Wanneer winterjas aan? Ik heb 4 winterjassen

Wanneer trek je je winterjas aan?

De temperaturen schommelen flink! Het ene moment is het frisjes. Het volgende is het gewoon weer 18 graden! En ik draag ‘s ochtends tijdens het hardlopen nog steeds een korte broek. En shirt met korte mouwen.

Maar, het wordt natuurlijk wel frisser!

Het is immers wel november.

Een tussenjas is eigenlijk niet meer genoeg.

Dus: wanneer trek je de winterjas aan?

Wanneer winterjas aan: 4 winterjassen

Ik heb maar liefst 3 winterjassen!

Kort spijkerjack van OTTO

Een spijkerjack dat helemaal gevoerd is. Die kocht ik ooit bij OTTO. Nadat ik was gevallen voor een prachtig gevoerd spijkerjack van de Esprit. Maar die was erg duur. Dus wat was ik blij toen ik een veel goedkopere versie bij de OTTO vond. Ik heb die jas inmiddels al zo’n 7 jaar. En ik vind hem nog steeds superfijn. Ik draag hem als ik boodschappen doe, en op de fiets.

Knielange jas van de H&M

Een knielang jasje van de H&M. Omdat deze jas iets langer is, draag ik hem vooral als het echt koud is. Hij biedt dan net iets meer warmte dan mijn spijkerjasje. Ik geloof dat ik deze jas zo’n 6 jaar heb. Hij is zwart, en ik vind hem nog steeds mooi.

wanneer winterjas aan

Mijn knielange winterjas van de H&M

Enkellange zwarte jas van de V&D

En last but not least: een echte lange, zwarte jas. Daar ben ik vorig jaar voor gevallen toen ik bij de V&D was. Hij is enkellang, heerlijk warm, en elegant. Maar ik draag hem minder vaak dan mijn spijkerjack. Omdat hij minder praktisch is. Maar ik voel me in mijn enkellange jas altijd net een figurant uit Downton Abbey!

lange winterjas

Mijn enkellange winterjas

Daarnaast heb ik een wollen winterjas van Bonprix die over de knie komt:

winterjas bonprix

Deze jas heb ik inmiddels ook al een aantal jaren, en ik ben er erg blij mee. Maar als het echt koud wordt, is deze winterjas niet warm genoeg. Dan moet ik mijn zwarte gewatteerde winterjas aan van Large. Dit is echt mijn verstandige winterjas, want ik vind hem niet zo mooi…

Wanneer winterjas aan? Eerst een tussenjas!

Er is ook een soort tussenjas. Een jas die duidelijk warmer is dan een zomerjas. Maar nog niet zo warm als een winterjas. Zelf heb ik er geen. Dus ik doe dan bijvoorbeeld een extra vestje onder een zomerjas. Of een sjaal er over. De kinderen lossen dit ook zo op.

Op dit moment hangen de dikke winterjassen nog werkeloos aan de kapstok. Ze lopen nu nog rond in zomerjassen met dikkere vesten. Maar het zal vast niet lang meer duren voordat we de winterjassen echt nodig hebben.

Winterjassen van de kinderen in 2010

Soms is het lastig om te bepalen: moet je een winterjas aan of niet?

Hetzelfde geldt voor kinderen.

Je wilt niet dat ze het koud krijgen, maar je wilt een winterjas ook niet te vroeg aandoen. ‘Want,’ zo leerde ik ooit van mijn moeder: ‘dan heb je er later minder aan.’

Het idee is dat als je een winterjas te vroeg aandoet, je lichaam als het ware verwend wordt! En als het dan écht koud wordt, heb je minder aan je winterjas. Bovendien is hij dan misschien al een beetje versleten.

Daarnaast wil je de winterjas ook niet te lang dóórdragen, want dan krijg je het stikheet.

Winterjas aan of niet?

Het lastige aan het vraagstuk ‘winterjas aan of niet’ is dat het zo persoonlijk is. De één heeft het nu eenmaal sneller koud dan de ander. Mijn oudste zoon fietste bijvoorbeeld in november nog gerust in een t-shirt met korte mouwen rond! Ik huiverde bij de gedachte, en niet alleen vanwege de kou.

Hieronder de 7 factoren die een rol spelen bij de vraag of een winterjas al nodig is op een rijtje:

 1. Persoonlijke voorkeur: ben je een koukleum of juist niet?
 2. De winterjas: hoe dik is de winterjas?
 3. De temperaturen buiten.
 4. Wat draag je onder je jas? Als je een dikke trui aan hebt kan een tussenjas soms nog genoeg zijn!
 5. Wat ga je doen? Op de fiets heb je eerder een winterjas nodig dan als je gaat wandelen. Op de fiets voel je namelijk de kou meer.
 6. Op welk tijdstip ga je de deur uit? Bij de overgang van winter naar voorjaar, en de overgang van zomer naar herfst kan het ‘s ochtends soms best koud zijn, maar later op de dag niet meer.
 7. De lengte van de jas. Een lange gewatteerde jas is veel warmer dan bijvoorbeeld een teddyjas.

Winterjas aan of niet: vuistregels

Op de site supersales.nl adviseren ze een winterjas als het buiten maximaal tussen de 10 en 15 graden wordt. Dat vind ik best hoge temperaturen! Ik zou dan nog niet mijn winterjas aan doen. Vijftien graden vind ik zelfs bijna lente-achtig. Nee, voor mij is deze vuistregel niet zo handig. Als hardloper weet ik bijvoorbeeld dat ik bij 11 graden het fijnst loopt met een korte broek.

Betere vuistregels vind ik:

 • Maximaal 10 graden: winterjas aan
 • Tussen de 10 en 15 graden: tussenjas aan

Hoe winterjas wassen?

Misschien is het niet nodig om een nieuwe winterjas te kopen omdat je jas van vorig jaar nog prima is. Een winterjas wassen voordat jij of je kinderen hem weer dragen kan dan wel even lekker fris zijn. Stap 1 bij je winterjas wassen moet altijd zijn: lees het waslabel! Wat staat erop? Op hoeveel graden mag je de winterjas wassen volgens het waslabel? Meestal mag je een winterjas wassen op maximaal 40 graden. Ik zou me daar ook echt aan houden.

Winterjas wassen met tennisbal?

Net zoals een dekbed of kussen wordt wel eens geadviseerd om je winterjas te wassen met een tennisbal erbij in. Het idee is dat hij dan weer lekker ‘vol’ en luchtig wordt.

Samenvattend: winterjas aan of niet?

Je winterjas aan of niet? Het algemene antwoord is: als de temperatuur die dag niet hoger wordt dan 10 graden is je winterjas geschikt. Voor kinderen geldt hetzelfde.

winterjas aan

Lees ook: Wanneer winterjas aan?

Bij welke temperaturen doe jij jouw winterjas aan?

Wanneer trekken jullie de winterjassen aan? En hoe ga je om met die rare tussenfase waarin een zomerjas te koud is, en een winterjas te warm?

26 Comments

 1. bespaarzuinig
 2. Lot
  • Lot
 3. izerina
 4. grietje
  • grietje
 5. OpnieuwBeginnen
 6. Hilda
  • Hilda
 7. Nina
 8. Marion

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh