Boek Maxime Meiland: Maxime

boek maxime meiland

Omdat ik Chateau Meiland een gezellig programma vind, las ik het boek van Erica Meiland. En vervolgens was ik ook wel benieuwd naar het boek van Maxime Meiland, de dochter van Erica.

Het duurde even voordat het beschikbaar was in de bibliotheek, maar inmiddels heb ik het gelezen!

Boek Maxime Meiland: Maxime

Zoals de titel al zegt gaat het boek van Maxime Meiland over… Maxime Meiland. Net als het boek van haar moeder is het geschreven voor Jan Dijkgraaf, en dus in dezelfde stijl. Zeker bij het boek Erica, las het boek als een kijkje in de ‘stream of consciousness’ van Erica.

Dat is bij Maxime’s boek ook enigszins het geval, maar wel wat minder. Ik heb het idee dat Maxime gewoon haar verhaal heeft verteld aan Jan Dijkgraaf en dat hij dit vrij letterlijk heeft overgenomen. Het boek is dus echt in spreektaal geschreven, en het leest heel makkelijk weg. Op GoodReads schrijft iemand:

‘Het lijkt alsof de auteur letterlijk heeft overgetypt van wat Maxime aan het vertellen was :(‘

Van kind tot volwassen vrouw en moeder

In het boek vertelt Maxime over haar leven van kind tot haar leven nu als volwassen getrouwde vrouw, en moeder van twee kinderen. Mooi om te lezen vond ik dat ze een heel gelukkige jeugd heeft gehad, met veel warmte en gezelligheid thuis. Dat veranderde toen haar vader Martien het gezin verliet doordat hij ontdekte dat hij homo was.

Moeilijke en heftige puberteit

Zeker in haar puberteit gaat het niet goed met Maxime: ze liegt en bedriegt, manipuleert, drinkt teveel en krijgt meerdere keren te maken met seksueel geweld.

De ommekeer

De tweede emigratie naar Frankrijk en de geboorte van haar dochtertje Claire zorgen voor een grote ommezwaai in Maxime’s leven. Vanaf die tijd gaat het langzaam maar zeker weer beter met haar.

Wat me opviel in dit boek

 • Maxime gebruikt vaak de uitdrukking: ‘Lik mijn lollie.’
 • Aan de ene kant klinkt ze zelfverzekerd, anderzijds benoemt ze haar onzekerheid.
 • Maxime omschrijft zichzelf als mensenschuw, wat me een lastige combinatie lijkt met haar werk.
 • Er is een grote solidariteit met haar ouders, terwijl ze tegelijkertijd kritisch over ze kan zijn.
 • Ze heeft dyscalculie maar houdt spreadsheets bij met alle financiën. Zij is thuis degene die alle financiën regelt.
 • Maxime benoemt haar gebruik van antidepressiva, en dat ze zonder angstig wordt. Antidepressiva worden inderdaad ook vaak voorgeschreven bij angstklachten. De naam antidepressiva zet mensen daardoor wat op het verkeerde been.
 • Op basis van haar eigen ervaringen vindt Maxime dat je het als ouders eigenlijk niet kunt maken te emigreren als je kinderen het daar erg moeilijk mee hebben. Jongere kinderen kunnen wel.
 • Voor de familie Meiland betekende de coronaperiode een welkome periode van rust na de extreme drukte van bezoekers aan het kasteel.
 • Maxime schuwt emotionele chantage niet om haar zin te krijgen. Zo beschrijft ze hoe ze haar ouders een aantal dagen doodzweeg om een hoger salaris te krijgen.
 • Halverwege het boek vind je leuke foto’s van Maxime.

boek maxime meiland

Is dit boek de moeite waard?

Maxime Meiland is nog jong, en er kwam dan ook al snel kritiek op het feit dat ze een boek over haar (nog korte) leven ging schrijven. Maar ik denk dat voor de mensen die Chateau Meiland kijken het boek best leuk is. Het is eigenlijk een soort van extra kijkje in het leven van de familie Meiland.

Is Maxime Meilands boek ook de moeite waard als je nooit naar Chateau Meiland kijkt?

Ik denk dat, doordat Maxime vertelt over het seksuele geweld dat ze heeft meegemaakt, het boek een zekere meerwaarde krijgt. Ik sluit niet uit dat mensen die met seksueel geweld te maken hebben gehad het fijn vinden om over Maxime’s ervaringen te lezen.

En ook dat zij haar leven weer op de rit heeft gekregen.

Maar over het geheel genomen denk ik wel dat dit boek vooral interessant is voor Chateau Meiland fans.

Op GoodReads krijgt het boek een 3,25. Daar sluit ik me bij aan. Er is onder andere kritiek op de schrijfstijl en dat veel dingen dubbel worden gezegd.

Boek Maxime Meiland kopen

Het boek van Maxime Meiland is te koop op bol.com en bij de lokale boekhandel voor 22,99.

boek maxime meiland

Wie geen zin heeft om het boek te lezen: je kunt ook Who’s that girl kijken. Daarin doet Maxime Meiland ook haar verhaal en veel overlapt met haar boek.

Welk boek lees jij op het moment?

Similar Posts

One Comment

 1. Hoi Nicole, ik ben er weer en ik lees momenteel Strandfeest. Lekker simpel boekje voor even tussendoor. Met de Meijlandjes heb ik helemaal niks dus het boek van Maxime ga ik niet lezen. Het interesseert me gewoon niet, eigenlijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.