Winterjas aan of niet: 7 handige criteria

Winterjassen van de kinderen in 2010

Soms is het lastig om te bepalen: moet je een winterjas aan of niet?

Hetzelfde geldt voor kinderen.

Je wilt niet dat ze het koud krijgen, maar je wilt een winterjas ook niet te vroeg aandoen. ‘Want,’ zo leerde ik ooit van mijn moeder: ‘dan heb je er later minder aan.’

Het idee is dat als je een winterjas te vroeg aandoet, je lichaam als het ware verwend wordt! En als het dan écht koud wordt, heb je minder aan je winterjas. Bovendien is hij dan misschien al een beetje versleten.

Daarnaast wil je de winterjas ook niet te lang dóórdragen, want dan krijg je het stikheet.

Winterjas aan of niet?

Het lastige aan het vraagstuk ‘winterjas aan of niet’ is dat het zo persoonlijk is. De één heeft het nu eenmaal sneller koud dan de ander. Mijn oudste zoon fietste bijvoorbeeld in november nog gerust in een t-shirt met korte mouwen rond! Ik huiverde bij de gedachte, en niet alleen vanwege de kou.

Hieronder de 7 factoren die een rol spelen bij de vraag of een winterjas al nodig is op een rijtje:

 1. Persoonlijke voorkeur: ben je een koukleum of juist niet?
 2. De winterjas: hoe dik is de winterjas?
 3. De temperaturen buiten.
 4. Wat draag je onder je jas? Als je een dikke trui aan hebt kan een tussenjas soms nog genoeg zijn!
 5. Wat ga je doen? Op de fiets heb je eerder een winterjas nodig dan als je gaat wandelen. Op de fiets voel je namelijk de kou meer.
 6. Op welk tijdstip ga je de deur uit? Bij de overgang van winter naar voorjaar, en de overgang van zomer naar herfst kan het ‘s ochtends soms best koud zijn, maar later op de dag niet meer.
 7. De lengte van de jas. Een lange gewatteerde jas is veel warmer dan bijvoorbeeld een teddyjas.

Winterjas aan of niet: vuistregels

Op de site supersales.nl adviseren ze een winterjas als het buiten maximaal tussen de 10 en 15 graden wordt. Dat vind ik best hoge temperaturen! Ik zou dan nog niet mijn winterjas aan doen. Vijftien graden vind ik zelfs bijna lente-achtig. Nee, voor mij is deze vuistregel niet zo handig. Als hardloper weet ik bijvoorbeeld dat ik bij 11 graden het fijnst loopt met een korte broek.

Betere vuistregels vind ik:

 • Maximaal 10 graden: winterjas aan
 • Tussen de 10 en 15 graden: tussenjas aan

Hoe winterjas wassen?

Misschien is het niet nodig om een nieuwe winterjas te kopen omdat je jas van vorig jaar nog prima is. Een winterjas wassen voordat jij of je kinderen hem weer dragen kan dan wel even lekker fris zijn. Stap 1 bij je winterjas wassen moet altijd zijn: lees het waslabel! Wat staat erop? Op hoeveel graden mag je de winterjas wassen volgens het waslabel? Meestal mag je een winterjas wassen op maximaal 40 graden. Ik zou me daar ook echt aan houden.

Winterjas wassen met tennisbal?

Net zoals een dekbed of kussen wordt wel eens geadviseerd om je winterjas te wassen met een tennisbal erbij in. Het idee is dat hij dan weer lekker ‘vol’ en luchtig wordt.

Mijn winterjassen

Ik heb een spijker winterjasje dat kort is, maar wel lekker warm. In een ver verleden heb ik die bij OTTO gekocht. Volgens mij is het jasje al wel 20 jaar oud inmiddels! korte winterjas

Daarnaast heb ik een wollen winterjas van Bonprix die over de knie komt:

winterjas bonprix

Deze jas heb ik inmiddels ook al een aantal jaren, en ik ben er erg blij mee. Maar als het echt koud wordt, is deze winterjas niet warm genoeg. Dan moet ik mijn zwarte gewatteerde winterjas aan van Large. Dit is echt mijn verstandige winterjas, want ik vind hem niet zo mooi…

Samenvattend: winterjas aan of niet?

Je winterjas aan of niet? Het algemene antwoord is: als de temperatuur die dag niet hoger wordt dan 10 graden is je winterjas geschikt. Voor kinderen geldt hetzelfde.

winterjas aan

Bij welke temperaturen doe jij jouw winterjas aan?

Similar Posts

17 Comments

 1. ooh, dat wordt nog erger, want dan krijg je nog een poosje dat de voorjaars/zomerjassen er ook weer bijhangen, en de winterjassen nog niet wegkunnen. Tenminste dat gaat hier zo.
  Ik ga je trouwens volgen, vond het koffieverhaal wel erg interessant. (Ben overigens een luxe senseo-latte gebruiker, met ook nog eens 2 (!!!) padjes per mok…) Maar de aller, allerlekkerstekoffie vind ik die van mijn vriendin met superduur expresso apparaat en bonen die ze meeneemt uit vakantielanden, hoezo duur bakkie, maar wel lekker..
  groetjes,
  Wilmi

 2. De laatste keer dat ik een winterjas aan had was vast toen ik kind was. Ik draag er echt al heel lang geen. Ik heb het bijna nooit koud.

 3. Ik ben eigenlijk meer van de “Jacks”, zeker als ik moet fietsen. Als ik moet fietsen is het altijd zó warm vind ik.
  Helaas staat er de laatste tijd een gure wind, en blijft het lang koud smorgens, en is het smiddags ook gauw koud. Van mij mag het zomer worden hoor!

 4. Ik heb één lange winterjas met een gewatteerde voering. Ik denk zo’n 8 jaar in mijn bezit en daar ben ik al de hele winter erg blij mee, vooral op de fiets. Voorlopig draag ik hem nog wel even voor hij ter stomerij gaat.

 5. Ik ben een vreselijke koukleum. Het gaat nog wel even duren voor ik mijn winterjas niet meer draag. Het liefst zou ik mijn dekbed mee naar buiten nemen nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.