Huisvrouwen bestaan niet. Klopt dat? + review van de film!

Huisvrouwen bestaan niet

In 2010 schreef ik een blogpost naar aanleiding van een enquete van tijdschrift Margriet. Daarin werd de huisvrouw doodverklaard. Dat komt vaker voor. In 2017 kwam er zelfs een hele film uit met als titel Huisvrouwen bestaan niet.

Omdat ik de film gratis kon lenen in de bibliotheek besloot ik hem te kijken.

Hieronder mijn review van Huisvrouwen bestaan niet, maar eerst even de blogpost naar aanleiding van het artikel in de Margriet van destijds.

De huisvrouw bestaat niet meer

De huisvrouw bestaat niet meer,’ deze conclusie trekt de Margriet naar aanleiding van hun enquete over de rolverdeling thuis. De enquete werd uitgevoerd door TeraKnowledge onder ruim 2.800 Nederlandse vrouwen van 25 jaar en ouder.

55% vrouwen werkt minstens 12 uur per week buitenshuis

Vijfenvijftig procent van de vrouwen werkt anno 2010 minimaal twaalf uur per week buitenshuis. Blijkbaar definieert de Margriet een huisvrouw als iemand die fulltime thuis is, anders is de conclusie wel wat kort door de bocht. Volgens het CBS is namelijk zo’n 23% van de moeders fulltime thuis.

Opvallende uitkomsten uit het Margriet-onderzoek:

 • In 1972 hielp 0% van de mannen met de was, tegenwoordig 23%.
 • 22% van de mannen deed in 1972 helemaal niets in huis, nu nog maar 2%.
 • Het overgrote deel van de Nederlandse relaties deelt alles op financieel gebied.
 • Volgens 34% van de respondenten zijn er typische mannen- en vrouwentaken in het huishouden. Als mannentaken worden gezien technische reparaties, zwaar kluswerk en de auto wassen, als vrouwelijke taken de was strijken en opvouwen.
 • In 61% van de huishoudens bepaalt de vrouw wat er ’s avonds wordt gegeten.
 • De vakantiebestemming wordt in slechts 9% van de Nederlandse relaties door de man voorgesteld.
 • Tien jaar geleden ging meestal – 92% van de keren – de moeder naar de ouderavond. Nu gaan vaak beide ouders.

Wat vind jij van de conclusie van de Margriet dat de huisvrouw niet meer bestaat? En hoe zit het dan met De Huishoudcoach?

Het complete onderzoek is te lezen in Margriet 12 van 2010.

En dan nu over naar de film Huisvrouwen bestaan niet!

De film Huisvrouwen bestaan niet

Huisvrouwen bestaan niet is een zogenoemde feel good movie. Het is een luchtig verhaal, met alle standaard elementen. Een beetje liefde, een snufje romantiek, een scheutje problemen en dat dan goed mengen.

Het resultaat is best een leuke film. Maar eentje die werkelijk nergens verrassend is, en simpelweg braaf de formule voor een feelgood film volgt.

Huisvrouwen bestaan niet: het verhaal

Het draait in de film om twee vrouwen Gijsje, gespeeld door Eva van de Wijdeven en haar zus Marjolein (Jelka van Houten). Gijsje is een succesvolle carrièrevrouw met een intense kinderwens, die helaas maar niet vervuld wordt. Marjolein is het cliché van de ‘werkende moeder’ die moeizaam jonglerend alle ballen in de lucht probeert te houden. De moeder van Marjolein en Gijsje heeft hen nogal aan hun lot overgelaten toen ze opgroeiden, en dit heeft met name bij Gijsje een diep verlangen naar een normaal leven gekweekt.

Wat is er aan de hand in huisvrouwen bestaan niet?

 • Doordat hun moeder er financieel een potje van heeft gemaakt dreigen ze het huis van hun oma te verliezen.  Een mogelijke oplossing zou zijn dat Gijsje een belangrijke klant binnenhaalt en daarvoor een ton krijgt. Dan kunnen ze het huis redden.
 • Marjolein wordt ontslagen bij haar baan bij de krant en wordt noodgedwongen huisvrouw. Dat leidt tot een heleboel afgezaagde clichés over het leven van thuisblijfmoeders, schoolplein moeders, de rol van vaders etc.

Wat volgt is eigenlijk dat je als kijker een stukje meeloopt in het leven van Marjolein en Gijsje.

Huisvrouwen bestaan niet op tv via Pathé thuis of op dvd

Huisvrouwen bestaan niet op tv kijken is op dit moment niet mogelijk. De film staat op tvblik.nl maar als je doorklikt blijkt de link verlopen. Maar goed nieuws: Huisvrouwen bestaan niet is op Pathé thuis te zien voor 2,99. Je vindt daar ook deel twee. Huisvrouwen bestaan niet online kijken is dus een prima optie.

Mijn conclusie over Huisvrouwen bestaan niet

De vormgeving van Huisvrouwen bestaan niet is goed, en er is een mooie soundtrack. Op zich is er niets mis met deze film, behalve dan dat het een herhaling is van zetten. Er is niets nieuws of verrassends aan deze film. Het is gewoon een standaard verhaaltje, dit keer in een Nederlandse film.

De film doet me wat dat betreft een beetje denken aan een maaltijd bij McDonalds. Je weet precies wat je krijgt, en het is ook best lekker, maar toch heb je daarna een onvoldaan en soms vervelend gevoel. Op IMDb krijgt de film een 6,6. Ik zou hem een 5,9 geven.

Maar als je zin hebt in een makkelijke en mooi vormgegeven Nederlandse film om je te ontspannen, dan is Huisvrouwen bestaan niet best oké.

Wanneer komt Huisvrouwen bestaan niet op Netflix?

Huisvrouwen bestaan niet op Netflix kijken is op dit moment helaas niet mogelijk. De film heeft er wel opgestaan, maar is op dit moment niet beschikbaar op Netflix helaas.

Praktische informatie over Huisvrouwen bestaan niet

Huisvrouwen bestaan niet kwam uit in 2017 en is verkrijgbaar op dvd. Ook bij de bibliotheek! Dus als je een bibliotheek abonnement hebt, kun je hem daar lenen. Je kunt de blu-ray versie ook kopen bij bol.com voor 10,99. Het is misschien best een leuk kraamcadeau voor een nieuwbakken moeder.

Er is ook een Huisvrouwen bestaan niet 2!

Ik denk niet dat ik mij daaraan waag, want deel 1 was al vrij matig.

Zie ook How to be a woman?

Wat vind jij van de conclusie van de Margriet dat de huisvrouw niet meer bestaat? En hoe zit het dan met De Huishoudcoach?

Similar Posts

17 Comments

 1. Leuk om te horen dat ik niet meer besta…. hahaha. Maar goed, ik heb toch altijd wel ‘n beetje het gevoel gehad dat ze niet WILLEN dat ‘we’ (huisvrouwen) bestaan.. iedereen aan het werk en de kids in handen van de staat.. wie zei dat ook alweer, waren dat niet de Russen? :P

  Met mijn 25 jaar hoop ik nog ‘n tijdje huisvrouw te kunnen blijven ook.. gooi ik daarmee weer roet in ‘t eten van de poll-makers.. ;)

  Wat betreft die vakantiebestemming.. die is bij ons, met twee internationale families gauw gemaakt. Het ene jaar bij de ene oma, het andere jaar bij de andere..

 2. naja ik werk ook buitenshuis, maar ik ben heus ook echt evengoed een echte huisvrouw :-), ik vind de margriet een belachelijke tunnelvisie hebben….
  wat is de definitie van huisvrouw dan eigenlijk?

 3. ”55% vrouwen werkt minstens 12 uur per week buitenshuis”. Dan snap ik niet waar ze die conclusie vandaan halen: 45% zou dan toch huisvrouw moeten zijn?
  Ik probeerde trouwens dat Margriet-artikel te Googlen, maar het is niet te vinden op internet. Wel vond ik een ander interessant onderzoek over dit onderwerp van Margriet en Opzij (uit 2007): https://www.opzij.nl/opzij/show/id=38104

 4. Ha Nicole,

  nou… ik ben nog een echte huisvrouw. hahaha… maar wel heel lang juf geweest.
  Dus nu met pensioen en dus… huisvrouw.
  Heerlijk!
  Een lekker schoon en opgeruimd huis (leer veel van jou!!) en geen stress.

  Die film wil ik wel zien, hoewel…

  groetjes!

 5. Husmor (huisvrouw/moeder) en husbond (vader) zijn hier begrippen die je alleen in oude litteratuur tegenkomt. Tja, we leven dan ook in een van de meest geëmancipeerde landen van Europa.

 6. Lijkt me best een leuke film. Ik lees in de comments dat ie te zien is op Netflix.
  Dat de film niet voorbij komt aan de cliche’s….zou dat betekenen dat het nog steeds lastig is om het echte verschil met vroeger en nu aan te duiden?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.