Reacties

Kerststress? Hoe komt dat nou + 5 survival tips! — 66 reacties

 1. Ik vind kerststress ook zonde. Het idee dat een leuk feest zoveel moeten veroorzaakt. Ik herken wel dat wij als zo veel afspraken hadden dat het gewoon niet leuk meer was. Doen we dus niet meer, dan is het niet leuk meer en dus een slecht plan.

 2. haha ik snap dat dus echt niet... ik heb er nooit last van en we bedenken vaak 2 dagen vantevoren wat we gaan doen en/of eten. Dat levert een hoop minder stress op. Ook leggen we de lat niet zo hoog met een 5 gangen diner, maar gewoon lekker koken en eten.

 3. Ik hou ontzettend van Kerst :)
  Wij doen dan ook geen stress. Kadootjes worden in de tijd ervoor verzameld. Vind ik zo leuk om over na te denken etc.
  Eten maken wordt gedeeld met vrienden die altijd komen op eerste Kerstdag. Man is Engels en maakt weken van tevoren dus Christmas Pudding enzo. Hij houdt evenals ik van koken en houdt dan de 24e vrij om daar rustig tijd voor te hebben. Met Kerst spelen we spelletjes, gaan we wandelen etc.
  Geen stress, gewoon hartstikke gezellig :-)

 4. Ik ben geloof ik een van de weinige mensen die niets met kerst heeft. Ik heb dus ook nauwelijks last van kerststress, maar ben wel altijd blij als het weer januari is. Maar dit jaar heb ik geluk. Ik ben met kerst ergens in Catalonië een echtpaar aan het helpen dat straatkatten opvangt. En ze hebben me al gewaarschuwd dat ze niets aan kerst doen :-)

 5. Ik doe er al jaren niet meer aan mee. Op tafel staat een goudkleurig bord met wat kerstspul en ik heb veel waxinelichtjeshouders staan. Tot zover de versiering. Wij vieren geen kerst. Voor ons is de start van het lengen van de dagen feest. Ik maak 'maankoekjes' en ik maak een lekkere ovenschotel oid, evt nog wat koek(jes) en dat is het.
  Ik merk in de winkels dat mensen nu meer gestressed zijn. En ik word bij l.i.dl overprikkeld door die luxe verpakkingen. Zelfs manlief (die absoluut geen hsp'er is) vond het wel erg druk allemaal.
  Zodoende gingen we supersnel door de winkel om de weekboodschappen te halen. Toen ik thuis kwam had ik wel 'stress'. Bananen vergeten, dus ik kan straks weer. Er gaat hier zeker een kilo of zeven door elke week.

  • Gezellig dat je koekjes bakt VeggieMo. In de Lidl ben ik al een tijdje niet meer geweest. Ik was eerst verbaasd dat er nu al luxe verpakkingen liggen, maar Kerst is inderdaad niet zo ver meer weg.

 6. ik hou echt van kerst maar sinds ik te maken heb met een schoonfamilie voel ik inderdaad de hoge verwachtingen en verplichtingen terwijl mijn ouders super chill zijn en zeggen kijk maar wat jullie doen je bent altijd welkom

 7. Ik vind de verplichte feestjes een hel. Dit jaar heb ik het al naar 2 kunnen brengen maar nu op 6 maanden zwangerschap had ik er eigenlijk liever helemaal geen gehad... Ik heb besloten omdat dit jaar allemaal dingetjes te kopen om op te warmen zodat ik niets moet doen nah!

 8. Ik heb niks met kerst maar ben wel blij dat de dagen weet gaan lengen! Vrioeger, jaren 50, 60 van de vorige eeuw, was er een kerststal thuis. De 3 koningen stonden in de uiterste hoek van de kamer en kwamen iedere dag een beetje dichter bij. In de kerstnacht gingen wij (een van mijn ouders en alle kinderen ouder dan 4) naar de nachtmis. Bomvolle kerk en het duurde zo lang. Kwamen we thuis dan rook het naar koffie, chocolademelk en eigengebakken krentenbrood. Dan slapen tot een uur of 9, 10 en tegen 13.00 uur een extra lekkere maaltijd (rollade, spruitjes, stoofpeertjes en chocoladepudding met slagroom) Om 17.00 uur weer naar de kerk, het zgn. lof. Op 2E kerstdag gingen (moesten) we naar de ochtendmis en in de loop van de middag naar de zgn. kinderzegen. Kerstmis op vrijdag en zaterdag was echt erg. Dan moest je zondags weer naar de ochtendmis en om 17.00 uur naar het lof!

 9. Ik heb het nooit zo op kerst gehad en heb bijna elk jaar kerststress gehad. Dit tot het moment dat ik de familie gewoon besloot te zeggen dat ik er geen zin meer in had en dat ze er maar vanuit moesten gaan dat ik niet meer kwam. Dat werd geaccepteerd en nu dat de druk eraf is vind ik het weer leuk om het te gaan vieren met ze :)

 10. Ik heb geen last van kerststress, doe gewoon mijn ding ..
  Ik werk dit jaar voor en met de kerstdagen, hoop een kerkdienst te kunnen bijwonen,zeker zorg ik voor iets extra's.
  Het mag wel feestelijk zijn, maar geen overdaad!
  Voor ons zijn eenvoud en samenzijn belangrijk....
  Mensen laten zich opjagen door..... vul maar in... kranten, tijdschriften, social media, elkaar .....alles moet leuker, mooier, groter..
  Waar kerst om gaat wordt (bijna) vergeten!

 11. Wij stressen nooit met kerst, houd er erg van eigenlijk. Maar we doen wel altijd ons ding. Gewoon de kids en ik. Meestal gaan we weg met kerst. Het enige waar ik soms van stress zijn de verlanglijstjes met enorm dure muziekinstrumenten ;)

 12. Jemig ja, kerststress. Hier is mijn man 25 december jarig. Jaren kwam er visite op kerst. Alles werd door mijzelf gemaakt. En dat voor een man of 60. Voor mij was het nooit zalig kerstmis maar keihard bikkelen. Een paar jaar geleden gezegd dat het mooi is geweest. Geen verjaardag, geen stress, maar kerst zoals het bedoeld is. Lekker gezellig eten met ons gezin. En zeg nou zelf, een diner voor zes personen daar draai je je hand niet voor om als je er zoveel gewend bent.

 13. Geen stress hier. De versiering hangt al, alleen de boom pas dit weekend. Kerstavond lekker uiteten, 1e kerstdag famillie bij ons maar iedereen neemt wat lekkers mee en tweede kerstdag ook uiteten. Lekker makkelijk dit jaar

 14. Het idee van 'moeten' moet (!) men loslaten. Gemoedelijk of anders maar niet. Ik hou van de sfeer maar het moet geen must zijn. Wel schiet ik 'in de stress' om wat ik nog allemaal van mijzelf (!) moet. Eigen schuld. Dus ik verdeel dat en begin op tijd. Dat scheelt echt!

 15. Ik had vroeger veel last van kerststress, van het moeten vooral. Tegenwoordig moet ik nog wel wat, maar niet meer van mezelf. Voor de rest rol ik er gewoon doorheen. Het wordt vanzelf weer januari.

 16. Ik ben blij dat ik er niet zoveel last van heb. Wij hebben - als we zin hebben - een boom, we doen niet aan cadeautjes, we zijn vrij selectief in onze bezoekjes en hebben als geweldig excuus dat tweede kerstdag onze 'jubileumdag' is, dus zitten ook nooit beide dagen helemaal volgepland :-)

 17. In mijn familie is Kerst altijd een heel relaxed en gezellig feest. Geen stress dus. Mijn vader kookt lekker, maar niet uitgebreid. En de cadeaus doen we niet meer, want dat was teveel gedoe.

 18. Bij ons thuis is er (gelukkig!) geen kerststress, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen als alles (het eten, het kopen van cadeaus) last-minute moet. Ik heb ooit last-minute (eigenlijk een paar dagen van tevoren) kerstlampjes proberen te kopen, nou, alles wat uitverkocht.

 19. Ik hou veel van de kerstsfeer: kaarsjes aan en als je een wandeling maakt door het dorp dat je dan overal kerstbomen binnen ziet staan en andere sierverlichting in deze donkere dagen. Lekker op de bank met een dekentje en de kat en zwijmelen bij een kerstfilm of kerstmuziek. Lekkere hapjes eten. Ik begin daar al een aantal weken voor de kerst flink van te genieten. De kerstdagen zelf willen nog wel eens tegenvallen met toch nog verplichte visites afleggen of zelf visite krijgen, humeurige pubers e.d. En we hebben ook wel eens een kerst gehad met griep en een kapotte verwarming, waarbij tot overmaat van ramp de lampjes in de kerstboom het begaven...

 20. Ik heb jaren gehad dat het stressvol was, omdat het niet boterde tussen mijn ex en mijn familie. Op een gegeven moment was het voor mij wel klaar. Vorig jaar heb ik samen met mijn vrouw het kerstdiner bij mijn schoonouders bereid, in galajurk ;)
  Dit jaar heb ik ook weinig stress, ik heb maar twee dagen waarop ik met mijn vrouw kook. Sterker nog, mijn moeder heeft ons verboden om te koken bij haar in huis, want ze vond dat we dat al veel te vaak deden!

  En de cadeautjes houden we sober.

 21. Puntje *, de spijker op z'n kop. Ik heb geen stress maar doe wel meer aan die 'verplichte' gezelligheid. Ik moet zeggen vind het ook oprecht gezellig. De warmte in huis, de lichtjes, lekker knus en kneuterig tijd doorbrengen met familie en vrienden. Daar waar je in het dagelijks leven (wij dan althans) veel minder tijd voor hebt.

 22. Ik vind het tegenwoordig vooral een hoop Gedoe met een hoofdletter. Ik probeer het voor mezelf zo klein mogelijk te houden en dat lukt gelukkig. Daardoor worden het redelijk gewone, maar ook gezellige dagen, hoop ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder