5 verrassende dingen die goedkoper zijn geworden

goedkoper

Vorige las ik nog een post van een blogger die elke week weer schrikt als ze afrekent in supermarkt.

Dingen worden zelden goedkoper. Dat gevoel hebben de meesten van ons tenminste.

Maar Stef Ensink mailde mij onderstaand artikel waarin hij 5 dingen noemt die wél goedkoper zijn geworden.

5 verrassende dingen waarvan jij niet wist dat ze nu goedkoper zijn dan 10 jaar geleden!

Door Stef Ensink

Bepaalde dingen in het leven zijn tegenwoordig goedkoper dan  vroeger. De meeste mensen denken dat we er allemaal op achteruit gaan in de portemonnee, maar soms moet je even iets dieper graven.

Hoe het kan dat sommige dingen goedkoper zijn geworden? Denk bijvoorbeeld aan verbeteringen in het productieproces, nieuwe innovaties, goedkopere grondstoffen of concurrenten die met een goedkoper product komen en zo de prijs naar beneden drijven.

Maar hoe het ook komt, jij kunt ervan profiteren. In deze lijst vind je 5 verrassende dingen die 10 jaar geleden nog duurder waren.

Kleding

Al lijkt het soms dat goedkope kleding uiteindelijk duur is (omdat je vaak nieuwe moet kopen), toch zijn de kosten voor kleding echt wel omlaag gegaan. Bij spelers als de H&M, Berschka en de Primark kun je tegenwoordig voor weinig geld een nieuw t-shirt, broek of jurkje kopen. De reden hiervoor is de concurrentie tussen de spelers en nieuwe manieren om goedkoper kleding te maken.

Denk wel na waar en wat je koopt, want je wil natuurlijk wel verantwoorde kleding kopen.

Flatscreen Televisies

De technologie in elektronica producten voor consumenten wordt steeds geavanceerder. Daarnaast worden ook productieprocessen en logistieke stromen steeds meer geoptimaliseerd. Het is daarom goed te begrijpen dat producten als flatscreens televisies goedkoper en daarmee steeds bereikbaarder worden voor een groot publiek.

Onderstaande afbeelding komt uit dit persbericht van Kortingbox en laat het enorme prijsverschil zien tussen een FULLF HD tv nu en toen. Steeds meer huishoudens hebben dan ook een Flatscreen televisie in huis.

tv goedkoper
Bellen in het buitenland

De telecom spelers gooien je ermee dood! Bellen in het buitenland, en dan hebben ze het met name over de EU, wordt steeds goedkoper. En dat is fijn, want dan kom je niet met een torenhoge rekening thuis van je vakantie. Ook mogen steeds vaker een (deel) van de MB’s mee het vliegtuig in. Voor de verminderde kosten van internetten en bellen in het buitenland mogen we de EU dankbaar zijn. Die reguleert deze kosten namelijk.

smartphoneMuziek

Vroeger had je LP’s en cassette bandjes. En nog maar zo kort als 10 jaar geleden, kochten we regelmatig singles en CD’s. Dat was vaak best een dure grap, en je had er ruimte en een aparte CD speler voor nodig. Nu streamen al 1,5 miljoen mensen muziek via bijvoorbeeld Spotify en kunnen we radio luisteren via de TV.

De kosten van cd’s en een cd-speler kun je jezelf dus besparen.

Op vakantie gaan

En als klap op de vuurpijl, is het goedkoper geworden om op vakantie te gaan vergeleken met 10 jaar geleden. Dat komt onder andere door:

 • Nieuwe apps voor vakanties en vliegreizen
 • Low-cost vliegtuigmaatschappijen
 • Websites voor last-minute vakanties
 • Handige vergelijkingssites
 • Mensen die hun eigen huis beschikbaar stellen voor toeristen, waardoor je minder geld kwijt bent aan overnachten

Natuurlijk blijven sommige bestemmingen duur, maar ze worden zo wel een stuk bereikbaarder!

strand

Nawoord

Tot zover Stefs artikel.

Ik moet zeggen dat ik het wel leuk vond om te lezen. Hoewel ik denk dat het feit dat hij de Primark noemt als voorbeeld voor goedkope kleding,  kritische reacties zal oproepen. Veel mensen hebben namelijk zo hun vraagtekens bij de vraag of de kleding van de Primark wel onder verantwoorde omstandigheden wordt gemaakt.

Als het om bellen gaat herken ik zeker dat het makkelijker is geworden om goedkoper uit te zijn. Zo bellen mijn kinderen mij eigenlijk alleen nog maar met behulp van whatsapp omdat dit gratis is. Of ze bellen niet, maar appen. Nog fijner. En wat betreft vakantie vieren: mijn oudste dochter doet dit altijd met behulp van Wimdu. Zo is ze goedkoper uit, en ze maakt ook nog eens kennis met de locals : )

Wat betreft muziek luister ik altijd via de computer. Cd’s koop ik nooit meer, dus muziek luisteren is voor mij inderdaad goedkoper geworden.

Wat de flatscreen tv’s betreft: wij hebben inderdaad ook een platte tv. En daar ben ik best blij mee, want hij neem veel minder plek in beslag dan zo’n tv met een ‘kont’. Fijn dat die zoveel in prijs zijn gezakt dus.

Welke dingen zijn volgens jou duurder of juist goedkoper geworden?

Similar Posts

29 Comments

 1. Sommige dingen zijn inderdaad goedkoper geworden. Toen ik jong was verstuurde ik een sms voor 27 cent…. wow, daar is flink op verdient. Ik denk alleen wel dat het leven duurder is geworden dan vroeger.

 2. Alle dingen die hij beschrijft, gaf ik geen gekd aan uit. Of de winkels zijn hier niet. Vliegreizen nog nooit gedaan. Wat mij steeds weer opvalt is als ik terug kijk naar dertig jaar geleden toen manlief en ik gingen trouwen. Dat de basisivoorzieningen goed betaalbaar waren, maar de luxe was duur. Een videorecorder kostte een maandsalaris. Dat weet ik nog goed omdat dat toen letterlijk mijn fulltime maandsalaris was.
  Ik vind groente en fruit erg duur geworden, behalve bananen. Die zijn de afgelopen jaren heel goedkoop.

 3. Whatsapp scheelt inderdaad enorm veel geld vegeleken met sms! Verder ben ik eigenlijk niet iemand die constant bonnetjes vergelijkt om te zien of iets duurder of goedjoper is geworden..

 4. Postzegels zijn in mijn beleving enorm duur geworden. Ik geloof dat je tegenwoordig 73 cent betaalt om een gewone kaart te versturen. Ik weet het niet zeker, ook omdat je op de postzegel niet meer kunt zien wat de waarde ervan is omdat er alleen maar een 1 op staat.
  Kleding van winkels die je noemt in het artikel zijn zeker niet duur. Maar je weet natuurlijk wel waardoor dat komt. Ik was gisteren in een gewone kledingzaak en dan zijn de prijzen toch wel wat gestegen.
  De benzine was even weer “niet zo duur”, maar is ook langzaam weer aan het stijgen.
  Vandaar dat ik voor mijn blog altijd bezig ben om uit te zoeken hoe je simpel weg kunt voor niet teveel geld. Een uitdaging. Maar het kan.

 5. Zo, dat zijn nog eens grote verschillen zeg. Zeker bij de tv. Maar 10 jaar geleden zat ik nog op de middelbare school, dus daar heb ik weinig van meegekregen. Over 10 jaar eens kijken wat er in vergelijking met 2016 goedkoper is.

 6. Net als VeggieMo geef ik aan al deze dingen niks uit.
  Ik heb nog een tv mét kont, met een dvdspeler erbij.En wat dvd’s die ik voral op rommelmarkten gekocht heb voor een prikkie.
  Kleding geef ikzelf wat meer aan uit, goede schoenen(altijd duur) kleding van wol en merinowol, van bedrijven die verantwoord met hun schapen omgaan en met het personeel. De rest haal ik tweedehands. Over een maand is hier weer gratis kledingruilbeurs met de buurt, dus ik ging net vandaag de kasten eens uitmesten en klaarleggen wat er weg kan om volgende maand weer aan te vullen. Alles met gesloten beurs, mooi toch?

  1. Ik kan me voorstellen dat je dvd’s overal spotgoedkoop kunt kopen inderdaad Greet. Omdat veel mensen Netflix kijken.

   En wat leuk dat er bij jou in de buurt een gratis kledingruilbeurs is zeg! Dat vind ik een goed initiatief.

 7. Het zijn de duurde dingen die goedkoper zijn geworden, wat natuurlijk alleen maar fijn is. Alleen doordat je deze uitgave niet dagelijks doet, valt het minder snelkoppeling dan boodschappen.

 8. Dat is waar wat je zegt. Sommige dingen is duur. Maar ook sommige dingen wat goedkoper. Kleding betreft kun je vaak uitverkoop kopen. Dat doe ik altijd. Wij gaan niet op vakantie. Want wij hebben konijn. Wij gaan gewoon dagje uit. Dan met korting met de trein. Zo kunnen voordelig zijn.

 9. De kosten voor gas, elektriciteit en water zijn de laatste jaren enorm gestegen. Het is eigenlijk niet de kostprijs voor de energie zelf maar de distributiekosten en de extra taksen die de prijsstijging veroorzaken.

  Zonnepanelen zijn de laatste jaren een stuk goedkoper geworden maar anderszijds zijn de premies op zonnepanelen en de uitbetaling van groencertificaten voor nieuwe installaties weggevallen.

  Postzegels zijn de laatste jaren veel duurder geworden. Gelukkig ben ik ‘vooruitziend’ geweest en heb enkele jaren geleden toen de postzegels met cijfer in omloop kwamen, 3 doosjes van 100 postzegels gekocht voor binnenlandse normale zendingen. Toen was het een grote uitgave : ik weet dat ik toen per doosje 59 euro betaalde dus 0.59 euro per postzegel maar als ik nu het tarief van een zegel nummer 1 zie, dan was het heel duidelijk een goede investering aangezien de zegels onbeperkt geldig blijven.

 10. Het is altijd fijn om te weten dat iets goedkoper is geworden. Qua kleding kun je je dan inderdaad afvragen in welke omstandigheden de kleding is gemaakt en of de kwaliteit goed is. Ik wil wel graag goedkoper kleding kopen, maar het liefste wel fatsoenlijke kwaliteit.

 11. Ik ben een echte koopjesjager! Scoor kleding in de sale of op rommelmarkten. I love it. En omdat ik hier geld mee uitspaar kan ik vaak op vakantie gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.