Langer doen met bloemen: boeketten oogsten!

Boeketten oogstenLanger doen met bloemen? Ik ‘oogst’ tegenwoordig mijn boeketten, als ze her en der wat beginnen te verleppen. Op die manier kan ik er lekker lang mee doen. En het staat nog leuk ook.

Boeketten oogsten

Boeketten oogsten is heel simpel. Als bepaalde bloemen hun kopjes laten hangen, haal je ze uit de vaas, en bekijk je hun kansen. Vervolgens geef je ze een tweede leven in een klein vaasje. Ik heb zelf een voorraadje kleine glazen vaasjes en melkflesjes die heel geschikt zijn voor bloemen die in een vaas niet meer zo mooi zijn, maar nog best een ronde mee kunnen in een klein vaasje.

Zoals Gerbera’s. Die zien er ineens weer prima uit als je hun steel wat korter knipt, en ze in een klein vaasje zet. Het vaasje is een leeg koffiemelkflesje van Holland Foodz. Ik bewaar die tegenwoordig, want ze zijn enorm leuk als minivaasje.

Screen Shot 2019 12 08 at 11.53.10

En deze bloemetjes gaf ik een tweede leven in een oud flesje van de Action dat mij beloofde dat mijn wc voor altijd en eeuwig lekker zou ruiken. Je kon er van die geurstokjes inzetten. Maar het werkte totaal niet. Het flesje had ik gelukkig bewaard, en komt prima van pas als vaasje.

Screen Shot 2019 12 08 at 11.53.18

Als het boeket dat dan overblijft er wel erg sneu uitziet, kun je de overige bloemen ook verdelen over andere vazen.

Sinds ik dit doe, heb ik veel langer plezier van boeketten. En nu vind ik boeketten met diverse bloemen erin ook ineens veel leuker.

Zie ook: Snijbloemen mooi houden.

Similar Posts

26 Comments

 1. Gerbera’s hebben ook maar heel weinig water nodig, anders tot de steel weg../lastig als ze dus in een groot boeket zitten met bloemen die wel veel water nodig zijn..

 2. Dit doe ik al jaren en jaren. Chrysanten kun je bvb ook in steekschuim zetten vanwege hun harde stelen, en dan maak je een in een klein (bloem)potje een mini bloemstukje.

 3. Ik heb sinds jaren een collectie piepkleine vaasjes. Die zet ik met bijv. kort afgesneden gerbera’s op groot plastic bord, dat eruit ziet alsof het van tin is gemaakt.Je zou er intrappen. Ik geloof dat ik die borden wel eens bij de Hema of de Action heb gezien. Geen idee waar ikzelf dat ding jaren geleden ooit gescoord heb, maar ik heb er wel erg veel plezier van. Op zo’n bord kunnen namelijk wel 8 of 9 van die vaasjes. Tip: koop alleen een tak gipskruid erbij en stop bij elke bloem in zo’n vaasje een takje. Kost bijna niks en het staat zo leuk op bijvoorbeeld een salontafel. Wat ook heel goed kan: felkleurige zinnia’s, die je gewoon in je tuin kunt zaaien.

 4. Zo doe ik ook al jaren veel langer met een gemengd boeket. Soms een groen takje uit de tuin erbij. Zulke koffiemelkflesjes gebruik ik er ook voor!

 5. Ik geniet langer van mijn buiten bloeiers: ze staan nu allemaal binnen. Ook Amaryllis wil best de tuin in; na de bloei afknippen, stengels laten groeien en in je tuin. In november pellen, een paar weken laten rusten en drogen en dan weer in een potje. Bloeien ze gewoon weer!

 6. Leuke tip, ik doe het ook al. Vind het zó zonde als iemand zegt dat een gemengde bos bloemen weg kan als alleen de twee rozen uitgebloeid zijn.

 7. Die kleine vaasjes doen me denken aan die van m’n oma, die kon zo blij worden van wat wilde bloemetjes die ik plukte voor haar. Ik heb helaas het bloemen in vaas gen niet meegekregen en heb behalve ene kattengrasje en nu een kerstboom nooit planten in huis. Vriendjelief gaf me ooit voor Valentijn een broccoli.

  1. Ja, of je doet de verlepte weg, en dan lijkt het boeket op een gegeven moment zo sneu. Maar je kunt de overgebleven bloemen dus gewoon ‘oogsten’ en in andere vaasjes zetten.

 8. Ik geef gekregen bloemen altijd weg aan iemand die er wel blij van wordt. Zelf heb ik niks met bloemen. Jammer dat je niet in de buurt woont.

 9. Wat een goede tips! En mooi gezegd ook ‘boeketten oogsten’. Gerbera’s die hun koppie laten hangen in een boeket gooi ik weg, terwijl ze letterlijk en figuurlijk met een beetje steun langer mee kunnen. Ga ik onthouden, thanks!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.