Kijktip Fleabag

Fleabag

Eén van de redenen dat ik mij toch weer liet verleiden door Amazon Prime, is de serie Fleabag. Voor iedereen die fan is van series After Life en Catastrophe, is Fleabag een pareltje. Ik vond hem tenminste geweldig!

Fleabag: waar gaat het over?

Fleabag gaat over een jonge vrouw die in Londen woont, haar relaties, leven, werk, verlies, liefde, rouw etc. Nou denk je misschien: ‘Pff, wat is daar dan zo leuk/bijzonder aan?’ En inderdaad het gegeven is niet bepaald nieuw. Maar de manier waarop Fleabag is vormgegeven is briljant.

Er wordt geen enkele moeite gedaan om het leven mooier te laten lijken dan het is, en dat maakt de serie bijzonder humoristisch.

Zelfs de hoofdpersoon, Fleabag, is niet persé sympathiek in eerste instantie.

The Fourth Wall

Een ander belangrijk aspect is dat Fleabag zich regelmatig tot jou, als kijker wendt in een soort van onderonsje. Dit heet ‘breaking the fourth wall‘. Je kunt het een klein beetje vergelijken met Frank Underwood in House of Cards. Die richtte zich soms ook op de kijker. In Fleabag werpt de hoofdpersoon de kijker regelmatig een veelzeggende blik toe, en rolt met haar ogen alsof ze tegen je zeggen wil: ‘Dit geloof je toch niet….’

10 Highlights uit Fleabag

 1. I have a horrible feeling I’m a greedy, perverted, selfish, apathetic, cynical, depraved, mannish-looking, morally bankrupt woman who can’t even call herself a feminist.’ (Fleabag)
 2. Fleabag merkt op dat haar zus Claire er gestresst uitziet, waarop haar zus schouderophalend zegt: ‘Ik ben succesvol,’ alsof dat alles verklaart.
 3. Fleabags vriend betrapt haar op masturberen naast haar terwijl ze naar Barack Obama kijkt op haar laptop.
 4. I’m Not A Bad Guy, I Just Have A Bad Personality!’ (Fleabags vreselijke zwager)
 5. ‘Why would you believe in something awful, if you could believe in something wonderful?’ (de priester)
 6. ‘I want someone to tell me what to believe in, who to vote for, who to love and how to tell them.’ (Fleabag)
 7. ‘I took half an hour trying to look nice and I ended up looking amazing.’ (Fleabag)
 8. ‘I take all the negative emotions and just bottle them and bury them and they never come out. I’ve basically never been better. (Claire, Flebags zusje)
 9. ‘Why do daughters say they get f*cked up by their fathers when it’s so often the other way round?’ (Fleabags vader)
 10. ‘I don’t think you have to be alone to be lonely.’ (Fleabag)

Mijn conclusie over Fleabag

Fleabag is echt een prachtige serie! Ik kan hem van harte aanraden als je houdt van series die de spot met het leven, en zichzelf drijven.

Praktische informatie

Fleabag is te zien op Amazon Prime en via de website van de BBC. Het bestaat uit 2 seizoenen van elk 6 afleveringen. Een aflevering duurt zo’n 25 minuten. De serie heeft twee Emmy’s gewonnen en krijgt een verdiende 8,7 op IMDb.

De serie is ook verkrijgbaar op dvd via bol.com voor 14,99 per seizoen. Wil je hem niet kopen? Hij is ook in de bibliotheek te leen!

Screen Shot 2020 08 22 at 11.40.45

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik ga het niet lezen.
  Stel dat ik heel enthousiast zou gaan worden zou ik Amazone prime moeten nemen.
  En daar begin ik niet aan.
  Genoeg op de tv en Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.