Kerststress? Hoe komt dat nou + 5 survival tips!

ƒokerststress

Heb jij last van kerststress?

Je bent niet de enige!

Van de week liep ik door de Action. En eerlijk gezegd kreeg ik het gewoon benauwd van alle kerstzooi die er lag.  Kerstmannen, kerstverlichting, kerstmutsen, kerstservies, kerstornamenten etc. Het was eindeloos.

Al die schappen vol met kerstspullen en de boodschap van verplichte gezelligheid en #genieten die ze uitstralen, vlogen me naar de keel. En ik dacht zelfs:

'Misschien laat ik dit jaar de kunstboom wel gewoon op zolder liggen, en doe ik helemaal niks voor Kerst.'

Kerststress

Sommige mensen verheugen zich maanden op Kerstmis. Ze genieten met volle teugen van alles rondom Kerst. Ze genieten van de feestelijke lichtjes, kerstbomen, familiebezoek en de gezelligheid.

Maar er zijn ook mensen voor wie Kerstmis stress betekent. Voor deze groep zijn het 2 dagen waarvan ze niet kunnen verwachten tot ze voorbij zijn. Dat kan zijn omdat ze iemand hebben verloren, en Kerstmis is bij uitstek een feest waarbij een dergelijk gemis extra gevoeld wordt. Of er zijn teveel verplichtingen, en de druk dat het gezellig moet zijn is onaangenaam.

Voor die laatste groep heb ik een aantal tips hoe je even weg kunt uit de kerstsfeer en de kerststress.

Kerstmis: waar gaat het eigenlijk om?

kerst stress

In de loop van de tijd is de religieuze betekenis van Kerstmis steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Kerstmis is nu voor de meeste mensen vooral een feest van gezelligheid en saamhorigheid. En steeds meer mensen geven elkaar cadeautjes tijdens Kerstmis. Dat klinkt prima, toch?

Toch is Kerstmis voor veel mensen beladen en stressvol! Hoe komt dat?

Kerststress: oorzaken

 1. De verplichte gezelligheid werkt veel mensen op de zenuwen.
 2. Gratis tijdschriften als Allerhande en Boodschappen staan vol met uitgebreide kerstmenu's. Het idee is dat je met Kerstmis flink uitpakt, en uitgebreid en lekker kookt. Dit kan voor veel stress zorgen! Zeker als je iets gaat koken wat je nog niet eerder hebt klaargemaakt.
 3. School! De meeste scholen geven een kerstdiner, en van de ouders worden kersthapjes verwacht. Als je meerdere kinderen op school hebt, telt dat aardig op. Ik moest ooit 40 culinaire hoogstandjes ophoesten voor het school kerstdiner...
 4. Als je cadeautjes geeft, dan is er stress over de vraag: 'Wat geef ik?'.
 5. De bovengenoemde cadeautjes kunnen ook op financieel vlak voor stress zorgen. Want wat als je weinig te besteden hebt, en je voelt wel de druk om Leuke cadeautjes te produceren?
 6. Het is vaak heel erg druk in winkels. Afgelopen september waarschuwden winkeliers al voor topdrukte op de zaterdag voor Kerstmis. Al die mensen die op zoek zijn naar cadeautjes zorgen voor lange rijen. Het is lastig om een parkeerplek te vinden en dat alles bij elkaar zorgt voor stress.
 7. Het gedoe op school met het school kerstdiner en de kersthapjes.
 8. Hoge verwachtingen! Op tv-reclames zie je blije families in witte kabeltruien die het heerlijk hebben samen. De lat ligt hoog als het om Kerstmis gaat. Als het bij jou minder perfect is, en die kans is natuurlijk groot, kan dit ook weer voor stress zorgen.
 9. Vergelijken. Van jezelf vergelijken met anderen word je nooit gelukkiger. En jezelf en jouw gezin vergelijken met anderen rondom Kerstmis kan ook leiden tot stress.

Kerststress familie

Er is een speciale rol weggelegd voor kerststress en familie! Veel mensen hebben nog wat extra stress van kerst omdat ze geconfronteerd worden met hun familie. Zeker als er een goede reden voor is dat je elkaar niet zo vaak ziet, kan het even slikken zijn als het met Kerst verplicht gezellig moet zijn. Oude wonden, onopgeloste conflicten of onderliggende spanningen kunnen naar boven komen, wat leidt tot stress.

One Silent Night door Sue Fabisch

In onderstaand filmpje wordt prachtig het contrast duidelijk tussen het mooie beeld van Kerstmis en de realiteit.

Hoe zorg je voor minder Kerststress?

Ik houd niet van stress! En op Kerststress zit ik dan ook niet te wachten. Daarom hieronder mijn tips hoe je Kerst stress vermijdt of in ieder geval vermindert.

 • Leg de lat niet te hoog! Trek je niets aan van al die gezellige reclames vol familiegeluk en uitgebreide maaltijden.
 • Kook iets wat je lekker vindt, en goed kunt. Als jij bijvoorbeeld graag boerenkool eet, maak dan gewoon stamppot boerenkool voor Kerstmis! Nergens staat het geschreven dat je een 3-gangen diner op tafel moet zetten. Nou ja, in al die tijdschriften, maar die leg je gewoon terzijde ; )
 • Ga naar de kerk. Hoewel ook de kerk met Kerstmis anders is dan anders, blijft een kerk toch een plek van rust en verstilling. Een paar uur in de kerk op Eerste Kerstdag kan zorgen voor een gevoel van rust en kalmte.
 • Denk aan de betekenis van Kerstmis: de terugkeer van het licht. Of dat licht nou in de vorm van de geboorte van het kindje Jezus is of omdat de dagen weer langer gaan worden, het is een prettig idee dat aan de donkere dagen weer een einde komt.
 • Durf je eigen weg te gaan. Vier Kerstmis op een manier die bij jou en je gezin past. En als dat niet zo is als het perfecte plaatje dat in de media wordt gepresenteerd, dan geeft dat niets!

kerstmis

5 Kerstvrije zones: hier zijn ze

 1. Ondernemers-met-een-migratieachtergrond doen vaak niet aan Kerstmis. Zo kun je zelfs hier in de Achterhoek op Eerste en Tweede Kerstdag prima naar de kapper gaan. De kapper komt oorspronkelijk uit Pakistan, en is gewoon open op wat voor de rest van Nederland zondagen zijn. Hetzelfde geldt voor supermarkten, bakkers, etc. met een migratieachtergrond.
 2. Reis af naar een land waar ze niet aan Kerstmis doen. Ik adviseer China! Want ik weet van mijn jongste dochter, die 6 maanden in China verblijft, dat ze daar niets aan Kerstmis doen. December is daar een gewone maand.
 3. Bezoek een basisschool tijdens de Kerstdagen. Mijn ervaring is dat de basisscholen na de kerstviering op school alles grondig opruimen. Geen spoortje Kerst meer te vinden. Dus heb je zin in een neutraal gebouw zonder Kerstversiering en dergelijke, dan zijn basisscholen ideaal.
 4. Maak een wandeling in het bos. Het bos is een neutrale plek, waar je geen kerstversiering en andere kerstachtige dingen tegenkomt. Een frisse neus halen doet een mens bovendien goed. Beloon jezelf bij thuiskomst met een drankje dat niks met Kerstmis te maken heeft.
 5. Verschans je in je eigen huis. Kies voor muziek die niets met Kerstmis te maken heeft en eet vooral niet bijzonder. Kies voor gewone Hollandse pot. Of Chinees!

Huisvlijt bezoekers over kerststress

Dit zeggen Huisvlijt bezoekers over kerststress:

 • Vroeger ging ik altijd werken met kerst. Helemaal vrijwillig! Ik had niet echt zin in familieverplichtingen. Nu ik volwassen ben, verwacht iedereen dat je komt. Ik heb geen excuses meer. Hoewel.. ik denk dat ik volgend jaar een vakantie ga boeken haha! (Budgetella)
 • Kerstmis is het feest van de komst van Christus op de aarde, het is een van onze christelijke feestdagen, traditie, cultuur waar we zuinig op moeten zijn.
  Ik hou niet van de opgeklopte commercie, maar denk aan vrede, verwachting, vriendschap, samenzijn in rust, dankbaarheid, deels vrij zijn en bezinning.
  Ik werk met de kerstdagen, en kom daar toch ook eenzaamheid tegen. Dus ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. (Marrian)
 • Haha ga naar een basisschool, dit klopt echt helemaal, vrijdag voor kerst om 12.00 wordt alles opgeruimd. Ik kan me ook best voorstellen dat niet iedereen zo gek op kerst is. Ik vierde ooit kerst in Australië, in de zon, dat voelde toen ook helemaal niet als kerstmis. (Lodi)
 • Toen ik zelf in een winkel werkte, was de kerstperiode vooral heel erg vermoeiend en was ik aan het eind vaak ziek. Ik genoot dus echt niet meer van kerst… Het is heel moeilijk om pret te hebben als je als enige feestganger gewoon in een zeteltje wil zitten met een dekentje over je zere voeten. Nu werk ik alweer 6 jaar in de administratie en geniet ik weer volop! (Johanna)
 • Ik hou van de kerst, maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die helemaal niks met kerst hebben. Dan is het inderdaad wel fijn als je een beetje kunt ontsnappen aan al dat kerstgedoe… (Mariëlle)
 • Ik ben een echt kerstmens en heb het hier in Servie zwaar gehad want men vier hier Kerst op 7 Januari daarom dat de meeste pas na 1 januari beginnen met versieren. Maar sinds het afgelopen jaar begint men hier ook te neigen naar kerst op 25 december dus hebben we nu ook kerstfilms enz op tv. (Cisca uit Servië)Juist ook dat is een van mijn ergernissen, dat er vrijwel geen kerstvrije zones bestaan. Media zijn een groot kerstbal, commerciele instellingen.. Dat de kérk iets doet vind ik niet erg, maar dat je al vanaf november wordt bekogeld met kerststollen, glitterjurken, bomen en Mariah Carey, daar kan ik niet zo goed tegen…. (Mammalien)
 • Ik vind het erg leuk om naar kerstfilms te kijken met kerstverlichting en lekker warme thee/chocolade. (Dhini)
 • Ik ben inderdaad niet zo’n fan. Het is een kwestie van blijven ademhalen en dan gaat het vanzelf wel weer voorbij. (Fleur)
 • Ik heb geen last van kerststress. Het enige lastige vind ik de drukte in de supermarkten en de klanten die last hebben van kerst stress. Ik ga met mijn man donderdagochtend vroeg alle boodschappen halen voor een week. Op brood na zal dat vast lukken. En daarvoor kan ik een van de mannen wel sturen :-) (Veggiemo)
 • De basisschool lijkt me erg lastig: de deuren zitten vast op slot. :-) (Wieneke)
 • Ik ben zelf dol op kerst (kerstliedjes, kerstfilms, kerstversiering enzovoorts). Dochter is er ook dol op en zoon krijgt er stress van. En dus draaien we kerstliedjes onder schooltijd, staat de kerstboom maar 3 dagen en kijk ik ‘s avonds kerstfilms. En zo genieten we allemaal. Het is alleen jammer dat school de dag na Sinterklaas al start met kerst. Dat geeft kinderen geen tijd om te schakelen. (Huiselijk genoegen)

Conclusie

Houd je niet van Kerstmis? Bedenk dan: 'Ook dit gaat voorbij.' Na twee kerstdagen liggen de kerstversieringen voor de helft van de prijs in de rekken, en rond 6 januari liggen de kerstbomen op straat. Klaar om mee te gaan met de vuilniswagen.

Hoe ervaar jij Kerstmis?

Leestip: zalmwraps maken voor het school kerstdiner!

Wat vind jij van het fenomeen Kerststress?

Similar Posts

66 Comments

 1. Ik vind kerststress ook zonde. Het idee dat een leuk feest zoveel moeten veroorzaakt. Ik herken wel dat wij als zo veel afspraken hadden dat het gewoon niet leuk meer was. Doen we dus niet meer, dan is het niet leuk meer en dus een slecht plan.

 2. haha ik snap dat dus echt niet... ik heb er nooit last van en we bedenken vaak 2 dagen vantevoren wat we gaan doen en/of eten. Dat levert een hoop minder stress op. Ook leggen we de lat niet zo hoog met een 5 gangen diner, maar gewoon lekker koken en eten.

 3. Ik zelf vind kerst geweldig! Ik hou van het groot aan te pakken met veel versiering en lekker eten. Stressvol is het wel, maar dat is het allemaal wel waard!

 4. Ik hou ontzettend van Kerst :)
  Wij doen dan ook geen stress. Kadootjes worden in de tijd ervoor verzameld. Vind ik zo leuk om over na te denken etc.
  Eten maken wordt gedeeld met vrienden die altijd komen op eerste Kerstdag. Man is Engels en maakt weken van tevoren dus Christmas Pudding enzo. Hij houdt evenals ik van koken en houdt dan de 24e vrij om daar rustig tijd voor te hebben. Met Kerst spelen we spelletjes, gaan we wandelen etc.
  Geen stress, gewoon hartstikke gezellig :-)

 5. Ik ben geloof ik een van de weinige mensen die niets met kerst heeft. Ik heb dus ook nauwelijks last van kerststress, maar ben wel altijd blij als het weer januari is. Maar dit jaar heb ik geluk. Ik ben met kerst ergens in Catalonië een echtpaar aan het helpen dat straatkatten opvangt. En ze hebben me al gewaarschuwd dat ze niets aan kerst doen :-)

 6. Ik doe er al jaren niet meer aan mee. Op tafel staat een goudkleurig bord met wat kerstspul en ik heb veel waxinelichtjeshouders staan. Tot zover de versiering. Wij vieren geen kerst. Voor ons is de start van het lengen van de dagen feest. Ik maak 'maankoekjes' en ik maak een lekkere ovenschotel oid, evt nog wat koek(jes) en dat is het.
  Ik merk in de winkels dat mensen nu meer gestressed zijn. En ik word bij l.i.dl overprikkeld door die luxe verpakkingen. Zelfs manlief (die absoluut geen hsp'er is) vond het wel erg druk allemaal.
  Zodoende gingen we supersnel door de winkel om de weekboodschappen te halen. Toen ik thuis kwam had ik wel 'stress'. Bananen vergeten, dus ik kan straks weer. Er gaat hier zeker een kilo of zeven door elke week.

  1. Gezellig dat je koekjes bakt VeggieMo. In de Lidl ben ik al een tijdje niet meer geweest. Ik was eerst verbaasd dat er nu al luxe verpakkingen liggen, maar Kerst is inderdaad niet zo ver meer weg.

 7. ik hou echt van kerst maar sinds ik te maken heb met een schoonfamilie voel ik inderdaad de hoge verwachtingen en verplichtingen terwijl mijn ouders super chill zijn en zeggen kijk maar wat jullie doen je bent altijd welkom

 8. Ik vind de verplichte feestjes een hel. Dit jaar heb ik het al naar 2 kunnen brengen maar nu op 6 maanden zwangerschap had ik er eigenlijk liever helemaal geen gehad... Ik heb besloten omdat dit jaar allemaal dingetjes te kopen om op te warmen zodat ik niets moet doen nah!

 9. Ik heb niks met kerst maar ben wel blij dat de dagen weet gaan lengen! Vrioeger, jaren 50, 60 van de vorige eeuw, was er een kerststal thuis. De 3 koningen stonden in de uiterste hoek van de kamer en kwamen iedere dag een beetje dichter bij. In de kerstnacht gingen wij (een van mijn ouders en alle kinderen ouder dan 4) naar de nachtmis. Bomvolle kerk en het duurde zo lang. Kwamen we thuis dan rook het naar koffie, chocolademelk en eigengebakken krentenbrood. Dan slapen tot een uur of 9, 10 en tegen 13.00 uur een extra lekkere maaltijd (rollade, spruitjes, stoofpeertjes en chocoladepudding met slagroom) Om 17.00 uur weer naar de kerk, het zgn. lof. Op 2E kerstdag gingen (moesten) we naar de ochtendmis en in de loop van de middag naar de zgn. kinderzegen. Kerstmis op vrijdag en zaterdag was echt erg. Dan moest je zondags weer naar de ochtendmis en om 17.00 uur naar het lof!

 10. Ik heb het nooit zo op kerst gehad en heb bijna elk jaar kerststress gehad. Dit tot het moment dat ik de familie gewoon besloot te zeggen dat ik er geen zin meer in had en dat ze er maar vanuit moesten gaan dat ik niet meer kwam. Dat werd geaccepteerd en nu dat de druk eraf is vind ik het weer leuk om het te gaan vieren met ze :)

 11. Ik heb geen last van kerststress, doe gewoon mijn ding ..
  Ik werk dit jaar voor en met de kerstdagen, hoop een kerkdienst te kunnen bijwonen,zeker zorg ik voor iets extra's.
  Het mag wel feestelijk zijn, maar geen overdaad!
  Voor ons zijn eenvoud en samenzijn belangrijk....
  Mensen laten zich opjagen door..... vul maar in... kranten, tijdschriften, social media, elkaar .....alles moet leuker, mooier, groter..
  Waar kerst om gaat wordt (bijna) vergeten!

 12. Wij stressen nooit met kerst, houd er erg van eigenlijk. Maar we doen wel altijd ons ding. Gewoon de kids en ik. Meestal gaan we weg met kerst. Het enige waar ik soms van stress zijn de verlanglijstjes met enorm dure muziekinstrumenten ;)

 13. Jemig ja, kerststress. Hier is mijn man 25 december jarig. Jaren kwam er visite op kerst. Alles werd door mijzelf gemaakt. En dat voor een man of 60. Voor mij was het nooit zalig kerstmis maar keihard bikkelen. Een paar jaar geleden gezegd dat het mooi is geweest. Geen verjaardag, geen stress, maar kerst zoals het bedoeld is. Lekker gezellig eten met ons gezin. En zeg nou zelf, een diner voor zes personen daar draai je je hand niet voor om als je er zoveel gewend bent.

 14. Geen stress hier. De versiering hangt al, alleen de boom pas dit weekend. Kerstavond lekker uiteten, 1e kerstdag famillie bij ons maar iedereen neemt wat lekkers mee en tweede kerstdag ook uiteten. Lekker makkelijk dit jaar

 15. Het idee van 'moeten' moet (!) men loslaten. Gemoedelijk of anders maar niet. Ik hou van de sfeer maar het moet geen must zijn. Wel schiet ik 'in de stress' om wat ik nog allemaal van mijzelf (!) moet. Eigen schuld. Dus ik verdeel dat en begin op tijd. Dat scheelt echt!

 16. Ik had vroeger veel last van kerststress, van het moeten vooral. Tegenwoordig moet ik nog wel wat, maar niet meer van mezelf. Voor de rest rol ik er gewoon doorheen. Het wordt vanzelf weer januari.

 17. Ik ben blij dat ik er niet zoveel last van heb. Wij hebben - als we zin hebben - een boom, we doen niet aan cadeautjes, we zijn vrij selectief in onze bezoekjes en hebben als geweldig excuus dat tweede kerstdag onze 'jubileumdag' is, dus zitten ook nooit beide dagen helemaal volgepland :-)

 18. In mijn familie is Kerst altijd een heel relaxed en gezellig feest. Geen stress dus. Mijn vader kookt lekker, maar niet uitgebreid. En de cadeaus doen we niet meer, want dat was teveel gedoe.

 19. Ik weiger stress te hebben met de feestdagen! Wij doen dit jaar lekker rustig aan, en ga lekker thuis genieten van lekker eten en mijn gezinnetje.

 20. Bij ons thuis is er (gelukkig!) geen kerststress, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen als alles (het eten, het kopen van cadeaus) last-minute moet. Ik heb ooit last-minute (eigenlijk een paar dagen van tevoren) kerstlampjes proberen te kopen, nou, alles wat uitverkocht.

 21. Ik hou veel van de kerstsfeer: kaarsjes aan en als je een wandeling maakt door het dorp dat je dan overal kerstbomen binnen ziet staan en andere sierverlichting in deze donkere dagen. Lekker op de bank met een dekentje en de kat en zwijmelen bij een kerstfilm of kerstmuziek. Lekkere hapjes eten. Ik begin daar al een aantal weken voor de kerst flink van te genieten. De kerstdagen zelf willen nog wel eens tegenvallen met toch nog verplichte visites afleggen of zelf visite krijgen, humeurige pubers e.d. En we hebben ook wel eens een kerst gehad met griep en een kapotte verwarming, waarbij tot overmaat van ramp de lampjes in de kerstboom het begaven...

 22. Ik heb jaren gehad dat het stressvol was, omdat het niet boterde tussen mijn ex en mijn familie. Op een gegeven moment was het voor mij wel klaar. Vorig jaar heb ik samen met mijn vrouw het kerstdiner bij mijn schoonouders bereid, in galajurk ;)
  Dit jaar heb ik ook weinig stress, ik heb maar twee dagen waarop ik met mijn vrouw kook. Sterker nog, mijn moeder heeft ons verboden om te koken bij haar in huis, want ze vond dat we dat al veel te vaak deden!

  En de cadeautjes houden we sober.

 23. Puntje *, de spijker op z'n kop. Ik heb geen stress maar doe wel meer aan die 'verplichte' gezelligheid. Ik moet zeggen vind het ook oprecht gezellig. De warmte in huis, de lichtjes, lekker knus en kneuterig tijd doorbrengen met familie en vrienden. Daar waar je in het dagelijks leven (wij dan althans) veel minder tijd voor hebt.

 24. Sinds er in de familie veel kleine kinderen zijn gooien we een kippetje in de oven en dat is nu al een aantal jaar zo. Heerlijk. En thuis maak ik het gezellig op m'n eigen manier, dat vind ik heel leuk om te doen.

  1. Mijn schoonmoeder heeft ons uitgenodigd voor een etentje op Kerstavond. Kerstdag breng ik door in het gezelschap van de Boyfriend en onze katjes, dan kijken we een leuke film. Moest er dit jaar sneeuw vallen op Kerst, dan gaan we zeker voor een wandeling in de sneeuw.

   En tussen Kerst en Nieuwjaar breng ik een bezoekje aan mijn grootouders die aan de zee wonen.

 25. Ik vind het tegenwoordig vooral een hoop Gedoe met een hoofdletter. Ik probeer het voor mezelf zo klein mogelijk te houden en dat lukt gelukkig. Daardoor worden het redelijk gewone, maar ook gezellige dagen, hoop ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.