Huisvlijtig bezig zijn

huisvlijtZoals jullie misschien nog weten doe ik op Huisvlijt mee aan een uitwisseling van gastartikelen met andere bloggende dames! Vandaag een gastpost van Felice de eigenaresse van Babyenkind en het populaire forum Vrouwenpower!

Huisvlijtig

Door Felice

Een blog schrijven voor Huisvlijt, dat leek me een leuke opdracht.

Bij de naam huisvlijt, krijg ik namelijk zo’n heerlijk ouderwets en nostalgisch gevoel.

Huisvlijtig betekent voor mij: zelf maken, zelf doen

Ik groeide op in de jaren vijftig. Op school had je toen nog 'nuttige handwerken' (ja zo heette het echt !!). Op kromme naalden die uit je zweterige handen gleden, breiden we met groen katoen een poppenmutsje. Waar we met geel katoen een randje omheen haakte. Ik kon er niks van, en ik vond het vreselijk.

Toch ontpopte ik me jaren later tot een enthousiaste breister. In de jaren tachtig breide ik trui na trui. En ik was zeker niet de enige.

Heel Holland breide in die tijd.

Huisvlijtig met de naaimachine

Wat later ontdekte ik de naaimachine. Jarenlang maakte ik, ook door economische noodzaak, kleren voor mij en mijn dochter. Ik had er veel plezier in om uit alle restjes en stukjes iets nieuws te creëren. Soms werkte ik samen met mijn zusje: zij is handiger dan ik. Eindeloze avonden waar we ons druk maakten over het feit dat die kontzak voor dat broekje nét niet meer uit lapje A ging. Maar we wilden toch ook nog niet in lapje B knippen.

En dan de voldoening, als je kind in dat werkstuk rondliep!

Zoals mijn zus zei:

'Als ik een jas zelf maak , kost hij net zoveel als een jas bij C&A. Maar in die jas lopen minstens vier andere kinderen. En in deze jas alleen de mijne.'

Huisvlijt: het levert veel op.

En niet alleen financieel.

Leestips

Similar Posts

8 Comments

 1. Wat herkenbaar , ook ik leerde begin 70tig er jaren breien op school , maar ook thuis en van Oma leerde ik sokken breien. Maar ook de naaimachine heeft geen geheimen voor me. Toen de kids klein waren naaide ik ook heel veel vooral van een lapje van de markt , en het scheelde gewoon heel veel . Patronen haalde ik uit de knippie en knip . Ik heb nog steeds bladen liggen van knippie, knip en een paar marions want het is wel handig. Soms naai ik nog weleens een rok of broek . Of de gordijnen voor iemand . het is zo fijn als je dat zelf kan en het eerste verdiend want een lapje van de markt van 1 of 2 euro de meter is gewoon heel leuk . Maar ook kleding verstellen als je dat zelf kan is altijd voordeliger dan nieuw kopen of wegbrengen.

  1. Inderdaad ideaal als je zelf handig bent met de naaimachine. Mijn moeder naaide vroeger ook altijd jurkjes voor mij en mijn zusjes. Met een lapje van de markt was je toen veel goedkoper uit dan als je iets in de winkel kocht.

 2. Heerlijk stukje om te lezen en ook o zo herkenbaar. Toen mijn meiden nog meisjes waren naaide ik ook heel zeel boor ze. Ik vond het super dat ze in unieke kleding liepen... Breien deed ik toen niet zo, dat liet ik aan mijn moeder over. Nu is het andersom, ik brei en haak veel meer dan ik naai... Maar ik blijf in dit alles plezier houden en dat is waar het om gaat...!
  Fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Oh dat naaiwerk.
  Ik heb wat afgenaaid toen de meisjes klein waren.
  Ik kan wel zeggen het is goedkoper dan in een winkel kopen ( wij dragen geen broeken ) dus ben / was je aangewezen op de duurdere winkels.
  Ik wilde ze er ook netjes bij laten lopen .
  Maar als ik eens op de markt een mooi en leuk lappie had was ik blij.
  Maar anders ging ik naar de stoffenwinkel en kocht daar, dan was ik nog goedkoper uit.
  Nu zijn ze allebei getrouwd en naai een enkele keer een rok voor mezelf.
  Pas een lapje punta di roma tricot voor € 4,75 en ik helemaal in m'n sas.
  Een rimpelrok van genaaid en een leuke cape erop gekocht met een klein bont kraagje voor € 20,00 , wat kan je dan genieten van kleine prijsjes.
  Hihi, maar even goed koop ik ook wat duurders hoor.

  Groet van Hilda

 4. Vroeger naaide ik alles zelf, vaak uit oud dat vond ik het leukst om te doen. Broeken, overhemden, blouses,gordijnen, vitrage's, tassen voor surfplanken, korte broeken, zwembroeken, schorten. Sinds ik de kringloop heb ontdekt naai ik veel minder. Daar voor ging er geen dag voorbij dat de naaimachine niet op tafel kwam. Het kan echt veel op leveren en eigenlijk zou ieder huisvrouw een gedegen opleiding daarin moeten krijgen. Het kan je veel geld besparen. Een paar jaar terug kocht ik eens een lap voor 50 eurocent waar 2 broeken uit konden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.