Krimpflatie: minder voor hetzelfde geld

Krimpflatie

In de bibliotheek leende ik de Consumentengids. Op de cover stond een bakje met eieren. Daaronder stond met grote letters: Krimpflatie.

Minder voor hetzelfde geld.

En inderdaad, toen ik goed keek zag ik dat er maar 5 eieren in het doosje zaten, in plaats van de standaard 6. Een prachtig beeld dat het woord treffend weerspiegelt!

Krimpflatie

Als consument is het niet zo leuk, maar als fabrikant is het eigenlijk best een hele slimme truc. Mensen zien namelijk niet direct dat ze minder krijgen voor hetzelfde geld. De Consumentenbond omschrijft krimpflatie als volgt:

De producent stopt minder inhoud in een verpakking, maar de prijs blijft hetzelfde of gaat zelfs omhoog!

Nu minder voor meer

De Consumentenbond vindt dat producenten duidelijker moeten aangeven dat de inhoud is veranderd. Ze zetten er immers ook graag met koeienletters op als er méér in zit. De manier waarop ze nu de inhoud verminderen en de prijs gelijk houden of verhogen is oneerlijk.

Waarom doen jullie dit fabrikanten?!

De Consumentenbond vroeg de fabrikanten die stilletjes de inhoud verminderen, waarom ze dat doen. Hun antwoord was:

We moeten wel door de hogere kosten.

Denk aan energiekosten, transportkosten en hogere prijzen voor grondstoffen. Om hoge prijzen te voorkomen doen ze minder inhoud in de verpakking. Dat supermarkten vervolgens de prijzen niet aanpassen, dáár kunnen zij als fabrikant ook niets aan doen!

Het ligt aan de winkels 1

12 producten

Hieronder 12 voorbeelden van producten die getroffen zijn door krimpflatie, die de Consumentenbond geeft:

  1. Karvan Cevitam
  2. Verkade Nobo Sprits
  3. Kellogs All-Bran Fruit'n Fibre
  4. Gouda's Glorie Volle Pond
  5. Bieze Knoflook Dipsaus
  6. Hema koffiepads
  7. Lay's Chips
  8. Swiffer vloerdoekjes
  9. Snickers mini's
  10. Dove Care & Protect douchegel
  11. Plus Tapas Olijven
  12. Albert Heijn Hummus

Hoe nu verder?

De Consumentenbond wil dat producenten en winkels duidelijker laten weten wanneer de prijs van een product per eenheid is verhoogd. Ze gaan er bij de Autoriteit Consument & Markt op aandringen de huidige manier van handelen te toetsen aan de Wet Oneerlijke Handelspraktijken.

Screenshot 2023 04 02 at 11.36.44

Ze roepen consumenten op om voorbeelden van krimpflatie te melden op consumentenbond.nlmeldpunteerlijk.

Wat kun je als consument doen aan krimpflatie?

Wat kun je nou als winkelende consument doen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: goed opletten! Controleer prijzen en inhoud van producten, want de meeste fabrikanten lopen er op z'n zachtst gezegd niet mee te koop dat er minder in zit ; )

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met krimpflatie?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik vind het een irritant iets, maar je doet er niks aan. Zo viel mij op dat mijn bussen haarlak ineens kleiner zijn. De prijs zal vast en zeker hetzelfde (hoog dus) zijn gebleven.

  2. Het is een sport geworden om de goedkoopste, maar degelijke, artikelen 'te kopen'.
    We hebben, enkele kilometers hier vandaan, een Jumbo, en vaak zijn daar (nu toch nog!) 'batjes' te doen. Vervallen producten krijg je daar (vervangen door vers) ook gratis mee. Lukt wel eens...
    Lie(f)s.

  3. Ik kom het weinig tegen in de supermarkt en winkels als Kruidvat of Hema. Van de 12 producten hierboven koop ik hooguit af en toe chips. Chipszakken van Lays zijn er al jaren in 125, 170, 200, 270, 300 en 335gram uitvoeringe. Is dus altijd opletten welke zakken ze nu weer in het schap hebben liggen. Huismerk chips is goedkoper, maar vaak ook slechter. De prijzen van chips zijn wel gestegen, maar veel minder dan die van bijvoorbeeld kaas.

    Zelf zou ik het goed vinden als sommige verpakkingen kleiner worden. Zzo zijn er magnetronmaaltijden voor ouderen als bloemkool/gehakt en diverse stampotten. Doorgaans zijn die 500 gram. Als ik zelf wat klaar maak het ik aan 400 gram voldoende. Voor veel ouderen is dat volgens mij ook zo. Zou me niet verwonderen dat een deel overblijft en in de vuilnisbak gaat.

    Wat ook maf is dat de prijzen voor kleine hoeveelheden relatief erg duur zijn. Pot rode kool 185 gram 89 cent, 380 99 cent en 760 gram 109 cent. Augurken koop ik om die reden tegenwoordig in een grotere pot, waardoor de prijs per gram bijna halveert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.