Jan, Jans en de kinderen: vroeger en nu

Als kind kreeg ik op vijf december ooit het zevende stripalbum van Jan, Jans en de kinderen cadeau. Wat een ontdekking! Ik vond het prachtig.

Jan, Jans en de kinderen van Studio Kruis veel minder leuk!

De ‘echte’ Jan, Jans en de kinderen strips vind ik nog steeds ontzettend leuk, maar de strip die nu door Studio Kruis wordt gemaakt vind ik aanzienlijk minder. Ik vraag me hoe dat komt! Zijn het de plaatjes? De verhalen? De strip is in ieder geval in een andere stijl getekend, ook al zijn de personages in één oogopslag herkenbaar.

Jans heeft ineens weer haar oude knot terug

Wat me in ieder geval opviel is dat Jans’ kapsel weer terug is in de oude stijl: met een knot. Ik ben geen lid van de Libelle, dus ik lees de strip eigenlijk alleen bij de kapper, maar afgelopen zaterdag zag ik dus dat Jans weer haar oude kapsel heeft. Tussendoor heeft ze zogenaamd ‘hippe coupes’ gehad. Ik vraag me af of het herstel van haar oorspronkelijke kapsel ‘op veler verzoek’ is?

Jan, Jans en de kinderen als tijdsbeeld

Jan, Jans en de kinderen vind ik veel meer dan alleen een strip: het schetst een prachtig tijdsbeeld. In de eerste tien (?) boeken is Jans gewoon ‘huisvrouw’, hoewel ze in strip no.41 even een tijdelijk baantje heeft als typiste. In de latere boeken wordt het (helaas) buitenissiger en wordt ze burgemeester…

Huisarts leest Jans de les

Treffend voor het tijdsbeeld, en de verantwoordelijkheden destijds voor huisvrouwen, is strip no. 125. Daarin leest de huisarts Jans de les omdat ze haar man ongezonde kost zou voorzetten! Dat kun je je anno 2011 toch niet meer voorstellen?

Lees jij Jan, Jans en de kinderen?
En wat vind je van de kwaliteit van de strip anno 2011 vergeleken met de eerste strips?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

6 Comments

  1. Ik vrees momenteel dat zoonlief het Geheim van Sinterklaas begint te ontrafelen dankzij deze strip… ai…. Dat ze niet snappen dat er jonge lezertjes zijn tegenwoordig is wel een beetje jammer, eigenlijk… Soms best schunnig zelfs. Gelukkig lijkt dat weer volkomen aan zoonlief voorbij te gaan…

  2. Zo kreeg ik van Sinterklaas een stripboek van Bessie Turf….. Zo leuk! later heb ik er nog een aantal (ook vann broer Billie) bijgekocht. Ouders hadden het niet breed toen, maar dat kadootje blijft me nog altijd bij.
    Groet,
    Joke

  3. Las ze zelf ook vroeger.. en vind ze nog steeds leuk af en toe koop ik ze wel eens in de aanbieding voor Nina maar dan kijk ik er zelf ook even in hoor ;-)

  4. Ik vind alleen de oude leuk. De nieuwe eindigen elke keer als een Amerikaanse comedysoap: allemaal hard lachend om een dom grapje. Jan Kruis liet je gewoon zelf lachen, die hoefde dat niet voor te doen.

    Siebrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.