Vrouwen beslissen welke auto er gekocht wordt
Last updated on November 27th, 2023 at 03:37 pm
Door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl
Reclamemakers zijn zich nog te weinig bewust van de beslissingen die door vrouwen gemaakt worden in de aankoop van duurzame consumentengoederen. Voorheen was de man degene die besliste welke geluidsinstallatie, computer of auto er gekocht werd. Recent onderzoek wijst uit dat inmiddels ruim 90% van de vrouwen in huishoudens in Nederland beslissen wat er gekocht wordt. Vaak is het nog steeds de man die uitzoekt welke mogelijkheden er zijn. Welke auto het beste past bij het gezin? Welke computer is het meest geschikt voor het doel waarmee het gekocht wordt? Maar in bijna alle gevallen heeft de vrouw binnen het gezin op z’n minst het recht een veto uit te spreken. Dus als alles in kannen en kruiken lijkt, de optimale keuze is gemaakt, zelfs de kleur is goed? Maar de vrouw verzint het om ‘nee’ te zeggen? Dan gaat het hele feest niet door.
Vrouwen ergeren zich aan reclame
De vrouw beslist, maar komt er in de reclame slecht vanaf. Zij wordt afgeschilderd als een lustobject, een zeurpiet of een braaf ‘huisvrouwtje’, maar waar heb jij die voor het laatst in het echt gezien? Het is een achterhaald beeld. Bijna de helft van de vrouwen ergert zich dan ook regelmatig aan het beeld dat van de vrouw wordt neergezet in de reclame. De stereotype beelden van vrouwen die niets te vertellen hebben, kloppen ook niet met de dagelijkse werkelijkheid. Zij zijn immers dé beslissers van deze tijd als het gaat om alle aankopen in Nederlandse huishoudens. Het is opmerkelijk dat reclamemakers daar niet al veel eerder wat mee gedaan hebben.
Vrouwen beslissen zelf welke auto zij kopen
Neem nu de keuze voor een auto. Vrouwen kopen tegenwoordig gewoon zelf hun auto. Zij weten immers prima wat zij willen en zijn ook bereid zich uitgebreid te laten adviseren. En nemen dan een weloverwogen besluit. Natuurlijk komt er best veel kijken bij het kopen van een andere auto. Deze tips kunnen je misschien op weg helpen:
- Veiligheid: zit je veel in de auto en leg jij grote afstanden af in een jaar? Dan is het belangrijk erop te letten hoe veilig een nieuwe auto is. Gebruik jij je auto vooral voor korte afstanden binnen de bebouwde kom? En zit je juist weinig op de snelweg? Dan is het vooral handig een auto te kiezen die je gemakkelijk kunt inparkeren.
- Kosten: met de kosten van de aanschaf van een auto ben je er nog niet. Houd er rekening mee dat er grote verschillen zijn in de vaste maandelijkse kosten tussen verschillende auto’s. Bijvoorbeeld door een verschil in brandstofverbruik. Een grote Jeep bijvoorbeeld, verbruikt veel meer benzine per kilometer dan een Mini. Bovendien gaat de prijs van de wegenbelasting omhoog naarmate je auto meer weegt in kilogram. Een zware auto kost dus meer. Als je meer dan 12.000 kilometer per jaar rijdt, kan rijden op gas een voordeliger optie zijn. En laat je ook goed informeren over elektrisch rijden. Dat kan ook een stuk voordeliger zijn.
- Laadruimte: bedenk goed voor welk doel je de auto wilt gaan gebruiken. Heb je voor je werk of gezin vaak spullen in de achterbak liggen? Vergelijk verschillende auto’s en bedenk je dat je in een Volvo stationwagen veel meer mee kunt nemen dan in een mooie sportwagen. Dus blijf praktisch.
- Onderhoud: hoe is de auto onderhouden? Als je een gebruikte auto koopt is het goed om deze checklist te gebruiken. Dat kan je helpen een gedegen keuze te maken. Je weet dan beter in wat voor staat de auto is die je koopt. Dat is vooral belangrijk als je de auto niet via een erkende dealer koopt, maar van een particulier. Dan heb je namelijk geen garantie en is het belangrijk de auto even goed na te lopen.
- Proefrit maken: je moet vooral rustig de tijd durven nemen om een auto helemaal te onderzoeken. Om te voelen of deze bij je past, vraag je om een proefrit. Je kunt dan zien en merken hoe de auto rijdt. Hoe de bediening van alle functionaliteiten in de auto aanvoelt voor jou. En je checkt natuurlijk gelijk of alles het doet. Het kan altijd zijn dat er kleine reparaties nodig zijn, kijk dan hier voor meer informatie en onderdelen.
Lees ook mijn post over je voorruit ontdooien.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Natuurlijk denken die vrouwen dat maar al te graag, maar wel kiezen uit de modellen die de man aandraagt :)
Wat mij opvalt in onze vrienden en werk kringen is dat bijna altijd de vrouw de spreekwoordelijke broek aan heeft, in de gezins situatie.
En ach die reclames worden hier vaak gebruikt om even thee te maken of andere zaken te doen.
Reclame? Welke reclame?
Ik heb helemaal geen tijd om die te bekijken/beluisteren. Ik ben aan het uitzoeken welke nieuwe auto we nodig hebben, of welke computer, of geld aan het verdienen om die te bekostigen. En daarnaast wil ik mijn vriendje nog even zien, en dan is de dag op.
Bij ons was het manlief die de auto heeft uitgezocht. Van mij had ie kleiner gemogen. Maar hij moet veel rijden voor zijn werk, dus ik begrijp waarom hij comfort zo belangrijk vindt.
Dat kan ik me inderdaad ook goed voorstellen VeggieMo. Degene die hem het meest gebruikt heeft de meeste inbreng.
Veel geleerd over invloed en weet inmiddels dat die vrouwen in auto-reclames er puur zijn voor de eerste prikkel; als lokkertje dus. En dat werkt nog altijd. Reclame gaat niet over een reëel beeld, maar verkopen. Maar de beslissingen binnenshuis zit geen reclame tussen gelukkig.
Oh… Ik zoek hier automerk en model uit.
Manlief is hier degene met vetorecht ;-)
Dat vind ik best knap. Ik zou niet weten waar ik moest beginnen denk ik. Ik kijk eigenlijk vooral naar de kleur. En daarna naar de prijs denk ik. Onze huidige auto hebben we eigenlijk geen van tweeën echt gekozen. Via via konden we hem krijgen, en het was een goede deal.
Ik begin bij verbruik, gewicht (dus de kosten) en kijk daarna naar tweedehandsprijs, degelijkheid en ruimte.
Door eerst naar de belangrijkste zaken te kijken (bij ons kosten) vallen er al veel auto’s / modellen af.
Kleur interesseert me niet. Alleen geen donkere kleuren (want snel warm in de zomer en minder goed zichtbaar op de weg) en geen rood (verkleurd)
Nou ik heb thuis wel degelijks inspraak. Toch heeft mijn vrouw de voorkeur voor de kleur te bepalen, dat mag ze dan. Haha.