Idee voor het school kerstdiner!

Kindeke Jezus in deken

Weet je wat ik nou eens helemáál niet mis?!

Het ‘kerstdiner’ op de basisschool.

Zeker toen ik 4 kinderen tegelijk op de basisschool had, betekende dat maar liefst 40 kersthapjes maken en meenemen.

School kerstdiner = 40 kersthapjes maken

Voor mij betekenden de kersthapjes voor school vooral veel Gedoe. De kinderen waren destijds nog jong, en mijn jongste zoon een baby. Het was altijd nog een hele puzzel om vijf kinderen inclusief 40 kersthapjes heelhuids, in het donker, naar school te brengen. Want mijn zoon kon ik natuurlijk niet thuislaten als ik de overige vier ‘s avonds weer naar school bracht.

En er zijn moeders die daarvan genieten. Die zich erop verheugen, en met veel plezier lekkere hapjes maken.

Zo’n moeder was ik niet.

Begrijp me niet verkeerd. Ik had het graag willen zijn. Zo’n leuke moeder die zo eventjes allerlei mooie hapjes uit haar mouw schudt. Net zoals ik best zo’n moeder zou willen zijn die dol is op knutselen.

Maar nou ja.

Ik houd mezelf dan maar troostend voor: ‘Jij kunt weer ándere dingen.’

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over het school kerstdiner en de bijbehorende kersthapjes. Ik had destijd moed gevat en een werkelijk leuk idee voor kersthapjes gevonden.

Idee voor Kerstdiner: Het kindeke Jezus in doeken gewikkeld

Ieder jaar rond Kerstmis is het weer zo ver: dan moet ik veertig appetijtelijke hapjes creëren voor het Kerstdiner op school. Gelukkig tellen krentenbolletjes en zelfgemaakte koekjes ook. Maar dit jaar heb ik een echt leuk hapje: het kindje Jezus in doeken gewikkeld!

Oftewel: knakworstjes gewikkeld in bladerdeeg.

De ogen zijn van stukjes rozijn, maar kunnen ook met ketchup of iets dergelijks op de knakworst gespoten worden

Het school kerstdiner anno 2020

Sinds mijn kinderen naar de basisschool gingen is de lat als het gaat om hapjes voor school steeds hoger komen te liggen heb ik begrepen. Er zou zelfs een heuse strijd gaande zijn waarbij moeders elkaar de loef proberen af te steken met de allermooiste en beste traktatie.

Maar zoals dit jaar zoveel anders dan anders was, zal het school kerstdiner dit jaar vast ook heel anders zijn geweest. Op het nieuws zag ik bijvoorbeeld dat het op sommige scholen nog even snel werd gevierd voor de lockdown inging.

Dan gaan mijn gedachten uit naar de moeders en vaders die nog snel kersthapjes moeten maken! Voor hen heb ik hier wat boeken met inspiratie:

En joh, anders kun je altijd nog terugvallen op klassiekers als de mini-krentenbol, plakjes komkommer en het stokbrood met kruidenboter!

Lees ook: Kinderen naar school brengen.

Similar Posts

34 Comments

 1. Het voordeel van corona, alles moet verpakt aangeleverd worden in originele verpakking. Je mag dus niets zelf maken.

  Love As always
  Di mario

 2. hier al een tijd geen kerstontbijt op school meer maar vond het crisis haha snel snel smorgens een shitload aan croissantjes maken haha
  ik zag nu dat ze via videobellen een kerstontbijt hadden en dat vind ik een leuk idee dan hebben die kids toch nog iets

 3. Hier dit jaar geen kerstdiner met de scholen dicht, het zou de laatste keer zijn, ik heb het altijd heel mooi in mijn hoofd maar de uitvoering is dan nooit echt pinterest waardig, alhoewel mijn kinderren dat wel vinden en daar gaat het om, de laatste jaren kozen ze elke keer voor kip saté, dus had ik het makkelijk.

 4. Maiskoekjes, simpel en doeltreffend en ook nog gezond. Recept vind je op mijn blog. :P

  Frikadel of perkedeng, ook koud te serveren eventueel. Kortom, hier ging ik meestal op de indische toer. Maar zo’n moeder was ik ook niet. hahahaha Knutselen wel, alleen ja… kinderen zijn er korter mee bezig dan ik, mijn moeder was daar een ster in. Maar ja, die is ook peuterleidster geweest toen het nog vrijwilligerswerk was in den beginne. Pas toen de opleiding kwam, en zij een papiertje zou moeten halen na al die jaren peuterleidster te zijn geweest, zelfs hoofd… heeft ze ooit besloten ermee te stoppen. Ik was in de seventies het proefkind thuis overigens voor knutselwerkjes, voor ze het aan de groep voor legde. hahaha

  X

 5. Wie het breed heeft, laat het breed hangen!
  Hoe beter het ging in Nederland hoe belachelijker ging het er op de scholen aan toe. Tot en met een gala afscheid van de basisschool.
  Stress voor veel ouders, laat staan stress om de kosten. Leuk voor de kinderen?
  Misschien wel maar ook als ze de frustratie zien bij de ouders??
  Ik kom nog uit de tijd dat kerst op school betekende dat je een aardappel mee moest nemen en dat je daar een kaars instak en er rood crepepapier omheen bond. Daarna gingen de kaarsjes aan en zong je kerstliedjes. Als afsluiting las de meester een prachtig kerstverhaal voor. Op de openbare school!
  Wij vonden het prachtig en ik koester de herinneringen.
  Nu is iedereen veel te verwend (bijna iedereen dan) en zouden ze je uitlachen. Mijn kinderen kregen al een kerstontbijt en de kleinkinderen kerstdiners.
  Waar gaat kerst eigenlijk over??
  Nicole, ik ben ook zo’n moeder die niet zo handig is . Een buurvrouw zei eens: er is vast iets waar jij goed in bent!!
  Gelukkig bezit ik humor😁😁

  1. Oh ja, die aardappel! Die heb ik ook nog meegenomen naar school. Aluminumfolie erover en dan was het inderdaad een kaarsenstandaard.

   Toen mijn middelste zoon van de lagere school afging, regelden andere ouders zelfs een limousine!

 6. Pfff…ik zat altijd aan de ‘andere kant’. Ik was de juf die ‘orders’ gaf. Ik vond het soms gewoon naar om dat te doen. Grote gezinnen, moeders die thuis al zat te doen hebben en die dan óók nog voor school weer even van alles moeten doen. Ik heb soms gewoon andere oplossingen bedacht. Vond ik voor die moeders wel zo aardig.

 7. Ha Nicole,

  wel jammer voor de kindertjes.
  Het zou zo’n mooi feestelijk afsluityertje van het jaar zijn.
  maar helaas.

  Dan thuis er maar het beste van maken.
  Jij kunt dat… zeker weten!

  groetjes van Marlou

  1. Op de christelijke school waar mijn kinderen eerst zaten was dit ook niet. Daar had je een kerkdienst. Op de openbare buurtschool begon het gedoe. Ik had liever de kerkdienst eerlijk gezegd.

 8. Dit jaar mochten de ouders niets maken en zou er een frietkar komen voor het kerstdiner.

  uiteindelijk kwam die kar twee dagen eerder. En hoewel ik die hapjes op die tafels wel wat vind hebben, vond ik het helemaal niet erg dat ik dit jaar geen hapjes hoefde te maken.

  Ik heb er echt een hekel aan. Deze tijd is bij ons al zo hektisch. Ik heb m’n handen al vol aan de kinderen zónder ook nog eens die hapjes. Al werd ik er wel steeds makkelijker in (druiven zijn ook lekker…).

  1. LOL. Ik vind het wel iets komisch hebben, een frietkar voor de kerst. Ik snap heel goed dat je blij bent dat je dit jaar geen hapjes hoefde te maken. Er wordt soms echt wel erg veel gevraagd.

 9. Ik kan me van vroeger niet herinneren dat mijn moeder echt iets moest maken voor het kerstdiner, wel hielp ze vaak mee tijdens het kerstdiner, maar dat bestond volgens mij altijd uit patat met iets er bij…

 10. Ziet er leuk uit, zeg! Ik maakte altijd de cocktail-variant: plakje bladerdeeg in vieren snijden. In elk vierkantje een cocktailworstje, bladerdeeg dichtvouwen, geraspte kaas er over en in de oven. Ik vond het overigens altijd wel leuk om zoiets te doen. Maar ik heb dan ook maar één kind.

 11. in het klasje van mijn zoontje mocht elk zijn eigen kerstontbijtje meebrengen. Vond het leuk dat ze toch iets deden.

 12. Ik heb geen kinderen, dus ook geen kerstkinder op school haha. Gelukkig wel een lekker kerstdiner met mijn vriend,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.