Supersize Me 2 Holy Chicken: film review

Super Size Me 2 Holy Chicken

Supersize Me 2 Holy Chicken is het vervolgen op de documentaire Super Size Me uit 2004. Daarin at documentairemaker Morgan Spurlock een maand lang elke dag bij McDonald’s.

In 2016 kwam Morgan Spurlock terug met Supersize Me 2 Holy chicken.

‘Want,’ zo legt hij uit: ‘ik kan natuurlijk wel weer een documentaire maken, maar ik kan ook deel worden van het probleem!’

Ja, je leest het goed! In Supersize Me 2 Holy Chicken begint Morgan Spurlock zijn eigen fastfood restaurant. Er is zelfs een website holychickenusa.com.

Super Size Me 2 is opnieuw een interessante en onthutsende documentaire die je als consument een verontrustend kijkje achter de schermen geeft.

Super Size Me 2 Holy Chicken: waar gaat het over?

Sinds Super Size Me 2 Holy chicken is de fastfood industrie veranderd in die zin dat ze nu proberen om gezond over te komen. Dat is één van de redenen dat kip het zo goed doet: kip heeft een gezonder imago dan varkens- en rundvlees. In Super Size Me 2 begint Morgan Spurlock zijn eigen fastfood restaurant met kip, en laat aan de hand daarvan zien hoe het toegaat in de kippenindustrie.

En hoe, ondanks hun boodschap, het voedsel van fastfood industrie nog steeds slecht voor je gezondheid is.

Hou je vast, hieronder een aantal onprettige onthullingen:

 1. De kippen zijn zo genetisch gemanipuleerd dat ze in 6 weken groot en dik zijn. Met als gevolg dat ze kale plekken hebben omdat hun veren hun groei niet kunnen bijbenen. Ze zakken  spontaan door hun poten en/of krijgen een hartaanval. Het is echt akelig om te zien in Supersize Me 2 Holy Chicken
 2. De pittoresk en ambachtelijk ogende afdruk van een grill op je vlees of broodje? Grote kans dat die er kunstmatig is opgeschilderd voor een authentiek effect.
 3. Het woord ‘fried’ is in diskrediet. Mensen vinden dat niet gezond klinken en kopen het daarom niet. Om die reden wordt nu het woord crispy gebruikt!
 4. De kippenboeren in Amerika worden uitgebuit en zitten gevangen in een keihard systeem, waarin hun bedrijf financieel enorm kwetsbaar is.
 5. Consumenten worden gemanipuleerd. Zo wordt de kleur groen geassocieerd met gezond, en daar wordt kwistig gebruik van gemaakt. Ook in Supersize Me 2 Holy Chicken
 6. In Amerika is ‘free range’ simpelweg dat kippen de optie hebben om een klein stukje naar buiten te gaan.
 7. Door flink te gooien met woorden als fresh, natural, no additives, cage free, hormone free en made from scratch krijgen consumenten ten onrechte het gevoel dat ze iets gezonds zitten te eten. Maar Spurlock en de marketing mensen waarmee hij praat erkennen in Super Size Me 2 Holy Chicken dat het loze en lege woorden zijn.
 8. Door bruine wikkels en verpakkingen te gebruiken wordt bijgedragen aan het idee van duurzaam en gezond.

Trailer Super Size Me 2 Holy Chicken

In de trailer zie je onder andere hoe ze ‘grill marks’ verven op de kipburgers.

Waarom kwam Super Size Me zo laat uit?

Zoals je kon lezen kwam Super Size Me 2 uit in 2017 maar lag de film vervolgens een paar jaar te verstoffen op een plank. Dat komt omdat Morgan Spurlock naar aanleiding van de #Metoo affaire, bekende dat hij zich op seksueel gebied had misdragen. Hij deed dat in een tweet ‘I’m part of the problem.’ Ik weet niet of hij het humoristisch bedoelde, maar ik vind het wel grappig geformuleerd, en een goede referentie naar Super Size Me 2.

Hoe dan ook, het gevolg was dat Youtube Red die de ‘distribution rights had gekocht, zich terugtrok, en dat er twee jaar overheen ging voordat de film eindelijk uitkwam. In september 2019 verscheen een interview met Morgan Spurlock waarin hij terugblikt op de gebeurtenissen.

Mijn conclusie over Super Size Me 2

Super Size Me kreeg matige kritieken. De film zou niet zo goed zijn als Super Size Me, en te oppervlakkig zijn. Dat zou best kunnen. Maar ik vond het toch vermakelijk, zij het ongemakkelijk, kijkvoer. Ik vond het leuk hoe Spurlock de loze marketing kreten zichtbaar maakt, en ze vervolgens gebruikt om ze te ontmaskeren in zijn eigen fastfood restaurant. Zo staat er op de muur van zijn restaurant: ‘Too good to be true.’

Dat is dus letterlijk het geval.

Ik kijk met nieuwe, wijzere ogen naar de muur met woorden bij de MacDonald’s bij ons in de buurt!

Praktische informatie

Je kunt Supersize Me 2 Holy Chicken kijken via Amazon Prime. De eerste Super Size Me kun je gratis kijken op watchdocumentaries.com.

In onderstaand filmpje een impressie van de eerste film, die meteen een goed beeld geeft:

Voor de oplettende lezer: Amazon Prime en ik hebben een soort knipperlicht relatie. In mijn laatste bericht had ik het opgezegd, maar verleid door series als Fleabag en The Man in the High Castle had ik op een gegeven moment toch weer een abonnement.

Niets menselijks is mij vreemd.

Wispelturigheid bijvoorbeeld….

P.S.

Robert Kenner’s ‘Food, Inc.’ uit 2008 schijnt ook echt een aanrader te zijn. Ook deze is te zien via Amazon Prime. Of je koopt hem als dvd:

Food inc.
Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Hoe denk jij over McDonald’s en dergelijke?

Een heel ander type documentaire is de Nederlandse Het zaad van Karbaat documentaire.

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik kom er nooit. En zo wel alleen voor de shakes of een ijsje… zal ook wel fout zijn. Maar eens in de 4 jaar of zo?

  Ik heb er niets mee in elk geval. Ooit kwam ik er vaker ivm mijn dochter, toen zij de leeftijd had, mijn moeder en ik namen haar weleens mee dan, voor het kindermenu natuurlijk, maar wij? Pffffffff, wat waren we blij dat ze daarvan af was, hahaha

  X

 2. Dat lijkt me nou echt helemaal niks, ik kom echter nooit bij de Mc, terwijl mijn dochter restaurantmanager is bij die keten… Platgeslagen gehakt op een klef broodje, nee niets voor mij.

 3. Hoi Nicole,

  ja… die eerste documentaire heb ik gezien.
  Hoe depressief hij werd van elke dag bij MacDonalds te eten…
  En hoe vadsig…

  Ik ben bang, dat ik deze… over de kippetjes, niet ga zien.
  Ik ben vegetariër en ik kan niettegen dierenleed…

  Hoop, dat veel mensen m dus wél zien en er hun les uit leren.

  groetjes, Marlou

 4. Ik heb 30 dagen Prime genomen voor de Kerst. En ik heb toch zo’n hekel aan tv kijken. Na de feestdagen en gezellig kijken met mijn verkering zeg ik ‘m weer op, hoor.
  Die film ga ik zeker niet kijken, haha! Dat soort dingen weten we toch allemaal wel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.