Amerikaanse Netflix. Er is een reden dat dit niet kan in Nederland, namelijk auteursrechten! Het antwoord is eenvoudig:

VPN is legaal in Nederland. Maar je mag er natuurlijk geen illegale dingen mee doen!

Er zijn wel landen waar VPN niet legaal is, zoals China en Rusland en Noord Korea. Zie je al een patroon?

2. Wat is een VPN verbinding?

2. Wat kost VPN?

Wat kost VPN? Ik heb het even nagekeken. Ik betaal voor mijn VPN van ExpressVPN 99 dollar per jaar, oftewel zo’n 84 euro per jaar. Maar ExpressVPN is wel één van de duurdere. Voor NordVPN betaal je bijvoorbeeld maar 2,93 per maand oftewel 35,16 per jaar.

3. Gratis VPN?

Je kunt gratis VPN nemen, of een betaalde. Het advies is doorgaans om er voor te betalen. Denk maar aan de regel: ‘Als iets gratis is, ben je meestal zelf het product.’ De Consumentenbond zegt het volgende over gratis VPN:

‘Gratis VPN-diensten zonder nadelen of beperkingen bestaan niet. Meestal heb je te maken met een beperkt datalimiet, snelheid of hoeveelheid servers/landen waarmee je kunt verbinden.’

Mijn verlangen naar veiligheid en de zekerheid van een betrouwbare VPN zorgden ervoor dat ik een betaalde VPN heb.

4. Is VPN veilig?

Als je betaalt voor een VPN dan wil je natuurlijk wel weten dat je een goede hebt voor de beste prijs. En dat betekent een betrouwbare VPN. Eentje waarbij je ook inderdaad beschermt bent tegen ‘meekijkers’.

Het antwoord op de vraag is VPN veilig is afhankelijk van het VPN die je gebruikt. Het ene VPN beschermt je privacy beter dan de andere. Op vpnl.nl leggen ze dat goed uit:

‘Het protocol en de versleuteling die de VPN-aanbieder gebruikt, bepalen voor een groot deel hoe veilig een VPN is. Voor veilig en snel gebruik van een VPN raden we je aan om gebruik te maken van het OpenVPN of IKEv2 protocol met AES-256 bit encryptie. Kies dus een VPN-aanbieder die één van deze protocollen ondersteund.’

Let ook op snelheid

Daarnaast wil je ook een VPN dat snel is.

Eén van mijn dochters nam eerst NordVPN vanwege de aantrekkelijke prijs. Maar ze is overgestapt naar ExpressVPN omdat ze die veel beter vindt. Ik citeer haar even:

‘Ik gebruikte het vooral voor internationaal Netflix kijken. Nordvpn is extreem slecht daarmee. Negen van de tien keer werkt Netflix niet met Nordvpn, en die ene keer dat het werkt is het extreem traag. Voor Netflix in ieder geval is Expressvpn veel beter.’

5. Hoe VPN verbinding maken?

Wil jij gebruik maken van VPN? Dan moet je een VPN verbinding maken. Dat doe je als volgt.

 1. Kies een VPN provider, ook wel VPN-dienst genoemd. Bijvoorbeeld ExpressVPN of NordVPn. Als je een website bezoekt, gaat dan eerst via hun server.
 2. Maak een account aan/neem daar een abonnement.
 3. Download de software die je nodig hebt. Ik moest bij ExpressVPN ook een bestand downloaden.
 4. Activeer je VPN. Dat is supermakkelijk in mijn ervaring. Je drukt gewoon op het knopje!

VPN verbinding maken. Zo werkt het bij mij!

Hieronder zie je ExpressVPN. Ik had hem uitgezet:

wat betekent vpn

Nu wil ik VPN verbinding maken. Daarvoor druk ik op de rode knop met daaronder ‘Not connected’. Vervolgens gaat hij verbinding maken. Dat zie je hieronder:

wat betekent vpn

Gelukt! Ik ‘woon’ in Amerika en kan bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix kijken nu.

wat betekent vpn

Wat betekent VPN: samenvattend

In deze post las je over VPN. VPN staat dus voor virtueel privé netwerk. Het is een manier om anoniemer over het internet te surfen. Het wordt vaak vergeleken met een tunnel. In plaats van dat iedereen je ziet ‘rijden’ ga je met VPN door een tunnel.

Maar let op: VPN maakt je zeker veiliger en beschermt je privacy, maar blijf wel altijd alert. Het is niet 100% foolproof.

Welke VPN moet je hebben?

Ik kan zelf ExpressVPN erg aan raden, maar daarnaast worden de goedkopere SurfShark en NordVPN geadviseerd. Op VPN.nl vind je ook een overzicht van de beste vpn’s van dit moment.

Leestips

Gebruikte bronnen onder andere: VPN.nl, De Consumentenbond, Security.nl, PCMag, Kassa, Wizcase

Wat zijn jouw ervaringen met VPN?

Similar Posts

30 Comments

 1. Interessant artikel. Wellicht dat ik toch ook eens moet nadenken over het gebruik van een VPN. Zakelijk gebruik ik het wel maar daar zijn dan door het bedrijf weer beperkingen op. Privé toch ook wel iets om over na te denken.

 2. Ik wist niet dat dit bestond, dank voor je uitleg! Het is zeker handig voor series die we nu niet kunnen kijken. Ik ga me er eens over beraden.

 3. Veel te ingewikkeld voor me, ben maar gestopt met lezen . Heb trouwens totaal geen behoefte aan Netflix films e.d. en qua privacy is het meestal een gevalletje van ervoor kiezen of je door de hond óf de kat gebeten word.En met m’n site geld verdienen is niet mijn invalshoek, die heb ik gewoon voor m’n vertier.

 4. Ik ken VPN niet en volgens mij kunnen wij niet zo instellen dat we in Londen wonen. Het klinkt een beetje als incognito.

 5. Nog een vraag: hoeveel apparaten kunnen gelijktijdig gebruik maken van VPN? Is. Een VPN een persoonlijke service of kun je die ook voor een heel gezin tegelijkertijd regelen?

 6. Een goed verhaal over VPN. Of je het nodig hebt is een ander verhaal… Epic Privacy Browser en Tor Browser doen ook zoiets maar verbergen je achter een proxyserver dat is meestal voldoende. De inprivate van Edge en andere browsers wissen alleen achteraf cookies en browser geschiedenis maar beschermen je niet op het moment dat je online bent.

 7. Dit heb je weer helder uitgelegd. Als ik thuiswerk ben ik ook met mijn werk op afstand via beveiligde VPN verbonden. Werkt heel goed, veilig én snel!

 8. Ik gebruik HotspotShield, geloof dat ik 99 dollar heb betaald voor levenslang (was een aanbieding) en ik ben erg tevreden. Alleen moet je niet met je vpn ingeschakeld via ziggo e-mailen, dat wordt gezien alsof je gehackt bent en dan moet je je wachtwoord opnieuw instellen.

 9. Wat goed dat je hierover schrijft!
  Wij hebben zelf NordVPN, maar ik merk dat het inderdaad niet altijd werkt met Netflix en dan ga ik uit irritatie maar iets anders doen.
  Heb weer een paar nieuwe dingen geleerd door je artikel.

 10. Ik heb me al een paar maal verdiept in VPN, maar toch blijft het er maar bij. Waarschijnlijk omdat ik het toch ‘gedoe’ vind. Misschien moet ik er nu eindelijk maar eens aan geloven.

  1. Ik heb ook een hekel aan gedoe, dus ik snap dat heel goed. Maar een VPN is op zich goed te doen. Ik denk dat je in 15 minuten klaar kunt zijn.

 11. Ik heb weer wat bijgeleerd over vpn. Ik gebruik het eigenlijk niet zoveel. Misschien moet ik dat wat vaker doen. Maar daar twijfel ik nog wel een beetje over. Is het wel veilig?

 12. Ik had hier nog nooit van gehoord! Maar goed, ik kijk ook nooit Netflix en mijn internet provider heeft ook een beveiligde omgeving

 13. Bedankt voor de uitgebreide uitleg! Heel fijn om te horen van iemand die er ervaring mee heeft. Ik ga een kijkje nemen!

 14. Ik weet wat VPN is, maar eigenlijk nooit serieus erover nagedacht om het te nemen. Toch eens in verdiepen.

 15. Toevallig had mijn vriend het er laatst over, dat dit misschien toch wel handig was om te gaan doen. Ik laat dat soort dingen altijd aan hem over, want ik ben er al vrij snel flauw van het uitzoeken wat nu de beste is, maar ik zal je artikel in ieder geval even naar hem mailen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.