Huwelijkscadeau: mooi doodskleed…

smedekink

Vorige week werd mijn moeder zeventig. En we vierden dat afgelopen zondag, met onder andere een bezoekje aan het museum Smedekink in Zelhem.

Daar kregen we een kijkje in hoe het leven vroeger was.

Huwelijkscadeau: een doodskleed

Wat mij vooral trof was het feit dat je als nieuwbakken bruid als huwelijksgeschenk een doodskleed kreeg! Lekker dan. Want als je trouwde, was de kans groot dat je zwanger werd. En destijds was een bevalling zeker niet zonder gevaar. Vandaar het doodskleed.

Ik vroeg nog hoopvol of de mannen dat dan ook kregen. Want ik dacht dat het misschien een algemene gewoonte was. Maar nee, het doodskleed was exclusief voor vrouwen. Je zou als verse bruid toch huiveren in je schoenen!

Wat ben ik dan blij dat ik nu leef. En mijn dochters ook.

Linnenkast en servies

Ook stonden er een enorme kast met daarin linnengoed, en een prachtig servies. Maar beiden waren alleen om mee te pronken! Ze werden nooit gebruikt. Toen mijn man en ik trouwden vroeg ik trouwservies, want dat was toen de gewoonte. Ik moet bekennen dat het allang niet meer compleet is. Dat krijg je ervan als je het wel gebruikt ; )

Leestip

De dood

Wat kreeg jij cadeau bij je huwelijk?

Similar Posts

17 Comments

  1. Ik kreeg voornamelijk enveloppen met inhoud cadeau. Ik was nl 34 toen ik trouwde en wij woonden al 9 jaar samen dus we hadden niet zoveel kleine wensen.

  2. Gefeliciteerd met de verjaardag van je moeder! Voor een uitzet sparen was al weer een beetje uit de mode, maar ik weet wel dat ik wel spullen verzamelde voor wanneer ik op mezelf ging wonen. Ik heb nog steeds een keukenhanddoekset die ik van de buurvrouw kreeg. Toch al zeker 25 jaar geleden!

  3. Wij, mijn broers, zussen en ik, kregen allemaal een stofzuiger van mijn ouders bij ons huwelijk ???? Mijn oudste broer, die als eerste trouwde, een stofzuiger van ruim 125 gulden en mijn 2 jongste zussen kregen er ieder eentje van 195 euri!

  4. Mijn schoonmoeder had mijn schoonzus inderdaad een compleet servies gegeven. Dus toen wij trouwden… vroeg mijn schoonmoeder wat we wilden hebben, want ze had al ingeschat dat wij daar niet veel om gaven. Fijn! Een ikea servies staat bij ons op tafel, maar we zitten op 4 prachtige, echt leren eettafelstoelen dankzij schoonmoeder!

  5. Hier ook vooral envelopjes want we woonden al 2 jaar samen. Dat doodskleed lijkt mij ook best gruwelijk!
    En servies is toch het leukste als je het gebruikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.