Serie over Urk: wat een idylle is het daar!

Serie over Urk

Via tvblik.nl keek ik met terugwerkende kracht een serie over Urk. En niet een documentaire, maar een realityserie over Urk, waarin een aantal Urkers worden gevolgd en je een kijkje krijgt in het dagelijkse leven daar.

Voor iedereen die afhaakt bij het woord ‘realityserie,’ wil ik even benadrukken dat deze serie over Urk zonder de hysterie is die realityseries vaak kenmerkt.

Het is rustige tv.

En ik vond het leuk om ‘s avonds tegen man en kinderen te zeggen: ‘Zo, en dan ga ik nu eerst even naar Urk!’

Serie over Urk de cast

De serie Urk werd voor het eerst uitgezonden in maart 2019, en bestond uit zeven afleveringen. Onder andere de volgende karakters vormen de rode draad van de serie:

 • Teun Kaptein, in Urk bekend als Teun Föhn omdat hij kapper is. Teun is homo en niet vies van wat plastische chirurgie vermoed. Na de hysterie van Martien Meiland vond ik Teun een verademing. Hij is rustig en vrij onverstoorbaar.
 • Huisvrouw en moeder van 6 kinderen Lenie
 • Barman Dick van de Pub
 • Twee zussen en oma’s met een eigen youtubekanaal: Grietje (78) en Eltje (82) die elkaar elke dag meermaals opzoeken
 • De 23-jarige tweeling: Gerda en Mathilde

Naast deze Urkers maak je ook nog kennis met andere inwoners, en het dagelijks leven in Urk.

Wat is er zo leuk aan deze serie over Urk?

Ik wist eerlijk gezegd niet veel over Urk, maar door deze serie heb ik het dorp een stuk beter leren kennen. Opvallend is het grote aantal kerken in Urk en dat het geloof een relatief grote rol speelt in het dagelijks leven daar. Achtennegentig komma één procent van de bevolking is aangesloten bij een kerkelijke gezindte.

Wel vermoed ik dat het leven in Urk geromantiseerd wordt in deze serie over Urk.

Zo niet, dan is het daar net een paradijs, en kan ik me voorstellen dat veel mensen na het kijken naar deze serie er naartoe willen verhuizen!

Iedereen is aardig tegen elkaar, en helpt elkaar. Zeker in het eerste seizoen merken diverse Urkers op dat ze nooit een paar dagen dood in huis zullen liggen: dan komt er allang iemand kijken waar je toch bent.

De oude binnenstad van Urk is idyllisch, maar Lenie en de tweeling Gerda en Mathilde wonen in hele gewone nieuwbouwhuizen die je overal vindt. Dat past iets minder bij de romantiek van Urk. Overigens wordt tussen neus en lippen wel gemeld dat ook in Urk drugs worden gebruikt.

Impressie van de serie

Hieronder een filmpje waarin je een goede indruk krijgt wat je van deze serie over Urk kunt verwachten.

Teun Föhn tweelingbroer

Hoewel je er in de serie niets over hoort heeft Teun Föhn een tweelingbroer, Klaas genaamd. Ze zijn een eenëiige tweeling.

Jacomien uit Urk

Jacomien Zoer is 31 jaar oud en was een populair karakter in de serie Urk. Ze is een gescheiden vrouw met twee kinderen. Maar ondertussen is ze met de serie gestopt.

7 dingen die mij opvielen in de serie over Urk

 1. In Urk gaat alles tussen de middag dicht! Winkels, kappers etc. want om 13 uur eten ze de warme maaltijd. En dat heet ‘op kost gaan.’
 2. Op zondag gaat ook alles dicht, vanwege het geloof.
 3. Huisvrouw zijn is op Urk nog een heuse roeping. Als Lenie naast het huishouden iets anders wil doen, benadrukt haar man streng dat haar werk thuis daar niet onder mag lijden!
 4. Urker mannen dragen oorbellen. Dat is een gewoonte van vroeger: toen kon een oorbel helpen om een verdronken visser identificeren.
 5. Het oude centrum van Urk wordt gekenmerkt door hele smalle steegjes.
 6. De oude omaatjes noemen een smartphone heel treffend een ‘veeg telefoon’.
 7. Maandag is wasdag in Urk.

Het effect van de serie op Urk

Door de serie is Urk populairder geworden, en dat heeft gevolgen. Op de speciale Facebookpagina van Urk zag ik het volgende berichtje:

 

Praktische informatie

Je kunt deze serie gewoon gratis kijken via tvblik.nl. Seizoen 1 van Urk bestaat uit 7 afleveringen van ongeveer 45 minuten. Seizoen 2 heeft 8 afleveringen. Inmiddels zijn er 8 seizoenen van de serie gemaakt.

Maar ik kijk inmiddels niet meer. Het gewone, dagelijkse werd minder vond ik, en het werd steeds meer een beetje hysterisch en flauw helaas.

Wat vind jij van deze serie?

Similar Posts

20 Comments

 1. Alden meent erheen te willen verhuizen bedenk dan wel!
  Zondagsrust. Niet schuren, boren, wassen, grasmaaien, stofzuigen of autowassen.
  Kerkbezoek.
  Ons kent ons.
  Urks.

  Hier vele stadsen. Die steen en been klagen over deze zaken. Euhm dat was altijd al zo en als je het niet blijft ga je maar lekker terug naar je flatje.

 2. Het klinkt eerlijk gezegd als een nachtmerrie voor mij als Rotterdammer, ik ben teveel gehecht aan mijn vrijheid om mijn leven zo te leven als ik zelf wil, zonder verplichtingen zoals op een vaste dag dingen doen. ik moet er niet aan denken om in een dorp te wonen waar iedereen elkaar kent en zich met elkaar bemoeit. Laat mij dan maar gewoon een paar weken door in mijn huis liggen ;)

 3. Heerlijke serie! Ik ben wel met je eens dat het leven waarschijnlijk wat geromantiseerd wordt weergegeven, maar ach, laat ons lekker zwijmelen bij zo’n serie.

 4. Ik haak af als ik de plaatsen Volendam, Katwijk of Urk hoor. Dat daar 60% op de SGP (voor mij net zo ondemocratisch als de PVV) stemt zegt me meer dan genoeg.

 5. Heerlijk dit soort series, kom er eerlijk voor uit, kijk ook graag naar de Meilandjes en een Huis Vol. Echt even een relax/zit momentje. (met bord op schoot) Trouwens ook een enorme fan van de slimste mens. En ja dan kom je ook uit op de serie “Hier zijn de van Rossems ” Soms hilarisch maar zéker zéér informatief en de moeite waard om te kijken, hoop echt dat er een vervolg komt, net zoals de ontzettende mooie en passionele serie van Jeroen Krabbé over schilders.

  1. Ik heb de serie gezien maar kom ook regelmatig OP Urk. Tja want dat moet gezegd worden je. Het was vroeger een eiland en dus is t OP Urk.
   De serie was mooi om naar te kijken, maar is wel
   behoorlijk geromantiseerd. Kan er hele andere verhalen van vertellen. Mijn broertje heeft er een aantal jaren gewerkt en had elke week wel weer een ander smakelijk verhaal waarbij het met de waarden en normen niet zo nauw genomen werd.
   We konden er thuis altijd smakelijk om lachen.
   Laat ik maar zo zeggen niks is de Urker bevolking vreemd. Doordat t een hechte gemeenschap is komt niet alles naar buiten maar denk als ze een echte realityserie gaan maken dat je met je ogen knippert en met je oren klapperend op de bank zit.

 6. Er is een hele serie van dat soort uitzendingen op de tv, momenteel om 19.10 op nl 2 gaat over Bellingwolde. Ik heb het nooit gezien.

 7. Ik heb veel familie op Urk wonen. Urkers zijn lieve, gezellige en hartelijke mensen. Aan de andere kant is ook daar drank en drugs een probleem en voelen ze zich vaak beter dan anderen, terwijl niets menselijks ze daar vreemd is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.