Wat is jouw favoriete slaaphouding? 4 opties!

slaaphouding en matras

Als ik ‘s avonds naar bed ga, is mijn eerste slaaphouding op de rug.

Na een tijdje draai ik me op mijn zij.

En als ik echt wil slapen ga ik op mijn buik liggen.

Maar soms ga ik daarna toch weer op mijn rug liggen…

Mijn favoriete slaaphouding is…..

Dus als je mij zou vragen: ‘Wat is je favoriete houding om in te slapen?’ dan weet ik dat eigenlijk niet zo goed.

Maar wist je dat er een verband is tussen de manier waarop je slaapt, en welk matras dan het meest geschikt is?

Chris vertelt in onderstaande blogpost hoe dat zit!

Slaaphoudingen en bijpassende matrassen

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en hierbij spelen onze slaaphouding en het matras een belangrijke rol.

In dit artikel gaan we het hebben over de diverse slaaphoudingen zoals rugligging, zijligging en buikligging en leggen we uit welke soorten matrassen het meest geschikt zijn voor welk type slaaphouding.

Daarnaast duiken we in de wereld van matrassen, variërend van traagschuim tot latex en hybride modellen, en leggen we uit hoe elk ontwerp en materiaal bijdragen aan een goede nachtrust. Want wat je altijd wilt weten is, welk matras past bij mij?

Slaaphoudingen

Slaaphoudingen vormen een essentieel aspect van onze nachtelijke rust. Er zijn drie primaire houdingen die mensen aannemen: rugligging, zijligging en buikligging.

Elke houding heeft unieke eisen als het gaat om de benodigde ondersteuning tijdens het slapen. De keuze voor de juiste slaaphouding en het bijpassende matras kan grote invloed hebben op de kwaliteit van onze slaap en ons algehele welzijn.

Matrassen voor verschillende slaaphoudingen

Hieronder worden de matrassen voor verschillende slaaphoudingen besproken, elk met hun eigen voordelen voor de diverse slaaphoudingen. Het begrijpen van deze harmonie tussen slaaphoudingen en matrassen zorgt voor het creëren van een optimale slaapomgeving.

Rugslapers: pocketvering

slaaphouding rug

Voor rugslapers is een pocketvering matras een uitstekende keuze. Deze matrassen bieden een stevige ondersteuning die de natuurlijke kromming van de ruggengraat bevordert.

De individueel verpakte stalen veren passen zich aan aan de contouren van het lichaam, waardoor drukpunten worden verminderd en het lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Dit resulteert in een comfortabel slaapoppervlak dat de ruggengraat in een gezonde en neutrale positie houdt, wat bijdraagt aan een goede nachtrust voor rugslapers.

Zijligging: latex matras

slaaphouding zij

Voor zijliggers is een geschikt matras belangrijk om de uitlijning van de wervelkolom te behouden en drukpunten te verminderen. Voor de zijliggers biedt een latex matras een goede oplossing. De natuurlijke veerkracht van latex past zich perfect aan de lichaamscontouren van zijliggers aan, wat resulteert in ondersteuning voor de heupen en schouders. Dit zorgt voor een gezonde wervelkolompositie en minimaliseert druk op gevoelige gebieden. Bovendien bieden latexmatrassen ook drukverlichting, waardoor het lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld en zorgt voor een comfortabele slaaphouding.

Buikslapers: hybride matras

slaaphouding buik

Voor buikslapers is de keuze van het juiste matras belangrijk om onnodige belasting van de rug te voorkomen. Voor buikslapers is een hybride matras de beste keuze. Het ontwerp van een hybride matras, dat binnenvering combineert met lagen van traagschuim of latex, biedt een gebalanceerde oplossing.

De binnenvering zorgt voor de benodigde stevigheid en ondersteuning, waardoor het risico van een onnatuurlijke kromming van de ruggengraat wordt verminderd. Tegelijkertijd dragen de traagschuim- of latexlagen bij aan drukverlichting en het aanpassingsvermogen aan de lichaamscontouren. Dit zorgt voor een matrasoppervlak die de buikslaper zowel stevigheid als zachtheid biedt.

Combinatie van slaaphoudingen: hybride matras

Voor degenen die gedurende de nacht vaak van slaaphouding wisselen is de keuze van het juiste matras een belangrijke overweging.

Hierbij is het hybride matras ook de beste keuze.

Dit veelzijdige matrastype biedt een balans tussen ondersteuning en comfort, ongeacht welke positie wordt aangenomen. De combinatie van binnenvering en traagschuim of latex lagen zorgt ervoor dat het matras reageert op het wisselen van de slaaphouding en zich aanpast aan die nieuwe positie. Dit resulteert in een slaapoppervlak dat consistent zowel stevigheid als zachtheid biedt, waardoor de slaper zich vrij kan bewegen zonder onder te doen aan de nodige ondersteuning.

Voor iedere slaaphouding een passend matras

In de zoektocht naar een goede nachtrust is het maken van de juiste matraskeuze op basis van je slaaphouding van groot belang. Rugslapers plukken de vruchten van traagschuim, dat zich aanpast aan hun lichaam, terwijl zijliggers het comfort en de ondersteuning van een latexmatras ervaren. Buikslapers kunnen vertrouwen op een hybride matras voor de benodigde stevigheid. Ongeacht jouw voorkeur, is het erg belangrijk om te letten op de gebruikte materialen, vulling en constructie van het matras.

Slaaphouding en matraskeuze nawoord

Dankjewel Chris voor dit interessante artikel! En ik ben blij dat er ook matrassen zijn voor mensen als ik die regelmatig van houding wisselen. Ik was benieuwd wat de Consumentenbond zegt over een matras kiezen op basis van de houding waarin je slaapt.

Keuzeplan

Ik vond daar een keuzeplan dat je kunt doorlopen om te bepalen welk matras het meest geschikt is. Bij de eerste vraag kreeg ik eigenlijk meteen al een probleem. Want ze vroegen of ik een eenpersoonsmatras wil of een tweepersoonsmatras. Ik koos tweepersoonsmatras, en kreeg de onheilspellende mededeling:

‘Dan moet het matras voldoen aan de wensen van jou en je bedpartner.’

En bij de vraag waar ik mijn favoriete houding in te slapen moest aangeven stond:

‘Dit heeft alleen zin als jij en je bedpartner niet heel veel van elkaar verschillen in lichaamstype en/of slaaphouding. ‘

En dan heb ik het nog niet eens over de vragen over je lengte en gewicht. Tenzij jij en je partner dezelfde slaaphouding hebben, ongeveer even lang zijn en ongeveer even zwaar, lijkt het me bijzonder lastig om een tweepersoonsmatras te vinden dat voor allebei prettig is.

Mijn man en ik hebben dus een tweepersoonsbed, maar door deze test heb ik nu het gevoel dat we allebei veel beter af zouden zijn met twee eenpersoonsmatrassen!

Leestip

Wel of niet samen slapen met je partner?

Heb jij bij de aankoop van je matras rekening gehouden met je slaaphouding?

Similar Posts

19 Comments

  1. In verband met mijn rug heb ik een harde pocketvering matras gekocht. We hebben twee verschillende matrassen. Mijn vrouw heeft een maatje zachter.

  2. Ik kocht een matras voor rugslapers, maar na een jaar zat daar al zo’n ‘deuk’ in. Baal ik best wel van, want een matras is niet goedkoop en om het nu zo snel al te vervangen… Ik lig uiteindelijk ook veel op mijn zij, dus de volgende zou zo’n hybride matras moeten worden.

  3. Ik heb een heerlijke topper op mijn boxspring waar je helemaal inzakt.
    Om te beginnen draai ik me altijd op mijn zij, hoe het ‘s nachts dan gaat weet ik niet ….

  4. Ik slaap het liefst op mijn linker zij, maar ook wel op mijn rechter zij, maar dat doe ik minder vaak. Het schijnt dat ik in mijn slaap ook wel eens op mijn rug lig, maar daar weet ik zelf helemaal niets van!

  5. Super interessant en inspirerend!! Wij hebben een paar jaar geleden een matras gekocht die helemaal gepersonaliseerd is op basis van ons gewicht en lengte + slaaphouding.

  6. Oh, een latex matras! Had ik echt nooit van gehoord. Ik slaap op een pocket matras, dat werd mij toen aangeraden voor mijn rugklachten, maar ik vind ‘m helemaal niet fijn. Binnenkort maar eens even beter in gaan verdiepen. Thanks hiervoor!

  7. Ja zeker! Ik begin altijd op mijn buik. Voor buikslapers os een stevig matras goed. Ook lig ik wel eens op mijn zij en dan is een stevig matras minder. Ik lig nooit op mijn rug. Ik heb gekozen voor een medium matras met visco topper, ligt heerlijk!

  8. Oei! Daar heb ik geen rekening mee gehouden. Ik vind matrassen schreeuwend duur. Ik heb laatst nieuwe matrassen gekocht bij Ikea. Niet zo duur en ze bevallen prima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.