Reacties

Schoolgeld basisschool: teken van deze tijd? + 11 jaar later — 52 reacties

 1. Toen ik op de basisschool zat betaalde mijn ouders al ouderbijdrage (ik ben 27), bij mijn broer ook al (hij is 34). Het was alleen niet zoveel. Maar ook bij ons was 't qua uitjes niets bijzonders, maar wel heel leuk!

 2. Mijn kids zijn 20 en 21 en voor hen heb ik ook altijd een ouderbijdrage betaald. Wat mij wel tegen de borst stuit is dat je vertelt dat het niet verplicht is maar dat de kinderen wel buiten gesloten kunnen worden als je niet betaald. Hoezo: niet verplicht???? Dat wil je je kind toch niet aandoen. Belachelijk!!!!! Heb als school dan het lef het verplicht te noemen. Dan kunnen de ouders het met school uitvechten en blijven de kinderen tenminste buiten schot.
  Zo ik heb gezegd ;-)
  Karin

  • 20 euro per kind en dan daarnaast 30 euro voor het uitje (Efteling). Dit jaar 17,50 euro omdat ze naar Duinrell gaan en ze van vorig jaar nog geld in kas hadden.

   Ik vind het geen probleem, ben blij dat ze weer iets kunnen.

   Ik betaal meer aan de middelbare school,1e jaar zo'n 1000 euro. Kosten laptop en allerlei randzaken. Ik heb er nu 2 daarop zitten en nummer 3 volgt over een jaar.

  • Een laptop is inderdaad meteen een groot bedrag. De iPad van mijn jongste zoon kostte geloof ik 550,-. Waar komen de rest van jouw kosten zoal vandaan voor school? Omdat boeken gratis zijn in theorie?

 3. Of mijn moeder voor mij ook schoolgeld moest betalen weet ik niet. (ik ben 40). Voor mijn dochter betaal ik dit jaar slechts 6 euro en een extra 5,50 euro voor het sinterklaaskado. Al de overige kadootjes, traktaties worden door de ouderraad geregeld. Die heeft door het jaar heen een aantal activiteiten gepland (inzameling oud papier en kleding, oliebollen actie, schoenendoosactie en lentemarkt) waar ze geld bijeen halen om leuke dingen met en voor de kinderen te doen.

  groetjes, Jessica

 4. wij betalen 25 euro voor de kleuters en 50 euro voor groep vijf. Ik weet niet beter en vind het heel normaal. In vergelijking met andere landen is het erg laag en lijkt het mij normaal dat wij iets bijdragen aan school. Misschien was kerst zoals vroeger ook leuk, maar nu is het ook leuk. Tijden veranderen tenslotte.

 5. hallo
  en vrijwillig is het niet
  ik had/heb dit jaar niet zoveel te besteden dus waar ik op besparen kan doe ik dat. ik dacht dat ook voor de 'vrijwillige'ouderbijdrage
  ik ben tot 3x toe gemaand. waarbij de 3e keer was de toon al wat dreigender, bij ons betaal je 37.50 ook voor de onderbouw om te sparen voor het uitje in groep 8
  met andere woorden blijf wel op deze school want anders betaal je voor een kamp wat je in groep 8 op een andere school misschien nog een keer moet betalen.
  in principe had ik op mijn strepen moeten blijven staan , maar dat kost ook zoveel energie

  groetjes monique

 6. 38 euro per kind. Weet niet of er bij mij vroeger ook ouderbijdrage was. Wel gingen we op schoolreis, met de bus naar het nabijgelegen dorp en vanaf de 4e klas een nachtje in een jeugdherberg in een ander nabijgelegen dorp.

 7. Onze kinderen zijn al groter maar ik weet wel dat ik eens later was met betalen van het school geld ik 3x een aanmaning kreeg ook al is het dan niet verplicht!
  Ook liep ik eens op de gang met een paar ouders, de kinderen gingen op school reis en er stond een meisje uit groep 4 te huilen op de gang.. ze mocht niet mee er was geen school geld betaalt!
  verschikkelijk toch?
  Ouders hadden het gewoon niet..
  Daarop staken wij als ouders de hoofden bij elkaar en betaalde samen ter plekke het schoolgeld voor het kind..
  Zo iets zou niet mogelijk moeten zijn.

  Dit is al jaren terug hoor.. mijn kids zijn inmiddels al studerende

 8. Bij ons betaal je €35,- voor de groepen 1/tm3 daarna geloof ik €40,- en in de hogere groepen nog iets meer hier zit alles bij in schoolreisje cadeautjes voor een juf die gaat trouwen of een baby krijgt. Vorig jaar was het bedrag nog rond de €18,- nu hebben ze er een bedrag van gemaakt! De reden een juf was bevallen van een kindje en een klasseouder had een leuk cadeautje bedacht voor de juf die notabene het hele jaar voor je kind klaar staat maar er waren erg veel ouders die gewoon niet betaalde en geloof mij dit waren echt niet de ouders die het echt niet konden bekostigen.
  Het bedrag wat ze vroeg was €1,50 niet belachelijk hoog vond ik mijn man werkt alleen en we hebben 4 kinderen maar ik betaal altijd de ouderbijdrage ze doen er zoveel extra leuke dingen voor. En €35 gedeeld door 12 maanden valt toch wel mee????

 9. Onze kinderen zijn nu bijna volwassen en wij hebben ook altijd al schoolgeld betaald toen zij nog op de basis zaten. Ik kan me zelfs herinneren dat mijn ouders ook schoolgeld betaalden voor mijn schoolreisjes enzo. Ik nam elke week een klein bedrag mee naar school en dat werd in een potjegedaan.

 10. Mijn ouders betaalden begin jaren '90 voor ons 35 gulden schoolgeld, en in groep 8 100 gulden, omdat je dan met kamp mee moest (fietsen, overigens!)

  Op de school van mijn dochter vragen ze 55 euro per GEZIN per jaar. met als uitzondering de gezinnen die alleen nog één kind in groep 8 hebben, die betalen 35. Ik vind het persoonlijk een beetje rare regeling.. nu betaal ik dus 55 euro voor één kleuter.. maar goed, ze doen er wel veel leuke dingen van en als haar broertje (en eventuele andere?) straks naar school gaat, wordt de kostenpost niet hoger....

 11. Ik betaal € 25 per kind en apart nog € 42 per kind voor het schoolreisje. Ik heb op de andere school van de kinderen in de ouderraad gezeten en daar probeerden we het bedrag zo laag mogelijk te houden. Maar het blijft altijd lastig rondkomen voor leuke activiteiten. Nou kan je je afvragen of al die activiteiten nodig zijn. Misschien kan je je beter afvragen of je die school zou kiezen die geen ouderbijdragen heeft maar ook geen leuke randactiviteiten heeft. Bij ons gold toendertijd overigens alleen uitsluiting van het schoolreisje en niet van sint en kerst. En het zijn vaak de ouders die wel het geld hebben maar het gewoon vertikken te betalen....

 12. Toen ik op de basisschool zat werd er al schoolgeld betaald. Mijn moeder is directrice maar die sluit nooit kinderen uit als de ouders het niet kunnen betalen. Wel vervelend is het als ouders het wel kunnen betalen maar niet willen betalen, maar uiteindelijk vind ze dat het kind niet het dupe mag worden.

  Ik vind 150,= wel veel geld, en soms vind ik het overbodig. Het hoeft niet allemaal zo uitgebreid vind ik.

 13. Nou dan ben ik wel voordelig uit! Ik betaal geen schoolgeld, er zitten nog drie kinderen op de lagere school, heb voor de ouderen ook nooit iets betaald. Alleen het schoolreisje kost wat maar je betaalt nooit meer dan voor twee kinderen en dat is ong. 50 euro totaal. De rest betaalt de school voor je. Verder kun je als je wilt boeken lenen in de schoolbieb, kost per kind 3 euro per jaar. Dat doe ik voor 1 kind, de rest gaat naar de gratis bibliobus in het dorp. Ik merk wel dat ik niet mag klagen!

 14. Tjee! Ik betaal 125,- euro per kind! Mijn kinderen kleuteren allebei, dus ik vind dit -na lezing van jullie berichtjes- erg veel! Ook is bij ons de Tussenschoolseopvang erg duur: 4,- euro per keer!

 15. Ik ben 47 en volgens mij ging het bij mij op school net zo aan toe als Vlijtig Liesje beschrijft. Er werd veel en strak geleerd, en 'leuke dingen' moest je maar in je vrije tijd doen.
  Mijn kinderen zijn nu van de basisschool af, maar het was in verhouding knap duur, en ze hebben veel minder geleerd dan ik destijds. Wel heel veel 'leuke' dingen gedaan. De basisschool lijkt wel één achtjarige buurthuisactiviteit geworden...
  Ik heb zelf bijlessen voor ze betaald, en toen het te duur werd, ze zelf maar bijgespijkerd. Inmiddels zeg ik (nee, het is niet politiek correct): de basisschool kun je voor het leereffect bijna wel overslaan en vervangen door thuisonderwijs. Sorry!

 16. Wij wonen in Belgie en sinds een jaar of twee is er een nieuwe regeling; voor een kleuter mag een school maximum 20 euro en voor een lagere schoolkind maximum 60 euro per jaar ouderbijdrage vragen. Er zijn voors en tegens natuurlijk, maar op zich is het goed dat er grenzen zijn - zo kunnen ook de minder gegoede gezinnen 'mee' ...

 17. Ik betaal voor mijn kids op de basisschool ( dochter 8 en zoon 4 ) 29 euro, nee niet per kind maar voor z'n beide. Vergeleken met wat ik lees is dit erg weinig.
  Daarnaast moet ik nog wel betalen voor schoolreisje natuurlijk. Dit is ongeveer 25 euro per kind dus moe tik nog 50 euro betalen. Komt samen op een bedrag van 129,- per jaar voor 2 kindjes.

  Groetjes, Charmaine

  ps: mijn moeder heeft voor mij ook altijd ouderbijdrage moeten betalen en ik ben nu 40. Mijn zus zegt hetzelfde en die is nu 56.
  Het bestaat dus wel al erg lang .

 18. Ik heb dit jaar 53 euro betaald voor 1 kind in groep 4 en 1 kind in groep 6, hier zit het schoolreisje al bij in. Ik vind 125 euro per kind wel erg veel, wat doen ze daar wel niet allemaal van. Tussenschoolse opvang kost hier 2 euro.

 19. Voor Moedervanelf:

  Ik neem aan dat uw kinderen op een bijzondere (christelijke, katholieke of islamitische) school zitten. Die scholen krijgen geld van de kerk (dat komt van de gelovigen) en kunnen vanzelfsprekend met minder ouderbijdrage toe. Mijn kinderen (nu 36 en 32) gingen naar een openbare school en ik betaalde ook altijd een redelijk bedrag als ouderbijdrage.
  Groet, Tecla

 20. Hallo,

  Ik ben lid van onze ouderraad en de hoogte van het bedrag is natuurlijk een altijd terugkerend dilemma. Wij hebben het afgelopen jaar het bedrag per kind van 25 euro opgetrokken tot 27,50 euro. Hiervan organiseren wij /hebben wij georganiseerd een themadag met dierendag, sinterklaas, een kerstfeest (met live muziek, cake en wat te drinken), carnaval (knutselen, kleding raad van elf, versiering, wat lekkers en drinken) Pasen, schoolreis (met bus weg) spelletjesdag en laatste schooldag met een presentje voor groep 8. Het is echt woekeren om het te laten lukken.
  Ik heb laatst eens uitgezocht wat er op andere scholen door de ouderraad wordt gedaan. Vaak is dat veel meer dan feesten organiseren. Zo worden er crea- techniek- dramamiddagen georganiseerd. Thema-avonden en koffieochtende of zelfs extra speeltoestellen aangeschaft of gesponsord door de ouderraad. Sommige ouderraden worden behoorlijk gesponsord, andere schoolbesturen vinden dat niet kies. Het hangt er dus heel erg van af wat de ouderraad doet en waaruit zij allemaal hun middelen kunnen halen.
  Tenslotte bleek dat de gemiddelde ouderbijdrage berekend over 28 scholen van ons overkoepelende schoolbestuur iets meer dan 37,50 te zijn. En is het bij ons in de regio zo dat er een stichting Leergeld bestaat die kan bijspringen als het ouders echt niet lukt het bedrag op te brengen. Dat gaat via de directeur van de school en kost wat burocratie, maar het kan wel.

  Deze string is al een tijdje rustig, maar ik hoop toch dat jullie hier nog iets aan hebben.

  Groetjes.

 21. Over het lager onderwijs weet ik niet zoveel meer. Ik ben ondertussen dan ook 45. Mijn hogere studies daar weet ik wel nog iets van. Voor mijn eindexamens van mijn laatste studiejaar werd ik bij de directie geroepen. Blijkbaar werden er nooit schoolkosten betaald door mijn ouders voor dit laatste jaar van mijn hogere studies. Ik was daarvan niet op de hoogte. Nadat ik de thuissituatie had uitgelegd aan de directie, heb ik toch mijn examens mogen afleggen en kreeg ik mijn voorlopig diploma. Daarna, toen ik werkte, heb ik de school zelf betaald en uiteindelijk mijn officieel diploma gekregen. Ik ben de school nog steeds dankbaar voor hun hulp hierin.

  • Wat fijn dat de school hielp inderdaad. Dat lijkt me nog een best een hele schrik te zijn geweest voor je, destijds! Superfijn dat je gewoon toch je examens mocht doen zeg.

 22. Ha Nicole,

  ik kan het me niet meer herinneren of ik schoolgeld betaalde voor Roosje.
  Ik weet nog wel, dat de Bloemendaalse Schoolvereniging heeeeel veel schoolgeld vroeg. Er wonen dan ook rijke luitjes in die buurt.
  En ik koos toch voor de kleinere Bos en Duin school om de hoek.
  Het schoolgeld was er gewoon beduidend minder. Of misschien zelfs helemaal niks???

  jammer dat ik het niet meer weet...

  Prettig weekend!
  Marlou

 23. Het is nog steeds heel verschillend per school. Op de school waar ik werkte, betaalden ouders een bijdrage voor schoolkamp en voor schoolreis (en dat allebei apart, net voor het zover was) en dingen als Sinterklaas kwamen ergens uit een schoolpotje. Zelfs laptops hebben ouders geen bijdrage voor hoeven leveren. Vraag me niet hoe, maar het kon.
  Wat betreft uitsluiten: ik vind het een schande dat dat kon (maar het gebeurde volgens mij vrijwel nooit). Blij dat dat nu niet meer kan.

 24. Tja, mijn dochter zit op een ‘dure’ school. Het is geen stichting, maar een vereniging waardoor de ouderbijdrage wel verplicht gesteld kan worden. Wij betalen nu aan schoolgeld en kosten overblijf (drie dagen, extra dagen +170 euro) 960 euro per jaar. Maar onze dochter krijgt er ook heel veel voor terug aan activiteiten en bv vakdocenten die je op andere scholen niet hebt. De resultaten- en dan niet alleen op kennisniveau- van de school steken dan ook al sinds jaar en dag ver boven die van alle andere scholen in de regio uit. En wij hoeven er gelukkig geen boterham minder om te eten, maar ik zou gerust ergens op bezuinigen indien nodig om dochterlief daar op school te hebben. Tenslotte zitten kinderen daar jarenlang heel wat uren!

  • Dat is inderdaad een relatief hoog bedrag voor de basisschool, maar superfijn dat je kinderen het er zo goed hebben Kaat. Dat is ook veel waard natuurlijk.

 25. Ik vind 150 euro een berg geld voor versiering en Terschelling en weet dat andere ouders dat bedrag liever zelf aan iets zouden besteden. Ik weet niet wat mijn vader betaalde maar zulke bedragen kan ik me niet voorstellen. Drie tientjes per jaar moet kunnen.

 26. Onze kinderen zitten op de vrije school. De ouderbijdrage is ontzettend hoog, ik geloof tegen de 400 euro voor de oudste en dat neemt dan af per kind. Daar worden dingen van betaald die ze niet van reguliere middelen kunnen of mogen betalen. Bijenwas, bijvoorbeeld. Maar verder is het me een doorn in het oog omdat ik echt maar heeeeeeel matig inzicht krijg in waaraan het wordt besteed. Ik wil best ergens voor betalen, maar dan wil ik wel weten wat er daadwerkelijk mee gebeurt. De oudste gaat na de zomer naar het VO, de jongste een jaartje daarna, dus bijna klaar :)

 27. Ik heb geen idee wat mijn ouders vroeger betaalden,ik kan me nog wel herrineren dat jr 1 x per jaar een klein envelopje meekreeg waar je het in moest doen. Mijn dochter gaat volgend jaar naar de basisschool, dus we zullen het zien...

 28. Ik heb zelf geen kinderen, maar werk in het onderwijs dus ben zeer bekend met de ouderbijdrage. Het is inderdaad niet verplicht, maar bij ons op school wordt de ouderbijdrage door vrijwel iedereen betaald.

 29. Ik verdiep me hier nooit zo in, want geen kinderen.
  Maar ben het wel eens dat dit niet moet betekenen dan wel of niet betalen van schoolgeld je niet met de extras mee mag doen. Kinderen mogen er gewoon iet de dupe van worden

 30. Geen idee of mijn moeder vroeger moest betalen, ze was wel vrijwilliger en ging vaak mee met de uitjes. Maar dat was toen sowieso andere tijd nog. (ben 43)

 31. Vroeger moest ik ook iedere week 1 gulden meenemen. Dit was dan voor schoolkamp o..i.d. Dat was begin jaren 90. Een ouderbijdrage is prima, zolang het maar echt goed wordt besteed aan de kinderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder