Winterjas: wanneer doe je hem aan?

korte winterjas
Mijn korte winterjas

De temperaturen schommelen flink! Het ene moment is het frisjes. Het volgende is het gewoon weer 18 graden! En ik draag ‘s ochtends tijdens het hardlopen nog steeds een korte broek. En shirt met korte mouwen. Maar, het wordt natuurlijk wel frisser! Het is immers wel november. Een tussenjas is eigenlijk niet meer genoeg.

Dus: wanneer trek je de winterjas aan?

Drie winterjassen

Ik heb maar liefst 3 winterjassen!

Kort spijkerjack van OTTO

Een spijkerjack dat helemaal gevoerd is. Die kocht ik ooit bij OTTO. Nadat ik was gevallen voor een prachtig gevoerd spijkerjack van de Esprit. Maar die was erg duur. Dus wat was ik blij toen ik een veel goedkopere versie bij de OTTO vond. Ik heb die jas inmiddels al zo’n 7 jaar. En ik vind hem nog steeds superfijn. Ik draag hem als ik boodschappen doe, en op de fiets.

Knielange jas van de H&M

Een knielang jasje van de H&M. Omdat deze jas iets langer is, draag ik hem vooral als het echt koud is. Hij biedt dan net iets meer warmte dan mijn spijkerjasje. Ik geloof dat ik deze jas zo’n 6 jaar heb. Hij is zwart, en ik vind hem nog steeds mooi.

Mijn knielange winterjas van de H&M
Mijn knielange winterjas van de H&M

Enkellange zwarte jas van de V&D

En last but not least: een echte lange, zwarte jas. Daar ben ik vorig jaar voor gevallen toen ik bij de V&D was. Hij is enkellang, heerlijk warm, en elegant. Maar ik draag hem minder vaak dan mijn spijkerjack. Omdat hij minder praktisch is. Maar ik voel me in mijn enkellange jas altijd net een figurant uit Downton Abbey!

lange winterjas
Mijn enkellange winterjas

Tussenjas

Er is ook een soort tussenjas. Een jas die duidelijk warmer is dan een zomerjas. Maar nog niet zo warm als een winterjas. Zelf heb ik er geen. Dus ik doe dan bijvoorbeeld een extra vestje onder een zomerjas. Of een sjaal er over. De kinderen lossen dit ook zo op.

Op dit moment hangen de dikke winterjassen nog werkeloos aan de kapstok. Ze lopen nu nog rond in zomerjassen met dikkere vesten. Maar het zal vast niet lang meer duren voordat we de winterjassen echt nodig hebben.

Wanneer trekken jullie de winterjassen aan? En hoe ga je om met die rare tussenfase waarin een zomerjas te koud is, en een winterjas te warm?

Similar Posts

26 Comments

 1. Wat een mooie fotoshoot. Leuk je zo te zien!
  Ik ben niet heel bewust met het verschil tussen winter- en zomerjas bezig. Pak meestal de jas die het beste bij m’n outfit past en een dikke sjaal als het koud is.

 2. Oh leuk ik vind de 2 bovenste jassen het leuks bij je staan.
  Zelf heb ik een softshell jas ( en de kids ook ) voor de tussenfase eventueel een fleece vest eronder en dan draag je hem nog langer door, ik heb helaas ook dubbele aantallen jassen aan de kapstok hangen op dit moment wegens dat warmige weer steeds.

 3. Leuke jassen!

  Ik heb voor zomer en herfst een regenjasje (zo’n knalkleurig ding wat ook de wind redelijk tegenhoud, waar je ook in kunt fietsen, wandelen ed) en een net colbertachtig ding.

  Voor de winter heb ik 1 dik gevoerd vestachtig ding en 1 donsjas.
  Van die laatste is de rits echter kapot… Dat moet nog worden opgelost voor de winter.

  Vest, colbert en regenjasje hangen nu allemaal aan de kapstok, omdat het weer nogal wisselt. Binnen de bebouwde kom gaat het op de koudere dagen nog wel met een dunner jasjes en een sjaal, maar op het strand is dat echt te koud. Zeker op dagen als vandaag…brrrr!

 4. Even denken: 2 tussen jasjes, een kort rood, licht gewatteerd, de ander blauwe iets langer en ruimer en ook licht gewatteerd, prima voor nu.
  Grasgroen niet te dikke wollen jasje net over billen ook voor nu.
  Chique donkerblauwe lange winterjas.
  Dik gewatteerd halflange jack met capuchon en gedeeltelijk bont gevoerd, voorrand en capuchon, heerlijke jas voor als het winderig op de dijk is.
  Soort dikke lammy coat halflang geerfd van schoonmoeder heerlijk voor als het echt vriest, vorige jaar niet gedragen.

  Zomerjasjes/jacks hangen nu op zolder: 1 lichtgeel, 1 zalm-oranje, 1 rood/blauw soort nylonstof omkeerbaar en water-winddicht, 1 licht beige sportief jack ook water-winddicht.

  Allemaal uit de kringloop prijzen varierend van 5-15 euro.

   1. Nee op het moment alleen de eerste 3 waarvan de rode en blauwe nog weggaan naar zolder.
    De rest hangt op rek op zolder en is zo te pakken. Ik was net op zolder en zag dat ik ook nog een rode wollen winterjas heb tot knie, was ik even vergeten.

 5. Ik fiets altijd heel vroeg met de hond. Soms is het maar 10 gr. Onder mijn waxjas draag ik dan een dikke wollen trui. En vorige week heb ik mijn must opgezet.

  1. ‘s Ochtends vroeg kan het fris zijn inderdaad.Ik ren meestal om 7.50 de deur uit. Tot dusver kon dat nog in korte broek. Maar morgenochtend is het denk ik te koud voor blote benen.

 6. Lekker hè zo’n tussenperiode!
  De kapstok hangt aardig vol. Ik heb van de jongens de meeste dunne zomerjassen inmiddels opgeborgen. Ze hebben alledrie een dik gevoerd vest. Dat dragen ze veel. En nu zijn er 2 met hun winterjas naar school en 1 gewoon in zijn dunne zomerjas. Ik geloof dat hij gewoon iets van de kapstok pakt zonder na te denken. Ach als je 11 bent ben je oud genoeg om het zelf uit te zoeken hoor.
  Ik heb een suède jasje van de v&d Met een sjaal erbij warm genoeg voor tussendoor. Een wollen jas eigenlijk voor de winter, maar hij is niet heel erg warm. (helaas, want hij was wel duur!) Voor de winter heb ik een heerlijk warme donsjas. Een wat langer model.

 7. Hmm.. de kinderen hebben nu al een tijdje hun ‘tussenjassen’ aan – softshell jacks waar bij iets meer kou een vest onder kan en die tegen de regen kunnen. Beetje een laagjesverhaal, helemaal met dit rare ‘s ochtends fris, ‘s middags 20 graden weer.
  In de zomer dragen ze geen jassen; als het wat frisser wordt pakken ze een vest.
  De winterjassen gaan pas aan als het de hele dag door koud blijft. Dat beslissen ze zelf. Die hangen nog in de kast.
  Ik heb een lange mama-regenjas waar een kort jasje onder kan voor de regenseizoenen; als het echt te koud wordt heb ik mijn winterjas. En daarnaast heb ik mijn rood-wollen tussenjas die wind doorlaat en dus volslagen nutteloos is maar oh zo mooi :-)

 8. Oh hier hangt de kapstok een tijdje overvol!
  Inderdaad lastig, ik kijk gewoon naar de temp en ga niet koukleumen. Dus al regelmatig de winterjas aangehad. Ik heb ook een tussenjas, soort vestjas, die draag ik nu veel. Als het echt gaat vriezen wordt die te koud.

  Ik vind de bovenste twee jassen van jou het leukst.

 9. Dat is altijd zo lastig om te bepalen. Vorig jaar liepen ze op dit moment al in winterjassen en zelf in een tussenjas. Onze zoon heb ik al wel een paar keer zijn winterjas aangetrokken, onze dochter loopt nog steeds in een iets dikkere zomerjas. Nu ik onze zoon veel draag heb ik een ruime fleecevest als tussenoplossing. Daar past hij ook prima tussen.

 10. Compliment voor je uitstraling en dat je het blijft volhouden om ‘s morgens te blijven hardlopen. Doorzettingsvermogen!
  Ik doe jaren met mijn jassen. Graag kwaliteit. Ik let goed op de dikte en na een dure miskoop, ook op de overslag als die te klein is, giert de kou er doorheeen. Het is een mooie jas, ik heb hem nog, maar ik draag hem zelden, dikke stof, alles goed en dan bezuinigen op de overslag. Ik ga nu eens kijken of ik er nog wat aan kan doen. Tijd zat.

 11. Leuke foto’s! Ik heb meestal inmiddels best veel jassen en aan de kapstok hangt meestal de helft zomer en de helft winter. En lente/herfst dan, de ene winterjas is de andere immers niet. Voor het dragen heb ik geen vaste momenten, als ik het koud heb, dan trek ik een dikkere jas aan, heb ik het warm, dan trek ik geen jas of een dunnere jas aan. Zomerjassen gebruik ik niet zo heel veel, hoewel ik inmiddels wel heel wijs ben met het leren jackje dat ik in het voorjaar kocht. Ik denk alleen dat die voor de winter wat te koud wordt… Dan heb ik daar nog wel een leren jas voor, maar dat is toch net weer een ander model.

 12. Hier wat de jassen betreft,
  Man; 2 daagse winterjassen
  1 nette jas ( voor de zaterdag )
  Lange wollen jas voir op de zondag over z’n pak aan te trekken ( naar de kerk ) als koud is.
  2 zomerjassen
  Ik zelf; ahum

  1. T ging hier mis hihi
   Zelf over de jassen
   Donkerblauw kort ribjasje
   Zwart kort ribjasje
   Mooi Spijkerjack en met wat mindere temperaturen doe ik er een poncho achtig omslagdoek omheen
   Echte winterjas ( uit noodzaak aangeschaft ivm epilepsie tien ik nig niet weer mocht autorijden)
   Over de billen een suède langere jas net leren kraag ( maar te netjes voir door de week
   Een zelfde soort zwarte had maar die is meer voor tussendoor
   En dan nog grijze en zwarte omslagdoek en nig grijze en zwarte cape , en als ik dit zo schrijf dan mag ik me wel schamen☺️

   Groet van Hilda

 13. Wat betreft een tussenjas ben ik erg blij met m’n nepleren jasjes. Winddicht en redelijk beschermend tegen wat frisser weer. En een regendruppeltje wordt ook tegengehouden.

  1. Mijn twee dochters dragen ook graag hun nepleren jasjes. Ik wist niet dat die ook regen wel wat tegenhielden. Handig! Want ze zien er een stuk ‘cooler’ uit dan een regenjas.

 14. Ow, zo’n enkellange jas vind ik echt geweldig! Ik heb er jaren eentje gehad tot de voering zo ver versleten was dat er een volledig nieuwe in zou moeten en dat was het me toch niet waard.
  Ik mis mijn fijne lange jas. Ook al kreeg ik daarmee geregeld te horen dat ik een gothic was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.