To tattoo, or not to tattoo

Mijn oudste dochter, die in juni zestien wordt, mag er graag mee dreigen: ‘Ik wil een piercing mama!’ Stiekem ben ik al lang blij dat ze geen tattoo wil, maar ook een piercing veto ik. Met uitgebreide uitleg, zodat ze mijn overwegingen snapt, en zich ‘gehoord’ voelt.

Inconsequent?

Puristen vinden me inconsequent: ‘Waarom mag ze dan wel gaatjes in de oren?’ maar ik vind een piercing in een ander lichaamsdeel dan de oorlel toch een kwalijke, en vaak permanente vorm van verminking.

Moederlijke verantwoordelijkheid

En zolang ze onder mijn moederlijke verantwoordelijkheid valt, wil ik haar daarvoor behoeden. Wel met de toezegging dat als ze achttien is het wel mag, mits ze het bij een professional laat doen. En dan nog vind ik het een slecht idee!

Tattoos

Maar nog meer dan tegen een piercing ben ik tegen tattoos. Ik zal niet ontkennen dat er best mooie tattoos zijn, zoals een teer, klein roosje. Maar dan nog! Het feit dat zo’n roosje er ook nog zit als je tachtig bent en rimpelig, vind ik voldoende reden om het niet te doen.

Zelfs niet als zo’n tattoo je kinderen representeert, of je persoonlijke ontwikkeling.

Hier onder een grappig liedje over de permanente gevolgen van een tattoo!

Hoe denken jullie over tattoo’s?
En wat is je opvoedkundig beleid op dit gebied?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik ben zelf de enige uit mijn ouderlijk huis die geen tattoo’s heeft. Mijn ouders + broer hebben ze alledrie. Toen ons zoontje werd geboren liet mijn moeder gelijk zijn naam op haar enkel zetten ;)

  Zelf heb ik nooit de behoefte aan een tattoo gehad.
  Maar is onze zoon 16 en wilt hij een tattoo…. als hij er goed over nagedacht heeft vind ik het prima. Heb er totaal geen moeite mee.

  Groetjes Isabelle

 2. Je moet tattoos eigenlijk bekijken op de huid van iemand van 50-60 voor je beslist of je er eentje wilt. Want het velletje blijft immers niet altijd strak staan.
  Zwaar uitgehangen oorlellen vind ik overigens ook net echt charmant – hoewel ik vorig jaar ergens las dat er tegenwoordig ook oorlel lifts zijn, zodat ook je oren je leeftijd niet meer hoeven te verraden.
  What next?

 3. Een tattoo is voor de rest van het leven, en ik zal de mijne met trots dragen, zelfs wanneer ik oud, grijs en gerimpeld ben. Let wel: Ik was ver in de 30 bij mijn eerste! Wat voor mij ook belangrijk is: het ontwerp (zelf), de plaats (voor mij zichtbaar), never een mannennaam of een mode-tattoo (een diepe, persoonlijke betekenis voor mijzelf)
  Mocht Uk ooit met de mededeling komen, dan ik ik geen nee zeggen. Wel wil ik dat ze mijn redenatie begrijpt, en ver, heul ver de pubertijd voorbij is!!! (ik vind 16 erg jong, en eigenlijk 18 ook)
  Met een piercing heb ik veel minder problemen. Des gewild zijn ze tijdelijk, en de schade is minimaal.

 4. Ik heb zelf een tattoo rond mijn navel, die werd heel groot tijdens de 3 zwangerschappen en is nu weer geslonken. Ook heb ik een tattoo op mijn voet. Ik vind tattoos mooi maar heb deze plekken bewust gekozen vanwege de toekomstige lichaamsveranderingen en omdat ik er niet te veel te koop mee wil lopen.
  Ook zijn mijn tattoos persoonlijk en niet ‘zomaar een gril’, ik wil ze kunnen zien zodat ze mij herinneren waarom ik ze heb laten zetten.
  Ik denk wanneer je je kinderen hiervan bewust maakt, het prima is om een tattoo te laten zetten.
  gr Iris

 5. Wat lief van je moeder, dat ze de naam van je zoon op haar enkel zette! Dat vind ik heel verwelkomend.

  Ik moet zeggen dat ik de achterliggende gedachtes van mensen om een tattoo te neme, vaak wel prachtig vind!

  Uitgelubberde oorlelletjes zijn inderdaad ook niet zo charmant. Maar hoe is het mogelijk dat daar ook ‘lifts’ voor komen.

 6. Ik vind het echt niet mooi, natuurlijk zit er wel verschil tussen maar vooral als het er veel zijn vind ik ze niet echt duidelijk meer. Mijn kinderen noemen zo’n lijf vol tattoos een inktvlek, omdat ze niet in staat zijn te lezen of duidelijk te zien wat de voorstellingen zijn. Vorig jaar zagen wij in het zwembad een man met een geboortekaartje met Winnie de Pooh op zijn rug………..Mijn oudste is 10 en ik hoop zo dat tegen de tijd dat zij 18 zijn tatttoos helemaal uit zijn. Mocht één van de kinderen er echt niet van te weerhouden zijn moeten ze dat uitstellen tot ze 18 zijn. Als ze er dan toch met één thuiskomen zal ik dat dan wel accepteren.

 7. Ik ben ook geen liefhebber van tattoo’s . VOor mannen vind ik het nog net kunnen. Daar zijn weinig alternatieven voor als je iets aan lichaamsversiering wilt. Vrouwen kunnen kettingen, armbanden, oorbellen indoen.

  Ik zag toevallig laatst bij dames in de dop dat er iemand zn piercing uit zn kin (dat stuk tussen kin en onderlip) uit deed maar je zag best wel een gat zitten. En ik heb ooit twee gaatjes per oor gehad en dat tweede gaatje zie je nu na 15 jaar ook nog steeds zitten. Daar moet je dus ook niet te lichtzinnig over denken.

 8. Ik ben tegen alle verminking van een gezond lichaam en onze kinderen mochten niets laten aanbrengen voor hun 18de. Nadien hebben ze het gelukkig ook niet meer gedaan.

 9. Ik heb ooit toen ik zestoen was ook een tatoo laten zetten. Ik praat dan over de jaren zeventig. (ik was de tijd voor) maar ik kreeg er al snel spijt van. En heb hem laten verwijderen. Nu loop ik al mijn halve leven een litteken op mijn arm. Het ziet er niet uit.
  Mijn kinderen heb ik verboden zolang zijn thuis woonde om een tatoo te nemen. Mijn dochter was nog geen week de deur uit en kwam trots thuis met haar tatoo. Dus moeders moest het onderspit delven.

 10. Ik vind het helemaal niet inconsequent. Als je als vrouw gaatjes in je oren hebt, kijkt niemand je daar bijvoorbeeld bij een sollicitatie op een negatieve manier op aan. Bij een piercing is dat anders. Ik heb zelf nooit de behoefte gehad, hoop dat dat te zijner tijd ook voor mijn kinderen geldt…

 11. Geen tattoo´s hier, hoor! Ik vind ze echt niet mooi. Zelf niet op een klein plekje ergens.. het is zo zonde, want het gaat er nooit meer af. Piercing wel gehad (was helemaal niets voor mij, maar je bent puber..) Het voordeel van zo´n ding, is dat je ´m er weer uit kan halen en dat je daar verder niet aan vast zit. Dus als je toch iets moet toegeven, zou ik mij daar niet te druk over maken..da´s vaak maar tijdelijk.

 12. Ik vind zowel tatoos als piercings mooi!!!
  Ik heb zelf een tatoo op mijn bil, in een opwelling gezet, maar niet zichtbaar voor vreemden (behalve in de sauna;-)) Ook heb ik een piercing in mijn navel. Het gaatje blijft altijd goed zichtbaar. Dus houd ik hem in.
  Mijn man overweegt een tatoo, hij heeft een groot litteken op zijn rug.
  Mijn kinderen mogen dat zelf bepalen,als ze uitgegroeid zijn, wel zal ik ze sturen over de plaats, grootte afbeelding etc…
  Want sommige plaatjes kan ik niet waarderen…
  ;-p

 13. Too Tattoo or not too tattoo… kleine hier pas 3, dus (nog) geen vraag hierover. Wilde zelf vroeger wel graag een tattoo; mocht niet van mijn moeder. Toen het, jaaaaaren later “in de mode” in de mode kwam, heeft ze zelf een klein vlindertje laten zetten op haar bovenrug. Tsja, tóen hoefde t van mij helemaal niet meer….;)

 14. Ook ik ben tegen piercings en tattoo’s. 1 dochter heeft weleens gevraagd wat ik zou doen als ze er met 1 thuiskomt… ik zei dan krijg je geen zakgeld meer (voor haar de ergste straf). Oorbellen mag wel. Dat is idd heel gebruikelijk, terwijl piercings en tattoo’s meer een uiting is van een zich afzetten tegen, dus wordt snel als aso gezien.
  Ik keek net het filmpje en mijn oudste zoon vroeg: waarom moet het altijd een vrouw zijn? (zeemeermin) ook iets om over na te denken…
  Fijn weekend, Jolanda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.