Zelfgeoogst: tuinieren voor dummies

Ik haal geregeld boeken uit de bibliotheek met titels als Tuinieren voor dummies, en Tuinieren voor beginners. Maar meestal zijn ze nog best moeilijk. Of ze gaan er van uit dat je allerlei kennis en spullen in huis hebt, die ik dan natuurlijk weer niet heb.

Dus toen ik het boekje Zelfgeoogst uit de bibliotheek meenam had ik er weinig vertrouwen in. En het is nog van uitgeverij Snor ook. En die hebben meestal van die ontzettend drukke boeken, waar iedereen ADHD van zou krijgen.

Zelfgeoogst: moestuinkistjes-methode

Maar wat een prettige verrassing! Zelf geoogst is veel rustiger vormgegeven dan Uitgeverij Snor normaal doet, én het is écht voor dombo's op tuingebied!

En dat ben ik.

Ze zijn fijn specifiek over wat je precies nodig hebt. En dat lijstje is overzichtelijk:

 1. Paar zakken (bemeste) potgrond tuincentrum
 2. Anti-worteldoek
 3. Hydrokorrels
 4. Zaadjes van makkelijke groentes
 5. Sinaasappelkistjes

Kijk dat is tenminste te doen!

Moestuinkistjes methode

Zelfgeoogst maakt moestuinieren letterlijk hanteerbaar. Je hoeft er geen grote lappen grond voor om te spitten, want ze gebruiken de moestuinkistjes methode. Eén van de voordelen is dat je dus geen grote tuin hoeft te hebben. Nou geldt dit niet voor mij, want we hebben een behoorlijke lap grond. Maar voor mij maakt de moestuinkistjes methode het overzichtelijk. Anders voel ik me helemaal overweldigd, en weet ik niet waar ik in vredesnaam moet beginnen.

Maar zo'n kistje bijhouden, dát kan ik wel!

5-stappen plan

Maak je eigen moestuin in 5 stappen. Ook deze uitleg is heel duidelijk, en er staan bovendien plaatjes bij zodat je precies kunt zien wat je moet doen. En hoe.

moestuinkist methode zelfgeoogst
Fragment uit Zelfgeoogst

En het is nog een kookboek ook!

Wat ik ook erg leuk vind aan zelfgeoogst is dat er recepten in staan voor je zelfgeoogste groentes! Dus als je je afvraagt wat je met jezelf verbouwde courgettes aan moet, dan biedt dit boek ook daarvoor een oplossing.

Conclusie

Zelfgeoogst is een geweldig boek voor iedereen die graag een moestuin wil beginnen, maar niet weet hoe. Het is bovendien prettig en duidelijk vormgegeven, en leest leuk weg.

Praktische informatie

Zelfgeoogst is vvoor 16,95 te koop bij bol.com

Similar Posts

4 Comments

 1. Nou, dat klinkt als een heerlijk boek voor beginners...
  Ik ga het een keer bij de bieb halen...
  Fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Hallo Vlijtig Liesje! Leuk dat ik je blog heb gevonden, en geweldig die simpele tips over het opstarten van een moestuintje . Ik hoop dat je weer mensen hebt kunnen overtuigen om hun eigen groenten te gaan kweken. Hoe meer hoe beter. Complimenten met de vormgeving van je blog, ziet er prachtig uit! En dat boek ga ik ook opzoeken in de bieb.

 3. Ik kreeg de smaak te pakken, en maakte mijn eerste "frambozenazijn". Weliswaar met het oogstje van de Japanse wijnbes - maar ook prachtig oranje-roze, dus ik denk dat dat wel gaat smaken (ik had er in ieder geval veel lol in...)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.