Poeziealbum kopen + poeziealbum versjes inspiratie!

poezie album

Ah, het poeziealbum! Bron van mooie herinneringen en jeugdsentiment!

Hoewel ik voor mijn twee dochters Maartje en Teuntje poëziealbums heb gekocht, zijn ze maar weinig gebruikt. Ik denk niet dat er meer dan twee versjes in staan. Even gingen ze er mee de opa’s en oma’s rond, toen wonnen de vriendenboekjes definitief de strijd.

Maar ik geef de voorkeur aan de poeziealbums boven vriendenboekjes, met hun voorgedrukte vragen. Vooral mis ik die prachtige poezieplaatjes, waar soms zelfs glitter op zat!

Kijk eens mee in mijn album

Ik mag er nog graag in bladeren: mijn album van de lagere school. Vol met vriendelijke wensen voor mijn levenspad, en met prachtige, nostalgische plaatjes.

Ik weet nog dat ik op mijn allermooist probeerde te schrijven toen ik het eerste gedichtje over ‘mijn vaderlijke stam’ neerpende. Dat ik niet echt snapte wat ik schreef is duidelijk zichtbaar in de woorden die allemaal in elkaar overvloeien.

Poeziealbum

Maar het klonk zeer gewichtig vond ik.

Poeziealbum versje van mijn oma

Daarna waren mijn ouders, en opa en oma aan de beurt, en een oudtante die ook bij ons in huis woonde. Hieronder het versje dat mijn oma in mijn album schreef!

poeziealbum

Vervolgens waren mijn zusjes aan de beurt, maar de jongste kon toen nog niet schrijven, dus daarvoor reserveerde ik een witte bladzijde.

Poeziealbum versje van mijn middelste zusje

En deze is van mijn middelste zusje:

poeziealbum

En toen ging het poeziealbum mee naar school! Eerst gaf ik het mee aan vriendinnen, en later aan mijn klasgenootjes.

Poeziealbum versje van een klasgenootje

album versje

Nu ik eraan terugdenk: er komt niet één jongetje voor in mijn poeziealbum.

Mijn minst favoriete versje was: ‘Al moet ik er dwars doorheen gaan, ik zal toch in je album staan!’ Ik vond dat altijd nogal laks, alsof de schrijver geen zin had zijn best te doen.

En ik heb me slap gelachen toen mijn jongste zusje, die ondertussen kon schrijven, tot grote woede van mijn middelste zus het volgende gedichtje in háár album pende:

Potverdikke
hier sta ikke
zo maar op je albumblad
ik roep victorie
want jandorie
zo plezierig vind ik dat!

‘Mijn hele poeziealbum is bedorven,’ schreeuwde mijn middelste zusje.

Ja, ik kijk nog graag terug in mijn poeziealbum! Het hedendaagse vriendenboekje met zijn voorgedrukte boodschap, kan niet tippen aan die ouderwetse, meer persoonlijke versjes vind ik

Vriendenboekjes versus poëziealbums

Het voordeel van een vriendenboekje met zijn voorgedrukte vragen is dat je veel persoonlijke informatie krijgt over de persoon die het invult.

Dat is bij een poeziealbum minder het geval, omdat daar de schrijfster gewoon een poezie album versje neerpent. Maar zo’n versje kan natuurlijk ook weer veelzeggend zijn. Daarnaast biedt een poeziealbum meer ruimte aan de invuller: je hebt standaard 2 blanke pagina’s tot je beschikking. Nou zijn er wel ongeschreven regels als het gaat om het invullen van die pagina’s. In de regel schrijf je rechts een mooi versje, en links plak je mooie plaatjes.

Een ander voordeel van vriendenboekjes is dat ze genderneutraal zijn.

Terwijl poeziealbums meer voor meisjes zijn, zijn vriendenboekjes voor iedereen.

Bij mij op school hadden tenminste alleen de meisjes deze albums.

Poeziealbum kopen

Een poeziealbum kopen is niet moeilijk gelukkig. Je vindt ze nog in veel goede boekhandels, en ook online zijn ze te koop. De prijzen van een poeziealbum variëren van 8,- tot ruim 22,-  bij bol.com Hieronder een greep uit het prachtige assortiment.

Poeziealbum

Poeziealbum

Gedichten

Vriendenboekjes zijn ook makkelijk te vinden in boekwinkels en online shops. De prijzen van vriendenboekjes en poezie albums zijn ongeveer hetzelfde. Of je kiest voor een poezie album of een vriendenboekje is dus vooral een persoonlijke keuze.

Poezie album plaatjes kopen

Goed, stel je hebt dus een album gevonden en gekocht. Hoe kom je aan poezie album plaatjes? Ook die vind je bij de betere boekwinkel. En daarnaast bij onderstaande online winkels:

Mijn ouders waren op vakantie in Duitsland. Uit jeugdsentiment kocht mijn moeder daar onderstaande plaatjes.

Ik vind ze ook erg mooi : )

IMG 2374

poeziealbum plaatjes

poeziealbum plaatjes

Bij bol.com vind je nog meer poeziealbum plaatjes.

Poeziealbum versjes

Stel, een kind komt naar je toe met een album en vraagt:

‘Wil jij in mijn album schrijven?’

Zoiets is best een eer vind ik.

Hoe kom je dan aan poeziealbum versjes?

Als je zelf een album hebt, kun je daar inspiratie op doen voor versjes. Daarnaast kun je natuurlijk Google gebruiken om versjes te zoeken.Hier vind je bijvoorbeeld leuke versjes, die ook niet te lang zijn.

Hippe poëziealbum versjes

Wie graag hippe poëziealbum versjes wil, zou eens kunnen kijken op gedachten-gedichten.nl! Daar vind je versjes die modern en neutraal lezen. Ook op juf-hannah.nl vind je hippe poëziealbum versjes.

Poezie album voor volwassenen!

Poezie albums zijn doorgaans van meisjes in de basisschoolleeftijd. Maar er is ook een heus poezie album voor volwassenen!

Wat mij opvalt bij het inkijkexemplaar op bol.com is dat op de linkerbladzijde een kleurplaat staat. Dat betekent dus dat er minder ruimte is voor mooie plaatjes. Dat vind ik persoonlijk erg jammer. Het poezie album voor volwassenen is eigenlijk ook een kleurboek voor volwassenen.

Maar kun je van iemand verwachten dat hij of zij die kleurplaat helemaal mooi gaat inkleuren? Ik weet het niet. Het lijkt mij erg veel werk. Zelf zou ik liever mooie album plaatjes plakken.

Conclusie over poezie album kopen

Hoewel je tegenwoordig meer hoort over vriendenboekjes, kun je nog prima een album kopen als je dat wilt. En ook de bijbehorende plaatjes zijn nog verkrijgbaar. En voor een passend gedichtje maak je gewoon even gebruik van Google : )

N.B. Ze zijn leuk om te geven op een kinderfeestje!

Zie ook mijn post over Invulboekjes.

Heb jij een poezie album? Wat betekent het voor je?

Similar Posts

47 Comments

 1. Bij iedere kastopruiming blader ik mijn poëzie album eventjes door. De versjes geschreven door mijn grootouders, die niet meer leven, zijn mij bijzonder dierbaar.
  Persoonlijk vind ik een poëzie album veel meer hebben dan een vriendenboekje. Een vriendenboekje is maar tijdelijk. Wat het favoriete tv programma is of de hobby van een twaalf jarige zal in de loop der tijd ook wel veranderen.

 2. Toevallig dat ik van de week nog een recensie plaatste bij KiDDoWz over het Topfordpakket Thea Stilton van de Wakkere Muis. Bij dat pakket wordt bij twee leesboekjes een poëziealbum weggegeven.
  Toch wel weer leuk om eens in te zien, veel vrijer en creatiever dan een voorgedrukt vriendenboekje

 3. Ik heb mijn poeziealbum nog steeds en heb ook die van mijn moeder. Heel leuk om er in te lezen en kijken naar die oude poëzie plaatjes.Een poeziealbum vind ik leuker dan een vriendenboekje.

 4. Ik heb mijn poëzie album bewaard van vroeger. Maar ik ben van mening, dat het niet neer van deze tijd is. Men wil er niet teveel moeite meer voor doen, iedereen is druk. Dan hebben ze liever een voorgeschreven vriendenboekje en wellicht is dat al teveel.
  Mijn poëzie album van vroeger betekent dusdanig veel voor me, dat ik hem nooit zal wegdoen!

 5. Poeziëalbum

  Vond ik vroeger leuk.
  Was een wedstrijd met andere kinderen om hem zo snel mogelijk vol te krijgen.

  Leuk ook met tekeningen en plaatjes
  Heb het boekje nog .
  Alleen kijk ik er nooit meer naar.

  Je brengt me op een idee.

  Ik weet niet of er nog leeft onder de kinderen nu

 6. Oh wauw, ze bestaan nog! Ik koester die van mij, vol met versjes van dierbaren. Het meest dierbaar is me het ‘versje’ van mijn vader. Hij maakte het zelf. Het was me toen al veel waard, maar sinds hij er niet meer is, werd het versje alleen maar waardevoller.

  1. Het wordt nu nu vooral nog in stand gehouden door de moeders en oma’s die weten wat een magisch bezit het is.. naar mijn mening hebben we het juist nodig in deze digitale wereld, om eens een avond offline te gaan en lekker met een muziekje en theetje creatief zitten wezen aan de keukentafel ;)

  1. Sjoerd, wist je dat het ooit 400 jaar geleden begonnen is bij mannelijke studenten? Dat was de social media van toen :) Pas later werd het door de dames van adel opgepikt en veranderde het langzaam in een lieflijk meisjes’ding’.
   Toen het vriendenboekje zijn intrede deed in een tijdperk van efficiëntie, vonden we dat helemaal geweldig. Maar nu gaan we er weer langzaam naar toe dat we creatief willen zijn en meer willen stilstaan bij wat ons lief is..

 7. Het is jammer dat het poeziealbum in de vergetelheid raakt.
  Juist in deze tijd hebben we hem hard nodig, ook de volwassenen.
  Om weer eens stil te staan bij onze vriendschappen en een avondje gaan zitten om iets voor een ander te maken wat een leven lang blijft. En niet zoals die vluchtige social media van nu.
  Daarom ben ik bezig met een revival om het poeziealbum weer onder de aandacht te brengen, want deze mooie traditie mag niet uitsterven.
  Ik weet niet of ik reclame mag maken hier, maar ik heb 5 verschillende poeziealbums uitgebracht zodat hij weer verkrijgbaar is voor kinderen en volwassenen. Want als wij het niet doorgeven dan leren de kinderen het ook niet kennen..

 8. Heb de mijne – in de vorm van een hart – ook nog en onlangs in een soort vitrinekastje gedaan. Omdat ik de vorm zo leuk vind. Gedichtjes van ouders, oma’s en opa’s, tante, kwekelingen, klasgenootjes. Echt jeugdsentiment, vooral de plaatjes erbij.

 9. Hoera voor het poëziealbum! Ik vind ze geweldig! Zoveel mooier en inhoudelijker omdat je zelf bedenkt wat je wilt schrijven. Mijn moeder (nu oma van 32 kleinkinderen) borduurt er speciaal een mooi lapje voor. Minimerklapje. Zo mooi! Superleuk dat je er een bericht over schrijft!

  1. Wat bijzonder dat je oma dat borduurde! Ik had nog nooit van minimerklapjes gehoord, weer wat geleerd.
   En wauw 32 kleinkinderen?!! Als die allemaal een poeziealbum hadden.. :)

 10. Ik zag 2 weken geleden nog een leeg Poezie album van Holly Hobby in de kringloop liggen voor 1 euro. Ik dacht nog om dit te geven aan een jarige schoonzus zodat diegene het gebruik ervan kon oppakken en misschien als volwassene het boekje de familie kon rond laten gaan. Maar ik bedacht me meteen dat het waarschijnlijk een jaar bij iemand in de kast bleef liggen en daarna 3 jaar bij iemand anders en dat het niet zou werken omdat niemand er tijd voor neemt. En het boekje dan gewoon kwijtraakt. Gebeurde vroeger ook wel eens, dan wist iemand niet meer bij wie het gebleven was. Ik heb mijn eigen poezie albums ook nog wel en mijn kinderen hebben inderdaad vriendenboekjes, heel leuk om terug te lezen. Dat ene gedichtje van je zusje staat ook in mijn oude poezie album, vond ik ook een erg leuke! Lekker recalcitrant :)

 11. Een poëzie voor volwassenen. Ik zou het eigenlijk wel appreciëren. Maar ik weet niet of ik nog gegadigden zou vinden om er een (graag persoonlijk) woordje in te schrijven?

  En eens wat anders dan de traditionele versjes en tekeningen van vroeger :-)

  1. Ik zou het juist een eer vinden als iemand mij zou vragen om zijn/haar poeziealbum te schrijven! Juist als je volwassen bent, kan je echt bewust iets blijvends aan diegene schrijven..
   En het is een kwestie van tijd nemen voor elkaar, durf te vragen en je zal verbaasd raken!

 12. In het album van mijn oudste dochter schreef haar favoriete neefje:
  je vader trekt flessen
  je moeder schaatst scheef,
  maar ik blijf jouw vriendje
  zolang als ik leef!

  Toen ze dit las zei ze tegen haar vader: bedoelt Willem bierflesjes?
  Mijn eigen album heeft de opruimwoede van mijn moeder niet overleefd 😳

 13. Ik heb de mijne nog, 1 volle en 1 halfvolle En eentje die ik gebruikte na de lagere school, daar staan ook stukjes in van mensen die ik ontmoet heb op buitenladse reizen. Niet alleen maar versjes + plaatjes maar ook foto’s en tekeningen. Verder heb ik de beide albums van mijn moeder en van een nog ouder ver familielid (rond 1900)

 14. Echt zó leuk! Ik heb mijn poëziealbum ook nog. Heel dierbaar. Staan veel versjes in van mensen die er helaas niet meer zijn. Mijn dochter heeft de hare ook nog. Toen ik laatst poezieplaatjes zocht, liep ik een speelgoed winkel binnen. Ik vroeg het jonge meisje achter de toonbank of zij poezieplaatjes verkocht. Ik kreeg een schaapachtige blik. “Poezenplaatje?” vroeg ze. Ze had werkelijk geen idee wat ik bedoelde. Ik voelde me ineens stokoud.

 15. Ja, ik heb ze ook nog.
  Ik weet dat ik het een keer aan iemand had gegeven om erin te schrijven.
  Toen ik het terug kreeg zei ze: Wat leuk dat Jezus er ook in heeft geschreven???
  Bleek mijn zus eronderaan te hebben gezet Je zus maar iets te dicht op elkaar)

 16. Drie dochters en elk heeft een gevuld poesiealbum: ik nam ze mee op familieweekenden, compleet met versjes albums, pennen, plaatjes, lijm en schaar zodat de drempel om te schrijven laagdrempelig was. Buren schreven er in, zwemjuffen en reguliere juffen en de liefste vriendinnen. Ik leerde de dochters om er zuinig op te zijn. Het laatste versje komt van de stagiaire-juf Kimberly en het vormt een leuke herinnering aan haar voor mijn middelste. Ook mensen die leuk leken maar minder leuk bleken, staan er in. En een spelfout van de directrice van de basisschool wat toch altijd weer een glimlach op het gezicht brengt want het was een fijne, warme, hartelijke directrice die nu een andere baan heeft. Toen mijn oudste dochter 8 werd, organiseerde ik een poëziealbum feestje, elk meisje kreeg er een (stapel op Marktplaats gekocht) en een versjesboekje (mijn voorpret om te maken), jaren later kreeg ik nog van de juffen te horen op school dat die poëziealbums rond waren gegaan en dat was leuk. Mijn eigen poëziealbum is karig gevuld, een tweede prachtig exemplaar nooit beschreven. Mijn moeder zei: scheur het versje wat ik heb geschreven maar uit het ene album en plak het in het andere. Daarom zal ik het zelf anders hebben gedaan en is dat nu nog een feestje voor mezelf al zijn de albums van mijn dochters.

  1. Wat heb je dat mooie aangepakt Maaike! Ik moet ook glimlachen om de spelfout van de directrice : )

   Ik denk dat je je dochters een mooi geschenk hebt gegeven met jouw aanpak.

 17. Ik blader ook regelmatig nog eens door mijn poezie album. Ik had zelfs een vriendenboekje, maar geen idee waar die gebleven is :)
  Mijn zoon van 5 is op dit moment druk met de vriendenboekjes, maar mijn dochter van 4 wil ik graag een poezie album geven. Leuk om mee te kijken in jouw album

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.