Anijsblokjes de Ruijter worden anijsstaafjes

anijsblokjes
De laatste der anijsblokjes

Zelf ben ik er geen fan van, maar mijn man smelt graag anijsblokjes van de Ruijter in een beker warme melk.

Anijsmelk: recept met anijszáden

Anijs komt van de anijsplant. Ik vind dat de anijszaden wel wat van zonnebloempitten weg hebben. Wanneer anijs wordt opgelost in warme melk krijg je anijsmelk. Vroeger deden mensen dat met anijszáden. Een recept is:

 • 10 gram anijszaadjes
 • 1 liter warm melk
 • 10 minuten laten trekken

Maar toen kwam de Ruijter met die handige anijsblokjes! Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in.

Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn. Maar ik vond ook Engelstalige recepten voor anijsmelk.

Persoonlijk vind ik de smaak van anijsmelk een beetje weeïg.

Anijsblokjes vervangen door anijsstaafjes

Ergens in Blogland las ik dat de anijsblokjes er uit gaan. Ze worden vervangen door anijsstaafjes. Op zich niet zo erg, ware het niet dat de anijsstaafjes echt heel veel duurder zijn. Eén van de berekeningen die ik zag, luidde als volgt:

 • Anijsblokjes kosten per 100 gram 0,58 cent
 • Anijsstaafjes kosten per 100 gram een duizelingwekkende 1,98 cent

Het prijsverschil lijkt me absurd hoog!

Bovendien zit in de anijsstaafjes meer 1,2 vet pet 100 gram. Bij de anijsblokjes was dat maar 0,5! Wat een apart verschil. Ik vraag me af waar dat nou weer van komt. De koolhydraten en calorieën zijn wel hetzelfde gebleven. Hier onder een afbeelding van de Ruijter van de voedingswaarde van anijsstaafjes.

anijsstaafj
Bron: De Ruijter. Voedingswaarde anijsstaafjes.

De Ruijter legt het prijsverschil uit

Op de website van De Ruijter vind je de vraag ‘Waarom zijn er geen anijsblokjes meer?‘ met een link naar hun antwoord! Het komt er op neer dat hun machine is versleten. Het ding was ook al oud: uit 1928. En blijkbaar kunnen ze er geen onderdelen meer voor krijgen. Daarom maken ze nu dan maar anijspoeder. En dat kost meer geld. Dat zou je toch eigenlijk niet verwachten. Iets vermalen lijkt me makkelijker en dus goedkoper, dan dat maalsel vervolgens in een blokje te veranderen.

Volgens de Ruijter mogen klanten zich zelfs in de handen wrijven met deze nieuwe vorm van anijs:

 • Het mengt beter en sneller dan anijsblokjes
 • Het anijspoeder is apart verpakt instaafjes: daardoor blijft de smaak beter. Ik heb het even gecheckt, maar de anijsblokjes zitten inderdaad gezellig met z’n allen in 1 verpakking. Heb je die eenmaal geopend, dan kan er dus lucht bij.
 • Anijsstaafjes zijn makkelijker op te bergen, noemen ze als volgend voordeel.
 • Eén anijsstaafje geeft net zoveel smaak als 1,5 blokje

Mijn man kocht  bij de Jumbo nog een laatste voorraadje anijsblokjes. Vanochtend bij de Plus in Terborg, lagen daar alleen nog maar anijsstaafjes.

Houd jij van anijsmelk?

Similar Posts

24 Comments

 1. Gatsie… Nee!

  Wat een onzin trouwens van die versleten machine… Alsof het een uitleg voor kleuters is.
  Als je een nieuwe machine kunt maken voor de fabricage van anijsstaafjes, dan moet vervanging van zo’n apparaat uit 1928 ook lukken dunkt me…

  Alleen met de afschrijvingskosten van die machine zouden ze al een heel eind moeten kmen qua kosten…

  1. waarschijnlijk niet want voor de machine uit 1928 gelden de eisen die toen gelden. Zo’n machine kun je nu niet meer bouwen. Het gaat niet om de kosten, maar om veiligheids en schoonmaak aspecten.

 2. Dit valt voor mij onder dezelfde categorie als ‘vernieuwd’ op de verpakking zetten en er minder inhoud in doen. Gewoon weer een andere vorm van oplichterij. Kan er niks anders van maken.

  1. Zoals Pickwick! Die veranderden van kleine doosjes met 10 theezakjes naar grotere doosjes met 20 zakjes. Maar ik moet nu 2 zakjes gebruiken om goede thee te krijgen… Terwijl eerst 1 zakje genoeg was.

 3. :-) Al mijn kinderen zijn dol op anijsmelk, ikzelf neem geen melkprodukten. Maarik heb een voorraad kunnen kopen van een kennisje die een eigen supermark(tje) heeft :-) voor 2 jaar heb ik zeker genoeg, hier drinken ze het alleen in de winter, en ehm na zwemles ;-)

 4. Ik heb nog nooit anijsmelk gedronken en dus ook nooit de bekende blokjes gekocht. Dit soort ‘vernieuwingen’ komen me echt de keel uit. Gewoon een manier om alles veel duurder te maken. Ik zeg: niet kopen! Gewoon massaal negeren, misschien komen dan de blokjes wel weer terug… Niet natuurlijk, maar jammer blijft zoiets wel….
  Fijne dag,
  Mirjam

 5. Wij drinken meestal anijsmelk van een half blokje, dus gaan er niet op vooruit met de staafjes. In het verleden heb ik wel zelf anijsextract getrokken van zaadjes, daar zit minder suiker in maar het moet ook binnen een week op. Misschien ga ik dat wel doen.
  Over die machine: in de krant las ik een half jaar geleden iets over een oude koffiemachine in een Haagse ijssalon, die is ook niet meer te maken omdat de onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Soms ontstaat er een situatie dat repareren duurder wordt dan vervangen, ook binnen bedrijven.
  Onze kinderen knutselden altijd graag met de doosjes van de anijsblokjes, en wijzelf deden dat vroeger ook al :-D

  1. Hetzelfde als in die Haagse ijssalon speelt geloof ik ook bij de Ruijter. Maar het prijsverschil blijf ik hoog vinden.

   Wat grappig dat je kinderen er mee knutselden! Dat kan inderdaad prima.

  2. Nu heb je me nieuwsgierig gemaakt naar het recept/werkwijze van dat Anijs-extract. Manlief is gek op anijsmelk, maar ik vind die staafjes dus ontzettend duur. Jammer genoeg zijn nergens meer die blokjes te krijgen, dan had ik wel een grote voorraad opgekocht. Anijszaad heb ik wél, aangezien ik dat ook gebruik voor de ouderwetse balkenbrij.
   Dus als je het recept van dat anijs-extract zou willen delen, heeeeeeel graag.

 6. Heerlijk, in dit jaargetijde drink ik elke avond een mok anijsmelk van een anijsblokje. Vorige maand had ik gelukkig nog net drie (laatste!) pakjes op voorraad kunnen nemen, want die 12 staafjes in een pakje vind ik te onhandig in gebruik en vooral te duur! Als de voorraad op is koop ik bij de chinese supermarkt weer anijszaadjes. Die gaan in de theeknijper in de warme melk. Voordeel is dat ik dan de suiker nog kan weglaten, nadeel dat het even moet trekken. Maar lekker geurig is het wel!

   1. Een theelepeltje van die zaadjes gaan erin voor een mok, oftewel een eetlepel per halve liter melk, maar ik heb geen idee hoeveel gram dat is. De melk moet warm zijn tijdens het trekken en duurt ongeveer een half uurtje. Er kan nog suiker bij en net als chocolademelk kun je het nog binden met een beetje maizena, maar zo is het ook al heel lekker.

 7. Oké komt het recept uit een borstvoedings cursus:

  1 liter melk( van koe, geit soja,rijst of haver).
  2 eetlepels gekneusde anijszaadjes ( in een zakje van hydrofielgaas of een kant en klaar theezakje om-zelf-te-vullen of een theeei).
  suiker of ander zoetmiddel naar smaak.
  eventueel steranijs om te garneren.
  voor een extra verwarmend winterdrankje : enkele kruidnagels en een kaneelstokje bij het anijszaad.

  variatie: neem gekneusd feneriekzaad in plaats van anijs,of neem de helft van elk.

  Ik zelf neem ( af en toe)anijsmelk van een half blokje ( tot nu toe, zal nu even moeten puzzelen met de staafjes en verhoudingen) omdat ik het anders te sterk/zoet vind.
  Voor de cursus moesten we dit of een drankje wat goed is voor de stoelgang of de borst-voedings koekjes maken. Ik heb toen hier voor gekozen.
  Met blokjes ( of staafjes) is wel veel simpeler.
  groetjes, Franca.

 8. Hier dan Vreni de Jong’s recept voor anijsstroop uit Wat eten we vandaag (let op, copyright vermelden als je het ergens anders post!):
  30 gram anijszaad een nacht weken, dan aan de kook brengen en 2 uur heel zacht laten trekken (doe ik op een waxinelichtje). Zeven en aanvullen tot 1 1/2 dl, 50 gram suiker of honing toevoegen en evt citroenschil en dan weer aan de kook brengen (in geval van honing pas mengen bij handwarm). Mengsel zonder citroenschil in goed afsluitbaar flesje of potje bewaren, ik bewaarde het altijd een week. Eetlepel in flinke beker melk, en klaar. Kan ook door de thee trouwens.

 9. Ik was degene die daar een blog aan besteed had. Ook heb ik toen de Ruijter geschreven en dit gemeld bij vara Kassa. Van de Ruijter heb ik toen het antwoord gekregen wat op de site stond. Ik heb bij de winkels waar nog anijsblokjes lagen gewoon alles gekocht. En als ik ze nog ergens tegenkom koop ik het. Voorlopig hoef ik niet aan de staafjes.

 10. Oei, dat wist ik niet dat de blokjes eruit gaan.
  Het is heerlijk als t buiten koud is of je heb t s avonds koud.
  Heerlijk.
  Ik hoop morgen gauw naar de Jumbo te gaan of ze ze daar nog hebben.

  M’n complimenten om iedere dag weer iet op de blog te zetten wat echt ook zinvol is.

  Groet van Hilda

 11. Anijszaad lijkt toch niet op zonnebloempitten? Als je denk aan muisjes waar ook anijs in zit zie je dat het meer lijkt op komijn of venkelzaad qua uiterlijk en de smaak is ook totaal ander. Anijs is trouwens ook lekker in koekjes of brood…. of gewoon kauwen op een paar zaadjes ;-)

 12. Yes!!! Vorige week zaterdag kwam ik ze bij de Xenos tegen voor €1,00. Gelijk 11 pakjes meegenomen, genoeg voor 198 mokken anijsmelk :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.