Idee voor het school kerstdiner!

Kindeke Jezus in deken

Schoolkerstdiner kersthapje idee – 2011

Op de basisschool van de twee jongste kinderen wordt Kerstmis gevierd met een jaarlijks schoolkerstdiner. Daarvoor moet ieder kind 10 hapjes meebrengen. Door de jaren heen heb ik met een sterretjesbakvorm uitgedrukte plakjes zelfgemaakte cake meegegeven, gehaktballetjes, mini krentenbolletjes, en dit jaar stokbrood met kruidenboter, en een grote schaal rauwkost, oftewel Crudités.

schoolkerstdiner

Schoolkerstdiner

Vooral over de rauwkost ben ik tevreden. Ik had wortels, groene paprika en gele paprika in smalle reepjes gesneden, en die felle kleurtjes bij elkaar oogden heel vrolijk. En bovenal is het natuurlijk supergezond.

Ik baalde een beetje dat ik er niet aan gedacht had van die kleine kersentomaatjes in huis te halen, want dat had het nog mooier gemaakt!

Net zoals ik als moeder blij wordt als ik hoor dat een jarige op school gezond getrakteerd heeft, word ik ook blij als op het schoolkerstdiner gezonde dingen aangeboden worden. En wortels lust volgens mij bijna ieder kind, hoewel paprika misschien iets moeilijker ligt.

Schoolkerst diner: hartige taartjes, bitterballen, frikandel

Toen ik onze bijdrage inleverde, zag ik heerlijkheden liggen als hartige taartjes, bitterballen, komkommer, suikerbrood en stukjes frikandel. Ongetwijfeld was er nog veel meer, maar het was zo sfeervol verlicht, en bovendien zo overvol met ouders, dat ik bijna niks zag.

Zelf bezocht ik als kind een christelijke school, en ik vind het kerstfeest op deze openbare school soms wel een beetje kaal. Ik mis dan toch het verhaal van het kindje Jezus! Maar de school waar de twee jongsten na de kerstvakantie heen gaan is weer een christelijke, dus ik ben benieuwd hoe het kerstfeest er daar uit ziet.

Kersthapjes voor kinderen: wie niet handig is moet slim zijn

Kersthapjes voor kinderen voor het schoolkerst diner hoeven niet moeilijk te zijn. Je kunt bij wijze van spreken een ei koken, dat door midden snijden er een kerstmisachtige cocktailprikker in zetten en voila! Een smakelijk, gezond en leuk kersthapje dat ieder kind leuk vindt.

Hieronder zie je kerst cocktailprikkers van Hema:

25670062 01 001 01

Ze doen het ook goed op stukjes komkommer, in een mini krentenbol en op een stukje kaas.

Lees ook mijn post over kindertraktaties!

Kersthapjes voor kinderen 2020

Weet je wat ik nou eens helemáál niet mis?!

Het ‘schoolkerstdiner’ op de basisschool.

Zeker toen ik 4 kinderen tegelijk op de basisschool had, betekende dat maar liefst 40 kersthapjes maken en meenemen.

School kerstdiner = 40 kersthapjes maken

Voor mij betekenden de kersthapjes voor school vooral veel Gedoe. De kinderen waren destijds nog jong, en mijn jongste zoon een baby. Het was altijd nog een hele puzzel om vijf kinderen inclusief 40 kersthapjes heelhuids, in het donker, naar school te brengen. Want mijn zoon kon ik natuurlijk niet thuislaten als ik de overige vier ‘s avonds weer naar school bracht.

En er zijn moeders die daarvan genieten. Die zich erop verheugen, en met veel plezier lekkere hapjes maken.

Zo’n moeder was ik niet.

Begrijp me niet verkeerd. Ik had het graag willen zijn. Zo’n leuke moeder die zo eventjes allerlei mooie hapjes uit haar mouw schudt. Net zoals ik best zo’n moeder zou willen zijn die dol is op knutselen.

Maar nou ja.

Ik houd mezelf dan maar troostend voor: ‘Jij kunt weer ándere dingen.’

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over het school kerstdiner en de bijbehorende kersthapjes. Ik had destijd moed gevat en een werkelijk leuk idee voor kersthapjes gevonden.

Idee voor Kerstdiner: Het kindeke Jezus in doeken gewikkeld

Ieder jaar rond Kerstmis is het weer zo ver: dan moet ik veertig appetijtelijke hapjes creëren voor het Kerstdiner op school. Gelukkig tellen krentenbolletjes en zelfgemaakte koekjes ook. Maar dit jaar heb ik een echt leuk hapje: het kindje Jezus in doeken gewikkeld!

Oftewel: knakworstjes gewikkeld in bladerdeeg.

De ogen zijn van stukjes rozijn, maar kunnen ook met ketchup of iets dergelijks op de knakworst gespoten worden

Het school kerstdiner

Sinds mijn kinderen naar de basisschool gingen is de lat als het gaat om hapjes voor school steeds hoger komen te liggen heb ik begrepen. Er zou zelfs een heuse strijd gaande zijn waarbij moeders elkaar de loef proberen af te steken met de allermooiste en beste traktatie.

Maar zoals dit jaar zoveel anders dan anders was, zal het school kerstdiner dit jaar vast ook heel anders zijn geweest. Op het nieuws zag ik bijvoorbeeld dat het op sommige scholen nog even snel werd gevierd voor de lockdown inging.

Dan gaan mijn gedachten uit naar de moeders en vaders die nog snel kersthapjes moeten maken! Voor hen heb ik hier wat boeken met inspiratie:

En joh, anders kun je altijd nog terugvallen op klassiekers als de mini-krentenbol, plakjes komkommer en het stokbrood met kruidenboter!

Kerstmis op school ervaringen 2011

Hieronder vertellen Huisvlijt bezoekers over kerstmis op school in 2011.

 • Onze openbare school houd ook een kerstviering. Eerst worden er gezamenlijk kerstliedjes gezongen, en een aantal muzikale kinderen speelt een lied (cello, viool en saxofoon). Dit jaar las een vader een eigen geschreven verhaal voor (met het kerstverhaal als grondslag ) en daarna hebben ze per klas een broodmaaltijd. Het is een school met ongeveer 110 kinderen. Op de vorige school (met maar 36 kinderen) maakten de ouders een kerstbuffet, en ook daar werd er eerst door kids opgetreden, liedjes toneel. Soms het kerstverhaal, maar kon ook iets zelfbedachts in het thema zijn. Daarna het buffet voor de kinderen, waarbij de ouders dan gezamenlijk wat koffie, thee dronken buiten bij vuurkorven .(ongeveer 20 gezinnen). Eén jaar hadden we ook een groot kerstfeest buiten met kids, inclusief gluhwein (alcoholvrije, maar dat merkte echt niemand) poffertjes en liederen
 • Op de openbare school van mijn zoon, word ook een kerstdiner gegeven. Ik vind het altijd wel erg leuk voor ze, helaas ken ik de stress van de andere kant ook. Op mijn eigen school, waar alleen maar buitenlandse kinderen zitten die net in Nederland zijn wordt een buffet gemaakt door de ouders en eten we ook samen met kinderen en ouders. Erg leuk, maar altijd weer blij als het achter de rug is ;-) (Mevrouw Williams)
 • Onze zoon zit in groep 5 op een christelijke school en het ene jaar is er ‘s avonds een kerstviering in de kerk waar 1 ouder bij aanwezig mag zijn, en het andere jaar is er een kerstlunch. Wij als ouders vinden eigenlijk dat er weinig wordt gedaan. Groetjes Isabelle
 • Mijn meisjes gaan naar een (actief) christelijke school en hadden gisteren een kerstuitvoering in een nabijgelegen kerk – met per groep kerstliedjes zingen voorin de kerk. Geweldig vonden de dames het :) Bij de oudste (groep 4) was woensdag een kerstdiner (nou ja, lunch meer), maar dat was de enige klas. Ook 10 stuks mee was het idee; ik heb minikaasmuffintjes gemaakt, met pitjes en zaden – ze waren heerlijk (maar wel wat minder gezond dan rauwkost – is ook een superidee!) Aline
 • Hier 3 kinderen in de leeftijd van 6, 9 en 11. Bij ons op school (chr.onderwijs) hebben we 4 jaar een kerstdienst in de kerk (om en om verzorgt door leerlingen of de leerkrachten) en het 5de jaar is er een grote kerstwandeling door de wijk.. Dat betekent dan dat de bovenbouw (groepen 5, 6 en 7) in groepjes door de wijk heen verspreid het kerstverhaal vertellen en dat de ouders en overige kinderen dan via een route dit verhaal kunnen volgen. Ontzettend leuk met al die lichtjes enz..
 • Wij hadden geloof ik altijd kinderkerstfeest vanuit school, maar in de kerk. Met gedichtjes oplezen, een verhaal (of kinderpreek), kaarsjes en onze werkjes ophangen enzo. Niet met eten, tenminste, dat kan ik me niet herinneren. (Lekker leven met minder)

Leestips

Similar Posts

36 Comments

 1. Het voordeel van corona, alles moet verpakt aangeleverd worden in originele verpakking. Je mag dus niets zelf maken.

  Love As always
  Di mario

 2. hier al een tijd geen kerstontbijt op school meer maar vond het crisis haha snel snel smorgens een shitload aan croissantjes maken haha
  ik zag nu dat ze via videobellen een kerstontbijt hadden en dat vind ik een leuk idee dan hebben die kids toch nog iets

 3. Hier dit jaar geen kerstdiner met de scholen dicht, het zou de laatste keer zijn, ik heb het altijd heel mooi in mijn hoofd maar de uitvoering is dan nooit echt pinterest waardig, alhoewel mijn kinderren dat wel vinden en daar gaat het om, de laatste jaren kozen ze elke keer voor kip saté, dus had ik het makkelijk.

 4. Maiskoekjes, simpel en doeltreffend en ook nog gezond. Recept vind je op mijn blog. :P

  Frikadel of perkedeng, ook koud te serveren eventueel. Kortom, hier ging ik meestal op de indische toer. Maar zo’n moeder was ik ook niet. hahahaha Knutselen wel, alleen ja… kinderen zijn er korter mee bezig dan ik, mijn moeder was daar een ster in. Maar ja, die is ook peuterleidster geweest toen het nog vrijwilligerswerk was in den beginne. Pas toen de opleiding kwam, en zij een papiertje zou moeten halen na al die jaren peuterleidster te zijn geweest, zelfs hoofd… heeft ze ooit besloten ermee te stoppen. Ik was in de seventies het proefkind thuis overigens voor knutselwerkjes, voor ze het aan de groep voor legde. hahaha

  X

 5. Wie het breed heeft, laat het breed hangen!
  Hoe beter het ging in Nederland hoe belachelijker ging het er op de scholen aan toe. Tot en met een gala afscheid van de basisschool.
  Stress voor veel ouders, laat staan stress om de kosten. Leuk voor de kinderen?
  Misschien wel maar ook als ze de frustratie zien bij de ouders??
  Ik kom nog uit de tijd dat kerst op school betekende dat je een aardappel mee moest nemen en dat je daar een kaars instak en er rood crepepapier omheen bond. Daarna gingen de kaarsjes aan en zong je kerstliedjes. Als afsluiting las de meester een prachtig kerstverhaal voor. Op de openbare school!
  Wij vonden het prachtig en ik koester de herinneringen.
  Nu is iedereen veel te verwend (bijna iedereen dan) en zouden ze je uitlachen. Mijn kinderen kregen al een kerstontbijt en de kleinkinderen kerstdiners.
  Waar gaat kerst eigenlijk over??
  Nicole, ik ben ook zo’n moeder die niet zo handig is . Een buurvrouw zei eens: er is vast iets waar jij goed in bent!!
  Gelukkig bezit ik humor😁😁

  1. Oh ja, die aardappel! Die heb ik ook nog meegenomen naar school. Aluminumfolie erover en dan was het inderdaad een kaarsenstandaard.

   Toen mijn middelste zoon van de lagere school afging, regelden andere ouders zelfs een limousine!

 6. Pfff…ik zat altijd aan de ‘andere kant’. Ik was de juf die ‘orders’ gaf. Ik vond het soms gewoon naar om dat te doen. Grote gezinnen, moeders die thuis al zat te doen hebben en die dan óók nog voor school weer even van alles moeten doen. Ik heb soms gewoon andere oplossingen bedacht. Vond ik voor die moeders wel zo aardig.

 7. Ha Nicole,

  wel jammer voor de kindertjes.
  Het zou zo’n mooi feestelijk afsluityertje van het jaar zijn.
  maar helaas.

  Dan thuis er maar het beste van maken.
  Jij kunt dat… zeker weten!

  groetjes van Marlou

  1. Op de christelijke school waar mijn kinderen eerst zaten was dit ook niet. Daar had je een kerkdienst. Op de openbare buurtschool begon het gedoe. Ik had liever de kerkdienst eerlijk gezegd.

 8. Dit jaar mochten de ouders niets maken en zou er een frietkar komen voor het kerstdiner.

  uiteindelijk kwam die kar twee dagen eerder. En hoewel ik die hapjes op die tafels wel wat vind hebben, vond ik het helemaal niet erg dat ik dit jaar geen hapjes hoefde te maken.

  Ik heb er echt een hekel aan. Deze tijd is bij ons al zo hektisch. Ik heb m’n handen al vol aan de kinderen zónder ook nog eens die hapjes. Al werd ik er wel steeds makkelijker in (druiven zijn ook lekker…).

  1. LOL. Ik vind het wel iets komisch hebben, een frietkar voor de kerst. Ik snap heel goed dat je blij bent dat je dit jaar geen hapjes hoefde te maken. Er wordt soms echt wel erg veel gevraagd.

 9. Ik kan me van vroeger niet herinneren dat mijn moeder echt iets moest maken voor het kerstdiner, wel hielp ze vaak mee tijdens het kerstdiner, maar dat bestond volgens mij altijd uit patat met iets er bij…

 10. Ziet er leuk uit, zeg! Ik maakte altijd de cocktail-variant: plakje bladerdeeg in vieren snijden. In elk vierkantje een cocktailworstje, bladerdeeg dichtvouwen, geraspte kaas er over en in de oven. Ik vond het overigens altijd wel leuk om zoiets te doen. Maar ik heb dan ook maar één kind.

 11. in het klasje van mijn zoontje mocht elk zijn eigen kerstontbijtje meebrengen. Vond het leuk dat ze toch iets deden.

 12. Ik heb geen kinderen, dus ook geen kerstkinder op school haha. Gelukkig wel een lekker kerstdiner met mijn vriend,

 13. Ik zit als alleenstaande moeder met een burnout thuis. En moet nu iets verzinnen voor het kerstdiner van mijn zoon in groep 8…
  Grote paniek bij mij!😱 Totdat ik jouw kindeke Jezus in doeken zag! 😀 Precies wat ik zocht. Een perfecte aanvulling op al die standaard ideeën en lekker makkelijk 😁👍

  Bedankt voor het delen 🤗

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.