Lusje in de jas: heeft jouw jas het?

lusje in de jasOoit smeet ik mijn jas klakkeloos aan de kapstok.

Maar sinds ik me bewust werd van de gevolgen voor de jas, ben ik toch wat voorzichtiger geworden. Want als je een jas bijvoorbeeld ophangt aan de kraag, dan is dat niet goed voor het model en de pasvorm van de jas.

Lusje in de jas

Nu hang ik mijn camelkleurige winterjas keurig op aan het lusje in de jas. Nog beter zou het zijn als ik de jas ophing met een hanger, maar dat vind ik dan weer net iets te veel moeite. Het lusje in de jas is mijn compromis. Zelfs jassen met een capuchon hang ik tegenwoordig netjes op aan het lusje.

Lusje in de jas kapot?

Nou blijkt het lusje in de jas nog een probleem te kunnen zijn. Cabaretier Jasper van Kuijk schreef zelfs een hele column in de Volkskrant over falende lusjes in de jas. Hij schrijft dat als hij 200,- euro betaalt voor een jas, hij wel verwacht dat het lusje in de jas van stevige kwaliteit is. En daar heeft hij zeker een punt!

Mijn lusjes in de jas zijn nog prima : )

Ik vind het altijd fijn als ik een probleem níét heb. En lusjes in de jas die snel kapot gaan, heb ik gelukkig zelden. Om die reden wist ik niet eens dat die lusjes een probleem kunnen zijn. Blijkbaar heb ik toevallig altijd jassen waarvan de lusjes in de jas van goede kwaliteit zijn, en ook nog eens goed vast zitten.

Maar ik kan me voorstellen dat schoolkinderen, en middelbare scholieren hun jas nog wel eens onbesuisd van een kapstok rukken, en dat dan menig lusje in de jas dan kapot gaat.

Gelukkig zijn er oplossingen voor kapotte lusjes!

Lusje in de jas kapot: oplossingen

 • Is het materiaal van het lusje op zich stevig? En is het probleem vooral dat het lusje in de jas is losgeschoten? Dan kun je het lusje met naald en draad weer stevig vastzetten.
 • Was het materiaal van het lusje in de jas ook al bagger? Dan kun je speciale lusjes kopen. Bijvoorbeeld van metaal, zoals deze:
  lusje in de jas
  0,50 cent per stuk bij Van Gool Stoffen

  Of deze van leer:

  lusje in jas
  1,60 bij stoffen.net
 • Ben je niet handig, of heb je geen tijd? Bedenk dan eerst dat een lusje even stevig aannaaien niet meer dan 10 minuten hoeft te kosten. Nog steeds geen tijd? Dan kun je dit klusje ook door een kleermaker laten doen.
 • Vergeet het lusje in de jas, en hang je jas voortaan op aan een kleerhanger.

Ritsen in jassen

Afgezien van ritsen is er nog een ander belangrijk onderdeel van jassen dat wel eens voor problemen zorgt, namelijk ritsen! Een goede rits sluit de jas aan de voorkant zodat je goed beschermt bent tegen wind en regen. Zelf heb ik overigens meestal jassen met knopen. Dat is niet echt een bewuste keuze, maar blijkbaar heeft de stijl jassen die ik mooi vind knopen. Ritsen zie je vaak in wat meer praktische jassen. Mocht een rits stukgaan, dan kun je die met een beetje handigheid, net als een lusje, repareren. Vind je een rits repareren te moeilijk? Dan kun je dit ook door een kleermaker laten doen.

Samenvattend: lusje in de jas

Net zoals met kleding in het algemeen, geldt ook voor jassen dat als je ze netjes ophangt ze langer meegaan. Daarom hebben de meeste jassen een lusje in de nek. Daarmee kun je ze ophangen. Maar soms gaan die lusjes kapot. In deze post gaf ik oplossingen voor dit probleem!

Lees ook over de tussenjas!

Hoe hang jij je jas op? Maak je gebruik van het lusje? En herken je het kapotte lusje in de jas probleem?

Similar Posts

50 Comments

 1. Mijn lusje is al heel lang stuk, maar we hebben een kapstok met hangers, hier dus gewoon altijd over een hangertje. Kost geen tijd als je het gewend bent en daardoor blijft de jas langer mooi :)

 2. Bij mij gaan die lusjes altijd kapot en dan maak ik het met naald en draad, maar dat blijft nooit lang goed en uiteindelijk laat ik het maar zo.

 3. De lusjes gaan bij mij lang mee maar ik moet zeggen dat dat waarschijnlijk ligt aan het feit dat ik het vaak op een kapstok hang.

  Voor mijn twee kleine kinderen zijn die lusjes echt zo’n enorme hulp. Ze vinden dat trouwens zelf fijn om het daaraan op te hangen

  xxx, Eva
  http://www.dark-rebel.com

 4. Ik hang mn jas altijd op aan mn capuchon als het deze heeft. Lusjes gaan altijd kapot. Ligt misschien ook aan het feit dat mn jaszakken vol zitten met sleutels, gevonden stenen van mijn zoon en meer van dat soort spul, haha.

 5. Lusjes gaan gelukkig bij niet snel kapot, terwijl ik het altijd gebruikt. Stop eigenlijk alleen mijn sleutels in mijn jaszak en als ik thuis ben leg ik dit terug op z’n plek waar het hoort.

 6. ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mijn jas altijd op mijn halbankje gooi. oeps, dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar wel lekker makkelijk ;-)

 7. Wat een grappig onderwerp, ik hang meestal de jassen op een hanger aan de kapstok, soms aan het lusje, kapotte losjes hebben wij nooit.
  Mijn jackje van het lopen hang ik vrijwel altijd aan het lusje en vesten altijd op een hangertje.
  Wel herken ik kapotte lusjes van de keukendoek of theedoek = irritatie.

 8. Haha, ik heb op het moment meerdere falende lusjes! En ook gaten in zakken, wat een erger probleem is, dus die moet ik een keer allemaal gaan maken. Ik ben ook te lui voor hangers (mijn moeder deed dat jaren maar nu ook niet meer). En wat die scholieren betreft heb ik de oplossing: die hangen ze gewoon niet aan de lusjes! Gaan ze ook niet kapot. En die capuchon, ach, hun jassen gaan toch niet zo lang mee als die van ons… En voor de theedoeken van Marrian zijn van die klemhangertjes heel handig ;-).

 9. Ik hang mijn jas altijd aan het lusje. Mijn man heeft de lelijke gewoonte om zijn jas altijd over de leuning van een stoel in de woonkamer te hangen. Ik breng de jas dan (soms meermaals per dag) naar de berging om hem daar op te hangen met het lusje. Losgeraakte lusjes herstel ik altijd.
  Toen onze kinderen klein waren, waren de lusjes van hun jas regelmatig losgetrokken. Ik kreeg eens de tip om de lusjes te vervangen door een stukje elastiek om het elastiek meer “meegeeft” als een kind een jas van de kapstok snokt. Het bleek een goede tip te zijn want sinds ik elastiek gebruikte, moest ik veel minder vaak lusjes opnieuw aannaaien.

  1. Wat een slimme tip om elastiek te gebruiken voor het lusje. Dat geeft inderdaad meer mee natuurlijk!

   Jouw man is net zoals de mijne. Het enige verschil is dat mijn man de jas in de keuken neersmijt.

 10. De meeste reacties gaan over het ophangen van de jas thuis, het grootste gedeelte van de dag hang ik mijn jas op het werk op, tenminste als er een kapstok in de buurt is , ik werk op verschillende locaties, meestal hang ik mijn jas over een stoel of gooi ik hem over een paar dozen heen. Thuis hang ik hem op aan het lusje.

 11. uhmmmm, het zou beter zijn als ik het niet deed…maar…ik ben veuls te ongeduldig om mijn jas aan een lusje op te hangen…Een klerenhanger, dat lukt wel

 12. Ik was altijd al een braaf kind en hing mijn jas op aan het lusje. Sterker nog, tegenwoordig hang ik mijn jas op aan een kleerhanger. Heb er zelfs een meegenomen naar kantoor. De kinderen hangen hun jas op aan de capuchon. Over de knop van de trapleuning :-/
  Wat lusjes betreft: soms is het lusje aan de voering gezet!! Oh no!

 13. Ik zei het al eerder, maar wat een grappige en handige onderwerpen heb je toch altijd. Ik gebruik meestal een kledinghanger, maar in een kroeg of elders vaak het lusje. Als het stuk is (en dat gebeurt toch regelmatig), dan hang ik de jas op aan de capuchon of ik frommel hem op een haakje. Dat laatste is inderdaad niet zo goed voor het model van je jas. Nu let ik overigens ook op waar ik naartoe ga en wat voor jas ik dan aan doe :)

 14. Hier een kapstok met hangers. Dus de jassen hangen alrijd netjes. Pas als ik mijn jas weer eens aan het usje moet ophangen realiseer ik me dat deze al van het begin stuk is..

 15. Helaas gaan de lusjes inderdaad erg snel stuk. Buitenshuis hang ik mijn jas daar wel aan op. Thuis gaat de jas over een stoel of op een hangertje

 16. Een lusje in je jas is wel echt iets wat je moet hebben. Sowieso vind ik het op een of andere manier niet handig om ‘m aan de kraag op te hangen, en het is inderdaad slecht voor je jas.

 17. Ik vind die Lusje is erg handig. Als in jas geen lusje is, dan maak ik zelf van. Best wel irritant als een jas zonder lusje. Van mijn een must have dus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.