Rectaal temperaturen hoeft niet meer. Gelukkig.

braun

Rectaal temperaturen.

Ik ben er geen fan van….

‘Mag de thermometer in mijn óór?’ vroeg ik hoopvol aan de kraamhulp, vanuit mijn kraambed. Ik had net een baby gekregen, en alles onder mijn navel voelde als een ‘no-go-area’ .

‘Of anders in mijn mond? Of onder mijn oksel?!’

Maar ze was onverbiddelijk. Ze wilde mijn temperatuur rectaal opnemen. Oftewel met de thermometer tussen mijn billen.

Ook mijn kinderen zijn geen fan van deze manier van temperaturen. ‘Niet met het stokje tussen de billen!’ riep mijn oudste zoon altijd.

Rectaal temperaturen hoeft niet meer

Was de nieuwe Braun thermometer er toen maar geweest! Want daarmee meet je heel nauwkeurig de temperatuur via het oor. Of zelfs via het voorhoofd.

Braun heeft namelijk twee nieuwe soorten thermometers.

 1. Braun No-Touch + Voorhoofdthermometer
 2. Braun ThermoScan® 7 infrarood oorthermometer

Wat maakt deze thermometers nou anders dan ‘gewone’ thermometers? Ik loop het met je door.

Braun No-Touch + Voorhoofdthermometer

Zoals de naam al zegt, kan je met de Braun No-Touch je kind zelfs temperaturen zonder het aan te raken! Eerst vond ik dit maar raar klinken. Maar ze hebben een goede uitleg.

Onze huid straalt infraroodenergie uit. En de Braun No-Touch heeft een supergevoelige sensor die deze energie opvangt. Vervolgens wordt de opgevangen energie omgezet in een nauwkeurige temperatuurmeting.

Maar hoe weet je nou of je de thermometer op de goede afstand houdt?! Ook daar hebben ze bij Braun aan gedacht. Er zit een nabijheidssensor in. Wil je toch graag de thermometer op de huid van je kind zetten, dan kan dat ook trouwens. Maar  stel dat je kind éindelijk in slaap is gevallen. Dan kun je met de no-touch methode ongemerkt even kijken hoe het met de koorts is!

ThermoScan® 7 infrarood oorthermometer

Bij de ThermoScan® 7 infrarood oorthermometer meet je de temperatuur van je kind, of jezelf, via het oor. Normaal is een oorthermometer koud. Als je hem dan in het oor doet om te temperaturen, kan dit een vertekend beeld geven van de temperatuur. De thermometer koelt het oor als het ware een beetje af. Maar de ThermoScan® 7 infrarood oorthermometer heeft een voorverwarmde punt! Zo krijg je dus een betrouwbaardere temperatuur meting.

Bonus: Age Precision

De ThermoScan® 7 infrarood oorthermometer heeft nog iets bijzonders. Je kunt de leeftijd van je kind invoeren in de thermometer. En die die geeft dan met een kleurcode aan of de temperatuur goed is voor de leeftijd van je kind!

 • Groen: normale temperatuur
 • Geel: verhoging
 • Rood: hoge temperatuur

Conclusie

Voor baby’s is de Braun No-Touch thermometer een uitkomst! Je hoeft je kindje namelijk niet te storen, en kunt toch even de temperatuur checken. Is je kind al wat ouder? Dan is de oorthermometer erg handig, omdat die de temperatuur beoordeelt aan de hand van de leeftijd van je kind.

Zoals ik al zei: ik wou dat deze thermometers er al waren geweest toen ik pas bevallen was, en in de babytijd van mijn kinderen!

Wat voor thermometer gebruik jij?

Similar Posts

13 Comments

 1. Een “billenstokje” ;)

  Toen ons zoontje net was geboren werd hij altijd helemaal relaxed van de thermometer. Stak je die erin dan werd ie opeens helemaal zen :P

 2. oor en rectaal. Waarvan de rectale thermometer al 30 jaar mee gaat (en uiteraard goed wordt ontsmet na gebruik) en de oorthermometer binnen 3 jaar al twee maal is vervangen wegens niet meer werkend, batterij niet meer te vervangen, rare displays :-( en ook nog eens hartstikke duur is. Maar ja, kind wil niet anders. Heel veel van die hoesjes dus, want tegen dat die halverwege op zijn, is de oorthermometer al kaduuk.

  1. Wat vervelend Anoniem, dat de oorthermometer steeds stuk gaat! Daarvoor is hij inderdaad te duur. Dan is zo’n rectale thermometer een stuk goedkoper. Maar ik snap de voorkeur van je kind voor de oorthermometer!

 3. Oorthermometers zijn niet zo nauwkeurig als de fabrikant ons wil doen geloven. Want wie heeft er nou geen oorsmeer in het oor? En dat kan zo al 1,5 graad in temperatuur schelen. Ook moet je dat ding best heel precies in dat oor friemelen want de meting is alleen nauwkeurig onder een bepaalde hoek tov het trommelvlies.

  En bij een oorontsteking is het trommelvlies plaatselijk warmer dan de rest van het lichaam.

  Gelukkig hoef je niet zo heel vaak de temperatuur te meten dus houd ik het hierom gewoon bij de rectale meting.

  1. No touch ben ik ook niet zo’n voorstander van. Want bv mijn kind kan hoge koorts hebben maar een koud voorhoofd. Maar ook geen koorts en letterlijk gloeiend in bed liggen. Ik (en ook de arts) wil als er echt een temperatuur gemeten moet worden de kerntemperatuur hebben en die meet je nog steeds het best rectaal.

   Voor een globale indicatie zijn oorthermometers en no-touch prima, maar dan kan ik het ook wel met handoplegging.

 4. Ik wil zo’n No touch, maar vond alles zo duur in vergelijking met de ouderwetse rectale uit het kraampakket. Kinderen zijn hier ook geen dan van rectaal. En zelf meet ik nooit. Gelukkig mocht in kraambed wel bij beiden onder oksel. Lucky me.

 5. Een oorthermometer, sinds een aantal jaren, maar vroeger toen mijn meiden nog klein waren gewoon zo’n ouderweste billenthermometer… en dat ging eigenlijk altijd heel erg goed. Gelukkig heb ik hem niet veel nodig gehad…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

 6. Bij de oudste wilde de kraamhulp eigenlijk rectaal, maar ik dus niet! Toen mocht het toch onder de oksel, met als voorwaarde dat als de temp. zou veranderen/ stijgen moest het wel rectaal.
  Later heb ik een oorthermometer gekocht. Die gebruik ik alleen niet als ze baby zijn, maar verder altijd. Dat vond ik als ze zo klein waren toch net wat beter. De punt van de oorthermometer krijg je eigenlijk niet in zo’n klein oortje. Bij een van de jongens was in de kraamdagen temperaturen eigenlijk geen doen: Die begon meteen te poepen, die lekkere dunne BV-poep!!! Dat geeft een lekker zootje. De kraamhulp heeft toen heel wat kreten geslaakt en moeten soppen, haha!!
  Het is al jaren zo dat als je in het ziekenhuis of bij de dokter wordt getempt. dat dat met een braun oorthermometer gebeurd.

  1. Dat gebeurde mijn kinderen inderdaad ook wel eens! Dat ze er als baby van gingen poepen. Ik wist niet dat dokters en ziekenhuis al met oorthermometers werken. Wel prettig! En dan moeten die toch ook wel betrouwbaar zijn.

  2. Gelukkig kom ik niet vaak bij de dokter of in het ziekenhuis, maar dat was voor mij wel de bevestiging dat die oorthermometer goed moet zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.