Donzen kussen: hoe bevalt dat + hoe zit dat met wassen?
Last updated on september 11th, 2023 at 04:16 pm
- Donskussen met koninklijk eendendons
- Waarom een donskussen
- Vandyck support kussen
- Fun fact!
- Het materiaal van dit kussen op een rijtje:
- Hieronder zie je een foto van mijn synthetische kussen en het donskussen:
- Hoe zit het met de diervriendelijkheid?
- Donskussen wassen
- Waarom een donskussen wassen een risico is
- Mijn conclusie over dit donskussen
- Hoofdkussen kopen: top 5 beste donskussens
- Praktische informatie over het Vandyck support kussen
Vannacht vleide ik mijn hoofd te neder op een heus donskussen!
En niet zo maar een kussen van dons.
Donskussen met koninklijk eendendons
Nee, dit kussen is gevuld met ‘koninklijk eendendons’ en de tijk is van… kasjmier! Voor 6% dan. De rest van de tijk bestaat uit 94% katoen.
Zo staat het in de productomschrijving en ik geloof dat : )
Ik voelde mij dan ook net een prinses.
Zo’n kussen is wel even wat anders dan mijn Lidl hoofdkussen.
Waarom een donskussen
Normaliter breng ik mijn nachten door op een hoofdkussen van de Lidl. Maar toen ik de kans kreeg om één van de Vandyck kussens uit te proberen, wilde ik dat graag! Ik probeerde hun Vandyck support kussen
En ik ben aangenaam verrast.
Vandyck support kussen
Het Vandyck support kussen heeft een uitneembare vulling van natuurlijke latex die wordt omhuld met een donzen hoes. Dat maakt het zacht, maar tegelijkertijd stevig. Bovendien ademt het kussen heel goed, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een zweterig hoofd.
Dit donskussen biedt een combinatie van nekondersteuning en comfort.
Omdat de tijk heel dichtgeweven is, kunnen mensen met een allergie voor huisstofmijt dit kussen met dons ook zonder problemen gebruiken.
Let op: het is niet anti-allergie.
Fun fact!
Donzen kussens gaan doorgaans 5 tot 10 jaar mee volgens Pacificcoast.com! Synthetische kussens moet je na 1 à 2 jaar vaak al vervangen.
Het materiaal van dit kussen op een rijtje:
- Cover 80% zuivere witte dons en 20% donsveertjes
- Vulling 100% natuurlijke latex
- Vulgewicht 700 + 350 gram
- Tijk 6% kasjmier en 94% katoen
Hieronder zie je een foto van mijn synthetische kussen en het donskussen:
Hoe zit het met de diervriendelijkheid?
Mijn moeder vertelt er nog wel eens verhalen over. Hoe mijn oma over het erf liep, een nietsvermoedende gans greep en die eens flink begon te plukken.
Ik vroeg na hoe mijn oma dat dan deed, want het leek me dat zo’n gans probeert weg te komen. Blijkbaar nam mijn oma de gans op zijn kop op haar schoot, met de kop van de gans naar beneden tussen haar benen. Vervolgens plukte ze de gans, en daarna liet ze hem los. Volgens mijn oom liet zo’n gans zich daarna weken lang niet meer zien…
Dit Vandyck support kussen is geproduceerd ‘met respect voor ganzen (streng gecontroleerd door Downpass).’
Gelukkig is het levend plukken van ganzen en eenden in Europa inmiddels streng verboden. Downpass werkt samen met een onafhankelijke keuringsinstantie die hierop toeziet. De dieren worden met respect behandeld.
Donskussen wassen
Ken je het advies dat je een hoofdkussen ongeveer 1 keer per 2 maanden moet wassen? Lees ook: Zorg jij goed genoeg voor jouw hoofdkussen.
Maar hoe zit dat met een donskussen wassen?
De adviezen zijn verschillend. Ze variëren van: ‘Niet doen!’ tot ‘Dat kan best!’ Op WikiHow hebben ze zelfs een heel stappenplan voor een donskussen wassen en daarna doen ze het nog in de droger ook! Ook op donskussen.nl bieden ze een stappenplan om je kussen van dons te wassen.
Maar bij Vandyck zeggen ze: ‘De donzen hoes is moeilijk thuis te wassen.’
Waarom een donskussen wassen een risico is
De reden dat je zo voorzichtig moet zijn met het wassen van een donskussen, is dat het in één keer onbruikbaar kan worden als het fout gaat.
Dat komt omdat er al gauw vocht in het dons blijft zitten, en dat kan vervolgens leiden tot schimmel!
Wil je geen enkel risico nemen? Dan kun je een donzen hoofdkussen wassen bij een gespecialiseerde donswasserij.
Mijn conclusie over dit donskussen
Ik heb lekker geslapen! Het was een heel andere ervaring dan op mijn synthetische kussen van de Lidl. Dat hoofdkussen voelt veel lichter, en heeft wat ‘lege’ plekken omdat de vulling verschoven is. Als ik ’s ochtends opsta moet ik het eerst altijd opschudden en weer een beetje in model duwen.
Toen ik opstond was het Vandyck support kussen nog precies zo in model als ik ging slapen. Ik hoefde het niet op te schudden. Het zag er nog keurig uit.
Ik zakte er ook niet in weg met mijn hoofd. Het is dan ook een stukje steviger dan ik gewend ben.
Hoofdkussen kopen: top 5 beste donskussens
In onderstaand filmpje worden de 5 beste donskussens gepresenteerd door sympathieke kussenspecialist Koen. Het handige is dat de adviezen zijn afgestemd op je slaaphouding!
N.B. Koen vertrouwt de kijker toe dat hij op kussen nummer 2 slaapt!
Praktische informatie over het Vandyck support kussen
Dit kussen wordt aanbevolen voor zijslapers met een gemiddeld tot groot postuur die behoefte hebben aan nekondersteuning. Je kunt het kopen bij Donskussen.nl.
Wat voor soort hoofdkussen heb jij?
Geraadpleegde bronnen onder andere: Vandyck, Donskussen.nl, WikiHow, De Consumentenbond, Radar, mijn moeder voor het verhaal over mijn oma ; )
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Sinds kort een kussen met een kapokvulling. Daarvoor had ik een traagschuimkussen met kapokvulling met een nekrol. De nekrol van traagschuim was op, maar de kapokvulling was nog helemaal goed. Daarom heb ik nu een kussen met kapokvulling gekocht. Deze kussen kan je bijvullen of wat weghalen als dat nodig is. De kussen slaapt goed en ligt lekker.
Een kussen dat je naar wens kunt aanvullen, of juist er wat uit kunt halen lijkt me heel handig!
Ik ben allergisch voor dons… Jammer.
Ik heb een antiallergeen kussen met kapok. Slaapt heerlijk, en blijft lekker koel.
ik heb ooit zo’n dons gehad, maar eigenlijk weet ik nu niet wat er in mijn kussen zit, maar het is wel een lekker dik kussen
.Een @->- voor jou…
Als het maar lekker ligt : )
ik heb een synt. kussen want ik kan niet op dons liggen en met mijn allergieen is het niet te doen
Ik zweer bij dons met wel een * schuldgevoel* omdat je het zo heerlijk kunt modelleren onder je hoofd. Heb ook een donzen dekbed met * schuldgevoel*. Ik heb ook zo’n speciaal kussen gehad met nekrol -> drama. Ik moet het alleen weer eens wassen. Ik was het op 30 graden met dinswasmiddel. Dan half uur droger, dan halve dag op wasrek. Steeds blijven schudden. Dan weer droger, dan weer was rek. Z tot er geen ” klontjes” meer in zitten. Die van jou is zeker duur van Vandijdke. Fijne dag!
Dat is nog een hele klus Pakketje!
Ik ben er gewoon echt allergisch voor, dus ik durf zelfs zo’n dicht geweven variant niet aan.
Love As always
Dimario
‘k Slaap op synthetisch, maar jij voelt je prinses, tof hé!
Lie(f)s.
Ik was het donzen dekbed en kussen in de machine, die heeft daar een programma voor. Ook zonder donsprogramma op lage temperatuur met weinig wasmiddel is het nooit een probleem geweest. Tijdens het drogen een paar keer uitschudden om de ‘klonten’ er uit te halen. Als het goed droog is, kan er geen schimmel ontstaan.
Ik slaap op een Emma Kussen, bevalt me goed. Hans
Voor een goede nachtrust is een goed kussen zeker een must. Ik ben blij dat wij al jaren goede kussens hebben. welk merk durf ik helaas niet te zeggen.
Ik heb geen kussen van dons maar wel een dekbed. Het is inderdaad heerlijk licht. Ik zou niks anders willen.
ik heb een donzen kussen, ik vraag me af hoe oud dat eigenlijk is…ben ik toe aan een supersonisch nieuw donzen kussen?
Een donskussen stond mij altijd tegen mede door die horrorverhalen van geplukte ganzen. Maar dit is een ander verhaal!
Iew, dat over die schimmel. Brrrrr. Ik sliep altijd op synthetische kussens, toen donzen en nu weer op een hele fijne grote (afwijkend formaat) en dan weer synthetisch. Toch het fijnst. Dat over dat wassen van donzen kussens (heb ik weleens gedaan) daar krijg ik nu wel kriebel van…
Ik was nieuwsgierig naar de prijs dus ik heb even gegoogeld. Maar dat ga ik niet uitgeven aan een kussen, hoor. Ik heb wel vier kussens op mijn bed liggen, trouwens. Allemaal synthetisch. We hebben trouwens wel donzen dekbedden (Van de verkering, he! Ik zou zoiets nooooit kopen) en die was ik wel gewoon in de wasmachine. Nog nooit problemen met gehad eigenlijk.
En lig je dan ook echt met je hoofd op twee kussens Nicky? Of gooi je er wat af als je gaat slapen?
Wat dat betreft ben ik erg moeilijk met kussens haha! Een dons kussen vind ik wel heel erg lekker liggen en zoals je al zegt, het is veel beter voor je nek!
Ik heb een kussen van Emma matras daar zitten verschillende lagen in zodat je hem perfect kunt afstellen op jouw manier van slapen! Ik ben daar dan ook erg tevreden over.
Dat klinkt erg handig Melanie.
Ik slaap op een Ikea kussen. Ooit eens geslapen op een donzen kussen en onder een donzen dekbed: ik heb het geweten. Mijn allergieën speelde die week erg op. Geen dons voor mij meer
Ik kan me voorstellen dat je dat dan niet meer wilt inderdaad! Gelukkig dat er dan goede alternatieven zijn.
Ik heb sinds kort een Spaanse kussen met dons en die bevalt mij erg goed, juist door het dons, maar ook doordat de kussen een stuk kleiner is dan een gewone kussen waardoor ik betere ondersteuning heb in mijn nek en schouders.
Een Spaans kussen. Bedoel je uit Spanje?
Ik gebruik zelf een traagschuimkussen, dit ligt persoonlijk lekkerder.
die downpass is natuurlijk ook gewoon zand in de ogen strooien en geruststellen van consumenten. De standaarden liggen erg laag. Dons is nooit diervriendelijk. Punt.
Hier ook Emma (ook het Emma matras)
Geen levendpluk? Laat me niet lachen! Als het al zo zou zijn is het nog erger omdat de dieren dan nog korter leven. Het gaat trouwens om een ander soort gans (Eidergans) dan waar het vlees van komt. Ze zullen daar echt geen gans kweken voor 100 g dons en het restproduct weggooien!
De kwekerijen bevinden zich in Polen, China, enz. Wie nog gelooft dat de controles daar goed gebeuren, think again.
Mensen worden bij alle dierlijke producten (vlees, zuivel, leder, …) gesust met allerlei termen als “bio”, “diervriendelijk”, “vrije uitloop”, en zo verder. De dieren hebben gewoon een ellendig leven, zijn kreupel, worden leeggemolken en dan opgeruimd, …
Dat klinkt erg naar Gerd.