Kleurenboeken en kleurplaten voor volwassenen: een handig overzicht!

kleurboeken voor volwassenen

Overal kom ik ze tegen: kleurboeken voor volwassenen.

Er zijn zelfs speciale Facebookgroepen waar mensen hun kleurplaten delen, of speciale opdrachten maken. En een paar weken geleden was het internationaal nieuws dat een kleurboek voor volwassenen in de Amazon.com top 10 van meest verkochte boeken stond! Kun je nagaan!

Waarom is kleuren voor volwassenen zo populair?

Kleuren was ooit iets dat kinderen deden. Dus waarom is het nu zo populair onder volwassenen? Eén van de belangrijkste verklaringen is dat iedereen het kan! Het is een hele laagdrempelige manier om creatief bezig te zijn. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen, of handig te zijn met naald en draad. Iedereen kan wel een potlood of stift vasthouden en daarmee binnen de lijntjes kleuren.

Daar komt nog bij dat kleuren ontspannend werkt. En daar hebben blijkbaar veel mensen behoefte aan in onze hectische maatschappij.

Voordelen van kleuren voor volwassenen

 • Het is een duidelijke taak, met een begin en een eind. Een kleurplaat die af is geeft een gevoel van voldoening.
 • Je oefent je fijne motoriek.
 • Je kunt het alleen doen of in een groep.
 • Je leert op details te letten.
 • Je oefent je hand-oog coördinatie.
 • Het werkt kalmerend en ontspannend.
 • Het helpt je bewust te worden: waarom koos je bijvoorbeeld juist voor die kleuren?
 • Het is een analoge activiteit in een digitale wereld!
 • Het bevordert je creativiteit.
 • Het voelt vertrouwd en nostalgisch.
 • Het is een activiteit die je heel goed samen met je kind(eren) kunt doen!

Omdat het me duizelde van alle verschillende kleurboeken voor volwassenen heb ik besloten ze eens op een rijtje te zetten! Hier onder vind je eerst een rij met kleurboeken voor volwassenen. En daarna een lijst met gratis kleurplaten voor volwassenen.

Kleurboeken voor volwassenen

Het allereerste kleurboek voor volwassenen werd gemaakt door de Schotse tekenaarster Johanna Basford. Het werd zelfs in 14 talen vertaald en er zijn meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het heet Enchanted Forrest, en is in Nederland te koop als De Geheime Tuin voor 10,90.

geheime tuin
Richard Merritt: Art Therapy voor 19,99 bij bol.com.

colour therapy
Millie Marotta: Dierenrijk Kleurboek voor 9,99 bij bol.com

dierenrijk kleurboek

Het enige echte kleurboek voor volwassenen voor 9,95 bij bol.com.

kleurboek voor volwassenen

Kleurboeken voor volwassenen: genres

Omdat er zo veel kleurboeken voor volwassenen op de markt zijn is het lastig om tussen de kleurboeken de kleurplaat nog te zien ; )

Daarom heb ik eens gekeken of ik een indeling in genres en soorten kleurboeken voor volwassenen kon vinden. En dat is gelukt! Hier onder vind je een lijstje met genres.

Soorten kleurboeken voor volwassenen

 • Geometrische patronen
 • Mandala’s
 • Kleurplaten met dieren
 • Paisley kleurplaten
 • Steampunk kleurplaten
 • Art nouveau
 • Schilderijen van bekende schilders zoals Vincent van Gogh als kleurplaat
 • Zentangle kleurplaten
 • Bloemen
 • Tuinen
 • Game of Thrones kleurboek!game of thrones kleurboek

Tip: let bij de aankoop van een kleurboek op hoe soepel het open kan worden geslagen. Bij sommige kleurboeken is het moeilijk om aan de binnenkant te kleuren.

Gratis kleurplaten

Stiften versus kleurpotloden voor kleuren?

Dit vraag ik me al heel lang af: wat is beter om mee te kleuren. Stiften of kleurpotloden? Als kind vond ik stiften vaak mooier, omdat de kleuren daarmee helderder werden dan met een potlood. Maar met een potlood kon je weer meer invloed uitoefenen door heel licht of juist harder te drukken.

Waarvoor je kiest wordt ook bepaald door de kleurplaat die je kleurt. Sommige kleurplaten voor volwassenen zijn heel fijntjes getekend met hele kleine details. Dan is een een hele fijn punt nodig. Op de Facebookgroep voor volwassenen die kleuren zag ik dat veel mensen zelfs fineliners gebruiken om te kleuren!

Hoe ga je aan de slag met kleuren?

Stel je hebt een mooie kleurplaat gevonden. Hoe ga je die nou eens inkleuren? Je kunt blind een kleur kiezen. Gewoon ogen dicht, en met je hand over de potlood doos en pakken maar. En dan ook echt de kleur gebruiken die je hebt gepakt. Een andere leuke methode is van te voren bepalen dat je met bijvoorbeeld maar 4 kleuren aan de slag gaat.

Voor wie wat meer houvast wil: op de Facebookgroep voor volwassen kleuren worden opdrachten gegeven. Ze noemen de naam van het kleurboek en de kleurplaat die je moet kleuren, en er wordt opgegeven welke kleuren je moet gebruiken.

Kijkje in het kleurboek Enchanted Forest

In onderstaande video krijg je een kijkje in het kleurboek Enchanted Forest.

N.B. Het heet dan wel ‘kleuren voor volwassenen’ maar volgens mij doen alleen vrouwen dit. Ik heb tenminste nog geen mannen gehoord die kleuren om te ontspannen.

Doe jij aan kleuren voor volwassenen? En wat is je favoriete kleurboek of kleurplaat?

Similar Posts

25 Comments

 1. Toevallig las ik er laatst ook een artikel over, daarvoor had ik er nog nooit van gehoor.
  Het schijnt inderdaad heel ontspannend te zijn, maar ik geloof dat ik nog maar even wacht met het aanschaffen van zo’n boek. Ik vind het een beetje ‘makkelijk’ om zelf geen figuren o.d. te hoeven bedenken, alleen maar te hoeven inkleuren, hoe ingewikkeld die ook kunnen zijn.
  Kan we echter wel voorstellen dat het heel goede therapie is als je problemen met je coördinatie of motoriek hebt.

  1. Als je goed kunt tekenen is kleuren inderdaad niet zo uitdagend denk ik. Maar voor al die mensen die nauwelijks een rechte lijn kunnen trekken, is kleuren lekker laagdrempelig : )

   1. Ik kleur het liefst landschappen en stadsgezichten, al jaren dus lang voor de trend begon. Een niet kinderachtig kleurboek kan zijn “kleur je eigen van Gogh of Monet “

 2. Ik kleur ook af en toe…. ontspannend, leuke, samen met mijn dochter. Ik heb alleen nog steeds geen juiste stiften ervoor. Maar och dat komt mss ooit nog wel.
  De boeken kom je overal tegen….. Omdat ik niet geregeld kleur en geen juiste kleurtjes heb, kleur ik nu nog in de eenvoudige, goedkope boeken van action en kruidvat. Al twijfel ik wel om eens een mooier boek te kopen.

 3. Jaren geleden heb ik boekjes gekocht met kaarten om mandala’s in te kleuren. Roosvensters, Indiaanse mandala’s, Keltische mandala’s en nog zo wat. Leuk om te doen, al zijn sommige tekeningen nogal priegelig.
  Ik kleur nu boeken in die ik al in mijn kast heb staan. Een jaren zeventig boek over bezuinigen. En die kleur ik graag in met oranje, bruin en groen :D Ik kom dan helemaal in de sfeer van mijn kindertijd.
  En ik kleur kookboeken in. Ik heb een aantal kookboeken met tekeningen (vooral vegan kookboeken schijnen die te hebben).
  Ik heb verschillende soorten kleurpotloden. Er is echt een heel groot verschil in kwaliteit. Ik werk het liefst met Vincent van Gogh potloden. Die zijn heel duur (professionele kleurpotloden). Die bevatten veel meer pigment dan Caran d’Ache, terwijl die ook niet zo goedkoop zijn. Met mijn favoriete potloden is het resultaat veel intenser gekleurd.
  Kan best zijn dat anderen het verschil minder opmerken dan ik omdat ik vroeger heel veel getekend heb.

  1. Wat origineeel om kookboeken in te kleuren VeggieMo! Dat is echt nieuw voor mij. Interessant om te horen wat nou eigenlijk de verschillen in kleurpotloden kunnen zijn. Dat wist ik niet!

 4. Ik ben er al een tijdje mee bezig. Ik heb de boeken zin in kleuren van marja van t ‘wel. Het thema van deze boeken zijn dieren. De kleurplaten zijn eenvoudig, uitnodigend en creatief je kunt ze op je eigen manier kleur, sfeer en verdieping geven. De bijbehorende prikkelende vragen nodigen uit tot reflectie. Ik heb ze gebruikt met cliënten tijdens coachingsessies.
  Voor alle andere doeleinden kun je ze natuurlijk ook gebruiken.

 5. Ja leuk! Samen met dochter. Goede gesprekken en totale ontspanning. Moet je af en toe eens doen. Moet alleen eens op zoek naar wat beter materiaal. Misschien potloden ipv stiften in een beperkt aantal kleuren?

 6. Binnenkort maar eens een kleurboek halen. Het spreekt me vooral aan dat het stress verlagend werkt. In tentamenweken komt dat goed van pas. Vooral dat boek van bol.com lijkt me super!

 7. ik ben nooit gestopt met kleuren, ik vind het zo heerlijk…
  heb er nu wel echt te weinig tijd voor, maar als ik dan weer eens een boek erbij pak, en dat is tegenwoordig dan wel een kleurboek voor volwassenen dan geniet ik er ook echt van..

 8. Ik kleur af en toe ook. Heerlijk wegdromen, even nergens aan denken. Bij de action verkopen ze ook verschillende soorten. Gewone kleurboeken, van cijfer naar cijfer, mandala, kleurkaarten. Sommige kleurplaten zijn inderdaad druk, maar als je het met weinig kleuren inkleurt lijkt het ineens heel anders. Ik kleur met fineliners, stiften en potloden.

  1. Op de Facebookgroep over kleuren zag ik inderdaad dat het enorm verschil maakt welke kleuren worden gebruikt. Dezelfde kleurplaat kan er dan echt compleet anders uit zien.

 9. Ik kleurde een aantal jaren geleden meer dan nu – meer tijd…. En dan gewoon een Disney-kleurboek o.i.d…. Inmiddels heb ik het geheime tuin kleurboek in de kast staan, en kreeg ik voor mijn verjaardag het advanced style kleurboek (google maar eens). Ik zou het meer willen doen – veel beter voor me dan tv kijken!

 10. Net heerlijk gelachen om je opmerking dat het allereerste kleurboek voor volwassenen in 14 talen is vertaald. Ik begrijp dat er ook tekst in staat ;-)
  Al die kleurboeken oefenen aantrekkingskracht uit in de winkel. Je hebt vast wel gezien dat ik de kleur-ansichtkaarten gekocht heb bij Action. En eerlijk geschreven, ik kom er niet aan toe. Maar ik vind het allemaal prachtig!

 11. Kleurboeken voor volwassen zijn zo leuk. Ik was net nog aan het kleuren. Ik heb 2 boeken van de action en Bloemenmagie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.