Hamsteréééén!!! Doe jij het?

Advertorial

hamsterenWie kent ‘m niet? De kreet ‘Hamsteréééen!’ van de campagne van Albert Heijn. Soms hoor ik gewoon hem in mijn hoofd als ik mijn boodschappen doe!

Voor wie hem niet kent, hier even het geluidsfragment:

Ik vind die kreet erg aanstekelijk! Het roept bij mij het verlangen op om met een karretje door de Albert Heijn te rennen en te gaan, jawel, hamsteren!

Hamsteren: waar komt de term vandaan?

Het begon allemaal met hamsters. Hamsters hebben namelijk de gewoonte om voedsel te verzamelen in hun mond en zo mee te nemen. Hamsters zijn uitgerust met hele grote wangzakken en daar kan lekker veel in. En daar hebben wij het werkwoord hamsteren vandaan. Naar de gewoonte van hamsters om een voorraadje aan te leggen.

Redenen om te hamsteren

 1. Als ze een hele barre en koude winter voorspellen en je niet uitsluit dat je ingesneeuwd raakt. In zo’n geval is het fijn als je een flinke voorraad voedsel in huis hebt.
 2. Omdat je verwacht dat ooit de wereld vergaat, en dat jij dan voldoende voorraad wilt hebben. In Amerika heten zulke mensen ‘preppers’. Ze bereiden zich uitgebreid voor op een eventuele ramp, en hebben grote voedselvoorraden in huis. Het lijkt me niet verkeerd om zo iemand als buurman of buurvrouw te hebben!
 3. Vanwege leuke aanbiedingen, waarbij producten tijdelijk goedkoper zijn. Zoals tijdens de hamsterweken van de Albert Heijn. Hamsteren om deze reden heeft vaak ook te maken met zuinigheidsoverwegingen. Door nu goedkoop spullen in te slaan, ben je op de lange termijn goedkoper uit.
 4. Hamsteren kan ook voortkomen uit angst. Angst dat er schaarste komt.
 5. Hamsteren vanwege de feestdagen: veel mensen gaan hamsteren voor de Kerstdagen. Ooit waren de supermarkten dan twee dagen dicht. En op de een of andere manier gingen veel mensen dan van te voren flink inslaan. Inmiddels zijn op Tweede Kerstdag veel supermarkten open, en zal de hamsterdrang minder zijn denk ik.

Wat is er zo leuk aan hamsteren?

Mijn belangrijkste hamster motivatie is nummer 3 in het rijtje: ‘leuke aanbiedingen’. Ik vind het fijn als ik 2 producten koop, en er maar eentje hoef te betalen. De Hamsterweken van de Albert Heijn zijn voor mij een mooie kans om mijn voorraden aan te vullen. En zeker op het platteland is het handig om voorraad te hebben.

N.B Veel Nederlanders hamsteren bij de Duitse DM drogist als ze in Duitsland zijn.

Meer informatie over de Hamsterweken en wat er in de aanbieding is?

Ga dan nu naar de website van Albert Heijn!

Lees ook mijn post over de AH bonuskaart.

Doe jij aan hamsteren? En welke producten hamster je graag?

Similar Posts

43 Comments

 1. Ik hamster inderdaad ook met leuke aanbiedingen, maar ook als er feestdagen aankomen. Pasen, Kerstmis, enzovoort. Ik kan het maar alvast in huis hebben, denk ik dan.

 2. Hamsteren doe ik niet maar ik heb wel graag wat voorraad zoals brood en vlees in de vriezer zodat ik maar een keer per week grote boodschappen moet doen,als je op zeven km van het dorp woont ga je niet zo snel naar de winkel

  1. Ik snap het helemaal Simonne. Ik doe alle grote boodschappen op maandagmorgen. Dan haal ik voor de hele week. Wij wonen op 8 kilometer afstand van de stad, en het is dus niet handig om iets niet in huis te hebben.

  1. Ja, dat is de truc! Dat je wel dingen hamstert die je ook echt nodig hebt. En niet van de weeromstuit dingen koopt alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn.

 3. Toen ik net alleen woonde wilde ik nog weleens hamsteren, nu met een gezin is het moeilijk, en ik ben er ook achter gekomen dat met al dat gehamster je vergeet dat je iets gekocht hebt en dan bij het opruimen van de kasten kom je veel dezelfde producten tegen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Dus nee ik hamster niet meer zoveel.

  1. Dat is zeker een valkuil Natasja. Eentje waar ik regelmatig inval. Zo heb ik wel 5 pakjes Farfalle in de kelderkast liggen. Ik heb het nu voor maandag eerst maar eens ingepland voor het menu! Dan eten we Farfalle met spinazie, kruidenkaas en spekjes. Vinden de kinderen ook nog eens heel lekker.

 4. Ha ha vanmorgen nog gedaan. De snijbonen waren wel heel erg goedkoop. Gelijk maar extra meegenomen voor in de vriezer.

 5. Ik vind de hamsterdagen bij Albert Heijn super! Ideaal om wasproducten in huis te halen of koffiepads of..
  Het geeft me een leuk gevoel, dat ik twee dingen heb voor de prijs van één :-)
  Als ik me goed herinner komt er volgende week weer een hamsterweek bij AH in België :-)

 6. Ik hamster ook graag, ben dol op leuke aanbiedingen, ook wat betreft (mooi) beddengoed en handdoeken hoor :-).
  De reden dat ik voedselvoorraad hamster is dat ik bij voorkeur gene boodschappen doe…ik haat dat.
  Dus is een ruime voorraad wel handig :-)oh en ook kostenbesparend als je het een beetje handig inplant met de weekmenu’s enzo…

  1. Ik heb het de laatste tijd ook wel een beetje gehad met boodschappen doen. Hoe vaak doe jij per week boodschappen Sillie? Of kun je het af met 1 keer per 2 weken bijvoorbeeld?

 7. Haha… Ik ben een echte hamster! ;-)
  Niet alleen bij de AH, maar óveral waar koopjes en aanbiedingen te scoren vallen. Soms moet ik mezelf echt stoppen, hoor. Als ik al een hele voorraad afgeprijsde flesjes shampoo en Dreft in huis heb, dan zeg ik bij de eerstvolgende aanbieding streng tegen mezelf: “Néé, eerst de voorraad die je al hebt opmaken!”

 8. In supermarkten hamster ik eigenlijk nooit, maar bij bv een drogisterij als daar mijn favo shampoo/haarlijk/droogshampoo etc in de aanbieding is ga ik helemaal los haha ;).

  Lfs.x

 9. Ik hamster graag, vooral dingen waar ik gek op ben of die ik zeker nodig ben: kaas, kattenvoer dat mijn kat lekker vindt, groenten en fruit, sommige soorten conserven.
  Bij groenten en fruit kijk ik wel goed of ik de voeding kan bewaren. Het moet niet zo zijn dat ik daardoor voeding weg moet gooien.
  Deze keer wil ik Par­mi­gi­a­no Reg­gi­a­no kopen en rode paprika (gemakkelijk in te vriezen), wat dozen cerials en dat was het wel. Het meeste op hamstergebied vind ik deze keer niet heel interessant!

 10. Ja ook ik doe aan hamsteren hoor, je zou gek zijn als je dat niet deed vind ik.
  Als je nu iets kan kopen van 1+1 gratis dan doe ik dat echt wel. Vooral houdbare dingen koop ik dan gerust met 4 tegelijk. Scheelt veel teveel om zomaar te laten lopen. Ik let wel altijd op dingen die we altijd al gebruiken en of we er wat nodig hebben binnen nu en 2 maanden.

 11. Ik hou van hamsteren!! <3 haha :)
  1+1 gratis acties op producten die ik altijd wel nodig heb maken mij blij! Een andere liefde van me is de route 99 ;)

 12. Ik hamster wel, maar niet de producten van AH (soms als het biologische zijn). Wel van de aanbiedingen van de EkoPlaza. Alleen mag je daar per keer maar 4 producten van afnemen (dan ga ik gewoon nog een keer die week).

 13. Toen wij boodschappen bij AH deden sloeg ik vaak in tijdens het hamsteren. Nu komen wij er niet zo vaak omdat we boodschappen doen bij twee andere grote supermarkten.

  Toch let ik altijd op of er iets in de aanbieding is tijdens deze actie want daarvoor rijd ik graag even naar AH.

 14. Ik hou van Hamstereb. Ik koop graag als dingen in de aanbieding zijn. Helaas hebben we alleen een Jumbo om de hoek en die heeft niet zo leuke aanbiedingen :-(.

 15. Ik vind het een vreselijke reclame, en een nog vreselijker kreet. Het doet me teveel denken aan oorlog(-sdreiging), en dergelijke. Insneeuwen zal je hier in de stad niet zo snel gebeuren, en ik moet er toch door om aan het werk te gaan. Wel vind ik het handig om wat voorraad te hebben voor als ik plotseling ziek mocht zijn. Ik koop natuurlijk wel meer potjes eten e.d. als het goedkoper is – hoewel dan ook beperkt. Ik heb wel een grote voorraadkast, maar die staat altijd al vrij vol….

  1. Dat is geen fijne associatie inderdaad met het woord Hamsteren Hanneke.

   Bij ziek zijn is het inderdaad fijn als je wat voorraad in huis hebt, zodat je niet met je zieke lichaam naar buiten hoeft. Ik heb vaak ook wat groentesoep in de diepvries voor dat soort gevallen.

 16. Ja, hamsteren doe ik ook. Moet mezelf alleen nog aanleren dat ik dan alleen dingen koop die we echt nodig hebben of normaal gesproken ook gebruiken. Ik koop dan altijd weer veel te veel :)

 17. Wat een leuk artikel! ik hoef zelf niet alle boodschappen te doen, omdat ik nog bij mijn ouders woon.
  Ik kan me wel voorstellen dat als ik het zelf ga doen op een gegeven moment, hamsteren een fijn iets is!
  Liefs, Florentine

 18. Ik doe het eigenlijk niet specifiek rondom de hamster weken! Kom ik bij toeval iets leuks tegen is dat mooi meegenomen, maar ga echt niet mijn karretje vol proppen.

 19. Eigenlijk alleen met wasmiddel, dan zie ik er echt het voordeel van in. Verder koop ik weinig merk artikelen en dan valt er vaak ook weinig te hamsteren of ben je niks voordeliger uit.

  1. Dat is interessant wat je daar zegt Iooon. Hamsteren gaat inderdaad vaak om merkartikelen. Maar als die van voordeliger zijn dan het huismerk vind ik dat toch wel echt de moeite.

 20. Nope. We hebben wel een normale voorraad. Dingetjes als groenten in blik/pot, ingevroren maaltijden (kliekjes, niet kant-en-klaar), rijst/pasta/bloem. Maar ik word niet echt warm of koud van aanbiedingen die ik toch niet ga opmaken.
  Hooguit als er voor de katten een aanbieding is met eten, want dat voer is lang houdbaar en gaat wel op als we daar iets meer van kopen dan wat ze in een week opeten.
  En inderdaad wasmiddel of vaatwasmiddel. Maar niet als het iets is waarvan ik denk dat we het toch aan het einde van de week weggooien.

 21. het enige wat ik hamster zijn verse dingen. Als bijvoorbeeld de roerbakgroente in de aanbieding is neem ik hier wat meer van mee. Wist je dat dit prima in je vriezer kan voor bijvoorbeeld een lekkere groenterijke macaroni?
  Wij eten niet uit pakjes en zakjes (zo min mogelijk) dus dit hamster ik niet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.