Weerstand verhogen? 17 simpele tips!

Last updated on March 2nd, 2024 at 01:31 pm

weerstand verhogen

Weerstand verhogen.

Het is één van de manieren om te voorkomen dat je ziek wordt, en de kans op een gezond leven te maximaliseren. Zeker in de herfst en winter hoor je meer mensen klagen over verkoudheden of griep.

Als de ‘r’ in de maand zit

Als de ‘r’ in de maand zit, betekent dat helaas vaak verkoudheden, griepjes en andere vervelende klachten!

Met de ‘r’ in de maand wordt bedoeld dat de letter ‘r’ in de naam van die maand zit. Denk aan september, oktober, november, december, januari, februari, maart en april.

Eigenlijk nogal veel dus. Er zijn maar 4 maanden zonder de letter ‘r’! Vroeger betekende de komst van september dat er minder vers voedsel en dus minder vitamines waren. Dat maakte dat mensen kwetsbaarder werden voor ziekte. Maar nu hebben we gelukkig altijd genoeg vers voorhanden!

Maar als je kinderen in de basisschoolleeftijd hebt, valt het niet mee om de bacillen te ontwijken. Het kan in scholen soms behoorlijk dampig zijn van natte jassen en veel kinderen. Maar ook als forens in het openbaar vervoer wordt je blootgesteld aan bacteriën e.d.

Ik heb al diverse mensen horen vertellen dat ze de griep hadden. Nou is het mogelijk dat ze alleen enorm verkouden waren, maar dan nog. Van een verkoudheid kun je je ook heel vervelend voelen.

Waarom worden we vaker ziek in de herfst en winter?

Wetenschappers roepen al jaren dat je niet ziek wordt van lage temperaturen of de kou. Je wordt ziek van bacteriën en virussen.

Maar waarom word je dan vaker ziek in de koude maanden als de temperatuur er niks mee te maken heeft?

Het simpelste antwoord is dit: als het buiten koud is gaan we meer binnen zitten. En doordat we knus bij elkaar zitten, kunnen virussen en bacterieën makkelijker van de een naar de ander overstappen. We zetten bovendien de verwarming aan, en houden deuren en ramen dicht om de warmte te bewaren. En als je de boel dan ook nog eens niet goed ventileert, dan hebben de virussen en bacteriën een heerlijk feestje.

Doordat we meer binnen zitten krijgen we bovendien minder vitamine D binnen. En vitamine D is belangrijk voor ons immuunsysteem en voor weerstand verhogen.

Kou speelt toch wel een rol bij ziek worden!

Maar er is nieuws! Het zou zo maar kunnen dat onze moeders toch gelijk hadden als ze zeiden:

‘Je moet je warm aankleden anders word je ziek!’

Want uit recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart van onze genen verandert per seizoen. In de winter worden de genen die ons beschermen tegen ontstekingen actiever en werken harder aan onze weerstand verhogen.

Nog meer ideeën over de rol van kou en ziek worden in de winter

  • Het influenza virus, en andere virussen, voelen zich het best bij koude temperaturen, en maakt je daardoor makkelijker ziek. Het doet zijn beste werk als het koud is.
  • Koude temperaturen drogen onze neusholtes uit. Als het goed is houd het slijm in je neus bacteriën en virussen tegen, en is zo bezig met weerstand verhogen. Maar in de winter gebeurt dit minder goed.
  • Door koude temperaturen trekken onze aders samen, waardoor witte bloedcellen die ziektekiemen aanvallen zich minder goed kunnen verspreiden.

Weerstand verhogen in de herfst en winter

Hoewel je natuurlijk best ziek kunt worden in de herfst en winter, kun je zeker het risico daarop wel verkleinen. Hier onder een overzicht van praktische maatregelen en manieren van weerstand verhogen.

17 tips voor weerstand verhogen

  1. Was regelmatig grondig je handen. Met zeep.
  2. Leer je kinderen om  te niezen in hun elleboog en zorg voor goede handhygiëne.
  3. Eet voldoende (verse) groente en fruit.
  4. Zorg dat je elke dag minstens een half uur beweegt. Kinderen zelfs een uur. Een goede lichamelijke conditie verhoogt je weerstand! Sporten zorgt er namelijk voor dat je Natural Killer Cells in actie komen! Zeker buiten sporten.
  5. Ga elke dag naar buiten. Frisse lucht is gezond.
  6. Houd oppervlakken die vaak worden aangeraakt schoon. Denk aan je smartphone, tablet, toetsenbord, deurklinken, aanrecht, stoelleuningen, lichtknopjes, afstandsbediening.
  7. Vervang dagelijks je vaatdoekje.
  8. Vervang handdoekjes waarmee handen worden afgedroogd regelmatig.
  9. Citrosan zelf maken: het idee is zo extra weerstand aan je lichaam toe te voegen.
  10. Lucht regelmatig je slaapkamer, keuken en woonkamer. Bacillen en virussen houden van warme, vochtige ruimtes. Maak het ze zo onaangenaam mogelijk! Ventileer je huis dagelijks.
  11. Gebruik papieren zakdoeken.
  12. Draag een mondkapje. Dat voelt misschien overdreven, maar als ik thuis omringd wordt door proestende en niezende mensen, dan verlang ik naar zo’n mondkapje. Omdat virussen door de lucht worden verspreid, helpt zo’n mondkapje wel wat. Wel is het belangrijk dat je het juiste soort mondkapje gebruikt. Er is zelfs onderzoek naar de effectiviteit gedaan. Zie ook Mondkapjes Action. Voeg eventueel een losse filter voor mondkapjes toe om een extra beschermingslaag te creëren.
  13. Kleed je lekker warm aan als je de kou in gaat. Een fijn excuus voor een leuke nieuwe winterjas, of sjaal : )
  14. Gebruik liever tissues of papieren zakdoekjes dan katoenen zakdoeken.
  15. Zorg voor een goede nachtrust.
  16. Drink voldoende.
  17. Neem tijd voor jezelf!

Conclusie over weerstand verhogen

Hoewel we technisch gezien niet ziek worden van de kou, maakt de kou ons wel degelijk vatbaarder voor verkoudheden en griep. Het aloude advies om je warm te kleden als je de kou in gaat is dus zo gek nog niet. Daarnaast kun je maatregelen nemen om je lichaam te beschermen en weerstand verhogen, tegen virussen en bacteriën.

Let op: je weerstand verhogen is op zich goed, maar het is ook weer niet zo dat je hiermee alle ziektes kunt voorkomen. Maar je kunt wel de kans verkleinen.

Leestips

Ben jij vaker ziek in de herfst of winter? En heb je nog aanvullende tips? Geef ze in de comments!

N.B. Ben je benieuwd of er griep heerst? Op de site van het RIVM vind je de laatste stand van zaken!


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

43 Comments

  1. Ohhh dat hand voor de mond tijdens het niezen en hoesten wordt hier zo vaak vergeten!!
    Zitten de kinderen vol in je gezicht te hoesten :(
    Van mij mag het wel weer heeeeel snel zomer zijn :)

  2. Werk in de zorg. Ben zelf nooit ziek. Is mijn woongroep ziek dan is het vooral belangrijk om je kleding bij thuiskomst in de was te doen en zelf te douchen.
    Ook al heb ik bewoners die niet de hand voor de mond doen, het gaat meestal goed.
    Vroeger was ik vooral tussen Sinterklaas en Kerst ziek. Ik denk dat dit te maken had dat ik in verhouding in die periode heel veel zoetigheid snoepte en mijn lichaam hierdoor uit balans raakte.
    Verder je koud af douchen is denk ik ook weerstand verhogend, zolang mogelijk er onder staan als je vol kunt houden. Ook prima als je iets gedaan hebt waarvan je veel spierpijn kunt verwachten. Het lichaam ruimt de afvalstoffen dan goed uit je cellen.
    De spierpijn valt dan mee.

    1. Wat fijn dat je hebt ontdekt waar de zwakke plek zat tussen Sinterklaas en Kerst. Dan kun je er ook echt wat aan doen.

      Koud afdouchen doe ik nog niet, maar ik ga wel elke dag hardlopen om de weerstand optimaal te houden.

  3. Ik ben de laatste tijd steeds op mijn verjaardag ziek. En dat is eind januari. Ik zal je tips ter harte nemen zodat ik ziek zijn op mijn verjaardag volgens jaar kan voorkomen.

  4. Wij nemen vanaf oktober tot en met april dagelijks extra vitamine D. Verder hebben we zinkzuigtabletten om te gebruiken als je je niet helemaal fit voelt en/of een verkoudheid aan voelt komen.

    1. Door jou heb ik nu ook zinktabletten in huis VeggieMo. Die neem ik als ik een verkoudheid voel aankomen. Deze week heb ik ze genomen omdat mijn man door huis liep te rochelen en te hoesten. Ik voelde het onheil in mijn nek hijgen.

  5. Mijn man en ik hebben een goede weerstand want wij zijn tot nu toe nooit ziek geweest en zijn zelfs zelden verkouden. Wij hebben wel heel veel beweging in de buitenlucht : man fietst al meer dan 30 jaar elke dag 10 km heen en terug naar het werk dus 20 km per dag. Ik doe alle boodschappen per fiets in een straal van 15 km enkel rond onze woonplaats. Wij fietsen ook bij regen en koud weer en gebruiken de auto enkel als de verplaatsing echt te groot is om met de fiets af te leggen of als er boodschappen of voorwerpen moeten vervoerd worden die te groot zijn om op de fiets te vervoeren.
    Wij eten gezond en zeer gevarieerd en dat draagt wellicht ook bij tot een goede weerstand.

    1. Wat goed dat je de boodschappen op de fiets doet. Ik woon 8 kilometer van de supermarkt en vond dat een goede reden om het met de auto te doen. Maar jij fietst er dus nog veel verder voor!

  6. De tips hanteer ik veelal wel, we zijn ook -even afkloppen- weinig ziek en dat warm aankleden tja dat zeg ik ook altijd :) tot vervelends aan toe aldus de kinderen.

  7. Ik zit meestal goed met griepepidemieën want ik kom nergens. ;) Ik let er altijd wel op dat, als ik terug kom van de supermarkt, k gelijk mijn handen was. Zo’n winkelwagentje schijnt vol bacillen te zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.