Wat als Hitler de oorlog had gewonnen? Kijktip!

The Man in The High Castle

‘Wat als Hitler de Tweede Wereldoorlog had gewonnen?’

Dat is het uitgangspunt van de serie The Man in The High Castle die zich afspeelt in de jaren 60 van de vorige eeuw.

The Man in The High Castle: waar gaat het over?

In de serie The Man in The High Castle heeft Hitler de oorlog gewonnen, en kwamen ook de Japanners als winnaars uit de strijd. In deze alternatieve realiteit zijn de Verenigde Staten verdeeld in twee delen. Het westelijke stuk wordt bestuurd door de Japanners, en het grootste, oostelijke stuk is van de Duitsers.

Tussen de twee stukken ligt de Neutral Zone, een stuk land dat van niemand is, en dat nogal louche overkomt. Het is dus niet zo dat je kunt denken: ‘Dan ga ik daar wel heen.’

Voor het geval het niet duidelijk was: deze wereld waarin Hitler won is geen prettige alternatieve realiteit!

De Nazi’s en Japanners zijn wreed en er vallen nog vaak doden.

Combinatie persoonlijk leed en verzetsdaden

De serie The Man in The High Castle is een combinatie van persoonlijke ervaringen en relaties, en verzet tegen de Nazi’s en Japanners. Aan de ene kant beslommeringen van twee stellen en gezinnen, aan de andere kant actie en avonturen om van het vreselijke beleid van de Nazi’s en Japanners af te komen.

De belangrijkste personages zijn:

 • Juliana Crain. Zij woont in het deel dat door de Japanners beheerst wordt, en kon eigenlijk best goed met ze door één deur. Maar door een samenloop van omstandigheden ontpopt ze zich tot een verzetsheld.
 • John Smith is een wrede Nazi, maar tegelijkertijd een liefhebbende vader en echtgenoot. Hij maakt flink carrière.
 • Helen Smith is de vrouw van John. In eerste instantie omarmt zij de Nazi ideologie, tot hun zoon die een genetische aandoening blijkt te hebben zichzelf vrijwillig opgeeft om te worden gedood. Want in de ogen van de Nazi’ ben je dan een ‘useless eater’ en neem je plek in zonder iets toe te voegen.

Om hen heen zijn nog een aantal personages, maar kort door de bocht zou ik zeggen dat het toch vooral draait om Juliana en John.

Wat vind ik ervan?

Tsja… het wisselt. In eerste instantie vond ik het een heel bijzondere en interessante serie vanwege het bijzondere concept van een compleet andere werkelijkheid. Maar inmiddels zijn mijn man en ik in seizoen 4 en ben ik het soms wel een beetje zat aan het worden. Vooral als het gaat om verzetsdaden en er dus veel actie en intriges zijn. En Juliana Crain ontpopt zich in mijn ogen steeds meer tot zo’n zogenoemde kick-ass heroine, een type karakter waarvan ik altijd kromme tenen krijg.

Het mooist vind ik de huiselijke beslommeringen van vooral Nazi John en zijn relaties met vrouw en kinderen.

Wat maakt The Man in The High Castle de moeite waard?

Ondanks kick-ass Juliana Crain vind ik de serie de moeite waard. In de eerste plaats vanwege het fascinerende uitgangspunt: Hoe zou de wereld eruit zien als Hitler had gewonnen in plaats van verloren?

Interessante morele vraagstukken

Daarnaast omdat het allerlei interessante morele vraagstukken opwerpt. Zo redt John Smith op een bepaald moment een dierbare vriend die Jood is niet. Hij kán hem redden door een deur te openen, maar doet net zolang niets tot het te laat is. Dus ik zei tegen mijn man:

‘Wat zou jij hebben gedaan?’

Je wilt natuurlijk antwoorden: ‘Ik zou hem redden!’ maar voor John Smith betekent een dergelijke actie ook groot gevaar voor zijn vrouw en kinderen. Dus tsja.

Wie zou je zijn in andere omstandigheden?

Daarnaast is er het interessante vraagstuk: ‘Wie zou jij zijn als je in andere omstandigheden leefde?’ In hoeverre wordt wie je bent bepaalt door het leven dat je nu eenmaal leidt? Wie zou je zijn als de wereld er compleet anders uitzag? Zou een deel van jou daar toch hetzelfde zijn? Zijn bepaalde gebeurtenissen onvermijdelijk onafhankelijk van de realiteit waarin je leeft?

En hoever ga je voor de zaak waarin je gelooft? Dit dilemma zie je in het vierde seizoen bij de wrede Japanse Inspector Kido.

Trailer van het eerste seizoen

Hieronder de trailer van het eerste seizoen.

Mijn conclusie over The Man  in The High Castle

The Man in The High Castle is een mooi vormgegeven originele serie met een bijzonder uitgangspunt. Aan het verhaal van deze serie is niets cliché. Dat laatste kan ik niet over álle karakters zeggen, kuch, Juliana Crain, kuch.

The Man in The High Castle is zeker een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in alles rondom de Tweede Wereldoorlog en geschiedenis in het algemeen.

Op IMDb krijgt de serie een 8. Ik denk dat ik een 7,4 zou geven.

Praktische informatie over The Man in The High Castle

The Man in The High Castle is gebaseerd op een boek uit 1962! In 1968 werd het boek in Nederland uitgebracht onder de titel Laarzen in de nacht. In mei 2016 kwam een nieuwe versie uit met de titel De man het hoge kasteel.

Screen Shot 2020 09 24 at 13.04.45

De serie The Man in The High Castle liep van 2015 tot 2019 en bestaat uit 4 seizoenen met in totaal 40 afleveringen. Dus als je hem mooi vindt, kun je lekker vooruit! De serie is te zien op Amazon Primeir?t=nicoleao 21&l=ur2&o=38.

The Man in The High Castle niet op dvd of blu ray

The Man in The High Castle is NIET op dvd te koop bij bol.com, amazon.nl etc. Deze suggestie wordt echter wel gewekt als je het googlet. De enige plek waar je The Man in The High Castle op dvd of blu ray kunt vinden is in de VS. Maar dan zit je met de zogenoemde regiocode en kun je de dvd’s dus niet afspelen.

Ik vermoed dat dit is omdat Amazon Prime wil dat je het bij hen kijkt… Best wel irritant. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om de eerste maand gratis te kijken, en daarna op te zeggen. Hoewel je dan wel flink moet doorkijken om The Man in The High Castle af te kijken.

Wat is jouw favoriete genre als het gaat om series?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik vind echt dat de meeste series te lang doorgaan. Veel te lang. Er komt geen einde aan en het wordt steeds slapper. Vond dit wel een serie voor mijn man maar wij hebben netflix

 2. Je laat me hier duidelijk zien waarom ik liever geen series bekijk. Het gaat maar door en door. Jammer want het onderwerp sprak me wel aan.

  Love As Always
  Di mario

 3. Jammer dat deze serie niet op Netflix te zien is.
  Mijn man en ik kijken graag fantasy en actie-series, maar ook jeugdseries zoals Camp Cretaceous (over 6 jongeren die op kamp gaan in Jurassic World) en we zijn (helaas) aangeland bij de laatste 2 afleveringen van Merlin.
  We hebben ook een tijdje Supergirl gekeken, maar dat ging te lang door en werd steeds extremer.

 4. Dan hadden we een groot probleem. En dan mag je ook hopen dat je dan met de Duitsers te maken heb, want de Japaner zijn volgens nog veel erger dan de Duitsers.
  En om het persoonlijk te houden, dan was ik niet mijn man niet tegen gekomen zijn. Die zou dan of meer zijn ouders, omgekomen zijn in een vernietigingskamp.

 5. Die oorlog had Hitler ongetwijfeld gewonnen als hij zich beperkt had tot Oost Europa. Dan had hij zelfs de steun van de Geallieerden gekregen want de hele wereld leefde terecht in angst voor het communisme. Nadat de vrede getekend was zou Europa een Unie vormen zoals de E.U. nu, maar dan een beetje anders.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.