Pleinwacht vergeten? Dat is dan 20,- boete!
Last updated on March 6th, 2025 at 04:02 pm
De oudste dochter van mijn zusje bezoekt een basisschool waar ouders tussen de middag pleinwacht hebben. Ouders worden hier ongevraagd voor ingedeeld.
De bedoeling is dat ze de boel in de gaten houden, en ruzietjes en opstootjes in de kiem te smoren. En dat is nog heus niet altijd zo makkelijk, vertelde mijn zusje, want de kinderen accepteren de inbreng van die arme ouders niet zonder slag of stoot.
Pleinwacht vergeten? 20 euro boete!
Helaas vergat mijn zus een keer dat ze aan de beurt was, waarop ze een boete van maar liefst 20 euro moest betalen! Mijn mond viel open toen ik dat hoorde.
Nog even afgezien van het vraagstuk of scholen ouders mogen verplichten op het plein te komen als oppas, vind ik een boete bij verzuim echt te ver gaan! En 20 euro is nog een behoorlijk bedrag ook.
Zie hier een voorbeeld van een school die dit van ouders verwacht.
Leestip: Kinderen naar school brengen
Kennen jullie het fenomeen van ‘verplichte pleinwacht’?
En wat vind je van een boete van 20,-?
Deze post verscheen voor het eerst in 2012 en is geüpdate.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Op onze school is er in overleg met de ouders een regeling getroffen. Het is een streek school en alle kinderen blijven over. Ze hebben dus gewoon een grote pauze. Ze eten in de klas met de juf of meester en gaan daarna buiten spelen onder toezicht van een overblijfouder. Alleen bij de kleuters eet de overblijfmoeder met de kids. Sinds de regering verplicht heeft gesteld dat een overblijf een diploma moet hebben, hebben verschillende ouders (op school en ook op kosten van school) ehbo of tso cursussen gevolgd. In overleg met de ouders is deze regeling besloten om zo de kosten voor officiele tso te besparen. Alleen ouders die extra pleinwachten lopen krijgen voor die extra keren een vergoeding. De rest doet het vrijwillig. Als je echt niet wilt kun je het afkopen voor 200 euro per seizoen. Dit om te voorkomen dat steeds dezelfden ervoor opdraaien. En ook om die reden krijg je een boete als je het te vaak vergeet. Anders is het wel heel makkelijk om je ervanaf te maken.
Dus als het goed is zou de school van je zusje dan ook zo’n soort regeling kunnen hebben. En dit lijkt mij echt niet belachelijk.
Vreemd zeg!
Hier bij ons doen ze het zo:Kinderen uit de hogere klassen(bij ons is dat de High School 12-15 jaar,)die bij lunch time in de klassen blijven zodat de teachers samen kunne eten. Dus 2 of 3 grotere kinderen in de klas. Werkt perfect.Niet luisteren ,komt je naam vermeld te staan!!
Kinderen krijgen een of tweekeer per jaar een lunch aangeboden.
Na lunch nemen de teachers het weer over,buiten dus.Zij zijn verantwoordelijk en binnen is er natuurlijk in geval van nood iedereen bereikbaar!
En overblijven kost niets per jaar.
Groet, Wilma
Gratis overblijven! Dat is in Nederland volgens mij nergens meer. Behalve misschien bij scholen met een continurooster.
ps:
bij ons doen ze trouwens niet moeilijk als je het eens een keer echt per ongeluk vergeet hoor. Zou je zusje niet kunnen vragen of ze voor die ene keer dat ze het vergeten is niet door de vingers zien? ik begrijp uit je verhaal dat ze normaal wel gewoon komt als ze aan de beurt is..
Wat ik moeilijk vind uit dit stuk en een aantal reacties is dat er meteen zo denigrerend over de school gedaan wordt terwijl blijkbaar niemand weet hoe het systeem van de school werkt.. En dat lijkt me toch wel iets wat je bekijkt als je een school voor je kids uitzoekt.. Dus waarom niet eerst uitzoeken voordat al dat commentaar geleverd wordt..
Tsja, ik snap de reacties wel. Dat komt gewoon door die boete van 20 euro! Die schiet mij ook in het verkeerde keelgat. Probeer je zuinig te leven, en vergeet je een keer iets, moet je 20 euro neer tellen…
Mss een idee,laat iemand een andere keer komen als iemand bijv. ziek is.
Groet,
Wilma