Zijn schoolreisjes achterhaald?

schoolreisje afschaffen?

Zijn schoolreisjes niet meer van deze tijd?

Op een school in Leersum vonden ze van wel.

Toen ik de eerste alinea las, voelde ik verontwaardiging over het schrappen van schoolreisjes. Maar toen ik de argumenten van de directeur las, vond ik dat hij eigenlijk wel een punt had! Bovendien: in plaats van schoolreisjes wilde hij meer culturele uitjes met de kinderen gaan doen. Dat past ook beter bij de functie van een school, aldus de directeur.

En toen herinnerde ik me dat op de basisschool van mijn jongste zoon ook geen schoolreisjes zijn. In plaats daarvan hebben ze een logeerpartij in de school. Iets wat mijn zonen ook geweldig vinden.

Leestip: Uitjes met kinderen

Dus nou ben ik benieuwd: wat vinden jullie? Zijn schoolreisjes achterhaald, en kunnen ze beter afgeschaft worden?

Similar Posts

23 Comments

 1. Logeren op school is natuurlijk ook wel heel gaaf!
  Ik denk dat het alleen voor de meeste scholen onbegonnen werk is
  Dat de uitstapjes leerzaam zijn vind ik wel een goed idee
  Maar helemaal afschaffen zou ik zonde vinden omdat sommige gezinnen door de hoge kosten niet meer naar bijv dierentuin of pretparken kunnen , en een dagje lekker spelen met je klasgenootjes is toch ook wel erg leuk ;)
  Groetjes iris

  1. Goed punt Iris. De basisschool van mijn zoons is ook vrij klein. Zo’n 60 leerlingen maar!

   De reden die je noemt om schoolreisjes te houden is ook de oorspronkelijke reden dat ze werden ingevoerd: om kinderen die er anders niet zo uitkwamen ook zulke dingen te laten ervaren. Misschien wordt die reden nu wel weer actueel!

 2. Een beetje een dubbel gevoel heb ik hierbij. Hoewel op school logeren natuurlijk ook supergaaf is.
  Maar ik denk dat er ook genoeg ouders zijn die ivm de kosten ook nooit een dagje uit gaan. En dan is het voor die kinderen wel een hele belevenis.
  Maar educatieve uitstapjes kosten toch ook geld? Een museum is ook niet echt goedkoop, of gaat dat van de vrijwillige bijdrage die stiekem wat verhoogd gaat worden zodat de draagkrachtigen onder ons dat zo betalen en gezinnen die het lagere bedrag al niet (kunnen) betalen en dat nu helemaal niet gaan doen.
  Ik vind wel dat het allemaal wel wat minder gaat, vooral op het VO. Wintersport of een ander buitenland, een paar 100 euro ben je zo verder. En dat vind ik dus helemaal niet nodig elk jaar. Vroeger op de havo was het in de 4e klas dat je naar het buitenland ging en de andere jaren niet. Maar heb het idee dat het nu in elk schooljaar raak is. Gelukkig zijn wij nog lang niet zover, hoewel…

  1. Ik neem dat educatieve uitjes minder duur zijn. Anders is dat argument inderdaad een beetje vreemd.

   Op de middelbare school vind ik de schoolreisjes ook vrij extreem. ‘In mijn tijd’ gingen we naar een jeugdherberg in Groningen in de vijfde klad van het VWO. Nu gaan ze echt heel ver en met vliegtuigen.

 3. Op de basisschool van mijn kinderen (de jongste is er net af) waren er nooit schoolreisjes. “Wij” vierden Lentefeest en Zomerfeest. Prachtige feesten in allerlei thema ‘s. De kinderen waanden zich elk jaar weer in 1 groot toneelstuk. Wij hebben de busreisjes naar een overvol pretpark NOOIT gemist!

  ( www.

 4. Bij ons waren het eigenlijk altijd culture uitstapjes. of een combinatie daarvan. De kleuters gingen meestal nog naar een kinderboerderij. Maar daarboven gingen ze vaak naar een museum, bijvoorbeeld veenmuseum of watermuseum in arnhem. dus kosten hiervoor gemiddeld €11,00. en de vrijwillige ouderbijdrage was €10 bij de kleuters. Daarna alleen nog contributie voor de schoolvereniging €10 euro op jaarbasis per gezin.

 5. Schoolreisjes zijn verboden! Volgens de rijksinspectie mag een school geen recreatieve reisjes naar pretparken e.d. organiseren. Alleen zogenaamde reizen met educatieve deileinden (excursies) zijn toegestaan. De inspectie trekt de uren van de schoolreisjes namelijk af van de verplichte onderwijsuren. Die gemiste uren moet een school dan weer inhalen door les te geven op een vrije dag.

  1. scholen hebben voldoende ruimte in het aantal lesuren om een schoolreisje te maken, zolang ze het idd maar geen lesuren noemen. Maar bv een kerstdiner kun je wel weer onder de schooluren schuiven. (het is wat krom idd)

  2. Helaas klopt dat van die kerstviering ook niet. Bij mijn laatste inspectiebezoek keurde de inspecteur de twee uren kerstdiner, viering met zang, voorlezen, kerstspel etc. af als onderwijstijd.

 6. Hier zijn (Canada) reisjes in de directe omgeving, tenminste op deze school. Maar er worden ook andere leuke dingen gedaan, bijv. Aboriginal day: KOmt er een Native vertellen en hij brengt een Tipi mee en zet deze ook op. Er wordt een vuur gemaakt en een sort brood gebakken. Enkele moeders maken een soep naar recept van de Natives. Violgende week doen ze het weer en ik maak graag de soep, want het is heerlijk. En de kinderen leren er weer een hoop van.
  Groet, Wilma

 7. Hier gingen ze op de basis school om het schooljaar op schoolreis, het andere jaar deden ze dan een speurtocht of zo in het dorp. In groep 8 gingen ze dan weer wel een weekje naar texel en daar keken ze allemaal enorm naar uit.
  Op de HAVO gaan ze niet meer op schoolreis alleen in de vierde zijn ze op buitenland reis geweest. De kinderen waar de ouders het niet van konden betalen mochten gratis naar Bruinisse naar AQUADELTA . En ook dat was enorm leuk geweest.
  Ik vind dat schoolreisjes (met rekenlint omdat ze uit moeten rekenen hoe hoog een achtbaan is en hoe snel ie gaat,) niet moet worden afgeschaft voor veel kinderen blijft het toch enorm leuk.

 8. Hier blijven ze bij het 2 jaarlijkse uitje binnen de provincie en is het een educatief uitje. Geen pretparken dus. En de kinderen, die missen het helemaal niet.
  Het andere jaar is het een feest op school gecombineerd met een projectpresentatie.

  Zelfs al kan ik het betalen ook wij komen nooit in pretparken, wat een ellendige omgeving om te moeten zijn.

 9. Zover is het hier gelukkig nog niet. Het uitje van de peuterspeelzaal is naar de kinderboerderij. Vind ik wel prima. Uitjes naar de Efteling etc. zijn leuk, maar betaal je uiteindelijk toch zelf. Zou dan liever zelf met het gezin gaan. Uitjes naar (semi) educatieve bestemmingen waardeer ik heel erg. Probeer ik zelf ook te stimuleren.

 10. Hier kijken ze er toch het hele jaar naar uit. Het is gewoon de afsluiting van het schooljaar. En hoe ouder je wordt, hoe beter het schoolreisje. Dochterlief zit in groep 1 en gaat naar de plaatselijke speeltuin, zoonlief zit in groep 4 en gaat naar de speeltuin een stuk verder weg. Als je groep 7 hebt bereikt ga je naar een pretpark. ;-)

  Verder doen ze veel met de kinderen op school. Als ze merken dat de kinderen interesse hebben in een bepaald onderwerp dan maken ze er een thema rondom en kijken ze dat het afgesloten kan worden met een uitje. Zo ben ik al bij de bakker, het circus en het station geweest met de kinderen. Ze proberen het kosteloos te houden, maar soms is er een kleine bijdrage nodig en die betalen de ouders gelukkig wel.

  1. Ja, zo ging het bij de oude school van mijn kinderen ook. In groep 7 staat er inderdaad een heus pretpark op de planning. En ik ging als kind op schoolreisje ook wel eens naar de Efteling!

  2. Op de lagere school gingen we met de hele school naar hetzelfde speelpark, op de middelbare school ben ik wel eens naar Parijs geweest. Heel mooi! Maar volgens mij zat daar wel een flinke eigen bijdrage aan vast voor mijn ouders.

  3. Ja, ik heb voor de zomer 275,- betaald voor een schoolexcursie naar Londen voor mijn dochter. Ze zit in de vierde klas van de middelbare school. Dat zijn best pittige bedragen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.