Verlangens versus behoeftes

verlangens

In de Economische Wetenschappen maken ze verschil tussen verlangens en behoeftes.

Behoeftes zijn fundamenteel. Denk aan eten en drinken. Je kunt als mens niet zonder eten. En al helemaal niet zonder drinken.

Maar verlangens zijn dat niet! Een verlangen is het gevoel dat je iets heel erg graag wilt hebben. Of doen.

Maar het is niet zo dat je er dood aan gaat als je je het niet krijgt. Hoewel dat voor sommigen soms wel bijna zo voelt. : )

Verlangens en behoeftes lopen soms door elkaar

Soms lopen verlangens en behoeftes een beetje door elkaar. Kleren heb je bijvoorbeeld echt nodig. Maar stel je hebt voldoende kleding. En je ziet in de stad een leuke spijkerbroek die je wilt hebben. Dan is die broek een verlangen! Want je hebt hem immers niet echt nodig.

Mijn tante Dina zei altijd: ‘Het is mooi spul voor wie het nodig heeft.’ En dan kocht ze het niet.

Zij kon dus heel goed onderscheid maken tussen haar behoeftes en verlangens! Zelf vind ik dat wel eens lastig. Vooral als ik in de Action ben. Of in de Hema. Die winkels roepen echt allerlei verlangens bij mij op! Folders trouwens ook. Dus het is maar goed dat we die hier op het platteland bijna niet krijgen. Weet je wat voor mij gevaarlijk is? In de Hema zelf hun folder lezen!

Mijn behoeften

 • Een huis
 • Een auto. Ik zou willen dat het niet zo was. Maar op het platteland is een auto toch wel erg handig.
 • Eten
 • Drinken
 • Kleding
 • Internet (voor mijn werk! Echt waar!)
 • Informatie. Dit lijkt me toch wel een basis ding. Informatie houdt me gezond.
 • Mijn hardloopschoenen. Hardlopen houdt me fysiek en mentaal gezond.
 • Rust

Mijn verlangens

 • Uggs!
 • Laura Ashley rokken
 • Leuke cowboy laarzen
 • Tv
 • Patat
 • Koffie drinken in de stad
 • Zowat alles bij de Action en Hema
 • Boeken
 • Abonnement op de sportschool om zo nu en dan lessen te volgen
 • Chocola!
 • Slaatje
 • Electrische fiets

Gratis werkblad Verlangens en Behoeftes

Hieronder vind je een link. Daarmee kun je gratis een werkblad downloaden en uitprinten. Daarop kun je aan de linkerkant je verlangens invullen. En aan de rechterkant je behoeftes.

Ideeën om dit werkblad te gebruiken:

 • Vul elke eerste maandag van een nieuwe maand een nieuw werkblad in. Het is leuk om te kijken of je behoeftes en verlangens zijn veranderd! Of hetzelfde zijn gebleven.
 • Laat ieder gezinslid een werkblad invullen. Het is interessant om te zien wat iedereen invult. En het kan leuke gesprekken opleveren!
 • Vul samen met je kind een werkblad in. Geef je kind de vrije hand bij het invullen. En daarna kun je wat vertellen over verlangens en behoeftes. Door je kind het verschil te leren geef je hem of haar een belangrijke levensles mee. Dit werkblad kun je dus goed gebruiken voor de financiële opvoeding.
 • Gebruik het werkblad voor jezelf om te bezuinigen! Ga je naar de stad? Neem dan je werkblad mee. Zie je iets leuks? Kijk dan of het een behoefte of verlangen is

Behoeftes

Zo ziet het er uit:

behoeftes versus verlangens

Lees ook: Neem een geit!

Wat zijn jouw Top 3 behoeftes? En wat zijn jouw Top 3 verlangens?

Similar Posts

13 Comments

 1. tsjonge je zet me wel aan het denken zeg! Het vervelende is dat op dit moment aller hande verlangens in me op komen borrelen. Zoals shutters voor mijn ramen die mooie bank die zo heerlijk zit.
  Maar naast alle basis behoeften denk ik vooral aan rust op dit moment dat is wel de belangrijkste.

 2. Leuk idee om dat op deze manier eens op een rijte te zetten.

  Verlangens:
  – concerten
  – lekker op vakantie, we zijn vorig jaar september voor het laatst geweest
  – nieuw kapsel, haaruitval eindelijk een beetje aan het stoppen na de zwangerschap

  Behoeftes:
  – rust
  – rust
  – rust, met drie kindertjes onder de 7 jaar in huis waarvan 1 een baby.

 3. Wat een interessant artikel. Echt goed om hier even bij stil te staan. Heb zelf nog wel eens de neiging om verlangens en behoeftes door elkaar te halen. Winkels als de Hema en Action zijn daar inderdaad erg goed in.

 4. Naast de behoeftes van eten, kleding enzo heb ik momenteel een enorme behoefte: EEN OPGERUIMD HUIS!
  Gisteren zijn we verhuisd en we zitten midden in de zooi van verhuisdozen, gereedschap, rondslingerende spullen. Verder kan ik natuurlijk niks vinden wat ik nodig, want dat steeds in een andere doos ;-P
  En een beetje rust in mijn hoofd zou nu best prettig zijn. Ik vind verhuizen behoorlijk stressvol.
  Ga zo weer aan de slag met puin ruimen :-P

  1. Arme jij! Kun je zo niet even een wandelingetje maken? Even uit de zooi? En mijn belangrijkste tip: concentreer je op één ruimte, en zorg dat er in ieder geval één plek komt waar het al een beetje rustig is.

   Succes!

  2. Ik ben maar begonnen met opruimen wat er voor mijn neus komt. Enig ander plan trekken werkte niet. Oudste zoon heeft heel veel boeken opgeruimd en ze mooi in de boekenkast gezet. We hebben een grote ingebouwde boekenkast hier :-)
   Jongste zoon doet hand- en spandiensten. En samen ruimen ze hun kamers in.
   Ben vandaag twee keer weggeweest. Een keer op de fiets naar een supermarkt die ik ongeveer wist te vinden. Ik ken hier nog nauwelijks de weg… Maar het lukte :-) en daar was ik best trots op.
   Vanmiddag met manlief even naar de Lidl om wat meer in te slaan.
   Was leuk om te doen. De mensen die ik tegenkom zijn erg vriendelijk en zo grappig dat ze hier dezelfde Utrechtse uitspraak hebben als waar ik als kind woonde. Net alsof ik mijn moeder overal hoor praten :-), of mijn tantes/nichtjes.

 5. Hier hebben wij het heel vaak in huis over. Om de kinderen de waarde van dingen in te laten zien en om ze te leren sparen voor iets wat je echt wilt vind ik dit heel belangrijk.
  Zo kan mijn zoon thuis komen met een directe (behoefte voor hem) maar als je er over doorpraat is het meer een verlangen ;-)
  Mijn top drie van behoeftes, een huis, eten in huis, fiets (mijn vervoersmiddel
  Mijn top 3 van verlangens, een mooie werkkamer, een nieuwe badkamer, nieuwe kookboeken.

 6. Dat verlangens en behoeften niet helemáál hetzelfde zijn, wisten we misschien al wel (als we helemáál eerlijk tegen onszelf zijn). Maar wel een heel goed idee om ze concreet uit elkaar te halen in twee gescheiden kolommen. Dat helpt bij het eerlijk zijn tegen jezelf en de twee ook echt uit elkaar te houden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.