Koningshuis lintjesregen: Lintje van de koning teruggeven?!
Zoals zoveel Nederlanders heeft mijn schoonvader ooit een lintje gekregen. Dat is een kleurig lintje in de kleuren rood, wit, blauw met een medaille eraan. Zo’n lintje is een koninklijke onderscheiding. ‘Lintje’ is wat je noemt de informele benaming. Je kunt zo’n lintje krijgen als je je op een bijzondere manier en belangeloos hebt ingezet voor de samenleving. Bijvoorbeeld door je vrijwilligerswerk op het gebied van zorg, cultuur, natuurbehoud, of onderwijs. Of als je een heel bijzondere prestatie hebt neergezet op het gebied van wetenschap, sport, of kunst.
Koningshuis lintjesregen: Iemand anders moet je opgeven
Je kunt zo’n lintje krijgen als iemand in je omgeving je ervoor opgeeft. Die persoon moet allemaal formulieren invullen en aantonen dat jij het verdient. Meer nog dan het lintje vind ik het bijzonder dat iemand bereid is door zoveel hoepels voor je te springen. Op lintjes.nl staat een video over het proces van een lintje aanvragen. Ik werd al kriegel toen ik alleen maar het filmpje zag, laat staan dat ik al die stappen moet doen.
Lintje: sinds 1815
De traditie van het toekennen van Koninklijke Onderscheidingen gaat terug tot 1815, toen het Koninkrijk der Nederlanden werd opgericht. Sindsdien worden verschillende orden en onderscheidingen uitgereikt, waarvan de bekendste de Orde van Oranje-Nassau is. Deze onderscheiding wordt vaak uitgereikt op de verjaardag van de koning, 27 april (Koningsdag), maar ook op andere momenten, bijvoorbeeld bij jubilea of bijzondere gelegenheden. Het wordt dan ook wel lintjesregen genoemd. Je krijgt zo’n lintje tijdens een officiële ceremonie. Als je geluk hebt van de koning zelf, en anders van een ‘vertegenwoordiger’. Het lintje zelf is vaak een strik van lint, in de kleuren van de Nederlandse vlag. Je draagt het op je kleren. Kijk, dit zijn de lintjes:
Orde van Oranje-Nassau: het ene lintje is het andere niet
De Orde van Oranje-Nassau bestaat uit verschillende graden. Dus het ene lintje is het andere niet!
- Commandeur: De hoogste graad van de Orde. De ontvanger krijgt een grote gouden keten met het insignia van de orde en een breed lint om de nek.
- Officier: Deze graad krijgt een lintje dat op de borst wordt gedragen, meestal in de vorm van een ster met een lint.
- Ridder: Dit is de meest voorkomende onderscheiding. Het lintje wordt op de borst gedragen als een klein kruis met een lint.
- Lid: De laagste graad van de Orde, en wordt gedragen als een klein lintje op de kleding.
Wilt u het lintje inleveren?
Hoe dan ook, na zijn overlijden kregen mijn man en zijn broers en zus een brief of ze het lintje even willen inleveren! Niet alleen dat, er stond ook in dat als ze het lintje niet terugsturen, ze 400 euro moeten betalen. Ik weet niet, maar ik vind het iets wrangs hebben. Alsof je na een overlijden al niet genoeg aan je hoofd hebt, dat je dan ook nog een lintje moet terugsturen op straffe van 400 euro boete.
Ik houd niet van als cadeau verpakte problemen.
Op het moment dat iemand een lintje krijgt, zou hij of zij dus eigenlijk alvast goed moeten nadenken over waar hij dat lintje gaat neerleggen zodat bij overlijden de nabestaanden weten waar het ligt. Want wat wil nou het geval? Mijn man en zijn broers en zus kunnen dat lintje nergens vinden….
Waarom je het lintje moet inleveren na overlijden
Ik heb opgezocht waarom je een gegeven geschenk terug moet geven na overlijden. Het lintje is een eer die wordt toegekend voor persoonlijke verdiensten en prestaties tijdens het leven van de ontvanger. Aangezien je als je dood bent het lintje niet meer kunt dragen is het niet langer relevant. Het lintje teruggeven is een manier om de symbolische waarde van de onderscheiding te respecteren.
- Het lintje inleveren volgt het formele protocol rondom koninklijke onderscheidingen. Het zorgt ervoor dat de onderscheiding op een respectvolle manier wordt behandeld en het wordt niet verder gedragen door nabestaanden of familieleden, tenzij het expliciet anders is bepaald.
Deze argumenten vind ik reëel. Het zou me wat zijn als bijvoorbeeld ik het lintje van mijn schoonvader pontificaal op mijn kleding ging dragen alsof ík een koninklijke onderscheiding had gekregen. Of nog erger: dat je in de kringloopwinkel koninklijke lintjes ziet liggen naast de ooit betekenisvolle borden met teksten als: ‘Ter ere van uw 50-jarig huwelijk’. Maar dat neemt niet weg dat ik het ook iets irritants vind hebben.
P.S. Ik hoop maar dat Jet, de weduwe van Rob de Nijs eraan gedacht heeft zijn lintje van zijn kist te halen en mee naar huis te nemen zodat ze het kan retourneren.
Ik heb mijn man vanochtend plechtig laten beloven dat hij nooit een lintje voor mij zal aanvragen ^^
Absurd, van die cadeaus die je terug moet geven op straffe van boete.
Zelf gaan ze anders met cadeaus om.
Ze krijgen een boot en laten vervolgens de bevolking opdraaien voor de kosten.
Ik vind dat hele lintjesgedoe nogal een poppenkast, eerlijk gezegd. En waarom de een wel en de ander niet? Maar goed, veel mensen vinden het leuk en belangrijk en dat is ook prima.
Na het overlijden van mijn vader mocht ik ook zo’n brief ontvangen waarbij werd gesommeerd om het lintje terug te sturen. Paniek natuurlijk: waar is in godsnaam dat lintje gebleven ?? Uiteindelijk toch teruggevonden (zucht van verlichting) en de zaak afgehandeld. Ik heb er net als jij een dubbel gevoel bij: enerzijds snap ik dat je die lintjes niet maar zo wilt laten rondslingeren in de maatschappij, en anderzijds vind ik het ook iets irritants hebben. Zouden ze de teruggestuurde lintjes hergebruiken? Dat zou dan wel weer mooi zijn.
Hier vorig jaar bij mijn opa hetzelfde probleem: lintje kwijt na zijn overlijden. Het kwam uiteindelijk terecht bij het leegruimen van het huis. Overigens wist ik dat het inderdaad teruggestuurd moet worden en ik snap de argumenten ook wel. Aan de andere kant: het kan ook een mooie herinnering aan een dierbare zijn…
Bekend verhaal. Mensen in mijn omgeving begrijpen hopelijk dat ik geen lintje wil. Ook al niet omdat ik een koning als staatshoofd met erfopvolging geen democratie vind. Zou een lintje ook nooit dragen. Draag al heel mijn leven geen enkele ring, horloge of stropdas.
Vind de redenen dat je zo´n lintje krijgt ook altijd een beetje dubbel. Zoals het feit dat bnners ereen krijgen. Of het moet zijn dat zij zich met hart en ziel ingezet hebben voor een goed doel anders dan een keer optreden voor een goed doel. Of omdat je zoals in het geval van een kennis die hem kreeg voor zijn loopbaan bij defensie, waar hij toch al rijkelijk voor beloond was met een riant salaris. Bovendien moet er dus iemand zijn die je aanmeld , wat dan al die mensen die zich in stilte inzetten voor de medemens , maar niet iemand in hun omgeving hebben die denken zo iemand verdient een lintje. Bovendien vind ik de mate waarin lintjes uitgegeven worden afdoen van de bijzonderheid van zo´n lintje.
Dan ga ik dat lintje tzt weigeren om mijn nabestaanden de moeite te besparen om mijn rommel door te zoeken!
Een reden temeer om een lintje te weigeren!