Kijktip: Doe alsof je thuis bent

Doe alsof je thuis bent
Bron: KRO-NCRV Aflevering 2

‘Eindelijk weer eens leuke televisie!’

Zo begon de blogpost van Firma Fluitekruid over het programma Doe als je thuis bent van de Ncrv.

Behalve naar Chateau Meiland en Urk kijk ik niet zoveel reality tv, maar door haar enthousiasme werd ik nieuwsgierig en besloot ik een aflevering te proberen. Dat werden er al snel meer! Want Firma Fluitekruid heeft gelijk: Doe alsof je thuis bent is inderdaad leuke tv.

Doe alsof je thuis bent: waar gaat het over?

In Doe alsof je thuis bent ruilen Nederlandse gezinnen van huis gedurende een paar dagen. In die zin heeft het concept wel iets weg van het Amerikaanse programma Mijn vrouw, jouw vrouw maar dan zonder de hijgerigheid en sensatie.

De mensen in Doe alsof je thuis bent, die ik tot dusver gezien heb, zijn allemaal vriendelijk en sympathiek. Ze zijn niet extreem. Dat maakt Doe alsof je thuis bent een soort van feelgood televisie. Het kijkt makkelijk weg, en laat je als kijker achter met het prettige gevoel dat er toch nog veel goeds is in de wereld! Zo maken ze telkens een cadeautje voor de oorspronkelijke bewoners, en daarin wordt oprechte tijd en aandacht gestoken.

Zo schreef het jonge stel Anne en Arman een liedje voor de mensen waarmee ze huizenruil deden:

Een bijzonder en leerzaam kijkje in andere levens

Behalve dat het sympathieke televisie is, biedt Doe alsof je thuis bent een kijkje in verschillende levensstijlen. Zoals het jonge stel Anne en Arman die al 3 jaar in een omgebouwd camperbusje wonen, en de kost verdienen met sieraden en muziek. Over hen heb ik zelfs nog verteld aan mijn jongste dochter met de boodschap: ‘Het leven hoeft niet persé stressvol te zijn. Er zijn vele manieren om te leven!’

Ook bijzonder leuk vond ik de familie Raaf die in een prachtige houten huis in de omgeving van Winterswijk wonen! Ook zijn leiden aan onconventioneel maar aansprekend bestaan. Een eenvoudig leven!

En wat te denken van de zogenoemde bolwoningen in ‘s Hertogenbosch! Wat een bijzondere plek om te wonen is dat!

Doe alsof je thuis bent
Bron: KRO-NCRV Aflevering 7

Redenen om Doe alsof je thuis bent te kijken

 • Net zoals je bij programma’s die zijn opgenomen nu soms raar opkijkt van hoe dicht mensen bij elkaar staan, zo zichtbaar is het bij dit programma dat het tijdens corona is opgenomen. Het is wonderlijk om te zien hoe mensen elkaar geen hand (kunnen) geven, en op veilige afstand van elkaar staan en praten. Het geeft een mooi tijdsbeeld.
 • Je krijgt een kijkje in het leven verrassende Nederlanders en hun huis. Ik wist niet dat er zulke originele en bijzondere mensen in Nederland woonden. En ook niet dat het is toegestaan om geheel zelfvoorzienend in het midden van een bos te wonen.
 • Het kinderlijk enthousiasme van sommige deelnemers. Zo genoot ik van het enthousiasme van Cathelijne bij het zien van een Quooker. Laten we zo thee gaan zetten, riep ze enthousiast!

Praktische informatie

Nu komt het leukste: je kunt alle afleveringen van Doe alsof je thuis bent eenvoudig online kijken via de website van Kro-Ncrv.

Kijktip

De serie Urk

Met speciale dank voor Firma Fluitenkruid en haar blogpost!

Wat vind jij van dit programma? En heb je wel eens aan huizenruil gedaan?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik vond het een superleuk programma, ik houd er wel van aparte huizen en leuke mensen. Echt een aanrader!

 2. ha Nicole,

  nee… huizenruil… het lijkt me wel leuk, maar heb er nog nooit aan meegdaan.
  Ik zie op tegen het perfekt schoonmaken… hahaha…

  Lijkt me ook een leuk programma!
  groetjes!

 3. Nog nooit gedaan, wel overwogen. Want het is een leuke en goedkope manier van vakantie vieren.
  Ik kijk niet veel tv, heb dit programma dan ook nog nooit gezien.

 4. Na de eerste aflevering (die ik half heb gekeken) ben ik afgehaakt, maar nu maak je me toch nieuwsgierig naar meer. Misschien dus aflevering twee een kans geven;).

  1. Hee wat leuk, ik zie nu pas dat je ook gekeken hebt en naar mijn blog verwezen. Ja, ik vond het ook allemaal heel inspirerend. En inderdaad dat liedje (‘By the mirror in tour hall, I can yell you must be talk’): zo lief, en ook erg creatief. Bedenk ter plekke een nieuw woord, het was crea-lief. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.