Lusje in de jas: heeft jouw jas het?

lusje in de jasOoit smeet ik mijn jas klakkeloos aan de kapstok.

Maar sinds ik me bewust werd van de gevolgen voor de jas, ben ik toch wat voorzichtiger geworden. Want als je een jas bijvoorbeeld ophangt aan de kraag, dan is dat niet goed voor het model en de pasvorm van de jas.

Lusje in de jas

Nu hang ik mijn camelkleurige winterjas keurig op aan het lusje in de jas. Nog beter zou het zijn als ik de jas ophing met een hanger, maar dat vind ik dan weer net iets te veel moeite. Het lusje in de jas is mijn compromis. Zelfs jassen met een capuchon hang ik tegenwoordig netjes op aan het lusje.

Lusje in de jas kapot?

Nou blijkt het lusje in de jas nog een probleem te kunnen zijn. Cabaretier Jasper van Kuijk schreef zelfs een hele column in de Volkskrant over falende lusjes in de jas. Hij schrijft dat als hij 200,- euro betaalt voor een jas, hij wel verwacht dat het lusje in de jas van stevige kwaliteit is. En daar heeft hij zeker een punt!

Mijn lusjes in de jas zijn nog prima : )

Ik vind het altijd fijn als ik een probleem níét heb. En lusjes in de jas die snel kapot gaan, heb ik gelukkig zelden. Om die reden wist ik niet eens dat die lusjes een probleem kunnen zijn. Blijkbaar heb ik toevallig altijd jassen waarvan de lusjes in de jas van goede kwaliteit zijn, en ook nog eens goed vast zitten.

Maar ik kan me voorstellen dat schoolkinderen, en middelbare scholieren hun jas nog wel eens onbesuisd van een kapstok rukken, en dat dan menig lusje in de jas dan kapot gaat.

Gelukkig zijn er oplossingen voor kapotte lusjes!

Lusje in de jas kapot: oplossingen

 • Is het materiaal van het lusje op zich stevig? En is het probleem vooral dat het lusje in de jas is losgeschoten? Dan kun je het lusje met naald en draad weer stevig vastzetten.
 • Was het materiaal van het lusje in de jas ook al bagger? Dan kun je speciale lusjes kopen. Bijvoorbeeld van metaal, zoals deze:
  lusje in de jas

  0,50 cent per stuk bij Van Gool Stoffen

  Of deze van leer:

  lusje in jas

  1,60 bij stoffen.net

 • Ben je niet handig, of heb je geen tijd? Bedenk dan eerst dat een lusje even stevig aannaaien niet meer dan 10 minuten hoeft te kosten. Nog steeds geen tijd? Dan kun je dit klusje ook door een kleermaker laten doen.
 • Vergeet het lusje in de jas, en hang je jas voortaan op aan een kleerhanger.

Ritsen in jassen

Afgezien van ritsen is er nog een ander belangrijk onderdeel van jassen dat wel eens voor problemen zorgt, namelijk ritsen! Een goede rits sluit de jas aan de voorkant zodat je goed beschermt bent tegen wind en regen. Zelf heb ik overigens meestal jassen met knopen. Dat is niet echt een bewuste keuze, maar blijkbaar heeft de stijl jassen die ik mooi vind knopen. Ritsen zie je vaak in wat meer praktische jassen. Mocht een rits stukgaan, dan kun je die met een beetje handigheid, net als een lusje, repareren. Vind je een rits repareren te moeilijk? Dan kun je dit ook door een kleermaker laten doen.

Samenvattend: lusje in de jas

Net zoals met kleding in het algemeen, geldt ook voor jassen dat als je ze netjes ophangt ze langer meegaan. Daarom hebben de meeste jassen een lusje in de nek. Daarmee kun je ze ophangen. Maar soms gaan die lusjes kapot. In deze post gaf ik oplossingen voor dit probleem!

Lees ook over de tussenjas!

Hoe hang jij je jas op? Maak je gebruik van het lusje? En herken je het kapotte lusje in de jas probleem?

50 Comments

 1. Eva
 2. Eke
 3. Marrian
 4. liesbet
 5. Ans
  • Ans
 6. Eva

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh