|

Electrische fiets: Union E-Rail als beste getest

electrische fietsAfgelopen zomervakantie kwam een vriendin op de koffie. Zij woont nog in de stad Doetinchem. Ze fietste de 8 kilometer naar ons huis op het platteland. Hoewel ze het een leuke fietstocht vond, was haar één ding duidelijk  geworden. Ze zei: 'Als ik op het platteland woonde, dan kocht ik een electrische fiets.'

Electrische fiets: altijd de wind in de rug

En vergeleken met een auto is een electrische fiets natuurlijk een stuk goedkoper. Stiekem lijkt mij een electrische fiets best prettig. Ik heb namelijk echt altijd de wind voor! Waar ik ook heen ga. Zowel op de heen- als de terug weg. En als ik dan weer eens hevig trappend naar huis kar, verlang ik best naar 'wat ondersteuning'. Ik stel me zo voor dat een electrische fiets voelt alsof je permanent de wind achter hebt. Heerlijk dus.

Maar, een electrische fiets is me eigenlijk mijn eer te na. Ik ben goed gezond, in prima conditie, dus waarom zou ik een electrische fiets nodig hebben?! Een gezonde meid kan toch zeker wel zelf fietsen? Dat is mijn innerlijke Calvinist die me parten speelt. En dan zwijg ik deemoedig, en pak braaf mijn gewone fiets.

Lees ook mijn post Elektrische fiets gezond?

Electrische fiets: nu ook voor jongeren

Ik las ergens dat de electrische fiets gewoner wordt. Eerst was het vooral iets voor ouderen. Maar nu schijnen ook steeds meer jongeren een electrische fiets te nemen # snowflake. Zeker jongeren op het platteland die grote stukken moeten fietsen. Een vriendinnetje van mijn jongste dochter heeft er ook eentje. Zij gebruikt hem inderdaad dagelijks voor school.

Electrische fiets i.p.v. auto

Ik ken iemand die niet van bewegen en fietsen houdt. Ze pakte altijd de auto. Toen kreeg ze via haar werk een electrische fiets. En dat heeft er voor gezorgd dat ze nu vaker de auto laat staan, en de (electrische) fiets pakt. Dus electrische fietsen kunnen drempelverlagend werken voor mensen die niet van beweging houden! Deze kennis leidt nu een veel actiever leven!

Laten we de electrische fiets versus de auto eens op een rijtje zetten!

Voordelen electrische fiets versus auto

 • Electrische fiets is veel goedkoper dan een auto
 • Geen files
 • Geen parkeerprobleem meer
 • Je komt makkelijker aan je beweegnorm van 30 minuten per dag
 • Geen benzinekosten
 • Je bent lekker buiten

Nadelen electrische fiets versus auto

 • Je bent overgeleverd aan de (weer)elementen
 • Je snelheid is lager dan met een auto
 • Je bent toch wat beperkt in de afstand die je kunt afleggen

Fietsen voor een sterk karakter?

Ik zie fietsen wel als een metafoor voor het leven. Soms heb je de wind voor, en valt het zwaar. En soms heb je hem lekker in de rug, en gaat alles je letterlijk voor de wind. Maar de periodes dat je kampt met tegenwind, maken je in de regel sterker. Ze leren je om door te gaan. Dat is dan weer iets dat ik jammer vind van electrische fietsen. Aangezien je dan altijd de wind in de rug hebt, raak je het element van doorzetten kwijt.

E-bikes getest 2014

Toch blijven ze me interesseren, die electrische fietsen. In de Consumentengids van juni 2014 stond een test. En de fiets die is gekozen als Beste Koop is ook nog eens erg leuk om te zien. Het is de Union E-Rail en ik vind hem erg mooi. Hij heeft een stoere uitstraling, en is zwart. Ik zie mezelf er al helemaal op zitten. Hij kost 1350,- wat voor een electrische fiets niet duur is. Kijk, dit is 'm:

electrische fiets:

Wat vind jij van het fenomeen electrische fiets? Wat zijn voor jou de voors en tegens?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik heb al sinds 2007 een elektrische fiets.
  Ik werk in de stad en woon op het platteland.
  Parkeren is duur, als ik een dag gewerkt heb kost me dat ruim 10 euro aan parkeren.
  Ook is de auto dan de hele dag door mij in gebruik en kan het thuisfront geen auto gebruiken.
  Daarom fiets ik altijd naar de stad, ook voor boodschappen. Zes kilometer enkele reis.
  Aangezien ik ADHD heb, en daardoor meestal pas op het laatste moment de deur uit vlieg, kwam ik vóór het elektrische-fiets-tijdperk met klotsende oksels en buiten adem op het werk aan, wat niet zo professioneel overkomt als je die dag klanten moet helpen ;)
  Bijkomend voordeel: zomers gaan manlief en ik wekelijks een dag fietsen, voorheen hield ik 50 kilometer niet vol, nu is het appeltje/eitje.
  Of ik fiets naar m'n vriendin die 25 kilometer verderop woont.
  Je kunt de fiets in verschillende standen gebruiken, weinig ondersteuning, veel ondersteuning en nog drie ertussenin.
  Ik heb een hippe, roze met witte Batavus Genova Ego 8-P sinds januari 2012.
  Met een elektrische fiets moet je nog steeds (en soms flink ook, met tegenwind!) trappen.
  O ja, ik heb sinds ik 35 ben een elektrische fiets, nu 7 jaar geleden ;) dus niks 'fiets voor ouderen' , haha!

  1. Jij fietst nu dus ook meer dan je zou hebben gedaan met een gewone fiets Nina? En heb je nog wel het idee dat je de conditionele voordelen hebt? Want dat is mijn grootste bezwaar: dat ik de lichamelijke voordelen van fietsen kwijt zou raken omdat het te gemakkelijk gaat of zo.

 2. Voor mij is het echt 'n uitkomst!
  Door mijn lich.klachten kon ik bijna niet meer fietsen,
  met de electr. fiets kan ik gewoon zelf weer de boodschappen kopen de laatste jaren.
  En dat vind ik heerlijk.

 3. Het lijkt me wel wat, maar pas "als ik groot ben". Voorlopig kan ik het wel af met mijn gewone fiets. En: geen rijbewijs, dus ik kan me voorstellen dat ik zo'n elektrieke koop als ik niet zo makkelijk zelf meer kan fietsen.

 4. Ik snap de voordelen van een elektrische fiets, die ken ik al jaren. Al verbruikt mijn fiets geen stroom, maar lichaamsvet.
  Ik rijd nu een jaar of 7,8 op een ligfiets. Trapt even licht als een elektrische fiets (bij tegenwind nog net iets lichter, volgens de test van de fietsersbond). Even duur. Maar geen batterijen die vervangen moeten worden elke 3 jaar. Nooit elektrische storingen of lege batterijen. Nou ja, opladen gaat best snel en doe ik met een taartje of een mueslibol.
  Wel merk ik 1 nadeel: ik fiets er zo makkelijk verslavend mee, dat ik veel fiets. En ben afgevallen. Dus allerlei nieuwe broeken moest gaan regelen.
  En in Doetinchem zit je vlak bij de beste ligfietswinkel in Nederland (die zit in Winterswijk). Misschien een keertje gek doen en proberen?

  1. Een ligfiets lijkt me een beetje eng! Heb je niet het gevoel dat je opzij valt? Een ligfiets heb ik eigenlijk nog nooit overwogen! Dus een goede tip van je. En ik ben van de week nog in Winterswijk geweest, dus dat is inderdaad goed te doen. Maar ben je met een ligfiets niet heel slecht zichtbaar?

 5. Zeker een aanrader rij 3 x in de week van Arnhem naar Nijmegen 27 km enkele reis.Lekker wakker worden in de natuur niet in de file staan en flink gesport als je thuis bent. 41 jaar.

 6. Electrische fiets, lijkt me heerlijk, maar zolang ik niet weet of het veilig is om een kinderzitje er op te hebben en een fietskar er achter, blijft het wel staan tot de twee kleinste groot genoeg zijn. Maar had het wel heeel graag gewild ;)

  Dank voor de mooie uitleg en alles weer

 7. Ik heb sinds dit voorjaar een e-fiets. Omdat mijn reuma weer een flinke tegenslag te verduren had en ik conditioneel fietsen niet meer kon (manlief moest mij altijd duwen) ben ik overstag gegaan. Ik heb een hele dure gekocht met een computerprogramma zodat ik als ik met de kids fiets of met manlief die allemaal geen e-fiets hebben, mij kan aanpassen aan hen. Fietsen zij gemiddeld 18 km per uur, dan stel ik hem daarop in en fiets ik gelijk met hen op. Haal ik het even zelf niet, dan duwt de fiets mij vooruit tot aan die kilometers. Als ik alleen ben zet ik hem op 23 km en heb ik inderdaad wind in de rug.
  Ook kan ik hem instellen op fietshulp in heel veel standen. Dan helpt de fiets je mee bij elke trap. Meerdere mogelijlheden dus.
  Ik heb de RIH e-bike.

 8. Ik ben gewoon verzekerd tegen diefstal tot 3000 euro. Daarnaast heb ik een slot waar een zware ketting ingestoken kan worden. Die ketting heb ik ook gekocht. En verder maar hopen dat het niet gebeurd. De fietsenstallingen in Roermond waar ik meestal naartoe moet, zijn bewaakt en gratis. Daar zet ik de fiets altijd neer.

 9. In de winter wil ik het ook vol houden mits het niet glad word. Ik doe er ongeveer 55 minuten over enkele reis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.