Salontafel decoratie: 8 ideeën

salontafel decoratie

Onze salontafel decoratie bestaat uit een glazen vaasje met een veldboeket.

Klinkt leuk hè?

Onze salontafel decoratie is niet zo eh.... salonfähig

Maar wacht even, ik moet er nog wat bijzeggen:

Het zijn kunstbloemen van de Action.

Zo klinkt het meteen een stuk minder salonfähig ; )

Maar ik vind het mooi, en geniet elke dag van mijn onverwoestbare en budgetvriendelijke salontafel decoratie.

Salontafel decoratie zegt iets over de functie van een salontafel

Ergens vind ik salontafel decoratie best bijzonder. Het zegt ook wel iets over de functie van een salontafel dat het bon ton is om er dingen op te zetten als decoratie. Bij een gewone tafel is het toch het handigst als hij leeg is vind ik.

Wat een salontafel en vitrinekast gemeen hebben

Dan kun je er tenminste aan gaan zitten eten, werken, spelletjes doen etc. In die zin is een eettafel of keukentafel denk ik functioneler dan een salontafel. De praktische functie van een salontafel is dat je er je kopje koffie of drankje op kunt zetten. Maar daarnaast heeft een salontafel ook een meer decoratieve functie! Je zou een salontafel in die zin een beetje kunnen vergelijken met een vitrinekast: beide kun je gebruiken om decoratieve dingen te laten zien.

Salontafel decoratie ideeën

1. Bloemstuk of planten

Plaats een fris boeket bloemen in een vaas of kies voor een mooie kamerplant. Kleine vetplanten in decoratieve potten zijn ook geschikt. En als je zoals ik bent, en al je bloemen doodgaan, dan kun je dus ook voor kunstbloemen kiezen.

2. Koffietafelboeken

Het tweede waaraan ik moet denken bij salontafel decoratie ideeën is het zogenoemde koffietafelboek! Dat zijn doorgaans vrij grote, dikke boeken die je als decoratie op tafel legt. Het gaat vaak om boeken met foto's erin, bijvoorbeeld van kunst, fotografie of landschappen.

salontafel inspiratie koffietafelboeken

Ik moet bekennen dat ik koffietafelboeken nooit zo goed begrijp. Wat moet je ermee? Is het de bedoeling dat je ze inderdaad oppakt om te bekijken? Of moet je ze gewoon laten liggen mooi zijn?

3. Kaarsen of geurkaarsen

Plaats een stijlvolle kaarsenhouder met kaarsen op de tafel. Geurkaarsen voegen niet alleen sfeer toe, maar verspreiden ook een aangename geur. Sfeervolle kaarsen op de salontafel zijn geen optie als je nog kleine kinderen hebt. Zie ook mijn post over de geurbrander van de Action!

salontafel decoratie

4. Decoratieve dienbladen

Een decoratief dienblad staat leuk en zorgt bovendien voor een rustiger look. Ineens staan er niet meer allemaal losse decoratieve elementen op je salontafel maar is het één geheel. Dienbladen zijn bovendien handig om rommel te beperken.

salontafel inspiratie

5. Persoonlijke accenten

Voeg persoonlijke accenten toe, zoals fotolijstjes, familieportretten of kleine herinnering voorwerpen.

Screenshot 2023 12 06 at 13.52.11

6. Kunstobjecten

Plaats een sculptuur, kunstwerk of interessant kunstobject als blikvanger. Een beeldje, vaas of andere kunstvoorwerpen tillen jouw salontafel boven het gemiddelde uit.

7. Seizoensdecoratie

Pas je salontafel decoratie aan, aan het seizoen. Bijvoorbeeld, schelpen in de zomer, pompoenen in de herfst, en feestelijke decoraties tijdens de feestdagen.

salontafel decoreren

8. Glanzende of spiegelende items

Is je woonkamer een beetje donker? Voeg dan glans toe met metallic kaarsenhouders, spiegelende dienbladen of decoratieve schalen. Dit kan helpen om licht in de ruimte te weerkaatsen!

Salontafel decoratie tips

Het is niet iedereen gegeven om een salontafel mooi te decoreren. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik moet altijd oppassen dat ik niet simpelweg een rommelig geheel creëer. Dus in plaats van een mooie sfeervolle look, ziet onze salontafel eruit alsof hij hoognodig moet worden opgeruimd. Kortom, hoe zorg je ervoor dat je salontafel decoratie eruit ziet alsof het zo ook de bedoeling was?

Hier zijn enkele tips om een salontafel op een aantrekkelijke en evenwichtige manier te decoreren:

  • Kies één groot of opvallend decoratief element als focuspunt van de tafel. Dit kan een vaas met bloemen, een kunstwerk, of een decoratieve schaal
  • Zet de decoratieve items in groepen van drie of vijf. Oneven aantallen zijn visueel aantrekkelijker en creëren een gevoel van balans! Speel met de hoogte en grootte van de spullen op je salontafel voor een dynamischer effect.
  • Experimenteer met laagjes. Dat doe je door boeken, dienbladen of kleine kisten te stapelen.
  • Zet kleine decoratie op grotere items om visuele diepte te creëren.
  • Om het praktisch te houden is het handig om er ook een dienblad op te zetten.
  • Ga niet helemaal los, en beperk je tot een aantal decoraties. Laat ook ruimte vrij op je salontafel voor een opgeruimde uitstraling en voorkom dat je salontafel eruit ziet als een kraampje waarmee je je spullen wilt verkopen.

Leestips

Op Pinterest vind je nog veel meer salontafel decoratie ideeën.

Gebruikte bronnen onder andere: VTWonen, InteriorTwin, Pure Wood, Westwing, Woon mooier en bol.com

Similar Posts

12 Comments

  1. Ik vind bij anderen allerlei prullaria op een salontafel altijd heel erg leuk, maar bij mezelf vind ik het dan al snel te druk en vooral niet praktisch. Bij mij staat er een boeket gehaakte bloemen in een glazen vaas op de salontafels. Bevalt prima!

  2. We hebben geen salontafel. Als het nodig (bv visite) is pakken we een klein klaptafeltje er bij om koffie e.d. op te zetten.

  3. Er moet in elk geval niet te veel op staan :-) Ik heb een onderschotel voor een bloempot op de salontafel staan met daarop twee waxinelichthoudertjes en een glazen bloempotje met strandzand en schelpjes waar ik ook altijd een waxinelichtje in doe. Best salonfähig eigenlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.