Financiën

Schoolgeld op basisschool: teken van deze tijd?

De nota voor de ouderbijdrage is weer binnen. Voor Ot (9) en Piet (7) betalen we 45 euro, en voor Teuntje in groep acht 150 euro. Dit relatief hoge bedrag komt doordat groep 8 aan het eind van het schooljaar een reisje naar Terschelling maakt. De ouderbijdrage wordt geïnd om activiteiten als Sinterklaas, Kerst, Carnaval en sportdag te financieren.

Hoewel de ouderbijdrage niet verplicht is, kan de school besluiten je kind niet te laten deelnemen aan activiteiten waarvoor je niet betaalt. De school moet dan voor vervangend onderwijs zorgen terwijl die activiteiten worden gehouden.

Toen ik aan mijn moeder vroeg of ze voor mij schoolgeld heeft betaald op de basisschool in de jaren zeventig, zei ze van niet, en ook mijn schoonmoeder zegt dat ze voor mijn man geen schoolgeld betaalde.

Als kind had ik één schoolreisje per jaar, en verder had ik gewoon les van één vaste leerkracht die nooooit eens ziek was. Er waren geen excursies of uitjes, en op 5 december kwam een aftandse Sinterklaas langs. Kerstmis werd gevierd met kleurplaten en een kaars in een halve aardappel, en ik had de tijd van mijn leven.

Ouderparticipatie was niet nodig, en er heerste rust in de klas.

Nu vraag ik me af: is schoolgeld betalen op de basisschool een recente uitvinding? En komt die voort uit het feit dat het onderwijs tegenwoordig bovenal ‘leuk’ moet zijn?!

En hoeveel schoolgeld betaal jij voor je basisschoolkind?

Zie ook mijn post Wat kost studeren?

Similar Posts

23 Comments

 1. Toen ik op de basisschool zat betaalde mijn ouders al ouderbijdrage (ik ben 27), bij mijn broer ook al (hij is 34). Het was alleen niet zoveel. Maar ook bij ons was ‘t qua uitjes niets bijzonders, maar wel heel leuk!

 2. Ik ben 35 en mijn ouders betaalden ook schoolgeld voor sinterklaas, pasen en een jaarlijks schooluitje.

  Groetjes Isabelle

 3. Mijn kids zijn 20 en 21 en voor hen heb ik ook altijd een ouderbijdrage betaald. Wat mij wel tegen de borst stuit is dat je vertelt dat het niet verplicht is maar dat de kinderen wel buiten gesloten kunnen worden als je niet betaald. Hoezo: niet verplicht???? Dat wil je je kind toch niet aandoen. Belachelijk!!!!! Heb als school dan het lef het verplicht te noemen. Dan kunnen de ouders het met school uitvechten en blijven de kinderen tenminste buiten schot.
  Zo ik heb gezegd ;-)
  Karin

 4. Of mijn moeder voor mij ook schoolgeld moest betalen weet ik niet. (ik ben 40). Voor mijn dochter betaal ik dit jaar slechts 6 euro en een extra 5,50 euro voor het sinterklaaskado. Al de overige kadootjes, traktaties worden door de ouderraad geregeld. Die heeft door het jaar heen een aantal activiteiten gepland (inzameling oud papier en kleding, oliebollen actie, schoenendoosactie en lentemarkt) waar ze geld bijeen halen om leuke dingen met en voor de kinderen te doen.

  groetjes, Jessica

 5. wij betalen 25 euro voor de kleuters en 50 euro voor groep vijf. Ik weet niet beter en vind het heel normaal. In vergelijking met andere landen is het erg laag en lijkt het mij normaal dat wij iets bijdragen aan school. Misschien was kerst zoals vroeger ook leuk, maar nu is het ook leuk. Tijden veranderen tenslotte.

 6. hallo
  en vrijwillig is het niet
  ik had/heb dit jaar niet zoveel te besteden dus waar ik op besparen kan doe ik dat. ik dacht dat ook voor de ‘vrijwillige’ouderbijdrage
  ik ben tot 3x toe gemaand. waarbij de 3e keer was de toon al wat dreigender, bij ons betaal je 37.50 ook voor de onderbouw om te sparen voor het uitje in groep 8
  met andere woorden blijf wel op deze school want anders betaal je voor een kamp wat je in groep 8 op een andere school misschien nog een keer moet betalen.
  in principe had ik op mijn strepen moeten blijven staan , maar dat kost ook zoveel energie

  groetjes monique

 7. 38 euro per kind. Weet niet of er bij mij vroeger ook ouderbijdrage was. Wel gingen we op schoolreis, met de bus naar het nabijgelegen dorp en vanaf de 4e klas een nachtje in een jeugdherberg in een ander nabijgelegen dorp.

 8. Onze kinderen zijn al groter maar ik weet wel dat ik eens later was met betalen van het school geld ik 3x een aanmaning kreeg ook al is het dan niet verplicht!
  Ook liep ik eens op de gang met een paar ouders, de kinderen gingen op school reis en er stond een meisje uit groep 4 te huilen op de gang.. ze mocht niet mee er was geen school geld betaalt!
  verschikkelijk toch?
  Ouders hadden het gewoon niet..
  Daarop staken wij als ouders de hoofden bij elkaar en betaalde samen ter plekke het schoolgeld voor het kind..
  Zo iets zou niet mogelijk moeten zijn.

  Dit is al jaren terug hoor.. mijn kids zijn inmiddels al studerende

 9. Bij ons betaal je €35,- voor de groepen 1/tm3 daarna geloof ik €40,- en in de hogere groepen nog iets meer hier zit alles bij in schoolreisje cadeautjes voor een juf die gaat trouwen of een baby krijgt. Vorig jaar was het bedrag nog rond de €18,- nu hebben ze er een bedrag van gemaakt! De reden een juf was bevallen van een kindje en een klasseouder had een leuk cadeautje bedacht voor de juf die notabene het hele jaar voor je kind klaar staat maar er waren erg veel ouders die gewoon niet betaalde en geloof mij dit waren echt niet de ouders die het echt niet konden bekostigen.
  Het bedrag wat ze vroeg was €1,50 niet belachelijk hoog vond ik mijn man werkt alleen en we hebben 4 kinderen maar ik betaal altijd de ouderbijdrage ze doen er zoveel extra leuke dingen voor. En €35 gedeeld door 12 maanden valt toch wel mee????

 10. Onze kinderen zijn nu bijna volwassen en wij hebben ook altijd al schoolgeld betaald toen zij nog op de basis zaten. Ik kan me zelfs herinneren dat mijn ouders ook schoolgeld betaalden voor mijn schoolreisjes enzo. Ik nam elke week een klein bedrag mee naar school en dat werd in een potjegedaan.

 11. Mijn ouders betaalden begin jaren ’90 voor ons 35 gulden schoolgeld, en in groep 8 100 gulden, omdat je dan met kamp mee moest (fietsen, overigens!)

  Op de school van mijn dochter vragen ze 55 euro per GEZIN per jaar. met als uitzondering de gezinnen die alleen nog één kind in groep 8 hebben, die betalen 35. Ik vind het persoonlijk een beetje rare regeling.. nu betaal ik dus 55 euro voor één kleuter.. maar goed, ze doen er wel veel leuke dingen van en als haar broertje (en eventuele andere?) straks naar school gaat, wordt de kostenpost niet hoger….

 12. Ik betaal € 25 per kind en apart nog € 42 per kind voor het schoolreisje. Ik heb op de andere school van de kinderen in de ouderraad gezeten en daar probeerden we het bedrag zo laag mogelijk te houden. Maar het blijft altijd lastig rondkomen voor leuke activiteiten. Nou kan je je afvragen of al die activiteiten nodig zijn. Misschien kan je je beter afvragen of je die school zou kiezen die geen ouderbijdragen heeft maar ook geen leuke randactiviteiten heeft. Bij ons gold toendertijd overigens alleen uitsluiting van het schoolreisje en niet van sint en kerst. En het zijn vaak de ouders die wel het geld hebben maar het gewoon vertikken te betalen….

 13. Toen ik op de basisschool zat werd er al schoolgeld betaald. Mijn moeder is directrice maar die sluit nooit kinderen uit als de ouders het niet kunnen betalen. Wel vervelend is het als ouders het wel kunnen betalen maar niet willen betalen, maar uiteindelijk vind ze dat het kind niet het dupe mag worden.

  Ik vind 150,= wel veel geld, en soms vind ik het overbodig. Het hoeft niet allemaal zo uitgebreid vind ik.

 14. Nou dan ben ik wel voordelig uit! Ik betaal geen schoolgeld, er zitten nog drie kinderen op de lagere school, heb voor de ouderen ook nooit iets betaald. Alleen het schoolreisje kost wat maar je betaalt nooit meer dan voor twee kinderen en dat is ong. 50 euro totaal. De rest betaalt de school voor je. Verder kun je als je wilt boeken lenen in de schoolbieb, kost per kind 3 euro per jaar. Dat doe ik voor 1 kind, de rest gaat naar de gratis bibliobus in het dorp. Ik merk wel dat ik niet mag klagen!

 15. Tjee! Ik betaal 125,- euro per kind! Mijn kinderen kleuteren allebei, dus ik vind dit -na lezing van jullie berichtjes- erg veel! Ook is bij ons de Tussenschoolseopvang erg duur: 4,- euro per keer!

 16. Ik ben 47 en volgens mij ging het bij mij op school net zo aan toe als Vlijtig Liesje beschrijft. Er werd veel en strak geleerd, en ‘leuke dingen’ moest je maar in je vrije tijd doen.
  Mijn kinderen zijn nu van de basisschool af, maar het was in verhouding knap duur, en ze hebben veel minder geleerd dan ik destijds. Wel heel veel ‘leuke’ dingen gedaan. De basisschool lijkt wel één achtjarige buurthuisactiviteit geworden…
  Ik heb zelf bijlessen voor ze betaald, en toen het te duur werd, ze zelf maar bijgespijkerd. Inmiddels zeg ik (nee, het is niet politiek correct): de basisschool kun je voor het leereffect bijna wel overslaan en vervangen door thuisonderwijs. Sorry!

 17. Wij wonen in Belgie en sinds een jaar of twee is er een nieuwe regeling; voor een kleuter mag een school maximum 20 euro en voor een lagere schoolkind maximum 60 euro per jaar ouderbijdrage vragen. Er zijn voors en tegens natuurlijk, maar op zich is het goed dat er grenzen zijn – zo kunnen ook de minder gegoede gezinnen ‘mee’ …

 18. Ik betaal voor mijn kids op de basisschool ( dochter 8 en zoon 4 ) 29 euro, nee niet per kind maar voor z’n beide. Vergeleken met wat ik lees is dit erg weinig.
  Daarnaast moet ik nog wel betalen voor schoolreisje natuurlijk. Dit is ongeveer 25 euro per kind dus moe tik nog 50 euro betalen. Komt samen op een bedrag van 129,- per jaar voor 2 kindjes.

  Groetjes, Charmaine

  ps: mijn moeder heeft voor mij ook altijd ouderbijdrage moeten betalen en ik ben nu 40. Mijn zus zegt hetzelfde en die is nu 56.
  Het bestaat dus wel al erg lang .

 19. Ik heb dit jaar 53 euro betaald voor 1 kind in groep 4 en 1 kind in groep 6, hier zit het schoolreisje al bij in. Ik vind 125 euro per kind wel erg veel, wat doen ze daar wel niet allemaal van. Tussenschoolse opvang kost hier 2 euro.

 20. Voor Moedervanelf:

  Ik neem aan dat uw kinderen op een bijzondere (christelijke, katholieke of islamitische) school zitten. Die scholen krijgen geld van de kerk (dat komt van de gelovigen) en kunnen vanzelfsprekend met minder ouderbijdrage toe. Mijn kinderen (nu 36 en 32) gingen naar een openbare school en ik betaalde ook altijd een redelijk bedrag als ouderbijdrage.
  Groet, Tecla

 21. Hallo,

  Ik ben lid van onze ouderraad en de hoogte van het bedrag is natuurlijk een altijd terugkerend dilemma. Wij hebben het afgelopen jaar het bedrag per kind van 25 euro opgetrokken tot 27,50 euro. Hiervan organiseren wij /hebben wij georganiseerd een themadag met dierendag, sinterklaas, een kerstfeest (met live muziek, cake en wat te drinken), carnaval (knutselen, kleding raad van elf, versiering, wat lekkers en drinken) Pasen, schoolreis (met bus weg) spelletjesdag en laatste schooldag met een presentje voor groep 8. Het is echt woekeren om het te laten lukken.
  Ik heb laatst eens uitgezocht wat er op andere scholen door de ouderraad wordt gedaan. Vaak is dat veel meer dan feesten organiseren. Zo worden er crea- techniek- dramamiddagen georganiseerd. Thema-avonden en koffieochtende of zelfs extra speeltoestellen aangeschaft of gesponsord door de ouderraad. Sommige ouderraden worden behoorlijk gesponsord, andere schoolbesturen vinden dat niet kies. Het hangt er dus heel erg van af wat de ouderraad doet en waaruit zij allemaal hun middelen kunnen halen.
  Tenslotte bleek dat de gemiddelde ouderbijdrage berekend over 28 scholen van ons overkoepelende schoolbestuur iets meer dan 37,50 te zijn. En is het bij ons in de regio zo dat er een stichting Leergeld bestaat die kan bijspringen als het ouders echt niet lukt het bedrag op te brengen. Dat gaat via de directeur van de school en kost wat burocratie, maar het kan wel.

  Deze string is al een tijdje rustig, maar ik hoop toch dat jullie hier nog iets aan hebben.

  Groetjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.