Hoe essentieel is de Action?

Action lockdown

Hoe essentieel is de Action?

Dat is de vraag!

Kabinet boos op Action

Gisteren kwam de Action in het nieuws omdat ze hun deuren openden. Dat mocht volgens hen omdat hun omzet voor 30% bestaat uit zogenoemde 'essentiële spullen' zoals maandverband, shampoo etc. Op de site van het AD staat te lezen:

'De Rijksoverheid hanteert de grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels.'

De Action had alle producten die ze niet mochten verkopen afgedekt met plastic.

Maar het kabinet was 'not amused' en trok de norm op naar minimaal 70% essentiële spullen. Dit staat er nu te lezen op de site van de Rijksoverheid:

'Sommige levensmiddelenwinkels, drogisterijen en dierenspeciaalzaken verkopen ook andere producten. Voor die winkels geldt dat het filiaal alleen open mag als hoofdzakelijk (meer dan 70% omzet vóór de lockdown van 15 december 2020).'

Een overzicht van de gebeurtenissen

Hoe essentieel is de Action?

Op social media spraken sommigen schande van de Action. Maar Marianne Zwagerman, de vrouw achter de term 'dor hout' als het gaat over kwetsbare mensen, zei zowaar iets zinnigs op Twitter:

'Iedereen die op de Action zit te haten: er zijn mensen die geen geld hebben voor wasmiddel, maandverband, kaarsjes en andere essentiële spullen die bij de AH 3x zo duur zijn.'

Daar heeft Marianne best een punt. Hoewel ik het geld heb voor de spullen die ze noemt, koop ik ze graag bij de Action omdat ze daar aanzienlijk goedkoper zijn. Ik heb bijvoorbeeld nieuwe deodorant nodig, maar bij de supermarkt kostte die bijna 5 euro...

Toen miste ik de Action wel eventjes.

En ik snap best dat voor veel mensen de Action toch vrij essentieel is.

N.B. Ook de Hema ging open.

Wat vind jij van de Action: essentieel of niet?

Lees ook mijn post over superfan Ria Struijk!

Similar Posts

29 Comments

 1. In België waren de winkels van de Action ook open tijdens de lockdown. Maar je kon er alleen maar essentiële dingen kopen. Voor alle andere zaken zoals decoratie enz... hadden ze linten gespannen.

 2. Ik had het er met iemand over, die vroeg naar de HEMA.
  volgens de wet kom men openblijven, mist.
  Maar eigenlijk is het gewoon niet netjes, laten we samen deze coronavirus er onder krijgen.
  Maar dan ook iedereen. Hans

 3. Waarom zij niet open en WEL stomerijen????
  Dat snap ik dus echt niet want iedereen kan zonder stomerij, dan trek je maar een keer iets aan dat wat minder mooi is zou ik denken.

  1. Je wasmachine zal maar kapot zijn gegaan als je het niet zo breed hebt. Gokken en een misschien verrotte ophalen via marktplaats of naar die gore dingen bij een benzinestation? Je geeft je was ook niet even af bij iemand anders met dat virus.
   En dan heb je ook nog dat het niet bepaald een locatie is waar mensenmenigten op af komen zoals de hierboven genoemde ellende.

 4. Voor mij is de Action niet belangrijk want ik kom er zelden .Mijn man haalt er weleens een paar dingen zoals verfrollers en dergelijke .Wat ik dan weer niet begrijp is waarom Jamin en Gall & Gall wel open zijn ,is snoep en drank wel essentieel !!

  1. Dat is wat ik het ergste vind aan de huidige lockdown. Het benadeelt mensen met weinig inkomen. Als ik nu aan dingen wil komen die nodig zijn maar niet essentieel (zoals een pan) kan ik die niet meer goedkoop bij zo'n winkel kopen. Sowieso is via internet kopen duurder door de verzendkosten (of je moet veel inkopen via bol of zo).

 5. Maandverband kan essentieel zijn, daar heb ik geen verstand van. Een dagje zonder deo, of zelfs weken, kan prima tijdens een lockdown en is niet écht een essentieel product. Hetzelfde geldt voor kaarsjes. Gezellig hoor, maar als je er geen geld voor hebt: gewoon elektrisch licht is véél goedkoper.

 6. Deo hoeft ook bij AH geen €5 te kosten en wasmiddel is bij AH ook van goedkoop tot duur te verkrijgen. Action hoort gewoon niet open te zijn in een lockdown. Maar ook een slijter, snoepwinkel en hema niet wat mij betreft.

  Het wordt tijd dat we meer beseffen waarom we in lockdown zitten en dat we zo min mogelijk op pad moeten. Dan kan alleen als we niks hebben om naartoe te gaan.

  Grappig ook hoe iedereen kennelijk 'ineens' van alles nodig heeft, terwijl dit er toch wel aan zat te komen.

 7. Ik vind de Action evht niet essentieel. Als je goedkope drogisterij producten nodig hebt kun je ook naar het Kruidvat. Ik vind dat gewoon zoveel winkels dicht moeten en er niet allerlei uitgedacht wordt om openvte kunnen blijven. Ik snap ook dat het vooral voor de kleine winkels heel vervelend is maar het is wat het is. Sterkte allemaal en blijf gezond!

 8. Eigenlijk moet er ook anders gekeken worden dat sommige winkels open zijn. Je trekt mensen aan, misschien meer dan wat nodig is. Dit had Den Haag mee moeten nemen.
  Ik vind Action geen essentiele winkel. Daarbij, wasmiddel is bij lidl en aldi ook goedkoop. Ook maandverband enz.
  @MarieLouise: over de stomerij: hoe gek het ook klinkt, er zijn mensen die geen wasmachine hebben en daarom zijn stommerijen nodig. Want je wil toch echt niet in smerige kleding/ondergoed lopen van vijf weken.

 9. Ik ben was gisteren heel boos. Mijn tijdlijn liep vol met aankondigingen van winkels die open zijn omdat ze ook essentiële zaken verkopen. Dus vinden dat ze het recht hebben open te gaan. En dan bedoel ik niet de kleine middenstand, maar ketens als Action, HEMA en Wibra.
  De lockdown is toch echt bedoeld om het aantal verplaatsingen te beperken. Zodat we hopelijk ooit van dat rot virus af komen.
  En die de essentiële producten die zij verkopen, zoals WC-papier, schoonmaakmiddelen, rookworst, brood en tompouces zijn ook in de (budget) supermarkt te koop. Was dan ook erg blij dat het besluit om Action, Wibra en HEMA alsnog te sluiten is ingegaan

 10. Voer voor discussie.

  Maar dat wisten ze bij voorbaat

  tijdens de nu voorbije lockdown, verkochten ze bij ons wel "essentiële" dingen

  de rest werd de winkel werd afgesloten

  groeten

 11. Kruidvat is toch open? De best geteste shampoo is Elvive, best duur, voor een derde van het geld koop je de nummer 3 bij Lidl. De nummer 2 is de helft van het geld en ja ook bij Albertjumboplus. Toiletpapier deze week 20 rollen drielaags voor 5 euro ook bij Lidl. En als je er toch bent hun paarse zak waspoeder wint nogal eens prijzen voor hun kwaliteit. Dus nee Action is niet essentieel. Alle essentiële dingen wat ze er verkopen, behalve die bussen met zoutjes met gele dop voor 99 cent, verkopen ze ook ergens anders.

 12. Als vak K zich nou ook eens beperkt tot de 'essentiële' zaken? En het ondernemertje pesten gewoon nu even laat zitten? En zich in de Kamer, op tv, buiten voor de camera of het oog der natie, de vaart der volkeren als onze gelijk gekapten vertonen? Of kappen onzent jelui op K soms méér gelijk dan anderen?
  Alst even kan, hou het coronageraas vrij van bureaucraten. Het is al ergerlijk genoeg zo als het nu gaat...

 13. Wat ik bij de Action kan vinden goedkoper, kan ook bij het Kruidvat, gewoon even bukken... en bij de AH ook, ik heb altijd waspoeder van AH eigen merk, 2 euro nog wat een pak, en heel veel wasbeurten. Kortom, het is bullshit dat de Action alleen maar kleine beurs is. Dat vind je ook bij AH juist, en bij de Lidl en Aldi ben ik meestal duurder uit juist.

  Alleen mijn wc papier haal ik bij het Kruidvat standaard, en ja, die is gewoon open dus... zo niet, dan wijk ik ook in deze even uit naar de supermarkt. Oh en mijn unicura zeep tabletten, die heeft de AH eruit gegooid helaas... ook dit is Kruidvat nu.

  X

 14. Dat is een mooie zienswijze. Ik had er grapjes over gemaakt, omdat de Action essentieel is voor knutselspullen bij mij. En nee, natuurlijk ging ik er de laatste tijd al niet meer heen. Maar voor veel mensen zijn sommige producten in de supermarkt inderdaad ineens een aanslag op hun portemonnee en dan kan de Action ineens serieus essentieel zijn.

 15. Los van corona vind ik de action zeker niet essentieel. Ik ken mensen die net als jij dit een heel leuke winkel vinden. Maar ik word er zelf altijd zo depressief (goedkope Chinese plastic zooi en al die mensen die veel meer kopen dan nodig omdat het zo goedkoop is) dus ik ga hooguit 1x per 2 jaar idd om cartridges te halen en dan zo snel mogelijk weer weg. Maar zo heeft iedereen z'n favorieten :)

 16. action vind ik niet essentieel, lidl en aldi hebben ook goedkope producten (zelfs soms nog goedkoper) ik vind het goed dat die winkels ook dicht moeten, natuurlijk is het jammer want ik shop ook graag daar, maar ik vind dat je de noodzakelijke dingen ook goedkoop bij een supermarkt kan vinden hier hoef je geen action voor te hebben

 17. Tja, als ik een winkel zou hebben zou ik ook proberen open te blijven. Maar dat winkels open blijven, wil niet zeggen dat ik er heen ga. Welke winkels ze ook open gooien; ik blijf lekker thuis. Ik vind de Action zeker niet essentieel maar ook dat is - inderdaad - voor iedereen anders.

 18. Aan de Black Friday en Kerst drukte werd niks gedaan. Dat was wel de reden dat ik de aankoop van essentiële zaken heb uitgesteld.

  Een nieuwe lock-down had ik veel eerder verwacht, maar die kwam niet op et moment dat het nodig was. Toen het dan toch kwam heb ik snel mijn essentiële aankopen gedaan. Action verkoopt wel degelijk essentiële artikelen, ook al weten de meeste politici niet wat voor gewone mensen essentieel en betaalbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.